Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

József Attila-idézetek burkolatba ágyazva

Van még köztér Budapesten, ahol szeretik József Attilát! Ferencvárosban, a Remete parkban, ami a Sobieski és a Tűzoltó utca sarkán van, találtam rá erre a kis, egyébként jellegtelen térre az új építésű házak ölelésében.

A Remete park valószínűleg a Sobieski utca előző nevéről a német Einsiedlergasséról, vagyis Remete utcáról kapta a nevét. Belső- és Közép-Ferencvárosban a német nyelvű utcanevek nem voltak idegenek. Ferencvárosnak ezt a részét, amit egykoron Szentfalvának hívtak, 1696-ban csatolták Pesthez. Három évvel később a gyéren lakott helyre betelepülőket engedtek, akik többnyire német ajkúak voltak. A mai Sobieski János utca 1805-ben még az Einsiedlergasse, 1848-tól a Remete utca nevet viselte, és csak 1933-tól nevezik Sobieski utcának.

„Szól a szellő, szól a víz,
elpirulsz, ha megérted.”

Ezen a kis téren egy márványkútra figyeltem fel, ami előtt a burkolatba ágyazott József Attila-idézetek fogadtak.


 


Semmi nem ad arra magyarázatot, hogy a IX. kerületnek ebben a félreeső részébe miért írtak József Attila-idézeteket. Arra viszont nagyon jók, hogy aki erre jár, az megáll egy kis időre, elolvassa az idézeteket, és körbenéz, hogy mi is veszi körül.

Tovább


A legkutyabarátabb bártól a bádog házig. A Horváth Mihály tér más szemszögből

Szeptemberben átadták a felújított Horváth Mihály teret. Kinyílt a tér a Fazekas Mihály általános iskolára és gimnáziumra, lett pihenőpark, kutyafuttató, játszótér és még a fák nagy része is megmaradt. Kétség kívül egy rendezett, jól belátható tér fogadja a térre érkezőket. Ugyanakkor a tér északi oldalán a Józsefvárosi templom mögött, a Baross utcától északra maradt egy alulhasznosított városszövet, ahol kellemes helyekre, szép házakra lehet rátalálni.

Nem hagynám ki a sorból, a tér közvetlen szomszédságában, de már a Baross utcában, a 76. szám alatt álló 1895-ben épült, 3 emeletes lakóházat, melynek díszes, horganylemezzel borított homlokzatát, Fried Zsigmond bádogosmester, egykori tulajdonosa készítette. A házban jelenleg a Nemzeti Közlekedési Hatóság működik.  

A tér rendezetlenebb északi oldalán, a felújított Tavaszmező utca és a Horváth Mihály tér sarkán egy gyönyörűen felújított 1904-ben épült házat találunk. 

A ház földszintjén a Józsefvárosi templom hátuljára néz, a kerület egyik meglehet legrégibb cukrászdája, a Hámori cukrászda. Persze, ez is egy olyan hely, hogy úgy néz ki kívülről, hogy csak annak jut eszébe bemenni, aki ismeri.

A több mint 50 éve családi vállalkozásként üzemeltetett cukrászda mindenféle modern, újszerű, túldizájnolt sallangtól mentes.

A kiszolgáló térből átlátni a cukrászüzembe, megbizonyosodva arról, hogy a süteményeket itt készítik, és nem máshonnan hozzák, nem holmiféle tucat süteményekkel van dolgunk.

Ezt a tényt később aztán megalapozza a megkóstolt krémes és káposztás hasé. Mindkettőről merem azt gondolni, hogy a legjobbak közé tartozik a városban.

Átellenben a Horváth Mihály 14 szám alatt található 2 szintes ház aljában találjuk a 8. kerület legkutyabarátabb "tacskó" bárját, a Zsiga bárt.

Az apró, hangulatos helyen mindennapi menü, kávé és egyéb finomságok fogadnak bennünket.

A teret a József telefonközpont „palotája” zárja, ami sajnos évek óta, mintegy üres fantom épületként nehezedik a térre.

Tovább


Kóstolja meg, mit evett az Indul a bakterház Bendegúza, vagy üljön a kávézók könyvespolcai mellé!

