Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Melyik épületet látná ön szívesen a Parlament szomszédságában? 

Elbírálták a Kossuth tér 6-8., volt MTESZ-székház épületének „lecserélésre” kiírt építészeti ötletpályázatra benyújtott pályázatokat. Az Országgyűlési Hivatalba beérkezett 40 pályázatból 7 pályaművet vásárolt meg a hivatal.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
Most még ez az épület áll itt, hol... 

A pályázatban az épület homlokzati átalakítására és a tömegformálásra vonatkozó építészeti ötleteket, lehetséges megoldási javaslatokat lehetett benyújtani. A Bíráló bizottság értékelése alapján nem érkezett olyan pályamű, ami egy az egyben, lényeges átdolgozás nélkül alkalmas lett volna arra, hogy az Országgyűlés Hivatalának homlokzatra, tömegformálásra vonatkozó elvárásait megjelenítse.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
Az arch studo terve

Így a kiíró hét olyan pályaművet vásárolt meg, amelyben hasznosítható elemeket talált egy jövőbeli épület elkészítésére.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
DPI design
Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
studio A4

A megvásárolt pályaművek hasonlósága, hogy szinte mind a Kossuth tér 6-8. melletti 10. és 9. számú házak hamis hasonmására, az eredeti Hütl tervek szerint, tervezi az épületet, mintegy megfelelve az 1928-ban a Fővárosi Közmunkák Tanácsa által kiírt pályázatra. Az akkori pályázat nyertes pályaművei közül a Kossuth tér 6-8. számú épület nem a terveknek megfelelően épült meg. A megvásárlást nyert pályaművek mintegy átlátszó, hol rácsozott, hol raszterezett, átlátszó szaloncukorpapír csomagolásban idézik a szomszéd házak homlokzatát.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
AMBS Consultancy Ltd.
Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
SAGRA Építész Kft.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
SAGRA Építész Kft.

A megvásárolt pályaművekért, kiemelt megvételben az Arch Studio Kft. 25 000 eurót,  a DPI Design Kft. és a Sudio A4 20 000 eurót kapott. Az AMBS Consultancy Ltd., a Campos Costa Arcquitectos és a SAGRA Építész Kft. 10 000 euró elismerésben részesült, míg a Naert Építész Műhely ötlete 5000 eurót ért.  

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
NART ÉPÍTÉSZ MŰTEREM

Tovább


Látta már a föld alatti Budapestet?

Még nem láttuk, de most négy 3D-s térképen is megnézhetjük Budapest föld alatti objektumait. Zsoldi Katalin, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék doktorandusza többéves kutatómunkájának eredménye, hogy most 3D-ben megnézhetjük Budapest földalatti rendszerének négy fontos pontját, a Gellért tér, a kőbányai alagútrendszer, a II. János Pál pápa tér – Keleti pályaudvar alatti területet, valamint az F-4 atombunkert. 

alagútrendszer óvóhely atombunker földalatti underground Budapest
Fotó: Hajdú D. András [origo] 

A 3D-s ábrázolás lehetővé teszi, hogy valós képet kapjunk a létesítmények valódi helyzetéről, azok egymáshoz való viszonyáról, felszín alatti mélységéről. A térkép interaktív, Zsoldi Katalin honlapján 3D-ben és sztereoszkopikus formában is megtekinthető. 

A több mint 30 km-es kőbányai pincerendszer egyes járatainak belmagassága és mélysége eltérő. Mai területe a X. kerületi önkormányzat és a Dreher sörgyár tulajdonába tartozik. Jelenleg raktárként funkcionál, gombát termesztenek benne, időnként maratoni futás helyszíne, vagy mélymerülő búvárok gyakorolnak ott.

Deák téri videón a metróvonalak mellett jelölve lettek az egyes vonalak állomásai, az aluljáró a metróvonalak állomásait összekötő alagutak, a sötét rózsaszínre festett pincék és a narancssárga színre festetett óvóhelyek és sötétlila mélygarázsok. 

