Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A háromnapos programok hétvégéje

Kicsit olyan érzésem van, mintha mindenki ezen a hétvégén szeretné meghódítani a közönséget. Nagyon sok minőségi program közül választhatunk péntek reggeltől vasárnap hajnalig.

A Placcc fesztivál közepére érkeztünk. Ebből az alakalomból ma meg lehet hekkelni a várost. Ehhez a programhoz kapcsolódik szombaton a Don’t eat group laboratóriuma. A Remixing the City: Loop Event című audiovizuális és intermediális akció a mai mindennapi nagyvárosi élet köztereinek, az „emberi területek” lenyomatainak bemutatására tesz kísérletet. Vasárnap a noppa 2015-ben folytatja a tavaly elkezdett Ez a hely MENŐ! interaktív várostörténeti jelölőhálózatának bővítését. Ezen az eseményen a Ferencváros egyes különleges múltú helyei kerülnek térképre, olyanok, amelyek a mindennapi életben észrevétlenek maradnak. A projekt célja rámutatni azokra az épített értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a szemünk elől, más épületek, tárgyak, vagy éppen az idő által. 

Szintén a középidős az ARC kiállítás.

 Csütörtökön elstartolt az Orosz filmhét. Az idei válogatásban öt fontos, Magyarországon még nem vetített kortárs filmet nézhetünk meg. A Drága Mamában huszonéves fiatalember igyekszik elszakadni anyukája szoknyája mellől; az Intim helyek a mai moszkvai középosztály titkaiba ígér sajátos bepillantást, a Páciensek című film egy házasság válságát tárgyalja ki a pszichológia és a vallás párharcán keresztül. A Korrekciós osztály főhőse egy tolószékbe kényszerült kislány, aki az iskolában először szembesül igazán a nagybetűs élettel.

Amír fia, Iván


Az Amir fia, Iván egy igazán aktuális film. Egy, három gyerekével a háború elöl menekülő szevasztopoli nő egy üzbég faluban élő férfi házában talál menedéket, akinek a harmadik felesége lesz...

Erre a hétvégére esik a Kulturális örökség napjai is. Az idén több mint 300 helyszínen, 657 ingyenes program lehetőséggel várja látogatókat az eseménysorozat. Ebben az évben Rómer Flóris, Róth Miksa és Klebelsberg Kunó születésnapja, valamint a két világháború évfordulója került fókuszba. A sok budapesti helyszín közül – a belvárosra koncentrálva – nyitva lesz Seress Rezső otthona a Dob utcában (épp abban a házban, aminek a tűzfaláról most szedik le a vakolatot). A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát maga az épületrehabilitáció építész tervezője mutatja be. Egész napos sztoricserebere lesz a Városfal pihenőben. Nyitva lesznek a Nemzeti Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum pénzügyi palotái.

Hopp Ferenc múzeum kertmegnyitó

 A Hopp Ferenc múzeumban a Kert megnyitón popup képeslapkészítésre is lehetőség lesz. Érdemes szemezgetni a térképről.

Az Európai mobilitási hét keretén belül autómentes lesz a hétvégén az Andrássy út.

Vasárnap ez évben a Kazinczy utcában Autómentes Gyermeknap lesz. A gyermekek világnapján még jobban figyelnek a gyerekekre. A tavalyihoz képest is több gyerekprogram, többek között rajzverseny, kézművesfoglalkozások, Helló Anyu! ökojátszóház, a Rutkay Bori banda és a Roszica Bolgár Gyermek Táncegyüttes várja a gyerekeket. A kísérő felnőttek bekapcsolódhatnak a bulinegyed életével, problémáival, az ingatlanpiac változásainak hatásával is foglalkozó urbanisztikai fórumba. A kertekben koncerteket hallgathatunk, zenél a Canarro, Bognár Szilvia és az Etnoé, utcán lesz a Nagy Edi trió, és lesz a Lány a liftben koncert.

Péntek este 18.00 órától a lengyel irodalomkedvelők számára igazi ínyencséget kínál a Gdansk Könyvesbolt és büfé.

Pálfalvi Lajossal A Transz-Atlantik megállói. Gombrowicz című könyvéről Németh Orsolya beszélget. A beszélgetés alatt a legfinomabb lengyel kézműves söröket lehet kóstolgatni.

Szombaton a közeli szomszédos utcában a Libellában Kasza László „lesz és kész” című kiállításának megnyitóján lehet részt venni.

Péntek este a Budapest Parkban lép fel az elektro swing és a downtempo kedvelőinek kedvence, a Parov Stelar és zenekara. A Dürer kertben a Jónás Vera Experiment ünnepli 4. születésnapját. Szombaton este az Aurórában a Taraf de Akácfa magyar–svéd–francia zenekar táncoltat. Ugyanezen az estén az Ellátóházban Dj Maandjet trip-hop, hip-funk, soul, jazz, electro, hip & reggae zenéket kever.

