Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hétvégi anzix

Ma este is lehet válogatni, igen ígéretes partykból.

Pillanatokon belül kezdődik a Tumbr-party (Tumblr-parti Fall/Winter 2014) a Black Dog Pub-ban. Tumblizó barátaimnak üzenem, kihagyhatatlan és ha nem lennék beteg Én is ott lennék!

          

A Trafó Kontra klubja egész éjszakás zenei és partykáoszt ígér a ma esti  Deep Fried Fantasy Minifest-en. Ezen az estén a sludge, a freenoise, noise rock vagy a dUNA káoszpopja lendít a mélybe benneteket! Fellépők: Tumo, Gulliver, Essence of Marijuana Music, Mt. Kailash, dUNA, Alley Catss, DJ NEON MIAMI, The #1 Trance Artist.

A Mika Tivadar Mulató sem tétlenkedik, úgy döntöttek, nem várják meg a jövő hetet az éves partyszezon megnyitásával, hanem már ma és holnap is kedvedre táncolhatsz a Tánc az esőben w/ Zenit Incompatible 1-2 programjukra. A zenei stílusok között pop, funk, diszkó, sláger drum'n'bass és a számomra igen kifejező okos house keveredik.

Tánc az esőben w/ Zenit Incompatible

Tánc az esőben vol.2. w/ Negro & Cyborg Templar

 

Szombat-vasárnap jövet-menet napközben Pesten

Gallery Weekend Budapest, szeptember 13–14-én.

http://www.galleryweekendbudapest.com/

Gallery Weekend facebook oldal

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2014. szeptember 13–14-én megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet új fesztiválját. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-tól este 6-ig várják az érdeklődőket, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított művészek munkáiról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túráksegítik. A galériák között cirkáló séták két óránként indulnak négy helyszínről: Várfok Galéria, Higgs Mező, VILTIN Galéria és FAUR Zsófi Galéria. Minden túra két óráig tart és négy galériát érint, ahol minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai. A túrák, a kiállítások és a programok mind ingyenesek.

 

Program

  • acb Attachment– Szombathy Bálint: Stemplik
  • acb Galéria – Igor és Ivan Buharov: Mindent beleértve
  • Deák Erika Galéria – Moizer Zsuzsa: Dolgok
  • Faur Zsófi Galéria – Péter Ildikó: Borders
  • Higgs Mező – Komoróczky Tamás: A tejleves* mint erőltetett egzisztencialista
  • Metafora
  • INDA Galéria – Az egész mozgása
  • INDA Galéria (Project Room) – Kicsiny Balázs: Killing Time IV (Elütni az időt IV.)
  • Kisterem – Kaszás Tamás
  • Kisterem II. – Felsorolás III.
  • Knoll Galéria – Birkás Ákos: A fogoly
  • Körmendi Galéria – Gádor Magda
  • MissionArt Galéria – Horváth Gábor: Spacemetal 3.0
  • NextArt Galéria – Horváth Dániel: Homo Passanger
  • Trafó Galéria – Csákány István: Dioráma
  • TRAPÉZ – Ulbert Ádám: Spiritus Bestiae Faber
  • Várfok Galéria – aatoth franyo: Táj fuldokló férfivel... vagy majdnem
  • Várfok Project Room – Czigány Ákos: Genezis
  • VILTIN Galéria – Kovács Attila: Tér-geometriák
  • Vintage Galéria – Gémes Péter

https://mapsengine.google.com/map/u/0/edit?mid=zRKjmt6yqX3g.knynIjlSBGYk

 


15. Nyelvparádé

Ha idegen nyelv tanulását tervezed, ha  különleges, ritka nyelvek iránt érdeklődsz, ha fejleszteni szeretnéd a nyelvtudásodat vagy nyelvvizsgázni szeretnél, de tanácstalan vagy, hogy melyiket válaszd akkor menj el a Millenárisra a Nyelvparádéra.  Itt egyhelyben kaptok információt nyelvtanfolyamokról, nyelvvizsgákról, külföldi nyelvtanulási lehetőségekről, online nyelvtanulási lehetőségekről. A belépés díjtalan.

http://www.nyelvparade.com/

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ Nyílt Nap

Nem tudom, hogy jógázol-e Te Fiatal, de ha csak egy picit is érdekel annyira, hogy meglesnéd vagy kipróbálnád, akkor használd ki a lehetőséget és menj el ASRAM Jóga és Meditációs Központ Pesti helyszín a Nyílt napra ( 9-18.00)

 


Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztivál

Szeptember 12-14-ig koncertekkel és a kézműves sörkultúra találkozásával búcsúzik a nyártól a Palotanegyed Fesztivál. A Fesztivál zárórendezvényén, a Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztiválon, a Múzeumkertben többek között a Mystery Gang és Péterfy Bori, Ferenczi György és a Rackajam, a Téka, a Magonc és a Buborék együttes lépnek színpadra. A kocertek ingyenesek. A Nemzeti Múzeum vasárnap este fényfestéssel lepi meg a fesztiválvendégeket.