A szépirodalom zamata és ízei! Most már meg is kóstolhatja! Budapesten egyre több olyan kávézó, kocsma található, ahol a fogyasztás mellett lehetőség van arra, hogy „helyben kínált” polcos könyveket, folyóiratokat és napilapokat olvasgassunk. Ilyen helyek a Café ponyvaregény a Kopaszi-gáton és a Bercsényi utcában, a Nagydiófa utcában található Massolit kávézó, vagy Budán a Margitutcakilenc, a Gdansk könyvesbolt és kávézó, de egy kicsit talán ide sorolhatjuk a Kisüzemet is, illetve az egy hete nyílt Könyvbárt, ami azért egy kicsit más, mint a többi.  

A Café Ponyvaregényben a Kopaszi-gáton külön olvasósarok áll a vendégek rendelkezésére.

A sokkal intimebb, számomra a tizenöt évvel ezelőtti krakkói kávézók hangulatát idéző Bercsényi utcai Café ponyvaregényben a polcokról lehet válogatni a megfelelő olvasmányt vagy akár egy társasjátékot az időtöltéshez.

Ahogy egy barátom mondaná, a „hiánypótló Margitutcakilenc”, ahol a szabadtéri közösségi hely mellett magyar kézművesterményeket, -termékeket áruló boltot is találunk. A télen zárt terű büfében különleges szendvicskombinációk mellett szabadpolcos olvasórészlegben olvasgathatunk is a helyi könyvkínálatból. 

A Nagydiófa utcában, a külföldiek körében is igen népszerű Massolit könyvesbolt és kávézóban saját készítésű sütemények mellett lehet válogatni az angol és lengyel nyelvű könyvkínálatból. A tavasztól használatos belső erzsébetvárosi majdnem titkos kertre nyíló terasz talán a belváros egyik legnyugodtabb helye. 

Ugyancsak a lengyel könyvekre specializálódott a Gdansk könyvesbolt és kávézó, ahol a lengyel gasztronómiai finomságok mellett merülhetünk el a kortárs lengyel irodalom remekeiben.
 

És megérkeztünk a belváros új gyöngyszeméhez, a Dob utcai KönyBárhoz. Ha kintről, az ablakon keresztül pillantunk be a helyiségbe, elsőre az a gondolatunk támad, hogy ez valami könyvtárféleség vagy könyvesbolt. A furcsa érzetet az kelti leginkább, hogy a könyvespolcok között megterített asztalok, ételkínálat és bárpult van. Nos, van olyan, aki emlékszik még arra, hogy milyen ételeket esznek Bendegúzék az Indul a bakterházban?  Van sejtésünk arról, hogy milyen lehet az ebenguba vagy a ténsasszony levese "cipőpertlivel"? El tudjuk azt képzelni, hogy milyen ízűek lehetnek, és hogy nézhetnek ki ezek az ételek?  Akár igen, akár nem, a KönyBárban megtudhatjuk.

Az éttermet üzemeltető házaspár, Béky Ildikó és Szalay Gábor egy mérhetetlenül finom panna cotta mellett mesélték el, hogy az étterem születésének a valós oka mindkettőjük részéről a gasztronómia és Ildikó könyvszeretete.

Eme két dolog összegyúrásából született meg az a gondolat, hogy egy olyan éttermet hozzanak létre, ahol egy-egy könyv által ihletett ételek közül lehet válogatni. Így például ezen a héten az Indul a bakterház című regényből átfantáziált ételek, mint például a lókupec kolbászválogatása, a ténsasszony levese "cipőpertlivel”, sűrű burgonya babérlevéllel, gombócok és az ebenguba közül lehet választani.

A minőségi alapanyagokból készült menü mellett természetesen van általános étlap is azoknak, akik mégsem merik bevállalni a sokszor furcsa hangzású ételeket. 

A "polcos helyekről" készült rajzokat Berei Zoltán képzőművész rajzolta.

Tovább


Belvárosi szilveszteri partik. Kerületről kerületre.

Nehéz választani az óévbúcsúztató partik közül. Kerületről kerületre válogattam a tágabb belvárosban.

Az első kerületben a Bem moziban Zsazsa-diszkó és Űrhajó-koncert lesz. 

