Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hi külföldiek! Induljatok budapesti fotópályázaton!

Kaptunk egy hoteltől egy felhívást fotóversenyre külföldieknek, kicsit jobb lett volna angolul, de magyarul kaptuk, ezért így közöljük: "Fotózz és mutasd meg, mit jelent számodra Budapest! Vannak magyar barátaid vagy emlékeid Magyarországról? Voltál már Budapesten? Vagy épp jelenleg is Budapesten dolgozol vagy tanulsz? Akármelyik is igaz, nevezd a fotóidat a Budapest külföldi szemmel-fotópályázatra!"

Mint írják a fotó készülhet mobiltelefonnal vagy profi felszereléssel, koncentrálhat az újszerűségre vagy a finom kidolgozottságra, szólhat a kép helyekről, emberekről, hangulatokról. A lényeg, hogy a külföldi ember mutassa meg a világnak, mit jelent számára Budapest.

touristA kép csak illusztráció (innen)

Zsűri:

- Fejes Erika – Fotós, a „Magyarország, ahogy én látom” fotópályázat győztese
- M. Miltényi Miklós – Építész, számos budapesti épület tervezője
- Somorjai Enikő – Nemzetközileg ismert budapesti balett-táncos

Nevezési határidő: 2014. Július 27.
Nevezés, részletek és díjak itt (angolul is)

Tovább


Ő r ü l e t! Csúszda vezet le az Árpád hídi aluljáróba!

Oké, ez egyértelműen valami marketingesemény része, de azért nekem gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy csúszdát tettek egy metrómegállóba vezető lépcsőre. Hogy meddig lesz ez így, azt nem tudom, mindenesetre most - szerda délelőtt - biztosan ott van, szóval aki szeretné kipróbálni, az rohanjon az Árpád híd pesti hídfőjéhez, egész pontosan a Volán buszok felé vezető lépcsőhöz. 

csúszda

csúszda

Fotók innen 

UPDATE: Közben kiderült, hogy valami strandpromó, ami vélhetően tényleg csak ma van. 

(Ide akkor kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább


Képrejtvény és egy pompás falfestmény a hétkerben

Van ez a csodás falfestmény a hétkerben, a Kertész utca 27-es szám alatti foghíjtelken a magyarság attribútumaival: a Rubik-kockával titkos beszélgetést folytató piros paprika, arisztokratikus megjelenésű szaloncukor és a híres magyar agy - ami megy valahová, gondolom, Külföldre. 

Simán be lehet sétálni megnézni, meg is kérdeztük a parkolósokat, mióta vannak ott a képek, azt mondták, legalább egy éve, de legalábbis 7-8 hónapja biztosan.

Fotók: Pályi Zsófi

Kertész utca falfestmény

agy Kertész utca

És ez pedig a parkoló oldalfalán látható képrejtvény. A férfiarcú hölgy ezt kérdezi németül: Mi történt velem? Na, ezt sokkal kevésbé értem, mint a belső falat. Valaki esetleg?

Kertész utca

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!) 

Tovább


Napi cukiság: A Grand Budapest hotel legóból

A pompás film - ami nem Budapesten játszódik és nem is nálunk forgatták - ikonikus rózsaszín épülete legóból:

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább


Rejtélyes mellszobor a Városligetben

Vajon Banksy járt a Városligetben és helyezte el Csercsa Tamás villanyszerelő mellszobrát? Ezt a fura mellszobrot fotózta a minap Vince az Olof Palme ház háta mögötti betonfalaknál. Egyelőre nem tudjuk, ki az alkotó, leginkább egy gerillaművészre tippelünk, és tényleg, milyen jó lenne már, ha lenne egy magyar Banksy. A szobor alatti névtáblán a Csercsa Tamás villanyszerelő-szöveg olvasható. A Facebookon találtam egy Csercsa Tamást, aki kis jóindulattal hasonlít is az itt látható bronzfigurához, csak épp nem néz ennyire optimistán felfelé-előre a jövőbe.

(Fotók: Vince)

mellszobor
Közelebbről kiderül, ki ő:
mellszobor fura

Kb. itt található:

És még egy mellszobros érdekesség a Városligetből, amire szintén Vince figyelt fel, és ha lehet, még ennél is bizarabb: minden más mellszobornál nagyobb a ligetben a kazah Abaj Kunanbajev "költő és bölcselő" friss mellszobra. Annyira friss, hogy június negyedikén - a Gépnarancs szerint - maga Nurszultan Nazarbajev, kazah elnök fogja felavatni, aki háááát, hogy finoman fogalmazzunk, nem épp demokratikus elkötelezettségéről és az emberi jogok tiszteletben tartásáról híres. Csak egy apróság: amellett, hogy szívesen zár börtönbe és kínoz meg embereket, betiltotta a teljes ellenzéki sajtót, és bízta a média irányítását a saját lányára, plusz irgalmatlanul sok pénze van.

Köszöntsük nagy tapssal az elnököt!

mellszobor

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)

Tovább


Teszteltük a Miniversumot, a célcsoportnak bejött!

