Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hétszázezer lufival érkezik a 2. Rehab Critical Mass. Programok

Idén ismét lesz Rehab Critical Mass. Méghozzá vasárnap. A rendezvény, amely nem(csak) az „ép” emberekről szól, hanem azokról a hátrányos helyzetű emberekről is, akik mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, mentálisan akadályozottan élnek vagy halmozottan sérült emberek. De persze nemcsak róluk szól, hanem rólunk is, akik közt élnek, és akik vagy tudunk velük mit kezdeni, vagy sem, vagy tudjuk segíteni őket mindennapi életükben, vagy sem.


De mindezt sokkal jobban megfogalmazzák az érintettek ebben a Belga feldolgozásban.

A Rehab Critical Mass szervezői egy közel 2 milliós csoportot segítenek az érdekérvényesítésben, kooperációs készségük fejlesztésében és össztársadalmi elfogadásukban.

Olyan embereknek segít, akik nem tudják egyenlő esélyekkel képviselni saját magukat, akik nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a mindennapi életben.

A Rehab Critical Mass szervezői olyan akadálymentesítést végeznek, ami nemcsak az akadályok fizikai megjelenését, hanem a másképp gondolkodást is jelenti.

Az idei fesztivál erőssége az is, hogy nagyon színes kulturális, közösségi és fejlesztő programkínálattal várják a közönséget.

A rendezvényen fellép a Söndörgő, a Republic, a Gentry Sultan, a Rutkai Bori Banda, az Eszterlánc, Beck Zoli/30Y, a Hősök zenekarok és még sokan mások.

Önálló műsorral lép fel a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes. A Tánceánia Együttes-Artman Egyesület fogyatékosok közreműködésével mutat be egy előadást.

A koncertek és előadások mellett lesznek érzékenyítő programok, a Piros kakaóval fényvisszaverős díszek készítésére lesz lehetőség. A Nemzeti Közlekedési Intézet KRESZ-parkot épít, és kitelepül a Láthatatlan kiállítás is. És persze hogy szabad az ölelés, a Free Hugs hozza a szabadölelés-projektjét. Az Everness sátorban „chill out” babzsákokban lehet majd henteregni. A Spinners kerekes székeseknél graffitibemutató lesz. A lánchídon pedig 700 000 lufi emelkedik majd a magasba.

A 14 órakor a Clark Ádám tértől induló vonulásra a „Nemadomfel” csapata taxikkal, a Rickshaw riders riksákkal segíti a felvonuláshoz szállítani a résztvevőket.

Tovább


Ingyenes koncertek hétvégéje!

Anyahajó, Food Truck Show, Péterffy Bori-koncert! Hétvégi programajánló

Nyarakat idéző, láblógatós, parkban ücsörgős kinti programok tömkelege várja a városban ragadókat.

Úgy látszik, szakítunk a hagyományokkal, és nem külföldi sztárok szórakoztatják a közönséget az Európa napon, május 9-én. Mindegy is. A margitszigeti Atlétikai centrumban megrendezendő előadásokon, koncerteken kívül lehetőség van az európai uniós csatlakozásunk megünneplésére egy 11 km-es kör lefutásával. A várakozók Szalóky Ági, Cosa Polska vagy a Kerekes Band koncertjén és több meseelőadáson vehetnek rész. Este ingyenes Péterffy Bori & Love Band koncert-lesz!

A Dürer kertben Food Truck Show van (egész hétvégén). Több mint 50 kiállító várja különféle ételekkel és italokkal a vendégeket. Lesznek hazai specialitások, amerikai konyha, halas, húsos, gombócos, tésztás, sőt még vega jármű is.

A madarak és fák napján lezárják a Kazinczy utcát, megnyitják a Jókai-kertet. Az OFF keretén belülingyenes sétára van lehetőség, ahol több tárlat bemutatásához ingyenes vezetés jár.

És hát hol máshol, ha nem a József Attila-lakótelepen készítenek egy mobil szabadtéri Anyahajót, ami a helyi anyák és gyermekeik számára biztosít programhelyet. Ez egy jó nagy feltűnő térelem lesz, egy olyan hajó, amely kifeszített kötelek és ponyvák által kap formát. Lesz árboca, vitorlája, zászlója, belső tere kényelmesen, baba- és mamabarát módon bútorozottan fogja várni utasait.

A legapróbb részletekig kidolgozott terv megvalósításában közel 40 fő vesz majd részt, de ha felhúzták a horgonyt, és elindulnak, akkor bíznak benne, hogy a lakótelep többi lakója, potenciálisan 15 000 ember fog inspirációt kapni tőlük különböző közösségi kezdeményezésekhez.

Már megnyitották a Francia Intézetben Anna Lefebvre és Detvay Jenő Párhuzam című kiállítását. A kiállítás extra érdekessége, hogy a kiállításon a művészalbum egyes oldalait plakátformátumban is megszemlélhetjük, sőt kerámia fényképezőgépekkel, ritka és kis példányszámú kortárs kiadványokkal, művészkönyvekkel is találkozhatunk.

Szombaton az Urániában a Moszfilm filmjeiből nézhetünk válogatást. Az Uránia a hetven éve véget ért második világháborúról a Moszfilm filmjeivel a világháború traumájára összpontosítva emlékezik meg.