Szombat éjszaka negyedszerre rendezik meg a Színházak éjszakáját. Az eseményhez a budapesti színházak színe java csatlakozott. A programok közül itt is nehéz választani. A Jurányiban a Duda Éva Társulat táncosai például a Bélaműhely zenészeivel tánc parkour estet tartanak. De ezen az estén itt lesznek a Grecsó fivérek, betekintést kaphatunk a férfiak szexuális világába, a TÁP színház „kéming outol”. A Szkénében hatha jógával kezdik az estét, és fokozatosan lazul a program kiállítással, tárlatvezetéssel, felolvasóesttel és végül Müller Péter Sziámi and Friends & Pintér Béla és Társulata koncerttel.

Trafóban Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria kurátora tart exkluzív tárlatvezetést Mihut Boscu Kafchin önálló kiállításán. Lesz Trafó-mozi és Most ilyen. Milyen lesz? címmel A Dollár Papa Gyermekeinek novemberben bemutatásra kerülő új produkciójának olvasópróbája is. Az Örkény Színházban meg ott lesz a Hanem zenekar, a Katonában Kultúrpolitika Veiszer Alindával, és legfőképpen Hírszínház élőben. 

Tovább


Hétvége a szolidaritás jegyében

Esős hétvége fantasztikus programokkal, nehéz választásokkal. Hova menjünk, hova is mehetünk?! Pénteken kiváló kiállítások nyílnak.

Fotó: Csoszó Gabriella

Érzékeny és fontos témát jár körbe Csoszó Gabriella az Éjjel-nappal 7ker csoport tagjaival, akik két napon keresztül fotózták a Király utca és a Klauzál tér környékét. Azt keresték, hogy melyek azok a helyi ügyek, amelyekben az önkormányzatnak lépnie kellene, és mit jelent ma roma fiatalként felnőni a „bulinegyedben”. A nyolc fotóesszé bemutatásának a helyszíne a Király utcai K11 Művészeti és Kulturális Központ.

Fotó: J.Nagy András

A Knoll galériában J. Nagy András Senki nem látta kétszer című kiállítása nyílik meg. J. Nagy András 2010 óta fotózza Budapest és más európai városok otthontalan, nemkívánatos utcai lakói életének jeleneteit saját építésű kamerájával. Az építészet, a fogyasztás, a szegénység, a hétköznap, a természet, a hanyatlás és az emberi lét elemei egyszerre vannak jelen a fotóin.

Ma megnyitott az ARC Magyar Álom című kiállítása is, ami szeptember 27-ig lesz látható.

Az ARC kiállítás szomszédságában egész hétvégén Főzdefeszt van, a legmenőbb street foodosok jelenlétével.

Elkezdődött a PLACCC fesztivál, immáron 10. alkalommal hekkelik meg a várost. 

Este, az A38 hajó tetőteraszán lép fel az egyik legeredetibb világzenekarunk, a Meszecsinka, amelyet a JaMese vezet majd fel. A koncerten részt vesz Karen Arutyunyan, a Deti Picasso és a Wattican Punk Ballet énekese is.

Photo  Balazs Turay – itt: in #MarchofHope.

2015. szeptember 12-a Szolidaritás napja: Budapesten az együttérzés helyszíne a Keleti pályaudvar lesz. Ez alkalomból fellép a jazz és afrikai zenei alapokat vegyítő Euro-African Playground zenekar, Katalin Burns népdalénekes, a Soulclap Budapest & Guests képviseli a hip-hop-soul-funk világát, és lesz még Ladánybene 27 és a jamaicai stílusú reggea-t játszó Riddim Colony is. Az esemény este 8-kor ér véget, utána egész éjjel hivatalos támogatóbuli lesz az Aurórában, kiváló DJ-kkel!

A képen látható ház David Karas munkája.


Valószínűleg csak véletlen egybeesés a szolidaritáshoz fűződő másik esemény, az utcajogászok bulija. Az utcajogászok már öt éve fogadják ügyfeleit a Blaha Lujza téren minden pénteken 3-tól 5-ig, a szerveződés a jövőben már egyesületként tudja majd segíteni a rászorulókat. Azutcajogász születésnapi bulin és támogatói napon megismerheted őket!

2015. szeptember12-én 16 órakor a Gallery Weekend Budapest keretében Beke László tart tárlatvezetést a Chimera-Projectben látható PostContemporary kiállításon. 

Szombat este a Cabaret Medrano lép fel a Pótkulcsban, Darvas Benedek meghívott berepülővel, aki majd a zongorán játszik.

Vasárnap zárul a Szentpétervári új akadémizmus című kiállítás, ebből az alkalomból izgalmas koncertekkel, többek között a Vostockkal és a Wattican Punk Ballettel várja a látogatókat a Ludwig múzeum szombaton este!

Vasárnap a 30 WizzAir Budapest félmaratoni után villa.korzó design vásár lesz a Barabás villában.

Este pedig a Keep Swinging Egyesület az utolsó nyári szabadtéri szvingtáncestjével zárhatjuk a hétvégét.

