Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Budapesti betűtípusok épületekre hangolva

A MOME Tervezőgrafika Tanszék első éves mesterszakos hallgatói budapesti épületek ihlette betűtípusokat készítettek. A diákoknak az volt a feladatuk, hogy Budapestype címen tervezzenek egy kiadványt és betűtípust egy várostörténeti különlegességeket bemutató projekthez. A hallgatók többnyire várostörténeti jelentőségű vagy Budapest építészetében meghatározó épületekből merítették az ihletet.

Elek Gita KÖKI betűtípusa még az 1978-1980-ban épített 3-as metró Kőbánya-Kispest végállomásának régi épületéhez köthető.

Elek Gita KÖKI betűtype

A KÖKI a maga idejében építészeti szempontból úttörő létesítménynek számított, élénk színezésével, formabontó anyagaival (például a homlokzati műanyag panelekkel) a magyar posztmodern építészet egyik meghatározó emléke volt.

A KÖKI régi épülete
A KÖKI régi épülete  Fotó: d1618

Az épület nagy részét 2008-ban elbontották, helyére pedig Dél-Pest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja került. A KÖKI-panelek újrahasznosítására a D1618 műhely dobott be pár hasznos ötletet. Ilyen volt az Antal Balázs tervezte mobil pavilon, amely bizonyos mértékig a KÖKI régi épületének állított volna emléket, vagy a 2012-es velencei biennáléra tervezett, KÖKI-panelekből álló, Velencében jól hasznosítható vízibicikli-ötlete is.

Elek Gita KÖKI betűtype

Elek Gita a tervezés során nemcsak az épület formáját, színvilágát, hanem az intermodiális csomópont más fontos alkotóelemeit, a vasúti sínhálózat és a vonatok világát is felhasználta a vidám, végeredményben játékos, letisztult betűtípusának kialakításához.

Elek Gita KÖKI betűtype

Elek Gita KÖKI betűtype

Földi Viktor a Parisiana betűtípusával Lajta Béla egykori mulatójára, a felső tízezernek szánt táncos szórakozóhely, a Parisiana épületére reflektált.

Földi Viktor parisiana betűtípus

Az Újszínház épülete a mai magyar szecessziós építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, de egyes motívumok, mint a vörösrézből domborított, aranyozott pártázat szárnyas angyalai vagy az alumíniummal borított ajtók szerint az art deco korai előfutárai közé is besorolható.

Parisiana mulató

Az épületet később átépítették, homlokzatát lebontották, majd 1987-90-ben Kőnig Tamás és Wagner Péter irányítása alatt teljesen rekonstruálták az épületet. A mai épület megmaradt legrégebbi része a neoklasszicista dekorációjú, 1921-ben készült színházterem, a rekonstrukciónak köszönhetően pedig a helyreállított homlokzattal fogad az épület.

Földi Viktor parisiana betűtípus
Földi Viktor parisiana betűtípus

Földi Viktor - azonosulva a Lajta-féle dekoratív formavilággal és a késő szecessziós, art deco hangulattal - geometrikus, cizellált betűtípust tervezett.

Láng Kristóf Sipeki betűtípus
Láng Kristóf Sipeki betűtípus

Láng Kristóf betűje a Lechner Ödön tervezte Sipeki Balás-villára, a mai Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének házára hangolódott.

Sipeki Balás-villa

A Hermina úton, a Városliget szomszédságában álló villát Lechner 1905-1906-ban tervezte a zalai főispán, Sipeki Balás Béla számára. A Lechner-épületek közül ezt tartják a legszebb szecessziós alkotásának, itt jelennek meg először a felületet kitöltő, a vakolatba mélyítő díszítő elemek.

Láng Kristóf sipeki betűtípus

Láng Kristóf a betűk tervezésénél a homlokzat jellegzetes motívumainak grafikailag jól ábrázolható elemeit vette át, negatív formájú betűtípusként megjelenítve.