Megnyílt a Miniversum, ez pedig itt Juha Pál újságíró vendégposztja, aki gyerekeivel tesztelte 80 percen át az attrakciót.

Budapesten olyan kiállítás nyílt, amelyről korábban még csak nem is hallottam, és utólag kijelenthetem, a jövőben látványos vonzerő lehet a Budapestre érkező külföldiek vagy a hétvégi elfoglaltságot kereső gyerekes családok számára. A Miniversum (Andrássy út 12.) nevű óriási terepasztalról süt az igényesség, láthatóan óriási munka van benne, de én most nem vesztem el a részletekben, direkt nem csekkoltam a kiállítás weboldalát, nem olvastam el az elsőként megjelenő cikkeket, csak megnéztem, hogyan reagál a minivilágra a két nagyobbik kisfiam, a hatéves Benedek és a négyéves Bonifác.

Fotók: Juha Pál

Miniversum

A kisvonatokat minden gyerek imádja, így nem meglepő, hogy amint megtettük az első lépéseket, a kisebbik fiú máris felkiált: "Ott van a vonat!". És tényleg, a terepasztal szíve a vonatrendszer, nélküle is szép lenne, de biztos, hogy akkor nem tudtunk volna 80 percet eltölteni a több teremből álló terepasztal(ok) mögött. "Nekem ez tetszik, ez a vár" - jön Benétől az első pozitív kritika, amint rámutat a Vajdahunyad várra, majd én kérdezek, mert kíváncsi vagyok, felismeri-e a Hősök terét. "Ez a főváros nagy tere?" Tudja.

A jó magasra tett asztalokat üveg választja el a látogatóktól, a gyerekek pedig hosszú padokra felállva sétálhatnak, ha nagyon nyújtózkodnak, akkor hozzá is érhetnének bármihez, jön is a kérdés: "Ezzel lehet játszani? Miért nem? Az autó miért nem gurul?"

Tovább


A Benczúr utca Pest legszebb utcája?

Így néz ki a Benczúr utca az ítéletidő után: alagútként egybeboruló lombkoronák, rengeteg zöld, kellemes hangulat és még a pocsolya is zöld. De vajon van-e szebb/zöldebb utca ennél Pesten? Ha úgy gondolod, hogy igen, fotózd le és küldd el ide: bpluszp@gmail.com! Akik meggyőznek, azokat megjelentetjük! (Buda most nem játszik.)

Fotók: Vincze Barbara

Benczúr utca
Benczúr utca
Benczúr utca
Benczúr utca

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)

Tovább


Bréking: a hetedik kerületben már megtették az óvintézkedéseket a havazás ellen!

Ennyi, valóssággá vált Végh Antal könyvcíme, az Akkor májusban esett a hó - itt a bizonyíték! A fotót ma lőtte Kun Bernadett a hétkerben. Hónak mondjuk a képen nincs nyoma - és én sem láttam, pedig szinte egész nap a hétkerben ültem -, de a tábla indokoltsága elvitathatatlan: az ember nem lehet elég óvatos!  hetedik kerület

Tovább


Egy kis trükk, és máris zöldebb Budapest

Vannak ezek a kosárban végződő oszlopok a Vörösmarty utcában, amikről addig nem értettem, mik, mígnem szakértő családtagom felvilágosított: problémás belvárosi területekre, ahol fák ültetésére a burkolat (pl. aszfalt) és a talajban futó közművek miatt nincs lehetőség, ezek segítségével igyekeznek becsempészni egy kis zöldet. Strapabíró kúszónövényeket telepítenek a póznákra; a Vörösmarty utca elég szépen tele van velük, és ahogy a képen látszik, egyre törnek a kosár felé.

Fotók: Vincze Barbara

kandeláber
Mi ez itt jobbra? Talán egy fa lombja?
növénykandeláber
Nem, hanem kúszónövény
növénykandeláber
Ez a kis papír azt is elárulja, milyen
növénykandeláberÍgy néz ki az úttestről
növénykandeláberÍgy alulról néz ki

Tovább


Alig egyhetes Buda egyik legizgalmasabb játszótere

Miközben a Citadella egyik részén zajlik a kellemetlenkedős foglalósdi, addig a Gellérthegy egy másik pontján egy szuper játszótér vár mindenkit április utolsó napjaitól. A felújított kőcsikós játszótér szép színes, szoborszerű játékaival egyetlen témát jár körül, szerintem azt, amikor egy tolltartóból kiszóródnak a ceruzák a ceruzahegyezővel együtt; de simán lehet, hogy benéztem.

A kivitelezői a Színrelép Kft. (gumiburkolat és Lapset játszóeszköz) és a kapolcsi Ilona-malom Műhely (cerka-firka és hegyező), jó sok szponzorral. A képeket az Ilona-malom Műhely oldaláról kölcsönöztük.

(Itt pedig egy hasznos régebbi összeállítás a tematikus játszóterekről.)

kőcsikó játszótér Citadella
kőcsikó játszótér Citadella
kőcsikó játszótér Citadella

Tovább


Reblog