Tovább


A sokszínű hétvége. Programajánló

Hétvégén lehet vonulni, utcabálba menni, futni. A Pride fél 4-kor kezdődik. A gyülekező a Nagymező utca és Andrássy út kereszteződésénél lesz, és csak az Oktogon irányából lehet csatlakozni.

A Pride után a francia nemzeti ünnep alkalmából a Francia Intézet épülete előtt utcabál lesz. Lesz környezettudatos ruhakollekció-bemutató, a magyar A.K.T. zenekar francia, olasz és magyar sanzonokat játszik. A francia vendégek, a Swingo Musette Duna-parti kabaréval szórakoztatja a közönséget. A kabaré után  DJ Infragandhi elektropopot játszik.

Caption

Szombaton este utcabál helyett futni is lehet a Night Run maratoni futóversenyen. Indulás a budai siklótól, onnan fel a várba, a Szabadság hídnál forduló, és a rakpartról lehet majd befutni a célba, a Várkert Bazárba.

Szombaton kezdődik a Millenárison a nagy KockaParádé Kiállítás a LEGO-rajongókra fókuszálva. Az építőmesterek egyedi remekművei óriási terepasztalokra kerülnek. A kiállítást vetítések, játékok és meglepetések tarkítják. 

Jövő héten zár Nagy Kriszta x-T „Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfivel” című kiállítása. Akit érdekel, hogy néz ki egy Habony Árpád-tetkószerűség Kriszta fenekén, az itt megtudhatja.

Szombaton a Parkban 10 éves a Kiscsillag, hétfőn este meg újra itt a Manu Chao.

Tovább


A hétvégi betevők: Heti betevő, Norvégminta Fesztivál, Budapest Essentials. Programajánló

A hétvégén megint el leszünk kényeztetve érdekesebbnél érdekesebb programokkal. Nem viszem túlzásba a Budapest Essentials részletezését. A fesztiválnak köszönhetően a város olyan helyein, közterületein vagy akár világörökségi helyszínein is bulizhatunk, ahol eddig nem igen lehetett. A kiváló helyszíneken kiváló zenészek, együttesek, DJ-k játszanak, itt lesz a La Roux, a The Wombats, Solomun, Duke Dumont és a Riva Starr is.

A fesztiválprogramhoz kapcsolódóan igazi szombati csemege lesz az A38 hajón a török-balkáni népzenét játszó Kolektif Istanbul szextett.

Bár a Budapest Essentials lefedi a belvárost, szerencsére marad hely benne, például a Dürlin Budapestben, ahova 26–27-én beköltözik a Norvégminta Fesztivál, és ahol testközelbe kerülhetünk a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezetekkel. Szerencsére ezek az NCTA-nál nyertes szervezetek megkapták a támogatásokat, szemben a nagy Norvég Alap támogatásaival, ahol a pályázatok bezárása óta jó nagy a csend. Se nyertes, se támogatás. Mindenesetre ezen a hétvégén, ezen a fesztiválon most az információáramlásé, a meg- és felismerésé és az együttlevésé lesz a főszerep. Pénteken és szombaton a Rehab Critical Mass szervezőitől megtudhatjuk, mitől működik jól egy sikeres demonstráció, milyen lehet vakként vásárolni, kismamaként munkát keresni? Játszva szembesülhetünk a hajléktalanok mindennapi kihívásaival, jellemző élethelyzeteivel, és még beszélgethetünk is velük. Társasjáték keretében kipróbálhatjuk, meg tudnánk-e élni a segélyből, családi pótlékból vagy akár a gyesből.

A Kék Pont-ot a nyolckerben leépítették, de ők nem épültek le – most a fesztiválon a Kék Pont Felépülési Caféban „élő könyveikkel”, a felépülőkkel lehet beszélgetni. Itt lesznek Pécsről a Retextilesek, akik felépítik a Retextiland-et. A résztvevők régi ruhákból készíthetnek új fonalakat, és a nap során készült termékeket hazavihetik vagy közös performansz keretében felhasználhatják.

A K-Monitor, az Átlátszó.hu, a Transparency International Magyarország és a többiek megpróbálnak sok kérdés között választ találni, arra, hogy miért fontos az átláthatóság, mit tehetünk a korrupció ellen állampolgárként, civil szervezetként vagy éppen egy önkormányzat vezetőjeként? Esténként a Tilos a Rádió DJ-i, Marge, Color Star és Parno Graszt adnak koncertet.

Egy napra nem elég egy világnap. Június 26-a az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja és a Design világnapja is. Az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából a TASZ tart filmvetítést és beszélgetést este 7 órakor az ANKERT-ben.

A design világnapján, ami egyben a Design Hét Budapest bevezető eseménye is, designhét díszvendége Spanyolország kapja a főszerepet. A többnyire a Cervantes Intézetben tartandó eseményeken a formatervezés változó szerepe és jövőformáló energiái állnak az előadások fókuszában.

