Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az Óbudai Gázgyár kevésbé ismert arcai

A 101 éves Óbudai Gázgyárnak még mindig van olyan része, amely az üzem 1984-es bezárása óta keresi új funkcióját.

Fotó: Szerkesztő [Serinus]

Fénykorában, Európában a legnagyobb összefüggő légszeszgyár szerencsésebb épületei megújult formában olvadtak be a magyar Szilícium-völgybe, a Graphisoft parkba. A terület másik része a nyilvánosságtól többnyire elzártan várja a funkcionális – a gépcsarnokok esetében az építészeti –megújulást is.

Fotó: Szerkesztő [Serinus]

A műemlék víztorony és a mellette lévő három kátránytorony állagmegóvó felújítása 2011–12-ben megtörtént, de a teljes rehabilitáció még várat magára, mint ahogy a terület teljes kármentesítése is.

A hátralévő munkálatok miatt sem a torony letisztult tereibe, sem a megújulásra váró generátorházba és a gépcsarnokba sem került semmilyen funkció.

Fotó: Szerkesztő [Serinus]
Fotó: Szerkesztő [Serinus]
Fotó: Szerkesztő [Serinus]
Fotó: Szerkesztő [Serinus]
Fotó: Szerkesztő [Serinus]

A többségében fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő, helyenként osztatlan közös ingatlanterületeken található bérelhető épületek jelenlegi formájukban leginkább rendezvényekhez, filmekhez és fotózáshoz is kiváló helyszínek.

Fotó: Szerkesztő [Serinus]
Fotó: Szerkesztő [Serinus]

Fotó: Szerkesztő [Serinus]

A Canon tesztelőprogramja keretében szuper, új gépeikkel, az EOS M10, a PowerShot G5X és G9X digitális fényképezőgépekkel – "szétlőhettük" az épületeket.

Tovább


Mit keres egy biciklista, egy bőgős meg egy zongorista a zöldségboltban?

Kedvelem a nem összeillő dolgok párosítását, amelyekről aztán kiderül, hogy mégis jól megvannak együtt.

Valami ilyen dolog történik most a Lumen zöldségesben, ugyanis a gyümölcsök és a zöldségek mellett Kovács Ágota drótszobrai fakasztják mosolyra a vásárlókat. 

A Lumen zöldséges, ha nem is hungarikum, de valóságos unikum a zöldségboltok között. Az immáron három éve működő zöldségüzlet eleve nem annak hívja magát, ami, hanem közösségi szolgáltatónak. Ez nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy lehetőséget nyújt – az üzlet méreteihez és lehetőségeihez illeszkedő – kulturális projektek megvalósítására. Volt már itt könyvbemutató, egzotikus ételkóstolás, ázsiai gőzbucifesztivál, Collective Plant vásár, volt fiatal kurátorok beszélgetőhelye  és a Hosszúlépés állomáshelye is, a Heti betevő gyűjtőhelye, továbbá szerveztek sárgabarack-árusítást közvetlen termelőktől.

A Lumenről elmondható, hogy az erzsébetvárosi lokális élet aktív szereplője és zöldség-gyümölcs kiszolgálója, ahol közben Marmorstein kenyeret és YouTyúk tojást is kapni.

A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató most Kovács Ágota drótfirkáit avagy drótszobrait társítja a zöldségekkel, gyümölcsökkel. A pécsi alkotóművész közel hét éve vált a drótok rabjává. New Yorkban találkozott Alexander Calder minden fennköltséget nélkülöző, szellemes, sőt vicces drótfiguráival, amik annyira magukkal ragadták, hogy itthon ő is drótot és fogót fogott, és azóta is drótokkal firkál a térben.

Drótfigurái – a biciklista, a nagybőgős, az úszó vagy a zongorista – mind szabadon, könnyedén élnek a térben, és keltenek jókedvet a banánok, almák és mindenféle zöldségek felett.

Tovább


Cseh kisvárosi hangulat a Jósika utca környékén

Két óra alatt változtak cseh üzletekké a kirakatok a Jósika utcában. Reggel még csak a lezárás és cseh sonkát árusító bolt előkészítése jelezte, hogy történik valami a Lövölde tér szomszédságában. Két óra múlva már a Jósika utca egy nagy szakaszán dolgoztak a díszletesek, és varázsolták át az egyébként nem szép, több esetben üres kirakatokat hangulatos utcai portálokká.