Illés Hajnalka pántlika betűtípus
Illés Hajnalka pántlika betűtípus

Illés Hajnalka a hatvanas évek építészeti világából a sokakszámára kedvelt városligeti Pántlika bisztró épületét választotta.  A mai bisztró a Budapesti Nemzetközi Vásár számára épült. Évtizedeken keresztül ez az épület volt a BNV egyetlen, az eredeti helyszínen és formájában fennmaradt emléke. Hajnalka betűtípusaiban az épület betoníveinek vonalait lehet felfedezni.

Illés Hajnalka pántlika betűtípus

Képek forrása: d1618 ; Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége ; MOME Alternatíve szakmai fórum
 

Tovább


Így néz ki Budapest közösségi sporttérképe

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. egy új, hiánypótló közösségi térképet hozott létre. Az online térkép célja, hogy a sportolni vágyók maradéktalanul tájékozódhassanak a fővárosi sportlehetőségekről.

Ez egy olyan közösségi térkép, amely a felhasználók által szabadon szerkesztve mutatja meg Budapest szabadtéri mozgásra és sportolásra alkalmas területeit, helyeit. A térképen nemcsak a hagyományos sportágak, a futásra, kerékpározásra alkalmas helyszínek, hanem az új, nem egy esetben játszóterek környékéhez köthető mozgásformák, mint a parkour, slacklinet vagy a street workout gyakorlására alkalmas helyek is megtalálhatók. A felhasználóknak mindemellett lehetőségük van a sporttevékenységekhez köthető események jelölésére, sportklubok szervezésére is.

Tovább


Budapest rajzfilmeken. Vasárnapi rajzfilmmatiné

5 + 2 rajzfilm Budapesti részletekkel. Olyan rajzfilmválogatás, ahol a sztorik Budapesten játszódnak. Figyelem, vasárnap délelőtti matiné következik!

A Vili, a veréb egész estés rajzfilm a Klauzál téren játszódik. A film Paraj Vilmos a verébbé változott kisfiú megjavulásáról szól. Ugyanis Vilmos előszeretettel lövöldözte az ablakából a verebeket. Addig, amíg Verbéna, a verebek tündére jobb híján verébbé varázsolja.

A szomszédos kerületben, Józsefvárosban játszódik a Nyócker című legendás rajzfilm, ami 2005-ben Európa legjobb animációs filmje címet kapott. A filmben különböző etnikumú gyerekek gyorsan szeretnének pénzt szerezni. Ezért kihasználják a lehetőségek széles tárházát, mindent, amit a városnak ez a szegény kerülete ad, kurvákat, striciket, teret és időt. Egy ötlet segítségével visszarepülnek az időben, és a földtörténet őskorában olajat fakasztanak a leölt mamutok hulláiból. Így aztán lesz a nyolcadik kerületben hirtelen jött olaj és gazdagság és nagy zavar a világgazdaság gépezetében.

Igor Lazin „Az egy nap a szabadság" című 4 perces animációs filmjében elindul a Szabadság-szobor, hogy randevúzzon József Attilával.

A Budapest airport safety nem a szórakoztató rajzfilmek közé tartozik, ám grafikai ábrázolását lehet szeretni, és mindemellett bepillanthatunk a Budapest repülőtér napi dolgaiba.

Végső Ágota Monster City című animációs filmjében egy plakátfigura életre kell, hogy szembeszálljon a várost fenyegető szörnnyel. A nagy hajsza közben pedig megmutatja a nézőnek a város különböző részeit.

S végül a „Szegény Peti nagymamája" című rajzfilmben a nagyi elindul a Szigetre, hogy megkeresse az unokáját, hogy elvigye neki az otthon felejtett uzsonnát, kalácsot, kolbászt és ivólevet… aki aztán az unokája mellett, a detoxsátorban ébred.

Elena Rogova és Zsenya Pavlenko "Látszat és valóság" című animációs filmje Budapesten készült. A filmben jól látszódik a Parlament, a Lánchíd és a Margit-híd is.