LINK: http://jozsefvaros.hu/hir/2052/Jozsefvarosi_Sor_es_Oromzene_Fesztival_/

Tovább


Budapest víztornyai eddig sosem látott szemszögből

Kálló Péter kitűnő fotóit már láthattátok itt, most még nagyobbat gurított: drónról vagyis robotrepülőről videózta le Budapest víztornyait. Az eredmény lenyűgöző (érdemes kitenni nagyba, több infó itt): 

(Ide kattints, ha nem szeretnél lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Ilyen panorámákat még nem láthattál Budapestről

Bámultad már a Citadella felett lebegve a Szabadság-szobrot? Egy drónra rögzített speciális kamerával egyedülálló, 500 megapixeles interaktív panorámafotókat készített a fővárosról egy magyar cég.

A http://www.budapest.skyviewair.com/ című szájton 360 fokban mozogva, az egérrel zoomolva lehet megnézni hat látványos budapesti helyszínt, illetve a mogyoródi Hungaroringet. A felvételek egyediségét az adja, hogy nem egy földön lévő állványról, hanem a magasból, egy drónról készítette őket Szabó Péter és Pethe Attila.

Ilyen közelről Gábriel arkangyal szobra. Ide kattints, ha a szájton te magad szeretnél nézelődni a panorámán!

A felül és alul egyaránt négy-négy rotorral szerelt, egy töltéssel negyedórát a levegőben tölteni képes, saját építésű oktokopter alkalmazásával több látványos panoráma is készült, ezek egyikén a Szabadság-szoborral szemben lebegve, egy másikon a Hősök terén, a Milleniumi emlékmű 36 méter magas oszlopán lévő Gábriel arkangyal szobrával egy síkban lehet belátni a környéket.

E két helyszín mellett a SkyViewAir csapata megörökítette még a Deák téren tavaly nyáron felállított óriáskereket, illetve a Széchenyi-fürdőt és környékét is: ez utóbbi légi panorámán még jól láthatók a Vidámpark bezárás előtt teljes üzemben működő játékai is. Ugyancsak megörökítették a Batthyány teret és környékét, valamint a Hajógyári sziget mellett lehorgonyzott hajókat, illetve a Hungaroring teljes pályáját is.

Itt még megvolt a Vidámpark

Mindegyik panoráma 500 megapixeles felbontású, ezért az oldalon mélyen bele lehet zoomolni a házak és utcák rengetegébe. A fotók elkészítéséhez egy 18 megapixeles Canon 7D fényképezőgépet használtak, amelyen egy giroszkópos stabilizátor segített a drón saját rezgése, és a széllökések hatására való bemozdulások ellensúlyozásában.

Pethe Attilától megtudtuk, hogy a légi panorámák elkészítése során ő maga vezeti a drónt, Szabó Péter pedig a fényképezőgépet vezérli lentről: az objektív képét egy monitoron látja a kezében lévő vezérlőn. A teljes felszerelés nagyjából hárommillió forintba került.

Láttad már így a Szabadság-szobrot?

A drón egy helyben lebeg, a fotós pedig körbefotózza a teljes tájat. Egy helyszínen nagyjából száz fotót készítettek a levegőből, amelyeket utólag, panorámafotós szoftverekkel illesztenek össze. Mindegyik kép nagy dinamikatartománnyal (HDR) készült, vagyis három különböző expozíciójú részfotóból áll: így lehetséges, hogy a sötét és világos tájrészletek is egyenlő részletességgel láthatók a kész panorámán.

Ezzel a drónra szerelt fényképezőgéppel készült a panoráma

A napokig, de akár hetekig is eltartó utómunka során tüntették el a drón képbe belógó részeit, illetve saját magukat is a készítők: hiába keresnénk őket a föld felé zoomolva, távirányítóval a kézben ácsorogva a járókelők között az oldalon. A SkyViewAir csapata azért készítette el a panorámákat, hogy demonstrálni tudják a drónra szerelt panorámafotós felszerelés képességeit, és az utómunkával kapcsolatos ismereteiket - árulta el nekünk Pethe Attila.

Foroghatunk és zoomolhatunk, amerre akarunk

A panorámafotósok a jövőben automatizálni szeretnék a drón fotózási képességeit, és elsősorban turisztikai célra szánt felvételek készítéséből szeretnének megélni. A SkyViewAir szájton azonban földrajzi koordináták alapján pontosan meg is lehet jelölni, ki lehet emelni érdekes helyszíneket, amelyből hirdetési bevételeket remélnek.

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)

Tovább


Itt már nem folyik az áram - látogatás a Kelenföldi Erőmű kapcsolóházában

Nemo kapitány hídja, Stahlstadt, a világra törő német iparváros legfőbb vezérlőterme, bunker Bioshock játékok Rapture városának távközlési állomása? A Kelenföldi Erőmű art deco kapcsolóháza nem érződik evilági helynek, inkább steampunk díszlet, mint a magyar ipar egykori csúcstechnológiás üzeme.