Június 25-én elkezdődött a Klasszikus Indiai Filmek Fesztiválja 2015 a Puskin moziban. A fesztiválon az indiai filmgyártás nagy klasszikusai közül válogattak. A filmhetet az indiai álomgyár egyik grandiózus, hollywoodi szagú, A nagy muszlim uralkodó című filmjével nyitják meg. A július 1-jéig tartó vetítéseken műsorra kerülnek Tagore műveiből készült produkciók, valamint Bimal Roy, Bollywood egyik legmeghatározóbb rendezőjének utolsó filmje is, A rabnő.

Szombaton a Heti betevő adománygyűjtő bulival jelentkezik a Gólyában. A Heti betevő egy lelkes önkéntesekből álló civil szervezet, akik a helyi kocsmák, éttermek, civil szervezetek és a lakosság bevonásával, rászorulóknak főznek, és ingyen osztanak ebédet vasárnaponként a Klauzál téren. Az idén a Heti betevő bővült, és a VIII. kerületre is kiterjesztették a tevékenységüket. Az itteni szervezet bázisa a Gólya lett, mint, ahogy a hétkerben a Kisüzem. Az a Gólya, akit véletlenül kihagytam a VIII. kerületi tuti helyek bemutatásából, de azóta sem veszítettem szem elől. A szombatra szervezett adománygyűjtő bulin sokszínű programok mellett ismerkedhetünk meg a szervezet tevékenységével, szervezőivel.

A 16.00 órakor kezdődő partin lesz játszóház a gyerekeknek, és Élő Könyvtár a Város Mindenkié csoportosulás „élő könyveivel”. Jávor István „Emmaüs” című dokumentumfilmje a külföldi segítő szervezetekről és az élelmiszer-pazarlásról szól. Bemutatja a francia Emmaüs alapítvány gondozói hálózatát, és megpróbál reális képet mutatni a szervezet összetett munkájáról és problémáiról is. Az esti partin itt lesznek a slammerek, koncertezik a Magashegyi Underground és Djüm Djüm, és végül jönnek a DJ-k.

És végül azok számára, akik szívesebben futnának minden fesztivál helyett, ajánlom a Mozgás éjszakája rendezvényt szombaton éjjel. A tervezett program szerint a város különböző pontjain, de többnyire a Városligetre fókuszálva mindenféle sportágat űzhetünk a zumbától a floor curlingig.

Tovább


Divattervezők aukciójától az Utolsó Lüzisztratéig. Múzeumok éjszakája

A Menekültek világnapján, szombaton a Múzeumok éjszakáján nem lesz könnyű választani a programok közül.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény a divat szerelmeseit várja ezen az éjszakán. A Winkler Nóra által vezetett aukción magyar divattervezők különleges ruhadarabjaira és kiegészítőire lehet licitálni. A legismertebb hazai tervezők, köztük Nanushka, USE unused, Je Suis Belle és Dora Abodi ruhái és kiegészítői kerülnek „kalapács” alá.

Az aukció pikantériája, hogy nemcsak női és férfi darabokat bocsátanak árverésre, hanem – mivel az Óbudán található textilmúzeum Magyarország első kutyabarát múzeuma – kutyáknak készült designerdarabokra is licitálhatnak a gazdik. A formatervezett nyakörveket és kiegészítőket két óriás uszkár „mutatja” majd be.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet könyvtára és múzeuma különleges programokra invitálja a közönséget. Az Orbis Pictus, avagy a szemléltetés az iskolában című állandó kiállítás mellett ezen az estén a szecessziós iskolaépület alkalmi színpaddá változik, ahol az Országos Diákszínjátszó Találkozó díjazottjainak produkcióit mutatják be. A diáktársulatok mellett fellép Katona László és Kovács Krisztián a Scherer Péter rendezte Ady/Petőfi darabjával.

Az est másik fénypontja lesz Hamvai Kornél Arisztophanész-átirata, a Lüzisztraté. Az improvizációs és zenés darab eredeti története szerint az athéni nők megunják, hogy nem szólhatnak bele a történelemformáló döntésekbe. Van köztük azonban egy, aki mindenkinél okosabbnak bizonyul, és szexsztrájkot hirdet. Úgy tűnik, a nemek harcában az elmúlt 2426 év alatt kevés dolog változott.

A Néprajzi Múzeumban Kapuk a világra címmel megismerheted az erdélyiek, az afrikaiak, az egykori bánki nyaralók, a magyar zsidóság és a 19. századi vidéki élet hagyományos kultúráját. Este 10 órától Afrika-party DJ Koyával.

A Ludwigban Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságát először bemutató nagysikerű tárlaton maga az operatőr tart dedikálással egybekötött közönségtatlálkozót. A Vörös horizont,  orosz és exszovjet művek a Ludwig Múzeum gyűjteményében című kiállításon bemutatják az Assza című szovjet-orosz filmdrámát.  Különkiadással jelentkezik a Tilos Rádió Kelet-Európával foglalkozó, Vostock című műsora.  Faludi Juliannával és Kemény Vagyimmal teázós tárlatvezetésre számíthatunk.

