Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Naphosszat a fákon - Duras Budapesten

Ha maga Marguerite Duras nem is érkezhet már Budapestre, a Francia Intézet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral gondoskodik arról, hogy ne felejtsük el az írónő születésének 100. évfordulóját. 

Marguerite Duras írónő, rendező és forgatókönyvíró 1914-től 1996-ig élt, írói stílusával megrengette a kortárs irodalom alapjait. Regényeiből, forgatókönyveiből készült filmjei, mint a Szerető vagy az Alain Resnais rendezte Szerelmem, Hirosima a filmes élet nagy klasszikusai közé tartoznak. 

Ebből az alkalomból Duras forgat/Duras filmje címmel 2014. október 2-án nyílik fotókiállítás Elizabeth Lennard fotóművész munkáiból a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. A kiállítás záróeseményét (2014. október 30-án) magával a fotóssal, Elizabeth Lennarddal nézhetjük meg rendhagyó tárlatvezetés formájában.

A New York-i születésű, de Párizsban élő fotóművész, aki az India Song című film forgatását fotózta végig, így fogalmazott: „A nyomokat fotóztam. Az ürességet. […] Duras megváltoztatta és megerősítette a látásmódomat. Megtehetjük, hogy szakadt tapétákat és repedezett házakat fotózunk.”

A fotókiállítás facebook eseményoldala.

A Francia Intézet két film bemutatásával köszönti az írónőt. 2014. október 29-én a harmincas évek Indiájában játszódó, a francia nagykövet özvegye és az alkonzul fájdalmas szerelméről szóló India Song című filmet vetítik.

Az „Un Barrage contre le pacifique” szintén a harmincas évek Indokínájában játszódó, Magyarországon eddig csak néhányszor levetített film. A Sziámi-öbölben, a Csendes-óceán partján két gyermekével élő anya a gyermekek felcseperedésével folyamatos elvágyódással küzd. A film főszereplői: Isabelle Huppert, Gaspard Ulliel és Astrid Berge-Frisbey.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Francia Kapcsolat kutatócsoportja által szervezett „Mindent láttam" című konferencián az írónő életét és munkásságát bemutató előadásokra csábítják az egyetemistákat és Duras szerelmeseit. 

Képek forrása: Francia Intézet 

Kép 1.) Marguerite Duras Cannes 1975©Elizabeth Lennard.jpg
Kép 2.) M Duras à Neauphle ©Elizabeth LENNARD.jpg
Kép 3.) Marguerite Duras Son Nom! ©Elizabeth LENNARD.jpg

Tovább


Új közpark a Várkert Bazárban

Az elmúlt időszakban, ha a Várkert Bazárról esik szó, általában mindenki arról beszél, hogy hányadik alkalommal adják át a kerti építményt. Tulajdonképpen mindegy, ugyanakkor bosszantó, hogy így van. De ha nem ezzel foglalkozunk, mindenféleképpen érdemes észrevenni a Várkert Bazár felújításával járó pozitív eredményeket. Ezek közé a pozitívumok közé sorolandó a Bazár egykori neoreneszánsz kertjének felújítása is, ami a lakossági használatbavétel óta közparkként funkcionál.

Az ismét használható zöld terület két részből áll: az eredeti, a bazársorok mögött található, felújított egykori neoreneszánsz kertből és az Öntözőház udvarán kialakított új kertből. 

A Steffler István vezette Garten stúdió tervein alapuló felújítás még nem zárult le, de már most a kert leglátványosabb elemei közé tartoznak az egykori sétányok vezetési útvonalát megőrző sétautak, a nagy felületű gyepszőnyeg, a rózsasor és a ma még kevésbé látványos fiatal cserjék. 

A kert szépségét és értékét növelik olyan kerti építészeti elemek, műtárgyak mint a Triton-kút és a Grotta vagy az ízlésesen kivitelezett padok.

A Várkert Bazár kevésbé kedvelhető eleme a multifunkciós teremből felhordó lift. 

A kert szerkezetileg érdekes elemei a korrózióálló corten acélból készült kerti műtárgyak. 

Tovább


Green Walk 2014. Sétálj a jövő épületeiben!

Tegnap óta lehet bekapcsolódni a Zöld Építés Hetén belül a Green Walk című rendezvényre. A 2014. szeptember 22–27. között tartó rendezvényen olyan épületeket lehet meglátogatni, amelyek a fenntartható építészet legkiválóbb hazai példái. Az épületbejárások szakemberek vezetésével folynak. Az idei program különlegessége, hogy számos olyan épületbe lehet bejutni, ahová általában a nagyközönség nem mehet be.