Tágas munkahely: a vezérlőben (itt vezénylőnek hívják) két ügyeletes mérnök ült mindig. Fotók: Tuba Zoltán (további képek galériánkban)

A villanyáram, hát az egy csodálatos találmány. Nem kell neki csővezeték, mint a légszesznek, amivel az 1830-as évek óta világítanak Pesten és Budán. És attól sem kell félni, hogy a villanyáram felrobban, nem úgy mint a gáz, ami 1864-ben az első pesti gázrobbanás során hat ember életét követelte. 1881-től, az első Edison-féle izzó felkapcsolásától pedig az áramot világításra is lehetett használni. Innentől kétség nem fért hozzá, hogy a huszadik század a fény százada lesz.


Minden kosz ellenére ragyogóan fényes a csigalépcső (további képek galériánkban)

A magyar villamosipar szédítő sebességgel kezd el kiépülni az 1800-as évek végén. A mai ELMŰ elődje, a váltóáramot szolgáltató Magyar Villamossági Részvénytársaság 1893 októberében, a Budapesti Általános Villamossági Részvénytársaság pedig egy hónappal később kezd egyenáramot szolgáltatni. A két rendszer párhuzamosan működik viszonylagos békében, míg Amerikában dúl az áramháborúnak nevezett technológiai verseny Edison és a Teslát is alkalmazó Westinghouse között.


2005-ig használták a vezénylőt, néhány műszeren látszik is a fiatalság (további képek galériánkban)

A főváros sem akart kimaradni a villamos forradalomból, ráadásul azt sem szerette volna, hogy a világításhoz szükséges áramot magáncégektől vegye. A Kelenföldi Erőmű építését 1911-ben kezdték el, 1914-re pedig két turbinával működésbe is lépett. Az igazán látványos, ipari csodákat rejtő kapcsolóház csak a huszas évek végére készül el, ekkor válik szükségessé az addigi 10 kilovoltos rendszerről átállni a modernebb 30 kilovoltosra. De nem érdemes belebonyolódni a műszaki paraméterekbe, már csak azért sem, mert a 2005 óta használaton kívül álló kapcsolóházban ma egyáltalán nincs áram.


A vezénylő alatti szinten már ritka vendég a fény (további képek galériánkban)

Az épületben a világítás teljes hiánya ellenére sincs sötét. Az épület mélyébe világítóablakok, üvegtető és üvegtéglából rakott folyosónk keresztül szivárog be a fény. A második világháború alatt az üvegtetőt lefestették, így ma a mélyebben fekvő üzemrészekben a verőfény helyett csak sejtelmes derengés van.


Világítóaknák és lépcsőházak próbálnak valamennyi fényt szórni az üzembe (további képek galériánkban)

Az óriási, ellipszis alaprajzú vezérlőterem (itt vezénylőnek hívják) üvegtetején azonban még most is átsüt a nap. A poros műszerek, amelyeken egykor az összes generátor és trafóállomás állapotát figyelemmel lehet kísérni, még kikapcsolt állapotában is gyönyörű. Fénykorában piros, fehér és zöld ellenőrzőfények mutatták, hogy épp melyik rendszerek működnek. Ha valami elromlott, akkor pedig nem csak a hibajelző csengő szólalt meg, hanem egy maketten felgyulladó jelzőfény is mutatta, hogy hol a hiba. Az egész üzem vezérelhető volt a tetőn található ovális helységből, egyes alrendszerek - például a kor csúcstechnológiáját képviselő szénsavas tűzoltórendszer - pedig magától is működésbe lépett, ha a mechanikus érzékelők jeleztek.


Nemo kapitány könyörögne a belsőépítész nevéért (további képek galériánkban)

Eredetileg az irányítóterem összes paneljét be lehetett látni a terem közepén elhelyezett asztaltól. A világháború alatt azonban egy bunker került a terembe, ami takarja a műszerek egy részét. A közvetlen bombatalálattól ez a védmű sem óvta volna meg a vezérlőben dolgozó két ügyeletes mérnököt, a légnyomástól illetve a közeli találattól biztosan betörő üvegtető cserepeitől azonban elég védelmet nyújtott.


Fél vezénylőnyi alkatrész hever szétszórva egy műhelyben (további képek galériánkban)

A kapcsolóház egészen 2005-ig működött. Ma a Miénk a Ház által szervezett túrákon lehet bejutni, és megnézni a Verne-regényeket idéző vezérlőtermet, a Ganz és AEG műszerszekrényeket, ember nagyságú fojtótekercseket és vezetékek nélkül árválkodó, porcelán szigetelőket.


A berendezések városrészenként voltak felcímkézve, beszámozva (további képek galériánkban)

(Ide érdemes kattintani, ha a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról! Itt pedig még több hobbifotós kép a hőerőműből!)

Tovább

12345
»

Reblog