 

Kiderült, hogy az utca egy Himmlerről szóló francia film díszletévé válik, több ház belső udvarával együtt. Valószínűleg ugyanennek a filmnek más jeleneteit forgatták nemrég a Józsefvárosban is, a Dobozi utca – Magdolna utca – Lujza utca határolta területen. A város e szeletébe egy kis időre II. világháborús prágai hangulat költözött.

 

Tovább


Majdnem kész a Széll Kálmán téri Sellő szobor új helye

Volt a Széll Kálmán téren egy szobor, amiről nem igazán lehetett járókelőként kitalálni, hogy miről is szól. A Sellő kútként ismert (leginkább egy őskori tüskéshátúra emlékeztető) tüskés hagymagerezdekből álló alkotás három részre vágott fodrozódó hullámot szimbolizál. A hullámok tetején, két gömbön álldogál a vörösrézből készült sellő.

Az idén 35 éves, 6,5 méter magas szobrot az egykori tér közepén épített szökőkútra helyezték. 

Makrisz Agamemnon

A szökőkutat Tokár György tervei alapján macskakőből építették, a szobrot pedig a Makrisz Agamemnon és Makrisz Zizi házaspár készítette. Agamemnon készítette a sellőszobrot, Zizi, a neje pedig a szökőkút nyolc korongjából hármon a mozaikábrázolást..A képeken a virágok és növények a tenger élőlényeit szimbolizálják.

Makrisz Zizi egy másik alkotása: Tündérmese az erdőről

A görög származású művész ösztöndíjasként élt Párizsban, majd baloldali aktivistaként 1950-ben a Béke Világtanácsban görögországi képviselőnek választották, válaszul Franciaország kiutasította az akkor már emigránsnak számító művészt. A görög szobrászt a magyarországi kommunista hatalom tárt karokkal fogadta. Számos megbízást, díjat és pozíciót kapott. 1957 nyaráig, közel másfél éven keresztül képzőművészeti kormánybiztos is volt. Aktív szereplője volt a művészeti életnek, és kiállításszervezőként is elismerték, feleségével a Százados úti művésztelepen dolgoztak. A szobrász művészeti formanyelvének jellegzetességei a klasszikus görög tradíció és a kubizmus jegyei a Sellő szobron is láthatók. Művei közé tartozik a győri pályaudvar díszítőplasztikája, a pécsi Niké vagy az Úszók szobrok Kecskeméten. 

Az eddig a Széll Kálmán tér közepén álló kutat új helyen, a Krisztina körút mentén építik fel, alapjai mára már jól kirajzolódnak, várhatóan hamarosan újra találkozhatunk a Sellő szoborral.

Tovább


Az idén megismerheti a japán és a holland halloweent is!

Mint minden évben, az idén is számos parti várja a hallowen kedvelőit. Legkorábban a Mika Tivadar mulatóban lehetséges felölteni vérfagyasztó jelmezeinket. A hátborzongató esten DJ Delgado és Disc Bobby biztosítják a zenét.

Szombat este az Eugénia formáció beöltözős koncertet tart a Hunnia bisztróban.

Ugyanezen az estén a Gdansk könyvesbolt és büfében is köntösökbe lehet bújtatni a félelmeinket és hagyni elmenni őket a fenébe. Ez az este egy igazi gdanski belépő lesz a túlvilágba!

 A Peaches and Cream klubban az egész hétvégén beöltözve lehet járkálni. Minden este más-más DJ várja a bulizókat. Majdnem a szomszédban, a 4 Play Lounge a budapesti éjszaka legszexibb vámpírjait, zombilányait és boszorkányait várja. A legszebb kosztümöt viselők igazi asztaltáncban részesülnek. A Mericano bárban szombat este 8 órától különleges italokkal csábítják a beöltözött ünneplőket.