Caption

A koncerteken és bulikon kívül felhívnám a figyelmet a Húrkúrók és a Gentry Sultan koncertjeire az Aurórában, ami diszkóval párosul, és a Méhek zümmögnek majd a Mika Tivadarban vasárnap este.

Tovább


Madarakat és fákat a bulinegyed közepébe, menjenek a tarajosok a Jókai-kertbe!

Idén második alkalommal (igazándiból harmadik, mert az autómentes napon is) élvezhetjük azt, hogy milyen is az, amikor autók helyett madarak, fák, virágok, gyerekek, koncertek, kultúra, játék és gasztronómia veszi át a hatalmat a Kazinczy utcában.

A május 10-re, vasárnapra datált egész napos rendezvényt az idén az ázsiai és afrikai kultúra színes nyomvonala hatja át. Egész nap lesz háztáji piac, közös jótékonysági főzés és pinata készítés az Ellátó-kertben, kóstoló a világ lepénykenyereiből a Kőleves-kertben. Civil szervezetek, mint a Menedék Egyesület vagy a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány különböző programokon keresztül mutatják meg, mivel foglalkoznak.

Caption

A Menedék FC focibajnokságot rendez, és TUBI or not TUBI végre valaki beszél majd a galambokról, mi több, szélnek ereszti őket. A kicsik (s nagyok) távoli világok kínai, afrikai meséit hallgathatják a mesesarokban, zenei utazáson vehetnek részt a Bélaműhellyel, készíthetnek afrikai bábokat és rajzolhatnak, festhetnek, ugrálhatnak, ahogy ezt kedvük egy autómentes utcán engedi. Egész nap lesz zene. Muzsikál a Canarro zenekar, a Babra, a Szkojáni Charlatans és a Méhek.

A nap Soundpaintinggel zárul. Ez közös zenei és művészeti „alkotás” univerzális, multidiszciplináris jelnyelv zenészek, színészek, táncosok és képzőművészek számára, jelen idejű kompozíciókat hoznak létre. A több mint 1200 jelből álló jelnyelv Walter Thompson amerikai zeneszerző, szaxofonos nevéhez fűződik.

A Kazinczy utcai „fesztivál” szervezői részéről nem titkolt cél az élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb és párbeszédalapúbb belváros kialakítása, amelynek „csak” egy apró, de annál „figyelemfelkeltőbb” eleme a Kazinczy utca „autómentesítése” és kulturális átszínezése.

A Jókai-kertben (bővebben egy régebbi posztban olvashat róla) május 9-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának köszönhetően ingyenesen lehet látogatni Jókai Mór egykori kertjét, megismerni Jókai életének egy töredékét. A madárgyűrűzési bemutatón az érdeklődők megismerhetik a gyűrűket, a gyűrűzési eszközöket, hálókat és a befogott madarakat. A „Tarajosok és búbosok” szépségversenyen a legextrémebb tarajos, búbos hajfrizura lesz a nyerő. Punkok előnyben. Megtudhatjuk, milyen egy madárbarát kert, és megismerhetjük az év madarát, a búbos bankát és más állatokat, például a dunai tarajos gőtét. Itt háztáji piac helyett cincérpiac lesz és Csipogó játszóház.

Fotó: Erika Pereszlényi Photo

Tovább


Az OFF Biennále mindent és mindenkit offol

Az OFF nemcsak az igen színvonalas programjai miatt érdekes, hanem épp amiatt, hogy egy alulról szerveződő, önkéntes és nagyszabású művészeti esemény, ami művészek, alkotócsoportok, kurátorok, művészetszervezők, galériások és műgyűjtők együttműködésén alapulva valósulhat meg. Az állami támogatás nélkül megszervezett eseménysorozathoz a szervezők nem is kértek semmilyen állami támogatást, és nem is vesznek igénybe államilag fenntartott helyszíneket. Így az állami szcénától való függetlenedés lehetővé teszi, hogy a biennálén az érzékeny, kritikus, éleslátó kortárs művészet releváns válaszokat adjon a jelen kor aktuális kérdéseire

Az idei program talán még az előző évekhez képest is ütősebbnek bizonyul. Korunk kortárs művészetét és művészeit bemutató kiállításokon a festménytől a fotóig, a szobortól az installációig, a kísérleti filmtől a Youtube-videóig, az egyedi grafikától a sokszorosított fanzine-ig, a hangszeres előadástól a hanginstallációig, a hagyományos kiállítástól a köztéri akcióig, a performansztól a politikai karaokéig számos kortárs művel és programmal lehet találkozni Budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt.

Brückner János: ***CORPORATE FREE GIFT PRODUCT SHOW***
Default Productions: Happiness & Unhappiness Manual

Az egy hónapos programsorozat csütörtökön kezdődött. A Knoll galériában Eperjesi Ágnes, Paul Horn, Ipsics Barbara, Kozári Hilda és a Productions (Brückner János, Bódi Lóránt) művészi gyakorlatokkal reflektálnak az utóbbi évek kommunikációs helyzeteire, azokra a küzdelmekre, amelyek a privát és a köznyelvi szférában zajlanak. Eperjesi Ágnes esküvőjén (Komárnóban) az anyakönyvvezető két szótárt adott össze. Kozári Hilda a latinul életet, magyarul érvelő párbeszédet jelentő VITA szót a Braille-írás segítségével jeleníti meg. Ipsics Barbara művében hasonló helyzetű nők kialakította kézjelek közvetítik egy fiatal lány és börtönbe került partnere friss érzelmi kapcsolatát.