A P'Art Café teraszon DJ Bem & Matild keveri összegyűjtött bakelitjeit, majd az Irie Maffiá-s Élő Marci és a ghánai születésű, de jelenleg Magyarországon élő M3NSA csapata, a RedRed koncertezik. A duó az afrikai és karibi popot vegyíti az elektronikus tánczene friss trendjeivel.

A Nemzeti Múzeum stílusosan az álom köré szervezi programjait az éjszakában. Már délutántól álomvilággá alakul a MALTER, az MNM foglalkoztatója, ahol a gyerekek elkészíthetik álmaik szereplőit vagy mumusait. A felnőttek korabeli Richter-plakátokat nézegethetnek, filmeket nézhetnek, és a végén beugorhatnak egy pizsamapartira is.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Trabant kerül a főszerepbe. A Go Trabi Go csapatának köszönhetően 15.00 és 23.00 között a múzeum udvarán ki lehet próbálni a Trabike-ot, azaz a pedálos Trabantot, lehet "Trabantot tömni" csomagokkal, valamint egy Óriás Trabant Puzzle-t is össze lehet majd rakni.

Fotó: Serinus


A Gross Arnold műterem sem szeretne eltörpülni a nagy múzeumok mellett. Az év legrövidebb éjszakáján a Rokytka Műhely ismét bemutatja Az 1001 éjszaka meséi című büfészínházi estet. Az előadást követően DJ Alick Sethi és VJ Somito San biztosítják a hamisítatlan keleti hangulatot.

Tovább


Színbombás Kopaszi, Tilos Maraton, moziéjszaka. Hétvégi programajánló

Ha valaki ma olvassa a posztomat, és már elhúzott a Balatonra, jó eséllyel lemarad a város minden idők legszínesebb bulijáról, a Holi Peace Budapestről, amely csupa szerénytelenséggel Magyarország legnagyobb color fesztiválja. Valójában joggal, mert ezen az estén annyi Holi-port önthetsz magadra a Kopaszi-gáton, amennyit a pénztárcád bír. A színes port óránként hatalmas vízágyúkkal bombázzák rá a tíz DJ szelektálására bulizó tömegre.

Van, aki a gyerekekre is gondolt: szombaton a Napozóban CityMatiné lesz fakockák, turbórágók és üveggyöngyök között.

Napozó

Délután kezdődik a Cinematiné 5. kiadása a Café del Rióban. Tulajdonképpen egy röpke alvás után csak átnyargalunk egyik zenei mátrixból a másikba. Itt ismert külföldi DJ-k, a francia Dyed Soundorom, a frankfurti fenegyerek Robert Dietz és a felkapott román kettős, Livio & Roby keveri a lemezeket a Duna-parti tánchoz. A hazai csapatból a Debut és a Badgirls legjobb DJ-i gondoskodnak majd a hazai dallamokról. A parti persze este nem ér véget, hanem after partyval folytatódik este 23 órától hajnal 6 óráig.

Aki viszont tényleg moziban szeretne menni ezen az éjszakán, és nem a Cinématinéra, ahol valami másféle mozi van, az menjen inkább a Corvin mozi moziéjszakájára, ahol olyan filmeket nézhetünk majd meg, mint a Mad Max: A harag útja, Az éhezők viadala, a Jurassic World premier-előadása, a Harcosok klubja, a Liza, a rókatündér vagy a Kódjátszma.

Kicsit visszahúzódva a belvárosba; a hétvégén még tart a Tilos Maraton. Szombaton a Tilos Selection napján olyan DJ-k szerepelnek, mint Palotai & Ludmilla, Chissa, Carl Oh, Gnork, Raw-Soul és Yinna. A Ricsárdgír ma lesz. A bográcsból csodaszarvaspörkölt, Boeuf Bourguignon és füstöltmakréla-saláta kerül terítékre.

Vasárnap a sok buli után bringázhatunk egy egyenlőbb világért (ráfér) a budai Várból a vasúttörténeti parkig, és közben megnézhetünk jó sok tárlatot és múzeumi kiállítást. A programhoz tartozó bebiciklizésprojekt alatt ingyenes közlekedési oktatás is lesz.

A gyerekes családok meg Rutkai Bori Sárkányjárgányával landolhatnak a PIM udvarán. 

De aki teheti, az menjen csak bátran a vízpartra!

Tovább


Szamuráj a konyhában

A Toldi moziban egy héten keresztül a szamurájok és a japán gasztrokultúra diktálják az ütemet.

Az idei válogatás alaptémája Japán mindennapi életének konyhaművészete. Az elmúlt évek filmjeiből szemlézett művek többsége az evés-főzés-odaadás-érzelem „bűv”-négyszögére fókuszál.