A megtekinthető épületek között találhatók eddig nem bejárható épületek is, mint a Vison Towers, a Green House, az 1893-ban épült Eiffel Palace vagy az ELMŰ bemutatóterme.

Ugyanakkor az elmúlt évekhez hasonlóan megnyitja kapuit az 1910-ben, katonaiegyenruha-gyárnak épült Dorottya Udvar, is vagy az 1901-ben Meinig Artúr által tervezett neobarokk magánpalota a Szabadság téri Loft irodaház is.

 

Az épületlátogatások regisztrációhoz kötöttek, a férőhelyek száma korlátozott.

A programról bővebben a szervezők honlapján tudtok tájékozódni.

Tovább


A Jó Város

Tegnap este volt a megnyitója A Jó város című eseménynek a Toldi Moziban. A rendezvény kiállítással, könyvbemutatóval és filmekkel próbál közös gondolkodást elindítani a városok megállíthatatlan növekedési és túlnépesedési problémáiról.

A Jó város című "bringás" kiállítás a városi kerékpározást, a városi kerékpáros közlekedés sajátos fejlesztési lehetőségeit, a zöld közlekedési formákat bemutatva érvel a biciklis kultúra fejlesztése mellett.

A bemutató után a Cities on Speed sorozatból a Shanghai Space című filmre ültünk be, ami egy amatőr fotós fényképezőgépén keresztül eleveníti meg Shanghai történetét és a fejlődés társadalomra gyakorolt hatását.

Mi lesz ma? A rendezvény ingyenes!

A Dán Nagykövetség jóvoltából budapestre érkezett Jan Gehl a világhírű városépítész. Gehl munkájának köszönhető, hogy a dán főváros évek óta vezeti a világ legvonzóbb városainak listáját. Ma este 18.00 órától dedikálja "Élhető város című könyvét. A könyvbemutatón Finta Sándor, Budapest főépítésze beszélget vele.

Ezt követően két városfilmet lehet megnézni.

19:30-tól a Cities on Speed:Mumbai Disconnected című filmjét, amely bemutatja Mumbai fojtó, kaotikus közkedési hálózatát, a folyamatos fejlesztés fokozódó negatív hatásait. Amikor, egyszercsak egy civil szerveződés szembeszáll a városvezetéssel....

20:30- Cities on Speed: Bogotá Change - Kolumbia fővárosa, Bogotá a világ  egykori legveszélyesebb nagyvárosainak egyike volt, addig amíg 1995-ben Antanas Mockus polgármester rendhagyó eszközökkel meg nem változtatja a bűnős várost.

Bővebben: http://toldimozi.hu/programok/jo-varos

Esemény: https://www.facebook.com/events/380756768743539/?fref=ts

Tovább


Ma este Hesztia és Grand Slam!

Ha egyébként is azon töritek a fejeteket, hogy meló után hova mennétek, hol igyatok meg egy esti sört, egy finom pohár bort, akkor csatlakozzatok be a Színes Város Strongbow fesztivál mai programjába.



A programok közötti választást nem könnyítik meg a szervezők ugyanis 19.00-től Grand Slam party kezdődik a Corvintetőn Süveg Márk Saiid, Kemény Zsófi, Simon Márton, Horváth Kristóf, Tengler Gergely, Terján Nóri, Bencsik Ádám Ponza és Kupa Julcsi szereplésével. A verseny után, pedig Chi Korea pörgeti a lemezeket.

Addig is maradjunk "Budapestmódban" Saiiddal....


És közben Hegedűs Marci is szembenéz a Rácskert falára készített Hesztia című csempemozaik képével.


A képleleplező megnyitón pedig talán megtudjuk, hogy Márton milyen szerepet szán Erzsébetvárosban a családi tűzhely és a házias élet istennőjének. (Időpont: 2014.09. 19.30 óra VII. Dob utca 40.), levezetésként pedig Gyáni Levente muzsikál. (event)

Tovább


Hétvégi anzix

Ma este is lehet válogatni, igen ígéretes partykból.

Pillanatokon belül kezdődik a Tumbr-party (Tumblr-parti Fall/Winter 2014) a Black Dog Pub-ban. Tumblizó barátaimnak üzenem, kihagyhatatlan és ha nem lennék beteg Én is ott lennék!

          

A Trafó Kontra klubja egész éjszakás zenei és partykáoszt ígér a ma esti  Deep Fried Fantasy Minifest-en. Ezen az estén a sludge, a freenoise, noise rock vagy a dUNA káoszpopja lendít a mélybe benneteket! Fellépők: Tumo, Gulliver, Essence of Marijuana Music, Mt. Kailash, dUNA, Alley Catss, DJ NEON MIAMI, The #1 Trance Artist.

