A hétvégén nem lehet kép és hang nélkül maradni. Fesztiválok versengenek egymással a résztvevőkért, remek programkínálattal.

A Ludwigban a pop art korszakot összefoglaló kiállítás nyílt Ludwig Goes Pop + The East Side Story címmel. A nagyszabású tárlaton a pop art olyan emblematikus művészeinek a művei lesznek láthatók, mint Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg és Andy Warhol. Rajtuk kívül kevésbé ismert alkotóknak, valamint az irányzat európai képviselőinek a munkáit is bemutatják. A kiállításhoz kapcsolódik az Egy-két, há…poptárgyak program, ahová a gyerekeket és a szülőket együtt várják a múzeum dolgozói. A családi délelőttön a múzeum hat helyszínén különböző foglalkozások várják a megértési nehézséggel élő gyermekeket is.  A rendezvény alatt meg lehet nézni a múzeum restaurátorműhelyét és speciálisan kialakított, korszerű, klimatizált raktárait az alagsorban, ahova óriáslifttel juthatunk. Lackfi János és Vörös István szórakoztató irodalmi műsort tart.  Tárgyszámolás, játéktűzhely, közös nagy rajzolás a szőnyegen és sok más lehetőség várja az érdeklődőket.

Érdekes programnak ígérkezik a Budapest Transfer International Festival a kortárs irodalmat és a gasztronómiát összekapcsoló négynapos rendezvénye. A fesztiválon beszélgetések, kocsmatúrák, gyerekprogramok, filmezés és zene várja az érdeklődőket – még főzni is lehet közösen az írókkal. A házigazdák között Budapest legnépszerűbb helyei, többek között a Hadik kávéház, Kisüzem, a Könyvbár és étterem, a Heti betevő és a Hosszúlépés csapata sorakozik fel.

Caption

Pénteken Péterfy Gergely hét nyelven beszélő marhapörköltet főz, majd kocsmatúrán ismert íróink kedvenc kocsmáiba kalauzol bennünket. A PIM-ben .lengyel és cseh gasztroguruk beszélgetnek prágai, krakkói és a kelet-közép-európai konyháról, gasztrokultúráról. Szombaton a Hosszú lépéssel lehet irodalmi sétára menni. A Kompánia Színházi Társulat bemutatja Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával új kötetét. Saly Noémi az egykori és a mai pezsgő kávéházi világról mesél. De nézhetünk ínycsiklandozó dokufilmet (pl. a Sushiálmok), hallgathatunk felolvasószínházat (Barhesz) vagy beszélgetést (Piafilozófia).

Elstartolt az idei, immáron nyolcadik Art Moments művészeti fesztivál is. Az idén három fő helyszínen zajló programsorozat „Art Around Us”  címmel a minket körülvevő művészet köré szerveződik. Azok közé a művészeti elemek köré, amelyek beépültek mindennapjainkba, együtt élünk velük: ott vannak az utcákon, a városban, egy-egy szép épületben vagy egy jól sikerült graffitiben. ,A fesztivál célja, rámutatni a körülöttünk lévő értékekre és új helyeket megtölteni művészeti tartalommal. Az ígéretes programok közé sorolnám Török András „A pesti szobrok titkai” címet viselő vezetett sétát, ahol nemcsak a szobrok háttértörténeteit ismerhetjük meg, hanem azt is, hogy  kedvelt szobraink közül melyik az, amelyik ciki.

A hétvégi, kétnapos Nyitott műtermek délutánján olyan műteremházakba mehetünk be, ahová más alkalommal nem lehet, belepillanthatunk műhelytitkokba, beszélgethetünk az alkotókkal. A fesztivál keretén belül állít ki a Dubaiban élő Richweisz Péter a Várkert Bazárban, megtekinthetjük a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! pályázat döntőseinek munkáit vagy a felsőoktatási művészeti képzésben részt vevő hallgatók munkáiból álló képzőművészeti kiállítást.

Fotó: Nemes Péter


A Jurányiban még látogatható Nemes Péter Tértől lefelé című kiállítása a horizontális gondolkodás térről alkotott "egysíkú" képeiről.  

A Magyar Országos Levéltár sem szeretne kimaradni az éjszakai programkínálatból, így ezen a hétvégén Levéltári éjszakát rendez „Akik mertek nagyot álmodni” címmel. Róth Miksára és Semmelweis Ignácra kamarakiállítással és filmvetítéssel emlékeznek, a családkutatókat kerekasztal-beszélgetés és interaktív bemutató várja, a magyar ipar 200 évét bemutató iratokat tesznek közzé, továbbá zenés irodalmi est, kamarakoncert, raktárlátogatás is szerepel a programjaik között.

Caption

Október 16-ra és 17-re datálható a 4DSOUND  Spatial Sound  Exchibition című zenei és hangbombája az Art Quarter Budapestben. A kétnapos programot hangszobrászat, szakmai beszélgetések és zenei programok színesítik.

Az Electronic Beats már elkezdődött a Telepen

Visszatért az Electronic Beats is Budapestre. Négy zenei helyszínen, az A38, az Akvárium és az Anker't falai között debütál a Flora&Faunavisions Studio exkluzív interaktív zenei kiállítása, a Floating Sounds. Emellett a Native Instruments workshopot tart az Akváriumban szombat délután. A fellépők között meghallgathatjuk péntek este az orosz electrohouse zene orosz származású DJ sztárját, Nina Kravizt.

Péterfy Bori és zenekara ingyenesen koncertezik október 17-én este az Eötvös 10 előtt (eső esetén pedig a házban), az Aurórában pedig a Kampec Dolores.