Pál ismerősünkkel és családjával nagyon különös dolog történt a minap. Idézem: Vasárnap, október 6-án a feleségem kinézett a Fadrusz utcai társasházunk kerti ablakán, és feltűnt neki, hogy egy feltűnően nagy madár üldögél a szemközti ház egyik kéményén. Szólt nekem, hogy nézzem meg, milyen érdekes (első tipp: darumadár), én pedig fényképezőgépet ragadtam, és megörökítettem. A madár amúgy majd negyed óráig csak ott üldögélt, forgatta a fejét, tollászkodott. Aztán elrepült, majd visszatért. A kép alapján a hozzáértők szerint szürke gém (ami kisebb, mint a darumadár), és valószínűleg a hideg miatt jött a városba - ez állítólag viszonylag ritkán esik meg vele amúgy. Vagy csak repült valahova, és megpihent, vagy a közeli Feneketlen-tónál járhatott élelemszerzési céllal.

szürkegémSzürke gém a Fadrusz utcában (Fotó: Kolozsi Pál)

A kertben ettől eltekintve csak szarkát, rigóféléket, cinegét, varjút, és persze galambot lehet látni. A Feneketlen-tónál laknak kacsák és sirályok is, de azok nem jönnek át a Bartók Béla úton.

UPTADE1: Most kaptuk Páltól a hírt, hogy a madár hétfőn is megjelent náluk! Egyre gyanúsabb, hogy odaköltözött.

UPDATE2: Jelentkezett egy másik Fadrusz utcai lakos is, aki korábban már találkozott a gémmel, amint a Feneketlen-tóban álldogált!

UPDATE 3: Még egy fotót kaptunk a szürke gémről Tibortól, egyre biztosabb, hogy ugyanarról a példányról van szó, aki budapesti lakos. Íme:Tibor géme

Amennyiben önök is látnak érdekes madarat vagy élőlényt Budapesten, ide írjanak: bpluszp@gmail.com, itt pedig a jövőben követni tudják blogunkat!