A Rákosi-féle atombunker, az F-4 objektum egy egykoron titkos H betű alakú objektum volt, amely a Szabadság tér és a Kossuth Lajos tér között található, de az Országházhoz nem csatlakozik. A föld alatti óvóhely 16 emelet mélyen, 3500 négyzetméteren, 2200 ember befogadására alkalmas. A bunker az M2-es metró építésével egy időben készült. A Magyar Dolgozók Pártjának (egyben megrendelő) székházából lépcsőn és liftből volt elérhető. A 3D-s térképen a Szabadság tér alatti területen a metróvonalak, az aluljáró, alagutak, illetve az Deák téri objektum színeihez igazodva a pincék, az óvóhelyek, mélygarázsok és a főgyűjtőcsatorna látható.

A Szent Gellért tér alatti világban a metróállomáson kívül jól látható a kékkel jelölt ősforrás, amely régen a Gellért fürdő vízutánpótlását biztosította. A Gellért-táró gyakorlatilag egy alagútrendszer, amely a Gellért, a Rudas és a Rácz fürdőt köti össze egymással. Az alagútban fürdőket ellátó termálvizes kutak láthatók, sötétzöld jelöléssel pedig a Gellérthegyi sziklatemplom. 

A II. János Pál pápa tér alatt egy állítólagos alagút nyomvonala látható. A források szerint ez az alagút a kommunista rendszer idején használt járatrendszer volt, amelyben akkoriban emberek százai tűnhettek el.

Tovább


Új workoutpálya a Margitszigeten!

Átadták a Margitszigeten a város új workoutpályáját. A mobil kondiparkot a Margitsziget Margit híd alatti csücskében állították fel, és valószínűleg májusig ott is marad.

workout Margitsziget

Egyébként ugyanilyet találni Budapesten a Rendészeti Szervek Országos Kiképző Központjában mintegy 70 négyzetméteren, csak azt nem látogathatja a nagyközönség.

workout Margitsziget

A budapesti workoutpályákat ebben a korábbi posztunkban gyűjtöttük össze.

Tovább


A Jégbüfé nem szűnt meg, csak átalakult.

Túl mindenki Jégbüfé-bezárási riadalmán, megnéztük, milyen a Brudern-házból kiköltözött cukrászda új valóságában. Az új büfé a Petőfi utcába, a Brudern-ház másik oldalával szemközti Károlyi-Trattner-házba költözött. Nem lehet nem észrevenni, mert hatalmas, kivilágított transzparensek és nyilak jelzik az új helyet.

jégbüfé cukrászda

 A Jégbüfé nem szűnt meg, csak átalakult.

jégbüfé cukrászda

Az új Pesti Jégbüfé (a Fény utcában van a Budai Jégbüfé) megújult arculattal várja az édesszájúakat és a kevésbé édesszájúakat.

jégbüfé cukrászda

A tükrös megoldással nagyobbnak tűnő üzlet nem feltétlenül nagyobb, mint az előbbi. A helyiségben külön elszeparált kistermének köszönhetően a vásárlórészlegtől való elszeparálódásra is van lehetőség. 

jégbüfé cukrászda

jégbüfé cukrászda

A dizájn első pillanatra tetszetős, de már egy eszpresszó mellett az igazolódik, hogy csak tetszetős, és nem feltétlenül igényes kivitelezés műve. A falakon Bruno Bourel fotóművész fekete-fehér, felnagyított fotói láthatóak, a régi Jégbüfé utolsó éveiről, ami keveredik az egyéb felületek jelentéktelenebb fotóival és a jól kinéző, de Budapesten egyre több helyen használatos grafikai elemekkel.

jégbüfé cukrászda

Meggyőződésem, hogy a bejárati ajtónál falra helyezett, esztétikailag teljesen felesleges fotók nélkül is bemennek az emberek a cukrászdába, már csak azért is, mert szeretik a Jégbüfét.

jégbüfé cukrászda

A hely előnye, hogy a cukrászda elé ki lehet ülni, akár még ebben a hideg évszakban is.

jégbüfé cukrászda

A sütemények, mint eddig, finomak, a kiszolgálás gyors, avagy mint ahogy eddig is, bőven lesz közönség, amely az előző büfé méltó utódjának tartja majd. Azt pedig nem is tudjuk, hogy vajon visszakapja-e a helyét a felújított épületben, talán majd 2018-ban.

