Emlékszik a Keleti tér közepén a gombára? Tényleg borzalmas épület volt a Dzsumbuj? Tele volt fákkal a Kossuth tér az építkezés előtt? Az internet virtuális valósága mindent felfed!


Budapestről elsőként a román Norc cég készített bejárható utcai panorámákat, amelyeket 2009-ben publikáltak. A rivális Google Street View-ja adatvédelmi aggályok miatt csak idén ősszel indult, panorámái a város tavalyi állapotát tükrözik. A képadatbázis elavulásának komoly haszna is van, a két szolgáltatás fotóit összehasonlítva néhány éves távra kalibrált időgéppel járhatjuk be a fővárost. Csupán három év az eltérés, a különbség sokszor mégis számottevő, ezért összegyűjtöttük a legérdekesebb, már nem létező helyszíneket.


A régi, ocsmány Köki


Egészen elképesztő a különbség a hármas metró kőbányai végállomásának régi és új állapota között. A Norcon még a jól ismert narancssárga, a külföldi turisták mellett az őshonos lakosokat is nap mint nap elborzasztó végállomást lehet körbejárni, bár az egyik oldalon már nekikezdtek az építkezésnek.Ezzel szemben a Street View-n már a hipermodern Köki Terminál látható teljesen felépülve; csupán az autós felüljáró vége alapján tudtuk nagyjából azonos szögből elkészíteni a képernyőmentést az összehasonlításhoz.A gomba a Keletinél


A négyes metró építése előtt évtizedekig a Baross tér elmaradhatatlan része volt a villamos-, és buszforgalom irányítóinak gombája. Az épület még a 67-es villamos megszűnése után is a helyén állt, igaz, üresen: a technikai fejlődés nyomán többé nem volt szükség rá.A Norc felvételén még a metróépítés első éveiben járunk, de már itt is csak reklámfelületként szolgál a gomba. A Street View panorámán már folyik a felszíni rendezés, nyoma sincs a gombának.


Ha a panorámákon kicsit szétnézünk, azt is észrevehetjük, hogy a korábbi felvételen a tér sarkában lévő cipőbolt mellett még egy nagy könyvesbolt működött, melynek helyén azóta illatszerbolt létesült.

Ez volt a Dzsumbuj


Az Illatos út és a Gubacsi út kereszteződésében lévő lepukkant épülettömböket még a második világháború előtt építették a nyomortelepek kiváltására. A folyosók végeiben található közös fürdőhelyiségekkel és vécékkel  épült telepet a kétezres évekig sem sikerült felszámolni.


Az Origo korábbi riportja szerint a lakásokat újra és újra illegális lakók foglalták el, akikkel szemben kezdetben az ajtók és ablakok elfalazásával próbált védekezni a ferencvárosi önkormányzat, ahogy az a Norc felvételein is látszik.


A korábbi panorámafelvétel néhány hónappal a telep bontásának kezdete előtt készülhetett, mivel még a Dzsumbuj összes épülete látható rajta, míg a Street View-n az első épületnek már csak hűlt helyét találni. Időközben a második tömb sem áll már a helyén, a lakók átköltöztetésének elhúzódása miatt azonban a harmadik szárny még évekig állhat.


Mi volt a CET előtt?


Ugyan még mindig nem nyílt meg, de a Közraktárak helyén már jó ideje felépült a CET, újabban Bálna nevű, kulturális központnak szánt létesítmény. Az eredeti Duna-parti raktárépületeket már a Norcon sem lehet egyben megnézni, a román cég kamerás autója pont a bontás megkezdésekor örökítette meg a helyszínt.Amikor a Google autója járt a Közraktár utcában, már minden tökéletesen elkészült, ahogy az a képen is látszik, bár ha körbejárjuk az épületet, jól látszik, hogy az teljesen üres.
Eltűnt a föld színéről a Teleki téri piac


Józsefváros egyik kiemelt pontján működött a század elején a Tangó néven ismert használtcikk-piac, amely később az Ecseri útra költözött. Az ötvenes évektől egészen 2011 nyaráig működött itt élelmiszerpiac, és az Eldorádó című film is itt játszódik.A Norc felvételén még minden épület jól látható: a bejárat melletti cukrászda, a már bezárt büfé, az óriásplakátokon pedig Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása az egyik aktuális téma. Az italdiszkont és a hentes kívülről üresnek tűnik, pedig a boltok csak két évvel később zártak be valójában.


