Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Menő tűzfalat kapott egy budapesti gimnázium

Elkészült a Neopaint csoport első idei nagy tűzfala, ami a Madách Imre Gimnázium udvarában pompázik (Barcsay utca 5.). A kép - amit a tanárok és a diákok közösen választottak ki - az Erzsébet körutat ábrázolja. Ez az idei TűzfalRehab az Erzsébetvárosban nevű program első állomása, a következő ismét egy Rumbach Sebestyén utcai falfelület lesz. A tervek szerint idén tavasztól-őszig 6-7 tűzfalfelület pimpelnek majd fel a neopaintesek.

Mint mindig, most is készítettek egy látványos folyamatvideót:

Ilyen volt és ilyen lett (fotók: Neopaint): 
Madách gimnázium

Madách gimnázium

via és Facebook


Itt meg a korábbiak, amikről írtunk:
Dob utca
Rumbach Sebestyén utca


Tovább


Így alakult át a Gödörből átalakult Akvárium klub

Valamivel több mint 24 órával a vasárnapi nyitás előtt szombat reggel megnéztük a Gödörből pár éve Akváriumra keresztelt klubot. Óriási takarító bulit találtunk, burkolatot porszívózó, flexelő, sikáló emberekkel, tiszta Tesz-Vesz város. A legnagyobb újítás egy 1500 fős koncertterem.

GIF és fotók: Magócsi Márton (Kattints és jön a többi kép!)

Belső átalakítások:

- a nagyteremből fogadótér lett, ahonnan kivettek pár falat, kikerült innen a színpad is és bekerült a ruhatár

- a vécék ajtaja visszakerült arra az oldalra, ahol akkor volt, amikor még Gödör néven futott a hely (valahol az épületben lesznek még vécék)

- a vécéből kilépve egy egész alakos tükröt helyeztek el (végre)

- a Kistermet mostantól Volt Music Bar-nak hívják, 200 ember befogadására lesz alkalmas és lounge-os hangulatú lesz félköríves és oversize fotelekkel, dj-pulttal, a dj fölött ledfallal

- a pultot itt elforgatták kilencven fokkal

- ahol régen a bárpult húzódott + csocsózni/üldögélni lehetett, az most már üzemi terület, szóval nem lehet majd úgy körbejárni a vizesblokkot, mint régen

- abból a belső, nagyteremből lett a kisebbik koncertterem, ahol az utóbbi időben a nagyobb koncertek voltak. Ide most 750 ember fér majd be, ez kb. annyi, mint amit az A38 koncertterme tud. Várhatóan már nem fog olyan bénán szólni, mint eddig, mert a csupasz betont befedték valami akusztikabarát anyaggal.

- az egyik oldalfalon látható egy hosszú ledcsík, ami állítólag szuperül fog kinézni a sötétben

- ez a ledkígyó teljesedik ki a földalatti Nagyteremben, ami az üzemkezdet előtt még nem világított, de mindenképp impozáns méretű. Ide 1500 ember fog beférni és - gondolom, a VIP-vendégeknek - egy karzatot is kialakítottak. (Az első nagy buli itt április 3-5-én lesz, egyebek mellett a kétezres évek downtempó-királyával, a Toscával).

- ez a terem a metróalagút szomszédságában, kb. a Bajcsy-Zsilinszky út alatt húzódik, de klausztrofóbiára nincs ok, a főbejárat mellett két vészkijáratot biztosan láttunk, az egyik fala pl. teljesen kinyitható a mélygarázs felé (ahol vész esetén menekülőcsatornákat tudnak kialakítani lecsukódó rácsokkal. Ezek alá nem ajánlatos parkolni).

- a színpad mögött hatalmas ledfal húzódik és az ígéretek szerint a hangtechnika is jó lesz (végre). A betont fekete színű spagettitésztára emlékeztető hangelnyelővel vonták be.

- a backstage és öltözők tök máshol lesznek mint eddig, kb. a Kisszínpad végéhez fut majd be az egyik bejárat. Énekes-zenész olvasóink figyelmét ezúton hívjuk fel arra, hogy az öltözők felé vezető folyosón óvatosan közlekedjenek, nehogy beverjék a fejüket a kanyarban lévő ezüst színű fémcsőrendszerbe.

Tovább


Így alakult át a Keleti 2007-től mostanáig

Eddig azt hittem, hogy a Keleti közelében lakni nem annyira jó dolog, mert nagy a zaj, rossz a levegő, ráadásul az elmúlt években még a munkagépek is beszálltak a lármázásba; ám Pálinkás Szűts Róbert punkzenét kedvelő újságíró bebizonyította, hogy megvan ennek is a maga szépsége. Főleg az ablakában ácsorogva készített egy pöpec kis sorozatot 2007 nyarától egészen mostanáig a tér átalakulásáról, amiből itt most a best of 14 kép látható. A pompás végeredmény a fotóra kattintva jön elő:

Keleti pályaudvar Fotók: Pálinkás Szűts Róbert

Ez az utolsó kép március 23-án készült:

Keleti pályaudvar

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább


Öt múzeum épül a Ligetben, a PeCsát lebontják

Nyílt, nemzetközi tervpályázatot írtak ki a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre - derült ki hétfőn, a témában megtartott sajtótájékoztatón.

