Még jól emlékszem arra az időszakra, amikor egy vidéki autósmozit üzemeltettünk öten. A várostól pár kilométerre található kastélypark területen kialakított, a Grease című film hangulatát idéző moziban, szinte majdnem minden filmen telt ház vagyis "telt kocsi" volt. Hasonló hangulattal és népszerűséggel működött városi kertmozi is addig, amíg a megyei moziüzemi vállalatok el nem kezdtek sorra haldokolni, és velük együtt ezek a szabadtéri mozik is elsorvadni.


Így örömmel olvasom, hogy Budapesten a belvárosban új szabadtéri mozik nyílnak sorra, amihez nemcsak a szabad ég alatti filmnézés lehetősége, hanem az újraélesztett, egykor elhagyott terek újjáélesztett hangulata is párosul.


Immár három éve, hogy a Corvintető mozija megnyitotta kapuit, és filmeket vetítenek a város felett. Június 23-tól például a Francia Intézet nyári tetőmozijában keddenként francia filmeket nézhetünk, köztük lesz három olyan is, ami először kerül a magyar mozinézők elé. Először láthatjuk majd Xavier Dolan Tom a farmon című pszichothrillerét, André Techine új filmjét Catherine Deneuve-vel vagy a többszörös César-díjas Mathieu Amalric által rendezett Kék szoba című filmet.

Dürer kert
Holdudvar


Belvárosi kertmozis vetítések vannak még a Dürer kertben és a margitszigeti Holdudvarban is.

Szimpla kert


A belső-erzsébetvárosi Szimpla kertben szintén van elméletileg kertmozizás, ahol ebben a hónapban épp bolgár filmeket vetítenek, de azért itt mégsem az igazi az "open-air" hangulat, csak a mozizás az igazi.

Tranzit Bistro


Az újbudai egykori buszállomás helyét átörökítő Tranzit Bistro egyaránt gondol a gyerekekre és a felnőttekre is. Keddenként gyerekeknek, hétfőnként felnőtteknek szóló filmeket vetítenek. A jövő hét elején tartandó háromnapos adománygyűjtő akciójuk keretében, ahol elsősorban gyerekholmikat gyűjtenek, esténként diafilmvetítést tartanak.

Fellini Római Kultúrbisztró


Viszonylag új mozi a Fellini Római kultúrbisztró partmozija, ahol szintén a szabad ég alatt, mi több a Duna-parton, sőt napágyakból nézhetjük szerdánként a jobbnál jobb filmeket.

Csillebérc Kertmozi


Az úttörőtábori hangulatot magáról lemosni nem tudó csillebérci kertmoziban viszonylag rendszeres vetítéseket tartanak, David Cronenberg Videodromja látható a hétvégén.

Fővárosi autósmozi


Nem hagynám ki a sorból a Millenárist, az A38 Hajót és a Fővárosi Autósmozit sem, de sajnos egyelőre egyikben sem hirdettek programokat.