Megkértünk két DIY (do it yourself, azaz csináld magad) szemléletű gyakorlott lomtalanítót, osszák meg velünk tudásukat, és modellezzék, hogyan lomtalanítottak régen. Éveken át járták a lomtalanításokat, a talált tárgyakból egy komplett kis lakást rendeztek be és tucatnyi bútort újítottak föl. Egészen tavaly őszig, amikortól jogszabály mondja ki, hogy bűncselekményt követ el az, aki a lomtalításokról bármit elvisz magával, mert az utcára kirakott tárgyak "a kihelyezés pillanatában" a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tulajdonának számítanak, ezért aki elviszi, az lopást követ el. A büntetés a pénzbírságtól a két év börtönig terjed. Ez szemlátomást az égvilágon semmit sem változtatott a lakosság lomtalanítási kedvén, ahogy azt egy kellemes tavaszi estén az Újlipótvárosban tapasztaltuk.

Videónkban a lomtalanítási szakember öt fontos lomtalanítási tippet fogalmaz meg. Forgatás közben azt is megfigyeltük, mennyiben változtak a lomtalanítási szokások a rendelet előtti időszakhoz képest; járőröznek-e a rendőrkocsik, cirkálnak-e még a lepukkant furgonok, megrettentek-e a kupacok mellé telepedő megélhetési lomtalanítók, éberen figyel-e a közterület-fenntartó és egyáltalán, mennyiben más a helyzet, mint tavaly ilyenkor.

Válaszunk: semennyiben.

(Fontos leszögeznünk: a folyamatot csak modelleztük a videó kedvéért, semmit nem vittünk magunkkal az utcára kirakott hasznos/nem hasznos tárgyak közül.)