Az OFF hivatalos megnyitója pénteken este 21.00 órakor lesz az AnKERTben.

Újrajátszott történelem: Sven Johne - Some Engels

Napközben elkezdődik a Platán galéria (Lengyel Intézet), a Centrális galéria (OSA archívum) és a Toldi mozi közös akciója, az Újrajátszott történelem. A két helyszínen lévő kiállításon olyan művészeti munkákkal találkozhatunk, amelyek a kritikai gondolkodás szükségességének hangsúlyozásával, az egyéni és a kollektív társadalmi felelősség tudatosításának kérdéseivel foglalkoznak. Láthatjuk Susanne Kriemann-nak a hidegháború első jelentős konfliktusát megidéző 2012-es légifelvétel-sorozatát az 1948–49-es berlini blokádot, Zbigniew Libera önarckép-diptichonját, amely a művészt a társadalom számkivetettjeként jeleníti meg. Heidrun Holzfeind installációjában az 1968-as mexikói diákmegmozdulások archív fotódokumentumait interjúkkal szembesíti, amelyek az események után 40 évvel készültek az egykori aktivista résztvevőkkel. Carlos Amorales videójának fókuszában a jognak, mint a társadalmat működtető önálló, racionális és komplett rendszernek a kritikai vizsgálata áll.

Clemens von Wedemeyer: Muster  - 2012 Exhibition view at Documenta 12, Kassel, Germany
 

A Toldi moziban 19.00 órától ismét látható Clemens von Wedemeyer Muster című filmje. A film helyszíne a Kassel közelében álló egykori kolostor, amely hosszú története során „aszociális elemek” számára fenntartott „javító intézetként”, náci koncentrációs táborként, később pedig lányinternátusként működött. Az egyszerre három csatornán nézhető filminstalláció három időbeli metszetben mutat be egy-egy történetet: a koncentrációs tábor felszabadítását (1945), Ulrike Meinhof az internátusról szóló filmjének a forgatását (1970) és egy helyi középiskolai csoport látogatását az ekkorra már múzeummá és emlékhellyé átalakított épületben (1994).

Szűcs Attila: Palnking projekt

A Szűcs Attila- és a plankingrajongók számára látható lesz a művész Planking Projektje a Nagymező utca 54–56. udvarán.

Caption

A biennálén ismét megpróbálják azt, ami Sugár Jánosnak 2010-ben nem sikerült, tüzet gyújtani és azt életben tartani. A folyamatosan életben tartott tűzprojektet, az OFF Biennále szimbolikus, közösségkovácsoló projektjeként szeretnék megvalósítani. Miközben a művészek és az önként jelentkező közönség együtt őrzi a tüzet, a helyszín a közös gondolkodás, a beszélgetés, az együttes cselekvés jelképévé válhat.

Caption

Szombaton 15.00 órától egyetlenegyszer lesz hallható, látható az Egyetemes himnuszt bemutató köztéri koncert-performansz az Eleven emlékműnél. A Société Réaliste „Egyetemes himnusza” az "átlagolt himnusz" az ENSZ 193 tagállamának himnuszainak matematikai átlagolásából született kísérleti zenei mű. A beszélgetéssel egybekötött kiállítás és performansz keretében az érdeklődők megismerhetik a mű létrejöttének körülményeit is.

Joshua Faudem: Ella Shimshony tornász

Simon Katalin és Vásárhelyi Zsolt magánlakásában lesz megtekinthető április 25. és május 3. között naponta 17.00-től 20.00 óráig, valamint előzetes bejelentkezés alapján a Mérlegállásban című kiállítás. A közel két éve Berlinben élő kurátor és képzőművész páros budapesti lakásukban nem titkoltan szubjektív állásfoglalásukat valósítják meg, amely különböző művészi pozíciók bemutatásával reagál az elvándorlás motivációinak, nehézségeinek és következményeinek kérdéskörére.

Kendell Geers: Ellenállás rituáléja

Vasárnap a Jurányiban a Műhely Alapítvány közreműködésével bemutatják Kendell Geers Ellenállás rituáléját. Az Ellenállás rituálé két ember együttélésének vagy együttműködésének metaforája. Egy nő és egy férfi a hiúság harcművészetén keresztül kapcsolódik össze. Nem látják, nem láthatják egymást, mindketten saját tükörképükkel küzdenek.

Képek forrása: OFF biennálé

Tovább


Szúnyog-sziget, Tarzan park, Tungi - avagy mit is keresek Újpesten?

Kevés az a belvárosimádó, akit könnyen rá tudnék arra venni, hogy jöjjön már ki velem Újpestre, mert biztos találunk ott pár olyan dolgot, amiért érdemes kimenni.
A Tarzan parkba hívtak. Magam mögé nyaláboltam a 3 gyereket, és nekiindultunk a kisebb fajta kirándulással felérő utazásnak. A Google map applikációjának köszönhetően a „hátsó” utakon haladva tulajdonképpen teljesen hülyének tartottam magam ezért a bevállalt trippért. Semmi sem volt sem szemnek, sem szájnak ingere, egy bizonyos idő után már a skacok is elkezdtek kérdezősködni, hogy mikor is érünk oda. Aztán ahogy lassan megérkeztünk a minden háta mögött lévő Tarzan parkba, egyszer csak elénk tárult egy nagyon is európai ízű, hangulatú, minőségű hatalmas játszópark, 2 hektáros, ősfás, rendezett területtel.