Tovább


Budapest, ahogy meg sohasem láttad

Ma nyílik Vass Gergely fotókiállítása az ArtBázis Összművészeti Műhelyben. Elküldött nekünk pár fotót a kiállítás anyagából. Ő így látja Budapestet. 
Gergely, avagy Gregory Iron négy-öt évvel ezelőtt kezdett neki a most látható budapesti kísérleti anyag összeállításának. A kiállítás ötletét egy már meglévő fotója adta, amit egyszerűen csak továbbgondolt, majd ehhez készítette a többi képet, melyek véleménye szerint úgy mutatják be a várost, ahogy más képei nem.

Tovább


Krétakör garázsvásártól a Budapest Pride Filmfesztiválig. Hétvégi programajánló

Ha koncert,

…akkor Tudósok Kamikaze Parti  szombat este a Trafóban. A jövőre 30 éves zenekar a kelet-európai poszt-punk avantgárd egyik legszívósabb túlélője. A Tudósok zenekart drMáriás alapította Újvidéken 1986-ban. Zenei világukat a szabad jazz, a morbid költészet, a zajzene és a punk-funk-diszkó elemei hatják át. A szombati koncert vagy Kamikaze Parti, hosszú idők óta az egyik legnagyobb szabású Tudósok-koncertnek ígérkezik. A parti vendége lesz a Taiko Dobolda, amely japán dobjaival fogja táncra perdíteni a népet! 

Ha vásár,

….akkor Krétakör-garázsvásár. A Krétakör január végével elhagyja eddigi székhelyét, a Bázist, ezenkívül átalakul, van, aki elmegy, van, aki marad. A változások apropóján megválnak dolgaik jelentős részétől. Ezeket a menő krétakörös cuccokat lehet megvásárolni szombaton 10-16 óráig a Krétakör-garázsvásáron!

Ha mozi,

…akkor még a hétvégén tart a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál a Kolor, Hátsó kapuban. A fesztivál kiemelt célja az LMBTQ emberek reprezentációjának és láthatóságának növelése Magyarországon. A filmfesztivált több kísérőrendezvény, beszélgetések és kiállítások gazdagítják.

Így például szombaton este a Fogasházban rendeznek egy, a fesztiválhoz kapcsolódó bulit, ahol a legmeghatóbb, legviccesebb, legizgalmasabb LMBTQ témájú filmeket lehet majd megnézni, ha lemaradt volna bárki is a héten vetített filmekről. A mozizás után pedig a Deck Attack és a Szkafander DJ pörgeti a lemezeket. 

 Ha tánc,
…akkor a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál. Az idén több mint 120 pályázatból 27 versenyprodukciót válogattak be a 2015. január 15-17. között megrendezendő versenyprogramba a MU Színházban.

Tovább


150 éve volt az első bál a Pesti Vigadóban

A báli idényre időzítve, 150 évvel ezelőtt 1865. január 15-én táncos mulatsággal nyitották meg a Pesti Vigadó épületét, amit egyébként csak egy hónappal később, február 20-án adtak át hivatalosan is a városnak.

Az 1800-as évek közepén egyre nagyobb igény mutatkozott egy pesti táncterem megépítésére. Az első ilyen épületre Pollack Mihály kapott megbízást, aki 1829-ben kezdett hozzá a Vigadó elődjének, a Redoute-nak a kivitelezéséhez.

A Redoute nemcsak a klasszicista építészet egyik legfontosabb pesti épületévé, hanem a vigasságok és koncertek mellett a magas kultúra egyik legfontosabb helyszínévé vált. Az első bált 1833 januárjában rendezték, és mivel az épületben volt Pest egyedüli koncertterme, így itt koncertezett Erkel Ferenc és Liszt Ferenc is. A Redoute-t 1849-ben osztrák várvédők szétlőtték.

Feisztl Frigyes 1859-ben kapott megbízást az új palota megépítésre, amit 1864-ben adtak át.
 