Az ötödik kerületben az Akvárium klub 100% Budapest Szilveszter címmel nagy bulit ígér. Három teremben három buli. A Nagyhallban dapayk solo lesz a special guest, mellette pedig a rendezvény házigazdája a 2015-ben 10. jubileumi évét ünneplő NVC csapata szolgáltatja a zenét. A Kishallban A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I., modul aka mango, Headshotboyz, iamyank és mások lépnek színpadra. A VOLT bárban Tom Select, Vikipop, Nora Matisse és sokan mások is DJ-pult mögé állnak. A jegyárak 23 óráig 3000 Ft-ba, 23 óra után 3500 Ft-ba kerülnek.

Aki csendesebb bulira vágyik, menjen a Csendesbe a Byebye14Hello15 évadzáró partira.

A Hunnia bisztróban, a 8. Hunnia szilveszteri bulin Frenk (Hiperkarma, Budapest Bár, Braindogs), Szekeres András (Junkies), Zselenszky Tamás (ex-ElevenHold) és Bérczesi Robi (Hiperkarma) közös zenélésével lehet az óévet búcsúztatni. A belépőjegy ára 2500 Ft, melyből 1000 Ft lefogyasztható. 

hatodik kerületben a Gödör Klub, kicsit hasonlóan, mint az Akvárium, szintén "háromszintes bulit" ígér. Az I. teremben a Depeche Mode zenéire lehet bemelegíteni, utána Plazmabeat- és Pornography-koncertekkel lehet folytatni. A 2. teremben a 80-as és 90-es évek legjobb és legrosszabb zenéire és videóira lehet táncolni. A 3. teremben Cure Árpi, O+A és György szelektálja a muzsikát. A jegyek ára a helyszínen 2000 Ft.

hetedik kerület nem csendesül, hanem továbbra is vígad. A Mika Tivadar Mulatóba fészkeli be magát a Tilos Rádió, itt tartja hivatalos szilveszteri házibuliját. A Tilos-DJ-k közül Carl Oh, Bal5000, Gandharva+Von Yodi, Nixon és Beata Pozitíva és még sokan a lemezpult mögé állnak. Az ünnepi beszédet Kegytárgyas Feri mondja. A belépőjegy ára 1000 Ft, ajándék pogácsával együtt jár.

Carl oh - new years eve warm up mix by Tilos Selection on Mixcloud

A Gozsdu Manó Klub Flitteres szilveszterrel kecsegtet. A diszkólázban égő Barcsay Jenő Emlékzenekar koncertje után Spanish Waxék NYE Special bulija lesz a diszkó jegyében. A lényeg: a belépés ingyenes!

Popdavec DJ úgy tűnik nem a Tilos-partin muzsikál majd a Mikában, hanem a Kisüzem partivendégeit szórakoztatja. A tavalyi zenei kínálathoz hasonlóan afro-kínai rokkendroll diszkóval.

A Fogasház sem hagyja punnyadni az Akácfa utca lakóit, hanem négy helyszínes DJ-felhozatallal kínálja az óévbúcsúztatókat. Boldog tánctérre, bukósisakban táncolós afterpartira, fejre fordított cirkuszi sátorra és csikkpöckölő-hiphopfunk ordító versenyre lehet számítani. A DJ-kavalkádból  Infragandhit, Wondawulf & Jumodaddyt, Kid Panelt, Ludmillát, Nakedkoolt és Szobahipsztert emelném ki. De mindenki mást szeret, és itt majd bőven lehet válogatni.

Lámpásban mint tavaly is érkezik a Zsiványbeats avagy a mostanság időnként Dj Pozorral mutatkozó Dj Superstereo (Bazaar Kings) és Suefo, a Mana Mana kiadó egyik gazdája, valamint a Worldstylers és a Savages Y Suefo global-elektronika duók oszlopos tagja. A belépés ingyenes.

A RoHAM bárban a ColorStar Solarize című lemezének és az Anima Sound System Gravity And Grace című lemezeinek bemutató koncertjeire invitálja a táncolni vágyókat. A koncertek után DJ Pándi Balázs, Farbwechsel DJ-k, Zomblaze, Yapo és mások is szórakoztatják a vendégeket. Az egészestés bérlet ára 2000 Ft.

nyolcadik kerület sem marad és maradhat le a szilveszteri partit kínálók sorából. Az Auróra szilveszteri luxi partit rendez, ahol mindenki megcsillanthatja arany, ezüst, gyémánt, esetleg brill ékszereit. Kötelezően felveheti legdrágább bundáját, és semmiképpen se hagyja otthon a kígyóbőrjét sem. 