Tarzan park, csúszdák

A zárt, belépőrendszeres parkban legalább 6-7 bázisponton alakítottak fejlesztő- és játszóeszközcsoportokat. A hálós mászókák, mesterséges játszódombokba rejtett átjárók és különféle hintajátékok mellett a játszópark legkedveltebb eleme mindenképp az épp annyira meredek, átcsavart csúszda toronnyal, amit még a gyerekek visszafele is meg tudnak mászni. A park északi részében található egy kéttornyú vár többszintes gúlával és a két építmény tetején átjáróval.

Tarzan park: csúszda, torony, gúla
Tarzan park

Tarzan park: Hajó

A tornyos építmény mögött találunk egy jól megépített, nagy kalózhajót, itt futkározhatnak a gyerekek a színes-vizes részen, ahol a víz útját mindenféle kütyükkel irányítható vizesblokk is van leegyszerűsített malomkerékkel. Mondanom sem kell, hogy a gyerekek kedvence. Ugyanezen a sémán alapul a vizesblokk mögött található homokszállító/-szóró rendszer is. A nagy attrakciók mellett kisebb hangulatelemek, mint a hangvilla, a libikóka-félék és nagy homokozó tarkítják a teret.

Tarzan park: "vizes"
Tarzan park: Homok elosztó

A füves területen számtalan pad, kisebb ülőhely, asztalok teszik lehetővé a felnőttek rekreációját. Egy új épületben nagy, buszos csoportok fogadására is alkalmas baba-mama és mozgássérültbarát vizesblokkot alakítottak ki.

Tarzan park: vizes blokk

Az egész rendszerben két gyengébb pontot találtam, az egyik volt a büfé, amit drágának és szegényesnek ítéltem meg, és értetlenül állok az előtt is, hogy az egyébként nem alacsony árfekvésű teljes árú jeggyel miért csak 4 órát lehet a parkban tartózkodni. Magyarázatot nyilván találok rá, de nem látom értelmét. Ezt talán pont abból a szemszögből lenne érdemes végiggondolni, hogy ha vidékről vagy más kerületekből túrázik ide egy csapat, az, biztos, hogy maga szeretné eldönteni, hogy mennyi időt tölt itt. És bár nyilván a park sosem konkurálhat az állatkerttel, de annak kétségkívül óriási előnye lesz a kötetlen idejű ott-tartózkodási lehetőség.

Sípálya (Fotó: 4.kerulet.ittlakunk.hu)

A Tarzan park mögötti UTE stadion, Tungsram és Chinoin sporttelep után tisztán praktikus okokból építette meg az újpesti önkormányzat a város másik, egyben szokatlan „fénypontját”, az újpesti sípályát a Szilas parkban. A sípálya a 2013-ban átadott újpesti uszoda helyéről kiásott földből épült, és majdnem egész évben ki van használva! A Szilas Családi Park egyébként is a helyiek egyik kedvelt rekreációs tere, ahol a már említett sípálya mellett senior torna-, tengó- és BMX-pálya is található.

Már a Dunánál található az a vadregényes hely, amiről azt gondolom, hogy nekem sokkal nagyobb felfedezés, mint sok „őspesti” számára.  A Hajógyári-szigettől északra fekvő félsziget, a Népsziget (Szúnyog-sziget, Csiga-sziget, Sabat-sziget) leginkább 70-es évekbeli, retró hangulatot áraszt. Elhagyott vagy ébredező csónakházaival, lerobbant, elhanyagolt MÁV- és Mahart-épületekkel és területekkel, az egykori hajódarugyár ipari ősállatokra emlékeztető maradványival, tiltott területeivel a város érdekes elegyét alkotja. Ez egy olyan hely, ahol jól megfér egymás mellett a nagy víztározó, a félsziget természetvédelmi területe, a téli kikötőben várakozó hajók, a kutyaiskola, helyi sörözők, a MÁV „kakasneveldéje” és „állatmutogatója”.

Népsziget: Zsilip utca 2.

Találunk a szigeten magára hagyott kúriaszerű épületet, famentesített, kecskékkel teli MÁV-legelőt és a Budapest Evezős Egyesület hajóra emlékeztető csónakházát.  

Népsziget, Fátlanított MÁV legelő
Népsziget, Budapet Evezős Egyesület csónakháza

A félsziget - leszámítva a „MÁV-kakasok” kukorékolását - nagyon csendes, békés sétálók, pecások és kerékpározó családok békés sütögető- és pihenőhelye.

És persze biztos vannak olyan helyi dolgok, amiket egy „vidéki” nem lát. Én ezeket a dolgokat láttam most, és tudom, hogy vannak olyan dolgok is, amiket jó lett volna látni, vagy működésük ideje alatt ismerni.