A 47 Ronin-ban Keanu Reeves szerelmét alakító Kó Sibaszaki, a japánok mai nagy kedvence alakítja a Rinko étterme című film főszerepét. Rinko a szakítása után megnémul, és egészen az anyukája szoknyájáig menekül, ahol aztán egy olyan különleges éttermet nyit, amely megváltoztatja a betérő vendégek életét.

A filmhétnek is címet adó Szamuráj a konyhában című film főszereplője, Haru szívesebben foglalkozik a karddal, mint a konyhakéssel. Haru pechjére, a családja tagjai nemzedékek óta a tartományi uralkodó szakácsai, így rá is vonatkozna a hagyományok továbbvitele.

A párkapcsolati drámákból indul ki a Recept a 49. napra című film is, ahol apa és lánya ráakadnak az elhunyt nevelőanya különös, receptekkel teli füzetére. A személyes tragédiák leküzdése után életük új szereplőinek és a különleges füzetnek köszönhetően egy új korszak köszönt be életükbe.

Több mint 50 éven keresztül működött Tokió Ikebukuro kerületében a japánok legnépszerűbb rámenkifőzdéje. A Taisoken éppúgy meghatározó eleme volt a városnak, mint az üzlet tulajdonosa, Jamagisi Kazuo. A dokumentumfilm 10 éven át követi Jamagisi úr életét, az őt körülvevő tanítványokat, az őt övező tiszteletet és megbecsülést. A film szépségét a Mijazaki Hajao és Kitano Takesi filmjeiből is ismert Joe Hisaishi zenéje fokozza.

Szintén egy rámenkifőzde adja az alaptémáját a Rámen-szamuráj című filmnek, amelyben végignézhetjük az urbanizáció felgyorsulása következtében a kifőzde pozícióvesztését és tulajdonosának küzdelmét. A filmből egy igazi vatai küzdelmét ismerhetjük meg, aki fáradhatatlanul küzd a tradíciókért és szülővárosáért, az 50-es évek végi, gazdasági nehézségektől sújtott Kuruméért. A formatervező Hikaru az egykoron a városkép jellegzetességét is jelentő, kocsin hordozott mobil kifőzde újraélesztésével próbálja meg fellendíteni a várost. Az apa és a fiú kettős szerepében Vatanabe Dai, Az utolsó szamuráj című film főhősének, Vatanabe Kennek a fia látható.

És, hogy mihez kezdenek a Japánok Finnországban?! Erről tudhatunk meg többet A Kamome étterem című filmből.

Tovább


A nyúlon túl paprikás is - A hétvége kilenc fesztiválja Budapesten

El lehet menni a hétvégén a városból, csak nem érdemes. Összesen kilenc, nem is akármilyen fesztivál kínálja a színesebbnél színesebb programjait.

Már elkezdődött az egyik korábbi posztunkban megírt MargóFeszt és az Ünnepi Könyvhét. A Vörösmarty téren szombaton tartják az irodalomrajongók hagyományos, társastáncos utcabálját.

A környezetvédelem világnapján, ma kezdődik a Liget Fesztivál az autómentes Városligetért. Három napra autómentes parkká változik a Városliget. Lezárják a Kós Károly sétányt, ahol ingyenes családi és gyerekprogramok, koncertek várják a Ligetbe látogatókat. Bemutatkoznak a Ligetben működő intézmények, többek között a Szépművészeti Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum és a Fővárosi Nagycirkusz. Gyerekeknek lesz kötélpálya, ability park, bringás bemutató, bábszínházi előadások és táncház Szalóky Ágival. Ingyenes koncertet ad Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, az Apacuka zenekar, az Iszkiri együttes, a Parno Graszt és még sokan mások.


Pénteken kezdődik a Tilos Maraton a rádió adománygyűjtő rendezvénye. A Dürer kertes rendezvény kilenc napon át, június 5-től egészen 13-ig kínál programokat. Természetesen lesz Tilos-adománypult, rengeteg fellépő a kerti színpadon, valamint a nagy- és kisteremben, DJ-k, koncertek, partik, szabad tűzön bográcsokban készült kaják, tematikus napok (családi-gyereknap, bringásnap, reggae-nap, dzsessznap, chillnap, világzenei, és roma nap), Robur stúdió, tombola. A mostani hétvégén színpadra lép többek között Mózes Tamara és Sütő Márton duó, a Song-óra Csoport, a Gentry Sultan és a Less Is More & Makrohang. Szombaton  a Kaldera, a Nagyvillany és Tilos Technopartival lehet elütni az időt. 
A vasárnap a Tilos családos, gyerekes napja, így aki nem a Belvárosi fesztivál Halász Judit-koncertjére viszi a gyerekét, az hozhatja ide az egész családját, mert nemcsak a Liget Fesztiválon lép fel Szalóky Ági, hanem itt is, de rajta kívül még szórakoztatja a népet Rolando Bűvész,  az Inner Garden, a Bujdosó Trió és a Moszkva Tér.