A Mika Tivadar Mulató sem tétlenkedik, úgy döntöttek, nem várják meg a jövő hetet az éves partyszezon megnyitásával, hanem már ma és holnap is kedvedre táncolhatsz a Tánc az esőben w/ Zenit Incompatible 1-2 programjukra. A zenei stílusok között pop, funk, diszkó, sláger drum'n'bass és a számomra igen kifejező okos house keveredik.

Tánc az esőben w/ Zenit Incompatible

Tánc az esőben vol.2. w/ Negro & Cyborg Templar

 

Szombat-vasárnap jövet-menet napközben Pesten

Gallery Weekend Budapest, szeptember 13–14-én.

http://www.galleryweekendbudapest.com/

Gallery Weekend facebook oldal

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2014. szeptember 13–14-én megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet új fesztiválját. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-tól este 6-ig várják az érdeklődőket, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított művészek munkáiról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túráksegítik. A galériák között cirkáló séták két óránként indulnak négy helyszínről: Várfok Galéria, Higgs Mező, VILTIN Galéria és FAUR Zsófi Galéria. Minden túra két óráig tart és négy galériát érint, ahol minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai. A túrák, a kiállítások és a programok mind ingyenesek.

 

Program

  • acb Attachment– Szombathy Bálint: Stemplik
  • acb Galéria – Igor és Ivan Buharov: Mindent beleértve
  • Deák Erika Galéria – Moizer Zsuzsa: Dolgok
  • Faur Zsófi Galéria – Péter Ildikó: Borders
  • Higgs Mező – Komoróczky Tamás: A tejleves* mint erőltetett egzisztencialista
  • Metafora
  • INDA Galéria – Az egész mozgása
  • INDA Galéria (Project Room) – Kicsiny Balázs: Killing Time IV (Elütni az időt IV.)
  • Kisterem – Kaszás Tamás
  • Kisterem II. – Felsorolás III.
  • Knoll Galéria – Birkás Ákos: A fogoly
  • Körmendi Galéria – Gádor Magda
  • MissionArt Galéria – Horváth Gábor: Spacemetal 3.0
  • NextArt Galéria – Horváth Dániel: Homo Passanger
  • Trafó Galéria – Csákány István: Dioráma
  • TRAPÉZ – Ulbert Ádám: Spiritus Bestiae Faber
  • Várfok Galéria – aatoth franyo: Táj fuldokló férfivel... vagy majdnem
  • Várfok Project Room – Czigány Ákos: Genezis
  • VILTIN Galéria – Kovács Attila: Tér-geometriák
  • Vintage Galéria – Gémes Péter

https://mapsengine.google.com/map/u/0/edit?mid=zRKjmt6yqX3g.knynIjlSBGYk

 


15. Nyelvparádé

Ha idegen nyelv tanulását tervezed, ha  különleges, ritka nyelvek iránt érdeklődsz, ha fejleszteni szeretnéd a nyelvtudásodat vagy nyelvvizsgázni szeretnél, de tanácstalan vagy, hogy melyiket válaszd akkor menj el a Millenárisra a Nyelvparádéra.  Itt egyhelyben kaptok információt nyelvtanfolyamokról, nyelvvizsgákról, külföldi nyelvtanulási lehetőségekről, online nyelvtanulási lehetőségekről. A belépés díjtalan.

http://www.nyelvparade.com/

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ Nyílt Nap

Nem tudom, hogy jógázol-e Te Fiatal, de ha csak egy picit is érdekel annyira, hogy meglesnéd vagy kipróbálnád, akkor használd ki a lehetőséget és menj el ASRAM Jóga és Meditációs Központ Pesti helyszín a Nyílt napra ( 9-18.00)

 


Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztivál

Szeptember 12-14-ig koncertekkel és a kézműves sörkultúra találkozásával búcsúzik a nyártól a Palotanegyed Fesztivál. A Fesztivál zárórendezvényén, a Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztiválon, a Múzeumkertben többek között a Mystery Gang és Péterfy Bori, Ferenczi György és a Rackajam, a Téka, a Magonc és a Buborék együttes lépnek színpadra. A kocertek ingyenesek. A Nemzeti Múzeum vasárnap este fényfestéssel lepi meg a fesztiválvendégeket.

LINK: http://jozsefvaros.hu/hir/2052/Jozsefvarosi_Sor_es_Oromzene_Fesztival_/

Tovább


Falra festett lisszaboni történetek a Szimplában

A Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál szervezésében holnap este 18.30-tól ingyenes előadás tartanak a Szimplában a portugál fővárost ellepő street art alkotásokról. 