Tungsram strand (Fotó: Fortepan.hu)

Ilyen lehetett volna a legendás Tungsram strand, népszerű nevén a Tungi. Az eredeti nevén UTE Duna fürdőt 1938-ban nyitotta meg az Egyesült Izzó, később Tungsram igazgatója, Aschner Lipót. A több mint 30 000 m2 nagyságú területen 50 méteres versenymedence, egy 50 méteres szabad medence és gyermekmedence volt.

Tungi (Fotó: fovarosi.blog.hu)

A strand befogadóképessége jóval tízezer fő fölött volt. Aschner - felmérve a hely népszerűségét - saját pénzből kiépítette a 87-es villamos vonalát egészen a strand közeli Megyeri csárdáig. A rendszerváltás után, 1990-ben a strand a General Electrichez került, és azóta az ő tulajdonukban válik az enyészet martalékává.

MEO

A város másik elvérzett és sokak számára sajnálatos története az egykori Táncsics (Wolfner-féle) bőrgyár ipari csarnokaiban működött MEO Kortárs Művészeti Központ bukása. A szépen rendbe hozott ipari épületek oldalában meghúzódó MEO volt az ország első állandó kortárs művészeti magángyűjteménye és kiállítóhelye.

Mai MEO

A MEO revitalizálása jó példája lehetett volna ipari épületek kulturális célú hasznosításának. Úgy látszik, a fenntarthatósággal és az egymás meg nem értésével is baj volt.

Újpest víztorony (Fotó: hu.wikipedia.org)

És végül még érdemes pár szót ejteni a már üzemen kívül álló, 1911-12-ben épített vasbeton víztoronyról. Az Újpest központjában magasodó torony kulturális vagy kereskedelmi célú hasznosítására volt több elképzelés is, de vagy a műemléki védettség vagy az építészeti szabályok miatt ezek a kezdeményezések sorra elvéreztek.

Tovább


Séta a kéjnegyed bugyraiban, tanodák éjszakája és lengyel filmtavasz. Hétvégi programajánló.

A már meghirdetett 100 éves házak program mellett már április 17-én, pénteken egyenesen Berlinből érkeznek a kincsek a Margit körút 69.-be, mindenféle vintage ruhák, kiegészítők, díszek és bútorok.

Szombaton Újlipóciában a Föld napja alkalmából zöldbörzével, virágvásárral, ehető növényekkel és élő ételekkel, szaktanácsadással, közös kertészkedéssel, kreatív műhellyel, ökojátékokkal várják az érdeklődőket.

Terézvárosban a Kéjnegyed bugyrai címmel tematikus túra indul a 19. és a 20. század egyik budapesti fertőjében!

Elkezdődött a Lengyel filmtavasz. Láthatjuk az első lengyel Oscar-díjas filmalkotást, az Idát, amelyben egy kolostorban nevelkedett árva meglátogatja a fogadalomtétel előtt a nénikéjét. Egy közös utazás során felsejlik a család, Anna és a nénikéje életének tragikus és intim története, beleágyazódva az akkori történelmi és társadalmi háttérbe. 
A legnépszerűbb filmek várományosa lehet az Istenek című film, amely egy szívsebész, Zbigniew Religa pályafutásáról szól, aki 1985-ben az első szívátültetést hajtotta végre Lengyelországban.

Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül pénteken tartják a Magyar Jazz Ünnepét a Csík Gusztáv Trió feat. Joan Faulknerrel, az Oláh Szabolcs Quintettel, a Syrius Legacyval és a program végén a BJC Jam Sessionnel.

Szombaton mutatják be Axel Hacke A medve, akit Vasárnapnak hívtak című darabját. A történetben egyszer csak megfordul a világ, és a valóság Medveországgá változik, ahol Alex és a többi embergyerek a polcokon sorakozó játékok, míg a medvék az eladók és a vásárlók.

És a szombat futónap is lesz, indul a Vivicitta 30. városvédő futás.

Nem csak budapesti esemény, mégis mindenkinek jó szívvel ajánlom az első Tanodák Éjszakáját. A tanoda nem kormányzati szervezet által működtetett, helyi sajátosságokra, a gyermekek, fiatalok önkéntes részvételére és egyéni szükségleteire építő, független infrastruktúrával rendelkező közösségi színtér. A személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó komplex szolgáltatást nyújt, amelyet az oktatási rendszerben nem megfelelően elismert, a társadalmi perifériára szoruló gyermekek és fiatalok nem érhetnek el. Emellett a tanodák nem csak magukra a gyerekekre figyelnek. Segítenek a nehéz helyzetben lévő családoknak is. Tanácsokat adnak a szülőknek – nem csak a gyermeknevelés, hanem a szociális problémák megoldásának kérdéskörében is. A Tanodák Éjszakája című rendezvény a nagyközönségnek is szeretné bemutatni, miért fontosak a tanodák. A bárki által látogatható programokon bepillantást nyerhetnek a tanodák világába, pingpongozhatnak, kézműveskedhetnek, és lehet beszélgetni a tanodába járó fiatalokkal és az ott dolgozó szakemberekkel. Az I. Tanodák Éjszakájának megrendezését a Szent Márton Caritas Alapítvány és a Számá Dă Noj Egyesületkezdeményezte. Az országos rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tanodai hálózat nehézségeire.

