Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogy élnek a katonák egy százéves budapesti laktanyában? Így!

Már csak egyet kell aludni (plusz reménykedni, hogy eláll az eső), és indul a tavasz egyik legjobb eseménye, a Budapest100. Aki most hall először a rendezvényről, az a lényeg, hogy évről-évre százéves épületek csatlakoznak a programhoz, bárki bemehet és beszélgethet a lakókkal, körülnézhet az épületben, álmélkodhat az építészeti megoldásokon, történeteket hallgathat és elkészítheti magáról az év selfie-jét mondjuk a tetőn. Meg ennél még sokkal több. 

Idén a Petőfi Laktanya is csatlakozott, melyet három éven át készítettek, szóval ha úgy tetszik, három éven át százéves. Szombaton a nagyközönség előtt is kinyitja a kapuit a 15 ezer négyzetméter alapterületű épület (Budaörsi út 49-53.)!

Kattints a katonákra és galéria nyílik az épületről, egyebek mellett fogházzal és gumiszobával! (Fotók: Hajdú D. András)

laktanya

Most pedig nézzük meg közösen ezt a klippet, ami ugyan nem százéves, de sok:

(Itt követhető blogunk a Facebookon, de miután a Facebook pár napja már csak a követők tíz százalékának teszi láthatóvá az egyes posztokat, érdemes néha mechanikusan visszakattintani ide, mintha 2002-t írnánk. Még az is lehet, hogy hamarosan heti hírleveleket kell majd küldenünk.)

Tovább


Kedden megnyílik a Vidámpark egy része

Kedden, délután 1-kor megnyílik a régi Vidámpark egy része Holnemvolt Park néven, immár az Állatkert részeként. Ez az a terület, ahol a műemléknek nyilvánított játékok vannak, köztük a hullámvasút is.

vidámpark

A honlapukon azt írják, hogy az 1950-2013 között itt működött Vidámparktól megörökölt, nagyrészt műemléki játékok továbbra is üzemelnek. És azt is, hogy "újdonságként állatbemutató terek és simogató gazdagítják a látogatók állatvilággal kapcsolatos élményeit". Aki izgulna a hullámvasút miatt, annak egy jóhír: "A felújított pálya nagyszerűen vizsgázott száraz és nedves időben is, a szerelvények kiválóan futottak. Így a hullámvasúton minden készen áll a látogatók fogadására" - jelent meg az Állatkert oldalán csütörtökön.

Pár hónapja bejártuk a területet és írtunk róla, több infó a Holnemvolt Parkról itt. És itt van a logója, nagyon jópofa (mindkét kép az Állatkert honlapjáról van):

Holnemvolt Park

Itt pedig az látható, amint 125 flamingó költözik a dodzsem melletti sétányon kialakított új kifutójukra (Fotó: Állatkert).

állatkert dodzsem

(Itt követhető blogunk a Facebookon, de miután a Facebook pár napja már csak a követők tíz százalékának teszi láthatóvá az egyes posztokat, érdemes néha mechanikusan visszakattintani ide, mintha 2002-t írnánk. Még az is lehet, hogy hamarosan heti hírleveleket kell majd küldenünk.)

Tovább


Itt van Budapest vadiúj slowtérképe

Az első slowtérkép több hónapos munka eredménye, amelyben olyan helyeket soroltak fel, ahol be lehet kicsit lassulni, azaz kötetlenül kikapcsolódni, olvasni, sétálni, pihenni, piknikezni - egyszóval a város zajától és főképp a megszokástól elszabadulni - áll a térkép ismertetőjében.

A listát bárki bővítheti, fotózzátok le a helyszínt, írjátok mellé, hogy nektek mit jelent és küldjétek el ide: info@slowbudapest.com.

slow helyek budapestKattints a térképre és előjön nagyban!

Itt a térkép flyere, ez meg a slow-sok oldala.

slow helyek budapest

Itt pedig a videó, amit a legfőbb slowemberrel forgattunk pár hónapja:
(Itt követhető a blog a Facebookon, de miután a Facebook pár napja már csak a követők tíz százalékának teszi láthatóvá az egyes posztokat, érdemes néha mechanikusan visszakattintani ide, mintha 2002-t írnánk. Még az is lehet, hogy hamarosan heti hírleveleket küldünk majd.)

Tovább


Hopp, egy videó, hogy újult meg egyszer már a Várkert Bazár

A jelenet 0.38-tól látható 1961-ből:

A British Pathé amúgy szuper rövidfilmarchívumot töltött fel a Youtube-ra kb. egy hete, ott van még több film, néha hanggal, néha anélkül. 

Ez pedig még érdekesebb 1948-ból: a felrobbantott Lánchíd és pár képkockán a Margit híd rekonstrukciója (vagy inkább annak kezdete) nehézbúvárral:

Karácsonyi vásárlás 1964-ből: 1.28-nál a Divatcsarnok Lotz-terme (jelenleg az Alexandra könyváruház Book Café nevű kávézója), ami akkor árukiállítási helyiségként funkcionált. Mint kiderül, 1964 telén a nájlonköntös és az ún. tévépizsama volt a divat.