Lumen kávézóban a Mikszáth téren Kovács "Royal" Feri, Kovács Gergő és Hevesi Nándor muzsikál vidáman.

kilencedik kerületben az If kávézó szolidabb, de annál kedvesebb partival és vacsorával várja a vendégeit. A francia, olasz, spanyol sanzonokat Bérces Eszter, Vázsonyi János és Patrik Ádám biztosítja a vacsorához és a vacsora után. A Gólyában a Beat! a popsztár, utána pedig a Gólya Home Entertainment System pörgeti a lemezeket. DJ-ék Osztja:Penko, MC Bogyó Hollandi, Jagoda és Rania Krónikái.

Hazafelé érdemes benézni az Élesztőbe még egy jó sörre.

tizenegyedik kerületben az A38 Hajó pazar óévbúcsúztatót kínál minden generációnak. A Budapest Bár koncertje nyitja a Hajó szilveszteri bemelegítő műsorát. 20 órától két random tripprogram közül is lehet választani. Harcsa Veronika, Fehér Balázs (The Carbonfools), Kama (Mary PopKids) 22 óráig szórakoztatja a Hajó vendégeit, ezt követi a második random trip, ahol Gabriella Hänninen (Parov Stelar Band), Barabás Lőrinc, Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar), MC Zeek (Rewind) és Premecz Mátyás zenélnek, DJ Q-Cee tekeri a lemezeket. A koncertek után kötelező after party várható!

A tizenharmadik kerületben a Vígszínház „A revizor” című vígjáték előadásával, jó hangulattal várja a szilveszterezőket. Az  előadás végén lesz tombolasorsolás, a tombola fődíja egy exkluzív vacsora Eszenyi Enikővel, újévi Vígfogadalom-fal és szilveszteri mulatság.

Tovább


Hol, mi készül a belvárosban? – Elkészült a belváros iparosműhely térképe

Budapest az ipar ágazati és a belváros városszerkezeti változásai következtében jórészt elveszítette régi, nyüzsgő kisiparos műhelyeit. Az ingatlanbérletek drágultak, egyes vállalkozások tevékenysége nem illeszkedett a belső kerületekhez – mindez sok esetben a műhely megszűnésével vagy külső kerületekbe való költözésével járt. De szerencsére maradtak és születtek is kisvállalkozások, műhelyek, labok a belvárosban. Elég csak végigmenni a Wesselényi utcán, ahol szépen megfér egymás közelségében a kárpitos, az ötvös, és a cipőkészítő műhelye.

A Design Terminál és a BME hallgatóinak közös felmérése is azt a feltételezést cáfolja, szerencsére, hogy az iparos műhelyek teljesen eltűntek a belvárosból. A felmérés eredményeképpen a Nagykörút által határolt területen több mint 200 ma is működő, akár több mint százéves családi vállalkozásra, évtizedek óta működő mesterműhelyre, valamint fiatal alkotócsoportok bemutatótermeire találtak.

A műhelyek egy része utcafronti helyiségben, belső udvarokban, pincékben működik. Olyan mesterségekre lelhetünk még a belvárosban, mint a kalapgyártó, cipőkészítő- és javító, ruha-, paplan-, kefe-, hangszer-, csillár- és kesztyűkészítő.

Az alábbi képen a Klauzál téri Mihályi és társa kárpitos műhelye, akik épp nem találhatók meg a térképen. 

‪‎A Hol, mi készül a belvárosban? Ötletgazdái szerint a budapesti belvárosi kreatív iparos műhelyek egy térképen való megjelenítése egyrészt megkönnyítheti a tervezők és a műhelyek egymásra találását, együttműködését, másrészt jól értelmezhető útmutatást ad a lakosság számára is, hogy milyen szolgáltatásokkal élhetnek a saját környezetükben.

A kutatás nem ért véget az adatok térképre vitelével. A Design Terminál további célja az is, hogy alkotói workshopokat és nyitott műhelyeket szervezzen ebben a témakörben, valamint, hogy segítsen megtalálni a közvetítő csatornát a fiatal szakemberek és az utánpótlás híján bezárásra ítélendő műhelyek között

Bővebben a programról és a térképről a program oldalán lehet olvasni. 

Tovább


Leszállt a Boldogság kék madara Ferencvárosban!