Tovább


Francia kapcsolatból cseresznyevirág-ünnepbe. Hétvégi programajánló

Szokatlan, de annál izgalmasabb programok lepik el a hétvégén a várost. A Negyed7/Negyed8 fesztiválról már egy előző posztban írtunk bővebben. Pénteken 21.00 órától a fesztiválhoz  kapcsolódóan az Egy Kiss Erzsi Zene együttes lép fel az Aurórában. Az Akváriumban Péterfy Bori & Love Band ünnepli a 8. születésnapját. A Mikában FrenchConnection est lesz, ahol Serge Gainsbourg dalaitól MC Solar, Zaz, a Massilla Sound System és sok más, „franciasággal” valamilyen formában kapcsolatba kerülő zenei világ elevenedik meg DJ Maadjet-vel és SelectorKAval.

Szombaton a költészet napján számos gerillaakció szerveződik, ehhez kapcsolódóan mindenki bátran posztolhatja kedvenc verseit a közfelületekre. A Tilos Rádió beköltözik az Aurórába, ahol Tilos a slam címszó alatt hajléktalanok és cigány költők verselnek, Beata Pozitiva Open Mic-et tart, lesz beszélgetés a fiatalon elhunyt költőzseniről, Párniczky Mihályról, és jönnek a JAK-kal a Vagány históriák is. A Gödör Klub össznépi népszavalásra invitál első emeleti teraszára. 

Az ELTE Füvészkertben évek óta megrendezik a Cseresznyevirágzás ünnepét Japán tradicionális ünnepéhez, a hanamihoz kapcsolódóan. A szombati pikniken a lazuláson túl a japán hagyományokhoz és kultúrához kapcsolódó programok és haiku-verseny is lesz.  

Szombatra időzítette vintage kerékpáros felvonulását a Tweed Run Budapest. A lényeg, hogy öltözzön minden kerekező a 20-30-as évek tweedzakójába, női rucijába, és kerekezzen együtt a társasággal a budapesti utcákon.

©Reuters

Az I. Ázsiai gőzbuci fesztivál szervezői, a Lumen zöldséges és a Babramegy blog írói már most izgulnak, hogy hol fér el az 1500 ember, akik bejelentkeztek a meghirdetett eseményükre. Vasárnapra pedig marad egy mese. Egy igazán mesés helyen az Arnoldo Galéria Kávéházban mutatja be a Rokytka társulat az 1001 éjszaka meséi című büfészínházi estjét. Az 1001 Éjszaka ismeretlen történetei elevenednek meg, két budapesti, kortárs szilát, avagy női dzsinn elmesélésében. Az esten szabad betekintést nyerhetünk a férfi-nő kapcsolatok és erotikus fantáziák korlátlan világába.

1001 éjszaka meséi : Krasznahorkai Ágnes és Miklusicsák Alíz

Tovább


Blaha kikötő, I love Magdi - Indul a negyed7/negyed8 fesztivál

A téli Hanuka-fesztivál után másodszor jelentkezik a negyed7/negyed8 fesztivál a nyolcadik kerületből. Az előző fesztiválhoz hasonlóan a hetedik kerületet sem marad ki programból. A Pészah avagy a tavasz ünnepe és a két kerület zsidó múltja, jelenlegi társadalmi, kulturális sokszínűsége, más-más fejlődési iránya számos feldolgozandó témát nyújtott az egy hetes sokszínű program kialakításhoz. 


A fesztivál a számos program mellett, többek között leginkább arra keresi a választ, hogy, hogyan viszonyulnak egymáshoz a hasonló történelemmel, mégis nagyon eltérő jelenkori történetekkel bíró városrészek. Mennyire lehet összekötni – vagy mennyiben távolodik el egymástól a 2014-re Kelet-Közép Európa első számú bulinegyedévé és ezzel egy időben kulturálisan egyszínűvé vált 6. és 7. kerület és a jóval kevésbé kommercializálódott 8. kerület, amelyben sétálva sokszor az az érzése támad a járókelőnek, hogy kulturális sokszínűségében és a területén akupunktúra-szerűen megjelenő szociális-kulturális beavatkozásokkal eredetibb és izgalmasabb az előző kettőnél.  


A hatféle tematika köré szerveződő tavaszi fesztivál, húzó programjai közé tartozik a két kerületet összekötő és szétválasztó Blaha Lujza téri nap. A nap, amikor a tér élete valami teljesen másról fog szólni, mint arról az átmeneti állapotról, amit a mindennapjaiban megél. Április 4-én, a Blaha kikötő a művészetről és a szociális gondolkodásról fog szólni.  Ezen a napon lehorgonyoz a Blahán Vajdai Vilmos abszurd humorról, szókimondásról és rendhagyó előadásairól híres társulata a Táp színház, a Pneuma Szöv. 20 forintos pompával, élő rádió performanszokkal, karneválszerű felvonulásokkal, utcai közbeavatkozó közkórussal színesíti a tér hangulatát.Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre művészei mintha táncolnának és 6 járókelő zenész jazz, klezmer és balkán zenei stílusok ötvözésével járja majd a környező utcákat. A heti betevő csapata egy napra  áthelyezi a székhelyét a Klauzál térről a Blahára, ahol elsősorban az ismerkedésre, a környék szociális problémáiról való beszélgetésre, ötletelésre és a Heti betevő 8. kerületi terveinek bemutatására helyeződik a hangsúly. Kitelepül a térre a MigSzol, a Migráns Szolidaritás Csoport is, akik egy társasjátékon keresztül szeretnék közelebb hozni a migrációval járó mindennapokat és problémákat. 