A Vigadó megnyitása után bált bál követett. Az épületben megrendezett bálok közül talán a legfontosabb az 1867-ben megrendezett Széchenyi-bál, ahol a királykoronázás tiszteletére még Ferencz József is megjelent.

1873. október 25-én a Pesti Vigadó termében tartották az első közgyűlést, és itt választották meg az egyesített (Pest, Óbuda, Buda) Budapest első főpolgármesterét, Ráth Károlyt.

A Vigadóban debütáltak Magyarország leghíresebb zeneszerzői, mint  Liszt Ferenc, Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Fischer Annie.

1913. június 15. és 20. között Budapesten tartották a Nők Választójogi Világszövetségének VII. kongresszusát, háromezer résztvevővel. A Világkongresszus központi helyszíne a Vigadó volt, amelyet a főváros 1913. június 1-től 25-ig ingyen bocsátott rendelkezésre. Az amerikai és európai feministák programjaiban fontos célként fogalmazták meg a gazdasági egyenlőség, a házasság és a szexuális kapcsolatok alapvető megváltoztatását és a nők közéleti egyenjogúságának kivívását. 

 

A II. világháborúban az épület megsérült. A megmaradt épületet 1954-ben vették fel a műemlékjegyzékbe, majd 1968-ban kezdték el az épület újjáépítését, az eredeti épület számos részének átalakításával Tiry György építész és Potyondi Margit belsőépítész tervei alapján. Az újjáépített „második” Vigadó 1980. március 15-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.
 

A második Vigadó épülete 1960-ban, a Nemzeti Szalon lebontásával a kortárs művészek új kiállítóhelye lett, és bár már nem a Vigadó maradt az egyetlen koncertterem a városban, így is megőrizte zenei rendezvények szempontjából a jelentőségét.

A Pesti Vigadót 2004-ben újra bezárták, és elkezdődött az épület felújítása. A felújított épületet 2014 márciusában adták át, ahol jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia működik.

Az MMA február 20-ig tartó programsorozattal ünnepli a 150 éves évfordulót.

Tovább


Alternatív és más Budapestek

Január 17-ig látható KoPé, alias Kovács Péter Alternatív Budapest kiállítása a Palomában. Kovács Péter fotómanipulációin keresztül úgy rendeződnek át jól ismert budapesti terek és helyszínek, hogy leginkább valami futurisztikus, sci-fi Budapesten kezdjük magunkat érezni.

Az alkotó ufókat, zombikat, őslényeket vagy akár a Beatles együttest helyezi el a budapesti térben. Képein láthatunk a Szabadság hídról elfutó T. rexet, épp felrobbanó Hősök terét vagy mesebeli égig érő paszulyt a Vígszínház tetején. Még több képet egy korábbi posztunkban lehet nézegetni.

A Bori 37 című kiállítás Mester Bori alkotásaiból szemezget. Ebben a válogatásban számos Budapestről készített kép is látható lesz, a váci kedvenc és a Vivaldi-illusztrációk mellett.

Mester Bori különleges hangulatú képein megjelenik a belsőépítész épített terek iránti vonzalma is. A kiállítás január 10-től a Bormalac Bisztróban nézhető meg.

Nem kiállításra, hanem közös szabadkézi rajzolásra hív a FUGA és a Budapest Sketchers Group, Harka Ágnes képzőművész vezetésével lehet városi szkeccseket rajzolni.

A Budapest Sketchers Group tagjai városi tereket, a városi élet pillanatait rögzítik a füzetlapjaikra.

Tovább


Íme, Budapest burgertérképe!

Újabb tematikus térképpel gazdagodott Budapest. A burger.blog.hu rászánta magát, és elkészítette a város burgertérképét. Ha ránézünk a Google Maps jelölt térképére, úgy néz ki Budapest belvárosa, mintha mindenki burgert enne, és csak burgerezőkből állna a város gasztrokínálata. Miközben persze nem. A Margit híd, Nagykörút, Boráros tér és a Duna által bezárt területen 35 burgerezőhelyet találtam.