Ez pedig olyan andalító, mint annak idején a halak a Duna tv-n vagy a karácsonyi kandallóban lobogó tűz:

(Itt követhető a blog a Facebookon, de miután a Facebook pár napja már csak a követők tíz százalékának teszi láthatóvá az egyes posztokat, érdemes néha mechanikusan visszakattintani ide, mintha csak 2002-t írnánk.)

Tovább


Ha tudni akarod, hogy néz ki egy felfordult autó a körúton

Így:

autó

Az esetet Gulyás Sára rögzítette, aki azt írja, hogy nem derült ki, mi történhetett, annyi biztos, hogy a Mester utcából fordult ki a Fiat Punto, amikor a nagy szél vagy valami más - netán egy padka, köznyelvi nevén Demszky-csöcs - megdobta. Ennyi viszont biztos: "A körúton előttem fordult fel, és senki sem sérült meg". Köszönjük Sárának az észlelést!

Tovább


Ilyen a repedezett Budapest, amint kúszik bele a zöld

Ez a kb. 1x1 méteres térkép a Király utcában található, a Gozsdu udvarhoz közel, a járda és az út között. A kép külön érdekessége, hogy pont ott tör elő a fű, ahol a valóságban is több a zöld (na jó, ez nem igaz, de majdnem). Ha valaki tudja, ki a készítő, kommentelje be ide vagy a Facebookra, köszi!
Fotó: Hajnal Barbara

Budapest térkép

(Érdekes / furcsa / szokatlan / vicces / meghökkentő dolgot láttál Budapest bármely kerületében? Írd meg, küldj fotót: bpluszp@gmail.com)

Tovább


Klassz 3D-ben mozgó századforduló

Ez elég nagy menőség az Origo fótórovatától: Schoch Frigyes építési vállalkozó sztereófényképezőgéppel készült képei 3D-sítve a Fortepanról. 

Kattints a képre és jön a sztereóképes galéria (nem csak Budapest):

schoch Frigyes


(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább


Négy napra fesztivál lesz Budapest maga

Ezt ma jelentették be az Ötkertben, ahova nem mentem el, helyette inkább betegen feküdtem egy vírussal. Ellenben megjelent a bejelentéssel együtt egy videó és egy közlemény is, és úgyis minden fent van a Budapest Essentials Facebook- és weboldalán (a sajtótájékoztatóról készült fotó is ott van, íme). A lényeg, hogy május utolsó hétvégéjén lesz egy gigantikus csapatás szerte a városban, amiben lesz minden: zene, kaja, kultúra, buli.

essentials

A videóból nem sok derül ki, de annyi mindenképp, hogy milyen nehéz lehet egy napon át gizdulni egy fotóállvánnyal a kézben. Tisztára, mint Toldi Miklós!
R E S P E C T!

Tovább


Budapest retró fotópályázat indul

Fotópályázatra kaptunk meghívót, íme (a kedvenc mondatunkat kiemeltük): "Fotózd le Budapest retro emlékeit - házat, utcát, autót, bútort, plakátot vagy bármit, ami a múltból itt maradt! Ezért már garantált ajándék jár és 3 kategóriában – legötletesebb, legjobb, közönségdíjas - is nyerhetsz! Lehetsz amatőr vagy profi, technikailag biztos tudású vagy kíváncsi kísérletező. Csak egy a fontos: szeresd a retro pillanatokat. Figyelj arra, hogy a kép a lehető legjobb fényviszonyokban készüljön, illetve hogy a retusálás (ha retusálod) is a retro feelinget hozza ki belőle, de ne ess túlzásba se!

retró
Az éjjel-nappali csemegebolt a Nagykörút-Rákóczi út sarkán 1961-ben
 (Forrás: Fortepan)

Az összesen több százezer forint értékű díjak közül a fő díjazottak egy-egy kétszemélyes mátrai hétvégét nyernek az Országos Trabant Találkozón, szállással, ellátással, és korlátlan fogyasztással, valamint exkluzív élményekkel, programokkal! (egyenként 40.000 Ft értékben)"

A legjobb fotókból kiállítás készül.

Zsűri
• Csukás Tibor – többszörös díjnyertes fotóművész
• Havancsák Gyula – többszörös díjnyertes grafikus
• Mátó Zoltán, az EMTCE (Észak-Magyarországi Trabant Club Egyesület) vezetőségi tagja (művészeti vezető)

Határidő: 2014. április 5. éjfél
Ingyenes nevezés és részletek  itt.

Tovább


Kata rocks Budapest

Oltai Kata művészettörténész, kurátor és egy szeszélyes Mini Cooper tulajdonosa. Végigpörögtünk vele pár estét, hogy megtudjuk, mik a kedvenc helyei a városban. Voltunk galériában, turkálóban és kocsmában; de minden nem fért bele négy és fél percbe. Ami igen, ott kéz a kézben jár a kultúra és a menőség. Rockos videó, érdemes kitenni nagyba!

A videóban látható helyszínek:
Liget Galéria
Rottenbiller utca 1. melletti Használtruha kereskedés
Mai Manó ház könyvtára
FKSE-Galéria
Robot

(Ide kattints, ha nem akarsz lemaradni posztjainkról, itt pedig a többi, ehhez hasonló hasonló videónk látható!)

Tovább


Reblog