Vasárnap a "vasárnapi nyitva tartás" jegyében az UCCU alapítvány nyolcadik kerülethez kötődő roma önkéntesei mutatják be a Népszínház utcából a Teleki tér felé sétálva a kerület kulturális érdekességeit és annak multikulturális jellegét. 


A húsvét hétfői Monday Talk-on a Lumen kávézóan Szemerey Samu urbanista VIII. kerületi lakos és aktív közösségi kertművelő mesél történeteket magáról, de mégsem csak magáról. 

Szemerey Samu, urbanista


Kedden a Haver Alapítvány egy workshopot tart, ahol a résztvevők arra keresik a választ, hogy Hányféle identitás létezik? Az identitás személyes ügy vagy közösségi? Ki határoz meg minket: saját magunk vagy mások, vagy netán mindkettő egyszerre? Hol húzódik a határ? A workshop résztvevői képet kaphatnak arról, hogy hogyan próbálja megteremteni a Haver a kultúrák közötti párbeszéd lehetőségét, bevonva a hallgatóságot, egy közös játék keretében. 

UCCU _ haver alapítvány workshop


Szerdán a Nemzetközi roma naphoz idomulva számos a kisebbséget érintő, és őket bevonó, bemutató program lesz. Egész nap roma konyha várja a résztvevőket a kerületek vendéglátóhelyein. Az Akváriumban a Rendhagyó Romani Design Divatbemutatón tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkban lép kifutóra többek között Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Für Anikó, Ónodi Eszter, Kerekes Éva, Bíró Kriszta és… Csuja Imre is!
Április 8-án a Telep galériában arra keresik a választ, hogy 2015-ben Magyarországon van vagy nincs Roma HIP-HOP?! 

Caption


Csütörtökön a Kettősmérce meghívott szakértői kisebbségpolitikai a kerületeket is érintő romaügyi kérdésekről tartanak beszélgetést az Aurórában. 

Pénteken lehetőség lesz vezetett sétán részt venni a Salgótarjáni úti zsidó temetőben. Szombaton mindenki részese lehet az I LOVE MAGDI térkép közösségi megrajzolásának.  Vasárnap pedig megrendezésre kerül az I. Ázsiai Gőzbuci Fesztivál a Lumen zöldségesnél. 


Egész héten változatos zenei programok, ismert zenekarok, zenészek kísérik az eseményeket. A fellépők között tudhatjuk Kiss Erzsi zenekarát, a Delalamm együttest, a Dep-art zenekart, Odessza Mama-t és sokminden mást.

Tovább


Text & Jazz, Re+concept workshop, mikroszülés és cseresznyés dohány. Hétvégi programajánló

A napfogyatkozás másnapján, amikor sokan dolgozni fognak, több olyan program is lesz napközben, amiért esetleg érdemes ellógni a szombati munkaidőt.

A Francia Intézet nyílt napot tart 10-től 15 óráig, ahol a francia nyelvórák mellett lehetőség lesz megismerni belülről a Francia Intézet épületét, a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt a könyvesboltban, animációs filmeket nézhetnek az intézet digitalizált mozitermében, meséket hallgathatnak a könyvtárban, és elkészíthetik saját Tatin-tortájukat a Café Dumas szakácsaival.

A Pipa utcában a Medence csoport szombati workshopjain a gyerekek Parádi Orsival mesekaviscokat készíthetnek, a felnőttek pedig Re+concept táskákat a medence csoport tagjaival molinóanyagból.

Keresztszélben

Az Észt Intézet összművészeti fesztiváljából a filmes programok jutnak a hétvégére. A filmek között találjuk a tavalyi év legjobb észt filmjét, a szibériai deportálások okozta traumát feldolgozó Keresztszélben című filmet.

Cseresznyésdohány

A Cseresznyés dohány főszereplője a kisvárosi tizenéves Laura, aki épp az anyja az idegeire megy. Egy napon elkeveredik egy mocsártúrára, ahol összetalálkozik Jooseppel, aki a családi problémái elől gyakran a természetbe menekül. Ilmar Raag Nem jövök vissza című drámájában két árva lány autóstoppal szeli át Oroszországot, hogy felkeressék egyikük Kazahsztánban élő nagymamáját.

Féreghízlaló

Az észt animáció gyöngyszemei közül a Féreghizlaló nyomában egy antropológiai road movie, amelyben a film alkotója útnak indul Csukcsföldre, hogy kinyomozza a műve alapjául szolgáló szürreális csukcs népmese gyökereit és értelmét.