Természetesen a gyerekek sem maradnak ki az idei tökosztásból. A Csodák Palotájában október 31-ig mindenféle gyerekprogram várja az egyébként szünidejüket töltő iskolásokat. Szombaton tökös ügyességi játékok, bátorságpróba és "Csokit vagy csalunk" kvízjáték lesz a kiállítótérben, 15.00 órától pedig egy extra nagy halloweenkísérlet bemutató várható tökrobbantással és cukormozsár-ágyúzással.

A Pagonyban lesz bábelőadás Janóval és Jankával, énektanulás, zene, tánc, cukorkakeresés, sütikészítés Faragó Nórival, lámpás- és kishajókészítés a Kisladikkal, filmvetítés Pimmel és Pommal, a két édes kiscicával és egy igazi családi film este együtt, pattogatott kukoricával Titiről és a kis piros daruskocsijáról.

A Füvészkertben is egész napos ünneplés várható. Lesz kézművesfoglalkozás, denevérkeresés, előadás mérgező növényekről zseblámpás szakvezetéssel egybekötve, és persze nem  maradhat el a tökfaragó verseny sem.

A Holnemvolt park halloweenpartival zárja évi programsorozatát. 2015 utolsó rendezvénye különleges meglepetést és szórakozást ígér: a nyugati kultúrkörhöz tartozó halloween mellett a hagyományos japán fesztiválok mintájára idén a látogatók megismerkedhetnek a japán szellem- és démonvilág alakjaival is. A változatos és ötletes programkínálatban szerepel legalább tízféle autentikus távol-keleti program, például eredeti japán gasztropagoda is várja a vendégeket. A "Rémsétányon" családi tökfaragó műhely, tűzzsonglőrök, szellemkereső játék és tomboló zombik szórakoztatják a bulizni vágyókat!

A Hősök terén a Töklámpás fesztiválon mindenki megmutathatja szépen faragott töklámpását, és pár konzerv adományozásával támogathatják a rászoruló gyerekeket is!

 

Tovább


Újra kitekinthet a Mátyás-templom tornyából

Befejeződött a Mátyás-templom harang- és kiállítótornyának felújítása. Az 1984-ben is már csak a kiváltságosok számára látogatható torony a 10 milliós műszaki felújításra adott fővárosi támogatásnak köszönhetően látogatható újra.
 

A IV. Béla király idején épült Mátyás-templom eredeti tornyáról, amely 1384-ben összedőlt, nem maradt fenn ábrázolás. Mátyás király a ledőlt torony csonkjára építtetett új harangtornyot, a saját címerével. A torony építését 1470-ben fejezték be. A mai torony ennek a másolata. A Mátyás királyi torony annyira meggyengült a 19. század végére, hogy Schulek Frigyes kapott megbízást a hasonmás építmény újraépítésére. A Schulek-féle koszorúerkélyes torony 1894-re készült el. Mátyás király eredeti címere pedig bekerült a torony belső falára. A torony innentől kezdve folyamatosan üzemelt, még a török hódoltság idején is, amikor napi ötször szólalt meg a müezzin a toronyból. A török hódoltságot követően a nagy budai tűzvészben megolvadtak a torony harangjai, majd a második világháborúban, Budapest ostroma alatt a templom életveszélyesen megrongálódott.

1956 márciusára építették újjá, de az 56-os forradalom idején újabb sérüléseket szerzett. 

Az erkély fenntről. (Fotó: Mátyás temlom )

A jelenlegi teljes műszaki és szerkezeti felújításnak köszönhetően a 78,16 méter magas torony, 46,73 méter magasan lévő koszorúerkélyét nyitották meg a nagyközönség számára. A toronyba 197 lépcsőn lehet feljutni, és egyszerre mintegy 15 ember tartózkodhat az erkélyen.

Tovább


Divatkollekciót inspirált a Magyar Zene Háza 

A Liget-projekt egyik épülete, a Magyar Zene háza inspirálta az Akris svájci divatcéget az egyik ruhakölteménye megalkotására. A ruhát a párizsi divathéten mutatták be.

Magyar Zene Háza

A divatcég 2016. tavasz–nyári kollekcióját a Magyar Zene házát is tervező Sou Fujimoto építészeti munkái – a londoni felhőszerű Serpentine Gallery Pavilion, a Miami Design District és a Magyar Zene Háza épületei – befolyásolták.

