A Zsebkönyv a zsidónegyedről - fiataloknak című könyv két nyelven készült: angolul és magyarul (és a Zachor Alapítvány adta ki). A magyar kiadást olvastam el. Íme.

A 135 oldalas mondjuk, hogy útikönyv a hétkert mutatja be, egész pontosan a Király utca- Rákóczi út; és a Kis- és Nagykörút által határolt területet, ami egyenlő a zsidónegyeddel. Az ilyen könyvekben mindig a tippek-kulisszatitkok rész a legjobb, ennek is ez az erőssége. Én pl. hiába jártam öt éven át a Kazinczy utcába iskolába, közben és utána a környékre bulizni, most pedig hiába dolgozom a Dob utcában és ebédelek nap mint nap a kerületben; elég sok meglepő infóval szolgált. Szinte készteti az embert, hogy keresse fel annak a háznak a hűlt helyét, ahol Petőfi és Jókai lakótársak voltak, míg össze nem balhéztak (Dohány utca 16-18.), egyen egy kóser pizzát a Kazinczy utcában, látogassa meg az egyik utolsó kefekötőt a Dob elején (ezt amúgy meg is teszem az elkövetkező napokban).

könyvAz első oldalra nyugodtan lehet firkálni (Fotók: Tuba Zoltán)

A könyv nemcsak a terepen sarkall interaktivitásra, a könyvvel is hasonló bánásmódot javasol. Az első oldalon arra buzdít, hogy firkálja csak le nyugodtan a gondolatait az ember. Mindezek, a felfedezésre sarkalló attitűd, a fotók és grafika montázsa és a helyenként (különösebb indokoltság nélkül) felbukkanó kézírás ráadásul szuperdivatos, és kicsit Keri Smith elképesztően jó könyveinek stílusát idézi. A szövegek lényegre törők és szikárak, ami egyáltalán nem baj. A bevezető szerint a szerzők nagyon fiatalok, pompás, hogy korosztályuk frissességét nem azzal akarják megjeleníteni a szövegben, hogy teletömik lazázó (vagy idegesítő) szlenggel.

könyv

A szálláshelyek-fejezet kicsit fölösleges a magyar kiadásban, a zsidó kultúrával és helytörténettel kapcsolatos infók viszont - a végén egy zsidó szótárral – kimondottan jók, ebből is egy csomó olyan dolgot tudtam meg, amiről sosem hallottam vagy elmentem mellette, hiába mászkálok a környéken már bő tizenöt éve. Az erősen vizuális kiadványban egyedül a fotók minősége ingadozó, összességében viszont kompakt, hasznos kis könyv Budapest alighanem legpezsgőbb városrészéről, mely egyelő a fapados turisták kedvelt desztinációjával. Ja és a mérete is pont megfelelő.

könyv

A morgolódóknak pedig egy rossz hír: a zsidónegyed régen is tele volt kávéházakkal és mulatókkal, ezeket az utcákat tekintik a pesti kabaré szülőhelyének. Szóval hiába volt régen minden jobb, a hétkerben korábban sem lehetett nyugodtan aludni.

könyv

Öt tudásmorzsa a könyvből:

1. Azért van a Madách téren az a nagy, vöröstégla burkolatú diadalív, mert innen indult volna a Madách sugárút. Amit aztán szerencsére nem csináltak meg.

2. Seress Rezső Dob utcai lakásában minden nap pontosan kettőtől hatig hallgatta a Szomorú vasárnap különböző nyelveken készült feldolgozásait. Ezt egykori szomszédjától, Presser Gábortól lehet tudni.

könyv

3. Petőfi Sándor és Herzl Tivadar ugyanoda járt középiskolába: a Pesti Evangélikus Főgimnáziumba.

4. Az ősmozi már a 19. században megjelent Budapesten: a Király utca 27-ben tartotta Ungerleider Mór az első árnyképvetítéseit, ami egyértelműen a mozi elődjének számít.

5. A negyed egyik legnagyobb, sok háztömböt összefogó kertje a Nagy Diófa utca 30-32-ben van. Az eperfákkal teli kertbe egy könyvesboltként is működő kávézón keresztül lehet besétálni.

(Ide kattints, ha a jövőben nem akarsz lemaradni posztjainkról!)