A bábszínházi világnapnak köszönhetően szombaton Budapest majdnem minden terén valamilyen bábos csoport fogja szórakoztatni az érdeklődőket. A Budapest Bábszínház nem csak a terekre vonul ki, hanem budapesti iskolákban és óvodákban olvasnak fel olyan meséket, amelyek a színház repertoárjához köthetők. A színházukban bábkészítés, papírszínház, diavetítés, kézműveskedés is lesz. A Hagymácská-t kiviszik a nagyvásárcsarnokba, és egy zöldség-gyümölcs standon mutatják be a darabot. A Kolibri Színház művészei szétszóródnak a fontosabb terekre, a Jászai Mari térre, a Szent István térre stb. A Spiritusz Egyesület nagy Tavaszköszöntő programmal várja a gyerekeket, akik bekukkanthatnak majd, és megnézhetik, mi történik a Guttenberg téren a Vízi világ fagyos palotájában.

Kiadások(k)

Szombat este Kiadások(k) címmel lép fel a Müpában az Európa Kiadó, a Hodworks és a Pegazusok Nem Léteznek formációk és Karafiáth Orsolya. Gryllus Dorka moderál. Ezen a Bábel-esten a különféle művészeti ágak előadói olyan revüt mutatnak be, ahol egy tematikai vezérfonal mentén találkozik a zene és a tánc, az irodalom és a film, a hagyomány és a kísérlet.

Vasárnap a Müsziben vetítik a Mikroszülés című filmet, amely a szülést és a születést egy friss szemszögből, a mikroszkóp lencséjén keresztül vizsgálja. Górcső alá veszi a jelenlegi szülési protokollok gyermekeink egészségére gyakorolt hatását.

De lehet menni a Nyitott műhelybe is, ahol a Text & Jazz sorozaton belül Kőrösi Zoltán és Grencsó István várja az érdeklődőket irodalmi szövegeket vegyítve muzsikával, dzsesszel és kortárs zenével.

Tovább


Tilos a forradalom! - Hétvégi programajánló

A hétvégét ugyan begyűrűzi a márciusi ifjak szelleme és a Petőfi Tv indulása, azért található más, sokkal izgalmasabb program is a repertoárjában. Aki még a péntek tizenharmadikai hangulatra szeretne rákapcsolódni, az megnézheti Bojtor Verabella Csodálatos Bestia című kiállítását a Müsziben.

Ha a nyólckerben jár, mindenképp érdemes betérni a Gallery8 szervezésében nyíló, A roma test politikája I. - Nincs ártatlan kép című kiállításra.  A roma test politikája egy szerteágazó és interkulturális kiállítási és oktatási program, amelyet a Gallery8 roma művészek és értelmiségiek részvételével valósít meg. A háromrészes kiállítás a roma test politikájának feltárására vállalkozik a jelenkori Európában, a romák és főként a roma nők ábrázolását és részvételét kutatva a művészetekben, a médiában és a közéletben. A Nincs ártatlan kép című kiállítás ennek a programsorozatnak az első eseménye. Déri Miklós pszichoanalitikus fotóportréihoz roma tudósok, diplomaták, közszereplők és értelmiségiek álltak modellt, mint például Balogh Rodrigó, a Független Színház rendezője és igazgatója, Daróczi Ágnes kisebbségkutató, polgárjogi aktivista és dr. Izsák Rita, az ENSZ kisebbségi ügyekért felelős független szakértője és még sokan.

Sőt arra is vállalkoztak, hogy életre keltsenek egy-egy közismert roma sztereotípiát Szakos Kriszta stylist és Kozári Zita sminkmester segítségével. A roma modellek így bújnak a „cigány lány”, „a gettólakó”, „a gengszter”, „a cigány zenész”, „a cigány madonna”, „a cigány király”, „a jósnő”, „a vajda” stb. bőrébe. A kiállítás április 3-ig tekinthető meg.

Már elkezdődött a Kőlevesben a Nagy sóletcsata, amiben többen versenyeznek a sólet királya 2015 címért. Szombat estig lehet kóstolni és szavazni. A királyi cím egy évre szól, és még 2/3-dal sem lehet megváltoztatni.

Az A38-on már pénteken kezdi dupla koncertjét a Kiscsillag, de vasárnap újrajátssza az egészet. Az Auróra a Tilos Rádióval szombaton felveszi a forradalmi hangulatot Tilos a forradalom című eseményével. Délután filmkészítő happening és transzparens-, kokárda- és zászlógyártó klubszerűség, este forradalmi kvíz, az elkészült filmek levetítése és Tilos-házibuli várja az alkotókedvű partizókat. Párhuzamosan az AnKertben Lick the Click! címmel elektronikai élményfürdőt tartanak a minimal-techno-elektro-house szelektorai. A Bëlga is ünnepel, és Nemzetközi Tebeléd Napot tart március 14-én az Akvárium Klubban.

Az észtek készülnek a jövő héten kezdődő észt napokra, ezért bemelegítésként kötni hívják az ügyes kezűeket a Kössünk észtül délután keretén belül. A sportolni, jótékonykodni, adományozni szeretők a Down-szindróma világnapjára készülve jótékonysági futás keretében támogathatják a Down Egyesületet.

Vasárnap reggel pedig elindul a Petőfi Tv, és akinek kedvébe telik, az már ezen a csatornán követheti a március 15-ei eseményeket, például az Új Magyar Köztársaságot! vonulást a Keleti pályaudvartól az Astoriáig. De lehet menni a BTM Vármúzeumba is, ahol egész nap az ünnepi hangulathoz kapcsolódó kézműves-foglalkozások és tárlatvezetések várják a látogatókat.

 

Tovább


Reblog