Kik azok a civilek? Mit és miért csinálnak? Hatékony-e a munkájuk? Kinek jó ez? Kiben bízik jobban a lakosság, a civilekben, a helyi önkormányzatban vagy a politikusokban? Miben segíthetnek nekünk, és másoknak? Hasonló kérdésekre kaphatunk válaszokat a mai napon kezdődő Részvétel hetén.

 Az egyhetes országos rendezvény színes programokon keresztül hívja fel a figyelmet a civil cselekvés fontosságára, a lakosságot érintő aktuális helyi és országos problémákra, ügyekre és a civil társadalom függetlenségére.

Közelebb mehetünk aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozó ügyekhez, de azt is megengedhetjük magunknak, hogy a helyi szervezetekkel együtt megismerjük szomszédainkat. Lesz itt minden játék, beszélgetés, borkóstolás, jótékonykodás és még tüntetés is. Az idei héten közel 100 program közül válogathatunk.

 Ma még bekapcsolódhatunk a Budapesti Városvédő Egyesület, A Liget maradjon liget és a Civil Rádió által szervezett, a hazai közösségi rádiózás helyzetéről szóló nyilvános beszélgetésbe.

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Szívdobbanás programja

 

Holnap (szeptember 22-én) a Magnet Közösségi Ház és a NaNe egyesület interaktív beszélgetést tart párkapcsolatról, szerelemről, az egyenlő és a bántalmazó párkapcsolatokról és a párkapcsolati erőszakról. Az egyesület felmérései szerint az első komoly párkapcsolataikat kezdő fiatalok az egyik legveszélyeztetettebb csoport, mivel nekik még igen kevés tapasztalatuk és információjuk van arról, hogy mi megengedhető egy kapcsolatban, és mi számít erőszaknak.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Zöld Fiatalok egyesülete szeptember 24-én és 25-én „kicsit” belekotor a Paksi atomerőmű építését körüllengő kérdésekbe. A Millenárison és a Városligetben a közönség részvételével együtt, egy 2-2 méter magas, speciális mázzal bevont vályogfal kicsinyített mását készítik el, ami akkor fog készre égni, ha az atomerőműből veszélyes mértékű sugárzás szabadul ki. A vályogfalat Paks közelében is megépítik majd az ősz során.

Ugyanezen a napon a TASZ workshopot rendez az Aurórában arról, hogyan kezdeményezz helyi népszavazást.

25-én tizedik alkalommal rendezik meg a Kutatók éjszakáját. Az ingyenesen látogatható és a Részvétel hetéhez is kapcsolódó programokon megismerkedhetünk „világmindenség titkait fejtegető a kutatókkal, bepillanthatunk a látogatók által máskor nem látogatható kutatói munkahelyekre”.

Szeptember 26-án az újpalotai lakótelepen Szomszédünnep lesz, ahol végre találkozhatnak is egymással a szomszédok, akik együtt megteremthetik a lehetőségét annak, hogy beleszóljanak a terület és környezetük fejlesztésébe.

Szeptember 27-én a legkisebb generáció foglalja el a Hősök terét. Ezek a kis szelíd motorosok műanyag motorjaikon arra szeretnék a lakosság figyelmét felhívni, hogy a jövő nemzedéke egy tisztább, egészségesebb környezetben szeretne felnőni.

 A Járókelő.hu közös köztéri problémagyűjtésre, kátyúmakrózásra vár bennünket a Szent Gellért téren.

 28-án a Lépjen Be a Nappalimba! program keretén belül fedezhetjük fel a várost egy hajléktalan ember és a szociális munkások szemével. Olyan helyeken sétálunk, amikről a mindennapi rohanásban nem is gondoljuk, hogy az valakinek az otthona, tárgya, vagy hogy az ég a plafonja.