Vannak még olyan egyszerű ötletek, amelyekkel másodpercek alatt mosolyt lehet fakasztani az emberek arcára. Pont ilyen kezdeményezésre bukkantam. Pontosabban egy biciklis lányra. Vagy egy kék madárra? A Boldogság kék madarára? Úgy tűnik, igen. 


Az ötlet az, hogy ferencvárosi anyukák süteményeket sütnek. Majd a finom süteményeket egy élményfutár, az a bizonyos Boldogság kék madara mindennap különböző ferencvárosi dolgozók, munkások és lakók között osztja szét.

Az Élménykalendárium című programot harmadszor rendezi meg a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány. A programhoz egy játék is kapcsolódik. Karácsonyig mindennap kinyílik az Élménykalendárium egy ablaka, azaz minden napra egy-egy videó jut. Meg lehet nézni a videókat, és aki beszáll a játékba, az a Púder Bárszínház és Galéria és az FKA közös ajándékát, egy 20 ezer forintos vacsorameghívást is nyerhet.
De azt gondolom, itt valójában mindenki nyertes lesz, aki megnézi ezeket a szeretettel, kedvességgel, őszinteséggel teli videókat!
Ön látta már 2014-ben a Boldogság kék madarát?

Tovább


Mobil szauna Duna-parti kilátással

Akár a Budapest fürdőinek szaunáit bemutató poszt folytatása is lehetne… Megnyílt Budapest első mobil szaunája a Duna-, vagyis a Valyo parton, ahol egy kis panorámás fatüzelésű szaunából nézheted szaunázás közben a Lánchidat, a Dunát, a budai várat, vagy ahogy épp elsiklik előtted a karácsonyi díszekkel ékesített 2-es villamos. A buszban van öltöző, hideg zuhany és természetesen jól befűtött szauna. A mobil szauna több helyen is megáll a Duna-parton és Budapest belvárosában 2015. januárban és februárban. Egy szaunabelépővel 6 hozzád tartozóval, baráttal élvezheted ezt a különleges élményt.
 

A mobil szauna nem a valyósok találmánya! Itt van pár példa, hogy miként csinálják ezt máshol.
 

A szaunázásra szánt összeggel pedig a part fejlődéséért dolgozó Valyo Egyesületet támogatod. 

A Valyo Egyesület olyan civil szervezet, amelynek az a célja, hogy összekapcsolják Budapest belvárosát a Dunával. A folyót és partját a kikapcsolódás és a sport területeként képzelik el, ezért rendszeresen Duna-parti eseményeket szerveznek. Ők szervezik a népszerű nyári Valyo !Part programot, a Duna-tanösvényt és számos kisebb rendezvényt.

Tovább


A budapesti fürdők szaunavilága

Ideje van a szaunázásnak, a karácsonyi őrület előtti ráhangolódásnak. Megnéztük, milyen szaunakínálattal várnak bennünket a budapesti belvárosi fürdők. A legkomplexebb szolgáltatást a Szent Lukács fürdő és a Széchenyi fürdő kínálja a szaunázni vágyóknak.


Lukács fürdő - szaunavilág

A felújított Lukács fürdőben a férfimedence melletti, régi kültéri szauna és gőzfürdő helyén, az épületen belül alakították ki, az új „szaunavilág” részleget.

Itt infra-, finn, naturista és sókristályszauna (inkább meleg szoba, Himalája-só-fallal) és aromagőzkabin üzemel, melyekhez jégkunyhó (jégkása-adagolóval), merülőmedence, tepidárium, fűtött római padok, pihenő és társalgó tartozik.

A régi, szintén felújított gyógyfürdő részen továbbra is működik a gőzfürdő, egy finn szauna és hőlégkamra egy 24 °C-os hideg vizes merülőmedencével. A Szaunavilág mindennap 7 órától este ¾ 9-ig van nyitva. A fürdőbe a napi belépőjegy ára 3000 és 3500 Ft-ba, a reggeli kedvezményes belépő 2600 és 3100 forintba, a délutáni kedvezményes jegy 2200-tól 3000 Ft-ig terjedhet. A szaunavilág a fürdőjegy árán felül 500 forintba kerül.

 

Széchenyi gyógyfürdő
 

Széchenyi gyógyfürdőben 5-féle szauna található. Ezekből kettő az alagsorban 40 fő befogadására is alkalmas. Általában az egyik szaunában mindig melegebb van, mint a másikban. A zárt fürdőcsarnokokban finn, fény- és aromaszaunákat találhatunk, mindegyikhez 18-20 °C-os merülőmedence kapcsolódik.  

