Degeszre játszhatod magad százharminc felújított gépen a negyvenes évektől napjainkig. Európában is ritka az ekkora gyűjtemény - írja Renton, aki elment az első magyar flippermúzeum keddi megnyitójára (igaziból pénteken nyílik).

Fotók: Renton

flipper
Egy korábbi swingerklub helyén, a Radnóti Miklós utca 18-ban nyitotta meg kapuit kedden a Pbal Gallery nevű flippermúzeum. A felújított pincehelyiségbe százharminc különböző ősi és új flippergépet zsúfoltak be, ezek villódzó lámpái önmagukban is majdnem elég fényt szolgáltatnak, csak minimális háttérvilágítás szükséges melléjük. Hasonló szintű gyűjtemény megtekintéséhez eddig Németországba vagy Franciaországba kellett utazni, de még ott sem volt ilyen sok működő és kipróbálható játékgép.

A múzeumban lévő flipperek közül sok negyven-hatvan éves: már ezek a gépek is látványosan villognak, de csilingelésük inkább egy régi telefonközpontra hasonlít. A zenélő, digitalizált sikolyokat bejátszó flipperek már a nyolcvanas és kilencvenes évek gyermekei. Néhány mai - például a Maffiózók és a Shrek témájú - flippert is ki lehet próbálni a pincében, ezek azonban már korántsem olyan érdekesek vizuálisan, mint a korábbiak. 

flipper

Bár a pincében jó pár olyan gép is villog, amely valaha játéktermekben és sörözőkben működött, a teljes kollekció precíz logikai sorrendbe van rendezve, akár egy kiállítóteremben. Egy kisebb teremben a legdrágább, egymillió forintnál is többet érő kultikus gépek vannak, a nagyteremben a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek gépei állnak, az ebből nyíló utolsó szobában pedig a legelső, még fából készült, minden digitális technológiát nélkülöző ősflipperek kaptak helyet. A gépek legérdekesebb darabjait ebben a videóban meg is nézheted (Renton korábbi látogatásakor készült):

A több évtizedes modellek működőképes állapotban tartása bonyolult feladat, sokszor egy-egy vastag köteg drótban kell megtalálni az egyetlen érintkezési hibás szálat, de az oxidálódó érintkezőkkel is akad macera - magyarázta Pálfi Balázs, a gyűjtemény tulajdonosa, aki a gépek szerelésében segédkező Bernáth Jánossal, és Dósa Zoltánnal, valamint a menedzseri feladatokat ellátó Vígh Attilával indította útra az első magyar flippermúzeumot.

flipper

Pálfi hangsúlyozta, hogy nem játékteremről van szó, és bár pénzt egy flipper sosem ad ki, ezek a játékok a magyar jogszabályok szerint nyerőgépnek számítanak.  

A belépőjegy ötszáz forint, ez játékra nem jogosít, azért negyedóránként 250 forintot, de legfeljebb 2000 forintot kérnek el, így gyakorlatilag 2500 forintért (ez bedobós flipperekkel 25 menet ára lenne) délután négytől éjfélig korlátlanul lehet játszani a százharminc flipper vagy elektromos céllövőgép bármelyikén. Fizetni egyelőre csak készpénzzel lehet, a flippermúzeum pedig szerdától vasárnapig van nyitva, hétfőn és kedden nincs.

flipper

flipper

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)