A térképen kétféle jelzés van. A sárga színű burgerjelek a sima, egyszerű burgerezőket, míg a barna színűek a BurgerCard elfogadóhelyeket jelölik.

Tovább


Két hasznos Budapest-applikáció

Okostelefonról és tabletről is elérhetővé vált 2014. december 18-ától a közbringarendszert segítő Mol Bubi-applikáció, amely az online áruházakból ingyen letölthető. A több mint egymilliárd forintba kerülő applikációval elérhető a közbringázással kapcsolatos összes funkció, a regisztrációtól és a bérléstől kezdve a bankkártyás fizetésen át egészen a Mol Bubi gyűjtőállomások térképes megjelenítéséig.

Az okos telefonokra QR-kód-olvasó telepíthető, amivel gyorssá és egyszerűvé válik a bérlés. A telefon vagy tablet Mol Bubi-alkalmazásának jobb alsó sarkában lévő ikonjával a mobilkészüléket vagy tabletet a kerékpár hátulján lévő QR-kód fölé kell tartani, és a készülék pár pillanat alatt beolvassa és azonosítja az ábrába kódolt információt. QR-kód-olvasót bármely online webáruházból le lehet tölteni. Egyszerre akár négy biciklit is ki lehet bérelni. A bérlés mellett az applikációval lehetőség van a bérleteseknek kínált online egyenlegfeltöltésre is, vagy különböző típusú jegyekből egyszerre akár négy darab jegy váltására is egyetlen tranzakcióval, és még áfás számlát is lehet igényelni A térképen 78 Mol Bubi gyűjtőállomás található 1100 zöld biciklivel. A Mol Bubi-alkalmazás magyarul, németül és angolul érhető el.
 

A másik alkalmazás a Moovit Budapestre kifejlesztett alkalmazása. Az ingyenesen letölthető applikációval a városi útvonalunkat tervezhetjük meg, akár azonnali indulástól is. A Moovittal lehetőségünk van kiválasztani a számunkra legalkalmasabb utazási eszközt és útirányt. A Moovit térképén megtaláljuk a különböző közlekedési eszközöket (villamos, busz, troli, hajó, metró), útvonalaikat és megállóhelyeiket. Mindemellett a térképen jelölve vannak az emléktáblák, játszóterek, szálláshelyek és még sok hasznos információ.

Tovább


Mobil szauna Duna-parti kilátással

Akár a Budapest fürdőinek szaunáit bemutató poszt folytatása is lehetne… Megnyílt Budapest első mobil szaunája a Duna-, vagyis a Valyo parton, ahol egy kis panorámás fatüzelésű szaunából nézheted szaunázás közben a Lánchidat, a Dunát, a budai várat, vagy ahogy épp elsiklik előtted a karácsonyi díszekkel ékesített 2-es villamos. A buszban van öltöző, hideg zuhany és természetesen jól befűtött szauna. A mobil szauna több helyen is megáll a Duna-parton és Budapest belvárosában 2015. januárban és februárban. Egy szaunabelépővel 6 hozzád tartozóval, baráttal élvezheted ezt a különleges élményt.
 

A mobil szauna nem a valyósok találmánya! Itt van pár példa, hogy miként csinálják ezt máshol.
 

A szaunázásra szánt összeggel pedig a part fejlődéséért dolgozó Valyo Egyesületet támogatod. 

A Valyo Egyesület olyan civil szervezet, amelynek az a célja, hogy összekapcsolják Budapest belvárosát a Dunával. A folyót és partját a kikapcsolódás és a sport területeként képzelik el, ezért rendszeresen Duna-parti eseményeket szerveznek. Ők szervezik a népszerű nyári Valyo !Part programot, a Duna-tanösvényt és számos kisebb rendezvényt.

Tovább


Reblog