Miami Design District

Serpentine Gallery Pavilion

A Vogue Magazin írása szerint volt olyan is a nézők soraiban, aki inkább a svájci sajtokra eredeztette vissza a ruhaköltemény gyökereit.

Fotók: Akris Official Page

Tovább


Személyes névmásoktól hungarikumokig – hídpillérfestészet

Valószínű nem arról van szó, hogy a tűzfalfestéssel foglalkozó csoportok nem találnak már festetlen falfelületet, hanem csupán arról, hogy a felüljárok és hidak pillérei is nagyon jól festhető alapok. És ez nem is olyan rossz, végre a dugóban várakozás közben nem a szürke falfelületet kell néznünk.

A múlt héten fejeződött be a Népligeti felüljáró oszlopainak kifestése, ahova mindenféle hungarikumokat festett a Színes város csapata: Chihiro Streetcat, G. Horváth Boglárka, Olivér Artúr és Fat Heat. A felüljáró pillérein a makói hagymától a halasi csipkéig több magyar termék megelevenedik. 

A népligeti hídpilléreket a BAH-csomópont oszlopainak kipingálása előzte meg. A csomópontnál Graciela Goncalves argentin alkotóművész animációs figurái és Luke Embden ikonikus budapesti képkockái köszönnek ránk. 

A Nyugati téri felüljáró oszlopain látható festményeket az 1000% csoport készítette. Az ötlet az akkori Placcc fesztivál idején valósult meg, a fesztiválszervezők kérésére. 

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Orosz Richárd, Szabó Balázs és Füredi Tamás személyes névmásai a forgalmat követve jelennek meg az oszlopokon.

Fotók: Színes város - Farkas András

Tovább


Tudja, hogy mekkora volt a hó 1940-ben Budapesten? Nézze meg!

El tudja képzelni, hogy mekkora hó volt Budapesten 1940-ben, hogy milyen is volt az akkori Budapest télen? Dáloky János snittfilmjében gyönyörű felvételeken nézhetjük meg a hajnali fényekben ébredező és az esti pezsgésben tükröződő várost. Láthatjuk a letűnt kor mára eltűnt gyárait, mindennapi helyeit, a város egynapi lüktetését. 

Ahogy a film elején írják: „Az élet folyamatosságát az időjárás csak pillanatokra akaszthatja meg. A legködösebb idő is kiderül, és a méteres hótorlaszok is elolvadnak. Az emberi küzdelmek és szórakozások télen, nyáron, ködben, hóban, fagyban és napsütésben is nagyjából ugyanazok, csak a természet, ez a kifogyhatatlanul leleményes divattervező borít évszakonként más és más köntöst az élet megnyilvánulásaira.”

Tovább


Irodalmi gasztro, hangszobrászat, electrobeat, pop art és nyitott műtermek. Hétvégi programajánló

A hétvégén nem lehet kép és hang nélkül maradni. Fesztiválok versengenek egymással a résztvevőkért, remek programkínálattal.

A Ludwigban a pop art korszakot összefoglaló kiállítás nyílt Ludwig Goes Pop + The East Side Story címmel. A nagyszabású tárlaton a pop art olyan emblematikus művészeinek a művei lesznek láthatók, mint Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg és Andy Warhol. Rajtuk kívül kevésbé ismert alkotóknak, valamint az irányzat európai képviselőinek a munkáit is bemutatják. A kiállításhoz kapcsolódik az Egy-két, há…poptárgyak program, ahová a gyerekeket és a szülőket együtt várják a múzeum dolgozói. A családi délelőttön a múzeum hat helyszínén különböző foglalkozások várják a megértési nehézséggel élő gyermekeket is.  A rendezvény alatt meg lehet nézni a múzeum restaurátorműhelyét és speciálisan kialakított, korszerű, klimatizált raktárait az alagsorban, ahova óriáslifttel juthatunk. Lackfi János és Vörös István szórakoztató irodalmi műsort tart.  Tárgyszámolás, játéktűzhely, közös nagy rajzolás a szőnyegen és sok más lehetőség várja az érdeklődőket.