A szaunák mellett többféle gőzkabin, kamillás gőzkamra, gőzfürdő és hőlégkamra is található a fürdőben.

A fürdőbe a napi belépőjegy ára függően attól, hogy szekrényes vagy kabinos szolgáltatást választjuk, 4100-4800 forint között mozog. A belépőjegyek hétvégén drágábbak.

 

Dandár fürdő

2014. október 2-án felújítva, kibővítve adták át, az eredetileg tisztasági fürdőnek épített Dandár gyógyfürdőt. Az átalakítások eredménye, hogy a fürdő új szolgáltatásokkal bővült. Felújították az egy medenceteres zárt részt, az udvarban, két élményelemekkel beépítetett 34-36 °C-os termálmedencét hoztak létre. A pincében egy kisebb wellnessrészleget alakítottak ki szaunával, gőzkamrával, merülőmedencével és pihenővel.

A Dandár fürdő nagyon kedvező árakkal várja a fürdővendégeket. A szekrényes fürdőbelépő 1450 Ft, termál és wellness kombinált jeggyel is csak 2150 Ft. Van diákjegy 1000 Ft-ért, és többféle kedvezményes jegy, mint wellness kiegészítő jegy (700 Ft), fürdőváró napi belépőjegy (szerda) 950 Ft vagy a délutáni fürdőbelépő (17 órától) 1000 forintért.

Rudas fürdő

A Rudas gyógyfürdő a déli szárnyának, a volt palackozóüzemnek a rekonstrukciójával a fürdő területének növelésével, új medencékkel és a szaunavilág kialakításával gazdagodott.

A fürdő árai alacsonyabbak, mint a Széchenyi, a Lukács vagy a Gellért fürdőé, a napi kabinos gőzbelépő 3000-3300 Ft, a kombinált jegy 3700-4000 Ft-ba kerül, attól függően, hogy hétköznapi vagy hétvégi jegyet vásárolunk. Kedvezményes áron lehet igénybe venni a gőz- és szaunaszolgáltatásokat délelőtt 9-12 óra között, az erre az időszakra váltott napijegy 2300 Ft-ba kerül.          

Király fürdő

A törökkori hódoltság ideje alatt épített, nem melegvíz-bázisra épített Király fürdőt még Arszlán budai pasa kezdte megépíteni. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították. Buda visszafoglalása után, 1796-ban a fürdő a König család birtokába került, ők építették át mai formájára. A fürdőt a II. világháború után, 1950-ben újították fel utoljára. Az I. kerületi Király fürdő két gőzkamrával és egy finn szaunával várja a fürdőzőket.

A kombinált napi belépőjegy ára 15 perc masszázzsal 4800 Ft, a reggeli termálbelépő - ami csak hétköznap 12 óráig vehető igénybe - 2400 Ft-ba kerül.

Gellért fürdő

A Gellért fürdőről semmiképpen sem mondhatjuk el, hogy sokszínű a szauna szolgáltatása. A fürdőhöz egy finn szauna, hőlégkamra és nedves gőzkamra tartozik, hideg merülőmedencékkel.

A szép, műemléki környezetben viszont itt a legdrágább a fürdő- és szaunaszolgáltatás, 4900 és 5500 Ft-ba kerül a napijegy.


Hajós Alfréd sportuszoda

Annak, akik elsősorban úszni szeretnek, és nem a szaunázás különböző típusait szeretnék próbálgatni, azoknak nagyon kedvező áron biztosít szaunázási lehetőséget a Hajós Alfréd sportuszoda. Itt az 1800 Ft-os napijegy árában benne van az uszodához tartozó szauna használatának lehetősége. Annak, aki megengedheti magának,  hogy hétköznap, iskolaidőben járjon, annak 800 forintjába kerül az úszás és a szaunázás.

Irgalmasok Veli bej fürdője 

Az Irgalmasok Veli bej fürdője a török időkből maradt ránk. A Betegápoló Irgalmasrend által felújíttatott fürdő a Budai Irgalmasrendi Kórház területén működik. A törökfürdőben különböző hőmérsékletű nagymedence és négy kismedence található. A fürdőszolgáltatáshoz finn szauna, infraszauna és gőzfürdő is tartozik jégkásagéppel és zuhanyzóval.