Fotók: Szerkesztő

Tovább


Így fog kinézni a megújuló Iparművészeti Múzeum

Ha igaz a Népszabadság Online értesülése, akkor 2016 és 2018 között felújítják az Iparművészeti Múzeumot.

Iparművészeti múzeum felújítás

A beruházás a Vikár és Lukács Építészstúdió 2012-es, pályázatnyertes tervei alapján valósulna meg, mintegy 25 milliárd forintos tervezett költségvetésből.

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Az építészstúdió honlapján megnézhető terv két fő elemből áll, a Lechner Ödön tervezte főépület műemléki rekonstrukciójából és a Hőgyes Endre utcai oldalon egy, a főépülethez kapcsolódó új szárny megépítéséből, amely designmúzeumként funkcionálna.

Fotók: Iparművészeti Múzeum

Tovább


Mosógépekben gyűjtik a ruhákat a mozikban

Horváth Lili Szerdai gyerek című filmjének stábja sajátos ruhagyűjtési akciót indított. A FlashMos kezdeményezést nagymértékben a film témája inspirálta, amiben a mosógép a kitörés, az új élet és az újrakezdés alapja.

FlashMos mozi mosógép ruhagyűjtés
Fotó: szerkesztő

Az akció ideje alatt a hazai állami nevelőintézetekben élő fiataloknak szeretnének segíteni.

FlashMos mozi mosógép ruhagyűjtés
flashmos mosógép a Művész moziban (Fotó: szerkesztő)

A Cinema City Aréna és az Allee, a Palace Mammut és a Művész mozikba ruhagyűjtő mosógépeket helyeztek ki, ahová csütörtökig lehet bedobni a tiszta, jó állapotban lévő ruhákat.

 

Tovább


Itt korcsolyázhat ingyen Budapesten!

Elkezdődött az idei korcsolyaszezon, megnyitottak a legnépszerűbb jégpályák. Az enyhe időjárási viszonyoknak köszönhetően kis késéssel kinyitott a Városligeti jégpálya is. Sajnos vannak jégpályák, amelyek nem nyitnak ki az idén, mint például a tavaly ingyenesen használható Rombusz terasz, a Kioszk, az Eiffel téri jégpályák vagy a Müpa-koripálya. Szerencsére ezt ellensúlyozza, hogy más városi kerületek viszont észbe kaptak, és ingyenesen (is) használható koripályákat állítottak fel.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Fotó: Fortepan.hu

Körbenéztünk, hol korcsolyázhatunk ingyen idén és a jövő év elején Budapesten.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Szt. istván tér, bazilika (fotó: Szerkesztő)

A belvárosban a Szent István téren ismét felállították a 200 négyzetméteres korcsolyapályát. A pályát 4–14 éves gyerekek használhatják ingyenesen, péntektől vasárnapig pedig ingyenes korcsolyaoktatásban is részt vehetnek. Az ingyenes oktatást péntekenként 14 és 20 óra, szombatonként 10 és 18 óra, vasárnaponként pedig 10 és 13 óra között lehet igénybe venni.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Óbuda főtér 

A tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén is két pálya nyitott meg Óbudán. A 2008 óta minden évben megnyíló Fő téri és Csobánka téri jégpályák 2016. január 31-ig várják a látogatókat. A Fő téri pálya mindennap 8 és 22 óra, a békásmegyeri pálya 8 és 20 óra között várja a korcsolyázókat. Az ingyenes korcsolyázáshoz korcsolyabérlési lehetőség és ingyenesen igénybe vehető oktatás is tartozik.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Újpest Főtér (Fotó: ujpest.hu)

Megnyitott az újpesti jégpálya is a IV. kerületi Szent István téren, a Városháza oldalában. A korcsolyapálya díjmentesen használható. A pálya 2016. január 31-ig tart nyitva, minden hétköznap 15-21 óráig, a hétvégéken 9-14 óráig. Korcsolyát lehet kölcsönözni, oktatás nincs.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Zugló:, Bosnyák tér (Fotó: Balogh Róbert)

Ingyenesen használható jégpálya nyílt idén először Zuglóban, a Bosnyák téren. A 2016. február 28-ig nyitva tartó pályát hétköznaponként 15 óráig csak az iskolások használhatják, délután viszont már mindenki kedvére csúszkálhat. 