Érdekes programnak ígérkezik a Budapest Transfer International Festival a kortárs irodalmat és a gasztronómiát összekapcsoló négynapos rendezvénye. A fesztiválon beszélgetések, kocsmatúrák, gyerekprogramok, filmezés és zene várja az érdeklődőket – még főzni is lehet közösen az írókkal. A házigazdák között Budapest legnépszerűbb helyei, többek között a Hadik kávéház, Kisüzem, a Könyvbár és étterem, a Heti betevő és a Hosszúlépés csapata sorakozik fel.

Caption

Pénteken Péterfy Gergely hét nyelven beszélő marhapörköltet főz, majd kocsmatúrán ismert íróink kedvenc kocsmáiba kalauzol bennünket. A PIM-ben .lengyel és cseh gasztroguruk beszélgetnek prágai, krakkói és a kelet-közép-európai konyháról, gasztrokultúráról. Szombaton a Hosszú lépéssel lehet irodalmi sétára menni. A Kompánia Színházi Társulat bemutatja Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával új kötetét. Saly Noémi az egykori és a mai pezsgő kávéházi világról mesél. De nézhetünk ínycsiklandozó dokufilmet (pl. a Sushiálmok), hallgathatunk felolvasószínházat (Barhesz) vagy beszélgetést (Piafilozófia).

Elstartolt az idei, immáron nyolcadik Art Moments művészeti fesztivál is. Az idén három fő helyszínen zajló programsorozat „Art Around Us”  címmel a minket körülvevő művészet köré szerveződik. Azok közé a művészeti elemek köré, amelyek beépültek mindennapjainkba, együtt élünk velük: ott vannak az utcákon, a városban, egy-egy szép épületben vagy egy jól sikerült graffitiben. ,A fesztivál célja, rámutatni a körülöttünk lévő értékekre és új helyeket megtölteni művészeti tartalommal. Az ígéretes programok közé sorolnám Török András „A pesti szobrok titkai” címet viselő vezetett sétát, ahol nemcsak a szobrok háttértörténeteit ismerhetjük meg, hanem azt is, hogy  kedvelt szobraink közül melyik az, amelyik ciki.

A hétvégi, kétnapos Nyitott műtermek délutánján olyan műteremházakba mehetünk be, ahová más alkalommal nem lehet, belepillanthatunk műhelytitkokba, beszélgethetünk az alkotókkal. A fesztivál keretén belül állít ki a Dubaiban élő Richweisz Péter a Várkert Bazárban, megtekinthetjük a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! pályázat döntőseinek munkáit vagy a felsőoktatási művészeti képzésben részt vevő hallgatók munkáiból álló képzőművészeti kiállítást.

Fotó: Nemes Péter


A Jurányiban még látogatható Nemes Péter Tértől lefelé című kiállítása a horizontális gondolkodás térről alkotott "egysíkú" képeiről.  

A Magyar Országos Levéltár sem szeretne kimaradni az éjszakai programkínálatból, így ezen a hétvégén Levéltári éjszakát rendez „Akik mertek nagyot álmodni” címmel. Róth Miksára és Semmelweis Ignácra kamarakiállítással és filmvetítéssel emlékeznek, a családkutatókat kerekasztal-beszélgetés és interaktív bemutató várja, a magyar ipar 200 évét bemutató iratokat tesznek közzé, továbbá zenés irodalmi est, kamarakoncert, raktárlátogatás is szerepel a programjaik között.

Caption

Október 16-ra és 17-re datálható a 4DSOUND  Spatial Sound  Exchibition című zenei és hangbombája az Art Quarter Budapestben. A kétnapos programot hangszobrászat, szakmai beszélgetések és zenei programok színesítik.

Az Electronic Beats már elkezdődött a Telepen

Visszatért az Electronic Beats is Budapestre. Négy zenei helyszínen, az A38, az Akvárium és az Anker't falai között debütál a Flora&Faunavisions Studio exkluzív interaktív zenei kiállítása, a Floating Sounds. Emellett a Native Instruments workshopot tart az Akváriumban szombat délután. A fellépők között meghallgathatjuk péntek este az orosz electrohouse zene orosz származású DJ sztárját, Nina Kravizt.

Péterfy Bori és zenekara ingyenesen koncertezik október 17-én este az Eötvös 10 előtt (eső esetén pedig a házban), az Aurórában pedig a Kampec Dolores.

Tovább


Reblog