A Menekültek világnapján, szombaton a Múzeumok éjszakáján nem lesz könnyű választani a programok közül.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény a divat szerelmeseit várja ezen az éjszakán. A Winkler Nóra által vezetett aukción magyar divattervezők különleges ruhadarabjaira és kiegészítőire lehet licitálni. A legismertebb hazai tervezők, köztük Nanushka, USE unused, Je Suis Belle és Dora Abodi ruhái és kiegészítői kerülnek „kalapács” alá.

Az aukció pikantériája, hogy nemcsak női és férfi darabokat bocsátanak árverésre, hanem – mivel az Óbudán található textilmúzeum Magyarország első kutyabarát múzeuma – kutyáknak készült designerdarabokra is licitálhatnak a gazdik. A formatervezett nyakörveket és kiegészítőket két óriás uszkár „mutatja” majd be.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet könyvtára és múzeuma különleges programokra invitálja a közönséget. Az Orbis Pictus, avagy a szemléltetés az iskolában című állandó kiállítás mellett ezen az estén a szecessziós iskolaépület alkalmi színpaddá változik, ahol az Országos Diákszínjátszó Találkozó díjazottjainak produkcióit mutatják be. A diáktársulatok mellett fellép Katona László és Kovács Krisztián a Scherer Péter rendezte Ady/Petőfi darabjával.

Az est másik fénypontja lesz Hamvai Kornél Arisztophanész-átirata, a Lüzisztraté. Az improvizációs és zenés darab eredeti története szerint az athéni nők megunják, hogy nem szólhatnak bele a történelemformáló döntésekbe. Van köztük azonban egy, aki mindenkinél okosabbnak bizonyul, és szexsztrájkot hirdet. Úgy tűnik, a nemek harcában az elmúlt 2426 év alatt kevés dolog változott.

A Néprajzi Múzeumban Kapuk a világra címmel megismerheted az erdélyiek, az afrikaiak, az egykori bánki nyaralók, a magyar zsidóság és a 19. századi vidéki élet hagyományos kultúráját. Este 10 órától Afrika-party DJ Koyával.

A Ludwigban Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságát először bemutató nagysikerű tárlaton maga az operatőr tart dedikálással egybekötött közönségtatlálkozót. A Vörös horizont,  orosz és exszovjet művek a Ludwig Múzeum gyűjteményében című kiállításon bemutatják az Assza című szovjet-orosz filmdrámát.  Különkiadással jelentkezik a Tilos Rádió Kelet-Európával foglalkozó, Vostock című műsora.  Faludi Juliannával és Kemény Vagyimmal teázós tárlatvezetésre számíthatunk.

A P'Art Café teraszon DJ Bem & Matild keveri összegyűjtött bakelitjeit, majd az Irie Maffiá-s Élő Marci és a ghánai születésű, de jelenleg Magyarországon élő M3NSA csapata, a RedRed koncertezik. A duó az afrikai és karibi popot vegyíti az elektronikus tánczene friss trendjeivel.

A Nemzeti Múzeum stílusosan az álom köré szervezi programjait az éjszakában. Már délutántól álomvilággá alakul a MALTER, az MNM foglalkoztatója, ahol a gyerekek elkészíthetik álmaik szereplőit vagy mumusait. A felnőttek korabeli Richter-plakátokat nézegethetnek, filmeket nézhetnek, és a végén beugorhatnak egy pizsamapartira is.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Trabant kerül a főszerepbe. A Go Trabi Go csapatának köszönhetően 15.00 és 23.00 között a múzeum udvarán ki lehet próbálni a Trabike-ot, azaz a pedálos Trabantot, lehet "Trabantot tömni" csomagokkal, valamint egy Óriás Trabant Puzzle-t is össze lehet majd rakni.

Fotó: Serinus


A Gross Arnold műterem sem szeretne eltörpülni a nagy múzeumok mellett. Az év legrövidebb éjszakáján a Rokytka Műhely ismét bemutatja Az 1001 éjszaka meséi című büfészínházi estet. Az előadást követően DJ Alick Sethi és VJ Somito San biztosítják a hamisítatlan keleti hangulatot.