A Google panorámáján már csak a föld szintjéig lerombolt piac fogadja az érdeklődőt, az építési hulladék rengetegéből az egyedüliként meghagyott nyilvános vécé magasodik ki. A tervek szerint 2014-ben készül el a lebontott helyén egy teljesen új piac.


Szőlőskert a budai Várban

Remekül érzékelteti a budai Vár oldalában létesített szőlőlugas hányatott sorsát az internet virtuális tere: a Norc panorámáin még nyoma sincs a tőkéknek, a hegyoldalt átszelő hosszú lépcső mellett egyszerű zöld pázsit van.

A Google Street View készítői több idősíkban játszanak: ha a lépcső aljánál lévő zebra közeléből nézünk szét, jól látható a sok tucat szőlőtőke földből kiálló karója. A keresőcég kocsija még a nagyszabású projektet bemutató hirdetőtáblát is megörökítette. Eszerint összesen 6200 négyzetméteren próbálkoztak a Főkert munkatársai a gyümölcstermesztéssel, a kert kialakítása 2010 őszén zajlott.

Ha azonban a Street View-n megindulunk lefelé, és onnan nézünk vissza, néhány lépéssel később már csak a kerítés marad, a szőlő korábbi ittlétére pedig a szép zöld pázsitot elcsúfító ásásnyomok emlékeztetnek. Ez bizony a 2012-es állapot, igazi magyar sikerprojekt!


A volt Lipót telefonközpont


Teljesen váratlanul bontották le 2010-ben a Lehel piac szomszédságában lévő, sok éve üresen álló egykori távbeszélőközpontot, amelynek helyén irodaház létesül majd.  A Lipót Távbeszélőközpont neobarokk stílusú óriási épülete 1929-ben épült fel, akkoriban még a kézi kapcsolású központ berendezései nagyon nagyok voltak, ez indokolta az épület hatalmas méreteit.A Norc felvételén még körbejárható az egyébként nem különösebben lepukkant épület, bár annak sarkában már ott látható az "eladó" felirat. A közeli panorámákon jól látszik, hogy az eredetileg háromszintes épületre utólag még egy szintet építettek rá.A Google Térképén már csak az épület hűlt helye fogadja a látogatót, ezeken a panorámákon még a bontás maradványait sem lehet kivenni, mert a területet megvásárló ingatlanfejlesztő cég által felhúzott kerítés mindent kitakar.


Volt egy benzinkút a parlamentnél?


Méretéből adódóan valószínűleg nem bonyolíthatott le óriási forgalmat, de közvetlen közelében egyáltalán nem volt konkurenciája a Parlament közelében lévő Balassi Bálint és a Markó utca sarkán lévő minibenzinkútnak.


A Norc 2009-es felvételén nem csak az épülete van, láthatóan nyitva is van a kút, amelynek ajtaja is nyitva várja a betérőket.A Google 2012-es panorámáján már csak zöld gyep és néhány tuja fogadja az érdeklődőt. A kút megszűnésével a Markó utca jobb oldalán is lehetővé vált a parkolás.


A Zöld Pardon és a Rió


A Petőfi híd budai lehajtójánál éveken át működő két szórakozóhely, a Zöld Pardon és a Café Rió a pesti éjszaka legismertebb helyei közé tartoztak. Végül mindkét helynek költöznie kellett: a ZP a Rákóczi-híd lehajtójához, a Rió a Hengermalom út végére, kevésbé frekventált helyszínre került.A Norc felvételein  mind a ZP, mind a Rió még működés közben, bár valószínűleg szezonon kívül látható. A Street View ezzel szemben időgépet játszik: ahogy megyünk körbe a klubok körül, az egyik képen már épp töltik fel földdel a Zöld Pardon helyét, egy-egy másik időpontban lőtt panorámán pedig még visszaköszönnek. A Rió a kanyarból nézve váratlanul felépül, majd egy lépéssel tovább újra megszűnik.(Ide érdemes kattintania, ha a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról!)