A rendezvényen ízelítőt kapunk arról, hogy milyen mértékben válik egyre jobban hagsúlyossá a street art alkotások térnyerése a hagyományos liszaboni csempézett falak mellett.

Murányi Kata design manager előadásában azt kívánja bemutatni, hogy hogyan hatnak a street art alkotások a város szövetére, miként változtatják meg azt.
Milyen új értelmezést kap a grafittik és street art alkotások által az utcakép fogalma, hogyan hat a street art a város és a lakók kapcsolatára.



Bemutatja az alkotókat, témáikat, beszél majd a háttérben lévő folyamatokról.

Az eseményről bővebben tájékozódhatsz a rendezvény facebook oldalán:


Ha már most kíváncsi vagy arra, hogy milyen street art alkotásokat lehet látni Lisszabonban, nézd meg ezt a videót!

/Képek forrásai:1.) Fado - Színes város event; 2.) http://www.unurth.com/index/ /

 

 

Tovább


Most már biztosan jönnek a nagy épületek a Városligetbe

Akkor ez meccs úgy tűnik, hogy eldőlt: "A Városliget fekete napja. Ezekben a percekben a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Városliget építési szabályzatát, mely lehetővé teszi új épületek felhúzását a közpark területén" - olvasható a Városliget Facebook-oldalán.

Hát ennyike.

Az MTI-től még ezt lehet tudni: bár többen is arra szólították fel Tarlós Istvánt, hogy mondjon véleményt a múzeumi negyed megvalósításáról, ám a főpolgármester elutasította ezt. Arra hivatkozott, hogy neki az elfogadott törvényeket nem kell véleményeznie.

Előzmények röviden: Nyílt, nemzetközi tervpályázatot írtak ki Liget Budapest néven a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre áprilisban. Az ingyenes pályázat kétfordulós, 870 ezer euró összdíjazású és a beérkező pályaműveket tizenegy fős nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

Öt új múzeumi épületbe hat múzeum költözik majd:
- Új Nemzeti Galéria
- Ludwig Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Zene Háza
- Fotómúzeum Budapest
- Magyar Építészeti Múzeum

A tervet számos kritika érte. Itt érhető el a pályázat, itt pedig az ellenpetíció. Továbbiak itt.

Tovább


Rejtélyes mellszobor a Városligetben

Vajon Banksy járt a Városligetben és helyezte el Csercsa Tamás villanyszerelő mellszobrát? Ezt a fura mellszobrot fotózta a minap Vince az Olof Palme ház háta mögötti betonfalaknál. Egyelőre nem tudjuk, ki az alkotó, leginkább egy gerillaművészre tippelünk, és tényleg, milyen jó lenne már, ha lenne egy magyar Banksy. A szobor alatti névtáblán a Csercsa Tamás villanyszerelő-szöveg olvasható. A Facebookon találtam egy Csercsa Tamást, aki kis jóindulattal hasonlít is az itt látható bronzfigurához, csak épp nem néz ennyire optimistán felfelé-előre a jövőbe.

(Fotók: Vince)

mellszobor
Közelebbről kiderül, ki ő:
mellszobor fura

Kb. itt található:

És még egy mellszobros érdekesség a Városligetből, amire szintén Vince figyelt fel, és ha lehet, még ennél is bizarabb: minden más mellszobornál nagyobb a ligetben a kazah Abaj Kunanbajev "költő és bölcselő" friss mellszobra. Annyira friss, hogy június negyedikén - a Gépnarancs szerint - maga Nurszultan Nazarbajev, kazah elnök fogja felavatni, aki háááát, hogy finoman fogalmazzunk, nem épp demokratikus elkötelezettségéről és az emberi jogok tiszteletben tartásáról híres. Csak egy apróság: amellett, hogy szívesen zár börtönbe és kínoz meg embereket, betiltotta a teljes ellenzéki sajtót, és bízta a média irányítását a saját lányára, plusz irgalmatlanul sok pénze van.

Köszöntsük nagy tapssal az elnököt!

mellszobor

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)

Tovább


Bréking: a hetedik kerületben már megtették az óvintézkedéseket a havazás ellen!

Ennyi, valóssággá vált Végh Antal könyvcíme, az Akkor májusban esett a hó - itt a bizonyíték! A fotót ma lőtte Kun Bernadett a hétkerben. Hónak mondjuk a képen nincs nyoma - és én sem láttam, pedig szinte egész nap a hétkerben ültem -, de a tábla indokoltsága elvitathatatlan: az ember nem lehet elég óvatos!  hetedik kerület

Tovább


Reblog