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Hunyadi tér (Fotó: Szerkesztő)

Idén első alkalommal lett korcsolyapálya a Hunyadi téren is, a focipálya helyén. Ellentétben a többi kerületi korcsolyapályával, itt csak a terézvárosiak és az iskolák diákjai csúszkálhatnak ingyen jövő év február végéig. Az iskola időszakban reggel 8-tól délután 2 óráig a terézvárosi intézmények élvezhetik a pályát, délután pedig a lakosság is, a téli szünet kezdetétől megszűnik ez a korlátozás. A pálya mellé felépített faházban lehetőség van korcsolya kölcsönzésére is.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Horváth Mihály tér: (Fotó: Szerkesztő)

Építés alatt van a józsefvárosi Horváth Mihály téri pálya is, és várják a jég megszilárdulását a Bálnánál is. A Bálna referense telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy a pálya az elmúlt évhez hasonlóan a Bálna nyitvatartási idejének megfelelően lesz nyitva, és mindenki ingyenesen használhatja, amint megszilárdul a jég.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Jégterasz (Fotó: Szerkesztő)

Az Aréna jégterasza az autisták/fogyatékossággal élők, gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek/ fiatalok és kísérőik számára biztosít ingyenes korcsolyázási lehetőséget, minden hétköznap (hétfőtől-csütörtökig) délután 15.00 és 18.00 óra között.

 

Tovább


Pánikgombok, térfigyelő kamerák, járőrszolgálat és direkt segélyhívó-rendszer lesznek a Margitszigeten

Pánikgombok, 70 darab térfigyelő kamera, 24 órás járőrszolgálatés direkt segélyhívó rendszer kialakításával válaszol a Fővárosi önkormányzat az elmúlt héten, a Margitszigeten megtámadt futónő esetére, írja a hirado.hu.

Margitsziget futókör futás térfigyelőkamera pánikgomb járőrszolgálat

A térfigyelő kamerarendszer kiépítése már megkezdődött, első körben a futópálya körül, majd a sziget belsejében helyeznek el a mintegy 70 kamerát. A rendszer kiépítése 2015 december végére várhatóan elkészül, majd egy hónapig tesztüzemmódban fog működni. 

Margitsziget futókör futás térfigyelőkamera pánikgomb járőrszolgálat


 

 

Tovább


Operaelőadások az iskolákban, a tereken meg tömegzsonglőrködés! Majd adok én neked! 

A minap feltették nekem a kérdést, hogy vajon mi a hír: az, hogy egy budapesti kerületben egy civil szervezet felforgatja a világot, vagy az, hogy a postás nem harapta meg a kutyát? Valószínűleg az utóbbi.  
Pedig a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány úgy forgatja egymás felé a ferencvárosi forrásokat és lakosokat, hogy annak mindenképpen egy harmadik hordozója lesz valamilyen, a kerületre pozitív erőkarként ható közösségi kezdeményezés, fejlesztés formájában. 

A Ferencvárosi Gyermekalap "Majd adok én neked!" idei pályázatán 5 civil kezdeményezés nyert összesen 1 millió forintot. 

Így lesz Ferencvárosban az, ami egyelőre nincs más kerületekben. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A támogatottak közül a kerületi Hangképző, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, vagyis a Kisképző csapata, kicsit emlékeztetve a Krétakör iskolai programjára Purcell „Dido és Aenas” című operaelőadását állíthatja "színpadra" a kerületi középiskolákban. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A Magyar Zsonglőregyesület egy Ferencvárosra célzott programjával "tömegsportközelbe" hozza a kerület lakói számára a zsonglőrködést. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A Déméter Alapítvány kórházpedagógusok pályázatát karolta fel. A kórházpedagógusok azok, akik a hosszabb ideig kórházban tartózkodó gyerekeket segítik abban, hogy ne maradjanak le a tanulásban. A Ferencvárosi Gyermekalap pályázatán elnyert támogatással a kerületi Szent László Kórházban és a II. számú Gyermekklinikán fekvő, daganatos és csontvelőtranszplantált gyerekeknek kínálnak olyan korszerű Kórházsuli programot, amely megkönnyíti számukra is a tanulást. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