Az V. kerületi önkormányzat belvárosi fesztiválja is ma nyitja kapuit. A háromnapos nyárindító ingyenes fesztiválon parádés a fellépők listája. Pénteken Szatmári Juli, Irie Maffia, és Szűcs Judith-Aradszky László-Kovács Kati trió sokkolja a tömeget. A világzenei színpadon hallhatjuk és láthatjuk a már ritkán fellépő gyöngyszemet, a Zubolyt. A koncertek után pedig csenddiszkó Grabowskival, Sanyival, DJ Allstarzzal és sok mással. Szombaton jön a Belga, a The Carbonfools, a nosztalgia színpadon Horváth Charlie és Soltész Rezső is ott lesz. Vasárnap itt is családi nap, Halász Judit, Paprika Jancsi bábelőadás és más gyerekprogramok, esti jó koncertek Ivan & The Parazol, Magashegyi Underground és az Intim Torna Illegál együttesekkel.

Az Akváriumban meg a Brain Bar fesztiválon mondanak sokan okosakat. Hallgatni ér!

Szombaton lesz a Kórusok Éjszakája. Egy éjszakára kórusok koncerttermeivé válik a józsefvárosi Palotanegyed és a Pollack Mihály tér és környéke. Szemtanúi lehetünk az Acappella együttes rövid és szokatlan zenei performanszának, flashmobok és zenei játékok lepik el a Józsefvárost.

Vasárnap Judafest. Szerencsére ismét lezárják a Kazinczy utcát a Király és a Wesselényi utca közötti szakaszon. Az egykori Kereszt utca, ahol kóser húsüzemek, kóser éttermek, rézüzemek, kártyafestő műhelyek és kávéházak sorakoztak, egy napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak és a zsidó kultúrához kapcsolható, színesebbnél színesebb programoknak ad helyet. Június 7-én egy napba sűrűsödik a belvárosi zsidó és bulinegyed kulturális és gasztronómiai legjava Mautner Zsófiával. Itt is ingyenes koncertek lesznek, gyerekprogramok, a régi zsidó negyed elrejtett zugait bemutató városi séták, instant 10 perces lengyel-, magyar-, jiddis-, hébernyelv-tanfolyamok, különleges ételek, italok és egész napos vásár várja az érdeklődőket.

Vasárnap indul a Gyereksziget is. Az első hétvégén Gryllus Vilmos-, Halász Judit- és a Makám-koncertek várnak mindenkit a színpadon.

És vasárnap délután 15 órától még Nyitott Műtermek délutánja is van. Az esemény fókuszában most a fővárosban található műteremházak, az AMA Ház, a Budapest Art Factory és Art Generation állnak. Három – térben egymáshoz közel található – alkotói közösség nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Tovább


Maud, a csodapók rátelepül a városra. Hétvégi programajánló

Miközben tudom, hogy nagyon sokan várják már a szombat esti Stereo MC-koncertet az Akváriumban, semmiképp se feledkezzünk meg ma a Mutatványosok éjszakájáról a Holnemvolt Parkban. A 2013-ban végleg bezárt vidámpark területét egy este – mégpedig a ma este – erejéig ellepik a mutatványosok, a hintáslegények, a kikiáltók, Maud, a csodapók és még sokan mások. A Szeredás cirkusz itt lesz szenzációs világszámaival, kötéltáncossal, erőművésszel, éneklő kakassal, számoló szamárral és kígyótestű nővel. A mutatványosok mellett beüzemel az éjszakai szellemvasút, a kalandpálya, a Lökd meg kecskét-játék és az egykori varázsvilág összes attrakciója.

A Mutatványosok éjszakája mellett ma van az Adományboltok éjszakája is. Akinek ez idáig nem volt ideje megismerni ezeket a remek egységeket, vagy nappal nincs rá ideje, az mindezt ma éjszaka bepótolhatja.

Szombaton nyári (nyárkezdő) PagonyFeszt lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében. Az egész napos rendezvényen változatos kreatív, rajzolós, vágós és maszatolós foglalkozások, játékok, piknik, fényképezkedés várja a gyerekeket. Lesz óriásbuborék-kergetés, Bogyó és Babóca bábszínháza, Gryllus Vilmos-koncert, állatkerti bemutató és sok minden más.

És igen, pillanatokon belül vége az OFF-Biennálénak, ezért a hétvégén ideje felkerekedni és megnézni egy-két projektet. Szombaton Topor Tündével és Winkler Nórával bejárhattok még néhány helyszínt, akik nemcsak a művekről beszélnek majd, hanem arról is, hogy miért szeretik a programokat befogadó helyszíneket, mint például a Brody ArtYard, Chimera, OFFice, Trapéz és 2B kiállítóhelyeket.

Az OFF-Biennálé kedvencem, a Project Zone - Független művészeti terek térképe is látogatható még vasárnapig. A Project Zone egy olyan online adatbázis, amely művészek által működtetett kiállítóhelyeket, kiállítótérként használt magánlakásokat vagy pop-up kiállítótereket, autonóm zónákat mutat meg, nem csak virtuális térben. Az óbudai kiállítóteret az Architecture Uncomfortable Workshop csapata gondolja újra. A Project Zone online térképének zászlóit a hivatalokból, könyvtári katalógusokból, vagy akár az orvosi rendelőkből ismert kartotékszekrények dossziéi helyettesítik.