A fürdő 6–12 és 15–21 óra között van nyitva. A belépőjegy 3 órára 2800 Ft.

Tovább


„…és a sikk, amellyel vétkezünk…” - Négy érdekes mozgókép a budai várról

Most, hogy megalakult a Hauszmann Bizottság, és nyilvánosan is bejelentették, hogy a miniszterelnök a Várba költözik, aktuálissá teszi, hogy szubjektív megközelítéseken keresztül megnézzük, hogy milyen volt és milyen lett a Budavári Palota.

Három videofilmet és egy animált gifet válogattam össze a vizuális kalandozáshoz.

A 3Dpast Mátyás király várát megidéző új generációs 3D filmje történelmi utazást kínál a nézőnek. 2012 márciusában a Budapesti Műszaki Egyetemen és a vajdasági Szabadkai Főiskolán tanuló diákok kezdték el megtervezni, hogy miként lehetne megvalósítani egy polarizációs 3D technológián alapuló mozifilmet. Tervük az volt, hogy megmutassák, hogy Mátyás király halálakor, 1490-ben hogyan nézhetett ki a budai vár. A filmet 2013 augusztusáig a Nemzeti Táncszínházban lehetett megnézni, amikor is felbontották a 3Dpast bérleti szerződését. A filmet azóta nem vetítik.

A budai vár múltja és jelene című kisfilm az Ybl Miklós és Hauszmann Alajos által tervezett palotát, kordokumentumainak pillanatait és a II. világháború okozta pusztítást követő átépítés eredményét mutatja be. A film által jól leképezhető a vár épületeinek funkcióváltása és az idomult terek egyszerűsödése.  

A harmadik kép egy animált gif, amely az Urbanista.blog.hu-n debütált. Vígh András a mai vár állapotát fejtette vissza a XVIII. század első feléig.

A negyedik film a magyar királyi várról összegyűjtött fotókat, régi képeslapokat fűzi össze egy filmbe. A videó aláfestő sanzonját az Egy szerelem három éjszakája című első magyar musicalből és a belőle készített filmből ismerhetjük. A Vas István és Ránki György által írt Isten veled, Budapest, te édes sanzon Melitta búcsúdala.

Tovább


Filmen nézhetjük az év autóját a Gozsdu-udvar tűzfalára vetítve

Az év autójáról készített filmet vetítik a Gozsdu-udvar tűzfalára. Két fiatal magyar művészt, Cakó Dánielt (quartz animator) és Hidvégi Áront (paint animator) kérte fel a Peugeot, hogy saját eszközeivel értelmezze újra a 2014-es év autóját.

A homok- és festékanimációkat készítő Quartzbox páros a Peugeot 308 SW-t értelmezte újra művészi eszközeivel. A film bemutatója a Gozsdu-udvarban található One More Café-ban lesz, ahol november 6-án, 7-én és 8-án este a kávézó feletti tűzfalra vetítve folyamatosan látható lesz az alkotás. A francia kultúrára fogékony közönség számára igazi csemege lesz a két képzőművész alkotása.

A rövidfilm elkészítéséhez a művészek néhány napig együtt éltek az új Peugeot 308 SW-vel, hogy személyesen is megismerhessék az autó legfontosabb tulajdonságait. Így született meg a rövidfilm, amely az autóban található érintőképernyős kezelőfelület, a könnyített karosszéria, a kényelmes ülések és a hatalmas csomagtér ihletésére jött létre.

Cakó Dániel Medárd a projektről így nyilatkozott: „Az új Peugeot 308 igazi műalkotás. A szobrász szemével nézve a modellt kívülről és belülről is különlegesen átgondolt koncepció mentén alakították ki. Gilles Vidal, a Peugeot formatervezési igazgatója és csapata igazán inspirálót alkotott. Az autó meglepő újításaival, dizájnjával és átgondolt kialakításával szerintem nemcsak minket, de minden dizájnra fogékony embert megihlet.”
 

A két fiatal egy speciális kétrétegű asztalnál dolgozik: Dániel a felső szinten a homokkal, míg Áron az alsó szinten színes festékekkel és sablonokkal alkot képeket. Az asztalt alulról világítják meg, a zenére komponált produkciót pedig kamera segítségével rögzítik.

Tovább


Reblog