Az Örökségközösség Alapítvány a Fenntartható Örökségvédelemért a József Attila Emlékházról is ismert Gát utcában a Kaníziusz Szent Péter-templomhoz kötődő, a cigánypasztorációval kapcsolatba került helyi és igen nehéz szociális helyzetben lévő gyerekek és családjuk számára kínál kreatív élményt. Az alapítvány művészeti és nevelési programja a gyerekek helyi identitásának és önértékelésének erősítését tűzte ki célul. 

A nem rangsorolt díjazottak közül a Periszkóp Egyesület a kerületi újszülöttek fogadását szeretné a különböző társadalmi szerkezetű, heterogén népességű, kerületi családokkal megünnepelni.

Tovább


Woody Allen, Banderas, izraeliek és bitcoin. Filmfesztiválok a héten.

Három filmhét is lehetett volna ezen a héten, ha a Woody Allen-retrospektívet egy hétbe sűríti az Uránia mozi. De a jelenlegi műsorelőzetes szerint 3 hónapig tart a vetítéssorozat. 

Woody Allen december 1-jén tölti be a 80. életévét, ebből az alkalomból az Uránia mozi retrospektív sorozatot indít, aminek a nyitófilmje az Annie Hall lesz. A retrospektív sorozat filmjei az Annie Hall-on kívül a Manhattan (1979), a Hannah és nővérei (1986),  A Jade skorpió átka (2001) és a zárófilm a Hollywoodi történet.

mozi filmhét film

Egy nappal később, december 2-án kezdődik szintén az Uránia moziban a Spanyol filmhét, ahol szintén lesz egy vaskos retrospektív vetítéssorozat, ahol Antonio Banderas filmjeit tűzik műsorra. Banderas az Uránia mozi figyelmét annak köszönheti, hogy 2015 februárjában a művészt a Spanyol Filmakadémia életműdíjjal tüntette ki. A filmhéten a közönség Banderas Magyarországon kevésbé ismert 5 filmjét láthatja.

mozi filmhét film

Ugyanezen az estén a Francia Intézet filmjére is érdemes koncentrálni. A La terre outragée a Természetünknél fogva című vetítéssorozat egyik filmje. Az ukrán rendező filmje egy Csernobil melletti kis faluban, Pripjatyban játszódik. Egy fiatal párnak épp akkor van az esküvője, amikor felrobban az atomerőmű. Az asszony a robbanás után nem hagyja el a települést. A film az idegenvezetőként dolgozó nő életét és a szellemvárossá formálódott település életét mutatja be.

mozi filmhét film

Következő napon, december 3-án kezdődik az idei Izraeli filmhét a Puskin moziban, ahol ismertebb régi és új filmek közül is válogathatunk. A programot az egyes filmeket követő beszélgetések, programok teszik teljessé. A filmhét várhatóan egyik legnépszerűbb vetítése a Dancing Arabs lesz. A film főszereplője Eyad, egy izraeli palesztin fiú, aki Tira városából Jeruzsálembe, egy neves zsidó bentlakásos iskolába megy. Új iskolájában a nyelv, a kultúra és az identitás kérdéseivel kell megküzdenie, valamint életben kell maradnia, és meg kell találnia a helyét egy háború sújtotta vidéken. A film finoman közelíti meg az izraeli zsidók és arabok közötti összetett kapcsolatokat, a régió történéseit, a cselekmények hatását, illetve egy fiatalember törekvéseit arra, hogy áttörjön az élet által elé állított akadályokon.

mozi filmhét film

Ugyanezen a napon a MagNet Közösségi házban Bitfilm Fesztivál zajlik. A Bitfilm fesztivál az egyre inkább terjedő virtuális valutát, a bitcont szeretné bemutatni a téma iránt érdeklődőknek.

mozi filmhét film

Az este egyik érdekessége lesz, hogy az itthon egyelőre kevesek számára ismert bitcoin fejlesztési hátterében dolgozó magyar szakértők a hallgatóság elé lépnek.

Tovább


Reblog