Délután 14.00 órakor kezdődik a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett gasztronómiai utcafesztivál az Andrássy út 62. szám alatt található épületük előtt, amiről már egy korábbi cikkünkben írtunk.

Caption

A KULTI-ban, a Csontváry Művészeti Udvarházban újra látható az Utolsó Csárdáskirálynő a Picaro Társulattól.

Szombaton este a legendás Stereo MC koncertje után a Mika Tivadar mulatóban ismét FrenchConnection party lesz, a francia retro- és mai muzsikákat keverő szelektorokkal.

Egész hétvégés program a 2. Lelkes Ásványbörze a MOM sportban, amely az ásványok, ősmaradványok, drágakövek, meteoritdarabok és ékszerek bemutatása mellett számos előadással, vetítésekkel és gyerekprogramokkal várja az ásványok, kövek, kőzetek kedvelőit.

És végül nem hagynám ki, bár már nem hétvége, hétfőn este a Jedermann kocsmában Darvas Kristóf játszik, és Roszik Hella énekel nekünk ingyen.

Tovább


Energikus zenei erőtér lesz Budapestből. Hétvégi programajánló

Az a helyzet, hogy szerintem a hét eseménye lefutott tegnap. Akua Naru és együttesének koncertje és a hajó közönsége a héten felülírhatatlanná vált.

Ha hiszek a hétvégi időjósoknak, akkor a beltéri programoké lesz a főszerep.

Egész hétvégén énekel az ország, legalábbis ennek a kórusprojektnek a hagyománya adta a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep ötletét. Ennek örömére négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a Müpa auditóriuma.

Egy másik zenei esemény, ami betölti az egész hétvégét, a II. Harmadik Ember Fesztivál, ami tulajdonképpen egy önszerveződő autonóm zenei és művészeti fórum. A fesztiválon kiadók, hanghordózók, könyvterjesztők és egyéb más fórumok találnak egymásra. A fesztivál két színpadon várja különböző zenészekkel a látogatókat, olyan együttesek állnak színpadra, mint a kanadai Nadja, a görög Calf, a Gentry Sultan vagy az Entrópia Architectúra. 

Péntek este a jó öreg  ef. Zámbó Happy Dead Band lép színpadra az Energy Workersszel a G3 Rendezvényközpontban. A Gólyában a Presszó Libidó Tangó várja a táncolni vágyókat.

Szombaton visszatér a bringa- és alkatrészbörze a Dürer kertbe, ami egyaránt jelenti a kerékpárok és a kerékpáralkatrészek vásárát és a közös szórakozást.

Ugyanezen a napon egész nap 15 éves a 30Y zenekar. Fél négytől a Mikszáth téren együtt zenél a zenekar Háy Jánossal, Likó Marcival, Egyedi Petivel és Grecsó Krisztiánnal. Utána a Parkban együtt ünnepelnek tovább a Cante Diem, a Popeye és a Kisavas Zenekarokkal.
A koncert után Bodó Marci és Anima DJ Set lett bekalkulálva.

Este a Kultiplex az Allnightbreakz egyik klubestje visszatér egy éjszakára, de immáron a Mikába. Régi klasszikus breakmuzsikák lesznek terítéken Vida G, Marka, Vida L. rezidensektől. 

Vasárnap az Akvárium Klubban ismét családi vasárnap lesz, ahol a fellépő zenekar a Rutkai Bori Banda lesz. A koncert mellett lesz még bábszínház, játékos programok, rajzverseny és KRESZ-pálya is.

Az OFF keretén belül csak vasárnap és hétfőn lesz lehetőségünk megnézni a Köztes Terek Hordozható Múzeuma című kiállítást a Müsziben. A Köztes Terek Hordozható Múzeuma egy nem konvencionális terekben bemutatható, nem szokványos közönségnek szánt képzőművészeti gyűjtemény. Tulajdonképpen egy olyan dobozparaván, amely a műtárgyak biztonságos szállítására, megőrzésére és bemutatására egyaránt alkalmas. Mobilitásának köszönhetően bármilyen kiállításra alkalmas. Bárhol eléri a közönségét, többnyire azokon a helyszíneken, ahol egyáltalán nem, vagy kevésbé szokás művészetről, nem-művészet-művészettel kapcsolatos kérdésekről beszélni.

Majdnem ugyanitt, csak egy kicsit feljebb, a Corvintető teraszán Palotai exclusive technoszettel áll a lemezjátszók mögé.

Este 19 órától Parti Nagy Lajos és Lukács József közös estje lesz a Nyitott Műhelyben. Az esten Parti Nagy Lajos irodalmi szövegire (mellé és hátterében) zenél a cimbalmos Lukács József.

Tovább


Reblog