Öt új múzeumi épületbe hat múzeum költözik majd:
- Új Nemzeti Galéria
- Ludwig Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Zene Háza
- Fotómúzeum Budapest
- Magyar Építészeti Múzeum

Liget Budapest

Tervrajz Kép forrás: Szépművészeti Múzeum

Az ingyenes pályázat kétfordulós, 870 ezer euró összdíjazású és a beérkező pályaműveket tizenegy fős nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

A zsűri elnöke Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos; a társelnök Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója. *

Liget Budapest
A Liget Budapest tervpályázatának nyitóoldala

A szájt angol nyelvű, de át lehet kattintani magyarra is, viszont a pályázatot angolul kell leadni. Sőt, akinek kérdései merülnek fel, azokat is csak angolul tudja feltenni a türkiz színű honlapon március 13-áig. A pályaművek beérkezési határideje 2014. május 27. Az eredményhirdetés a tervek szerint decemberben lesz.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta: „Ilyen tervpályázat utoljára száz éve volt”, majd kulturtörténeti jelentősségű beruházásnak nevezte a projektet.

A jelenlévők között aggályos hangok merültek fel a Városliget zöldfelületeinek eltűnése miatt. Baán erre azt mondta, hogy június 30-áig a főváros fogja szabályozni, mekkora lesz a zöld felület aránya. Most 60 százalékosnak mondta a tényleges zöld terület nagyságát, ám „ez a zöld felület nőni fog a fejlesztések során" - mondta. Azt is kijelentette, hogy sportpályák nem fognak elveszni a Ligetből, legfeljebb más helyre kerülnek majd.

Többen nem értenek egyet a tervezett átalakításokkal, ezért petíciót indítottak a Városliget megmentése érdekében. Ők ezt írják: "A barbár beépítési tervet élesen ellenzi sok civil aktivista, építész és urbanisztikával foglalkozó szakember. Ezúton kérjük, hogy amennyiben Ön is egyetért érveinkkel, írja alá és terjessze kérésünket saját ismerősei között, hogy együtt meggyőzzük a döntéshozókat és a potenciális pályázókat, hogy ne vegyenek részt a Városliget tönkretételében!" A petíció itt található, ugyancsak két nyelven.

A civil és társadalmi egyeztetések elmaradását és a különféle (pl. környezetvédelmi, turisztikai) hatástanulmányok elkészítését is hiányolták a sajtótájékoztatón - pontosabban azt, hogy ezek nem történtek meg még a jelenlegi fázis, azaz az épületek tervezése előtt. Baán erre azt válaszolta, hogy voltak egyeztetések civil szervezetekkel - akiket nem nevezett meg -, a Corvinus Egyetem pedig jelenleg is éppen munkálkodik azon, hogy felmérje a Ligetbe látogatók igényeit. Baán azt is kijelentette, hogy terveznek még lakossági fórumokat.

A fejlesztésekről Baán egyebek mellett azt mondta, hogy valóban épülnek majd mélygarázsok és meg fog szűnni a rávezető forgalom az M3-asról a Kós Károly sétányra. 

Balog Zoltán az Olof Palme-házról is beszélt, ami ugyan rossz állapotban van, de szeretnének neki funkciót találni.

Pecsa

A PeCsának mennie kell (Fotó: Hajdú D. András)

A Petőfi Csarnoknak viszont nem szeretnének új funkciót találni. Egészen biztosan le fogják bontani, mivel „építészetileg nem méltó arra, hogy megmaradjon” – ahogy Baán fogalmazott. Hogy mikor, az nem hangzott el. Az viszont igen, hogy mi lesz a helyén: rét. Pontosabban Nagyrét.

Itt érhető el a pályázat, itt pedig az ellenpetíció.

* A zsűri további tagjai:
Paula Cadima - építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture)
Fekete György - a Magyar Művészeti Akadémia elnöke (itt belsőépítészként aposztrofálják)
Finta Sándor - Budapest főépítésze
Edwin Heathcote - építész, a Financial Times építészeti kritikusa és a Blood Mountain Alapítvány munkatársa
Henri Loyrette -a Musée du Louvre korábbi igazgatója, a francia Államtanács tagja
Nagy Ervin - országos főépítész (kinevezésekor beszélgettünk vele)
Sáros László György - építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
Martha Thorne - építész, a Pritzker Építészeti díj ügyvezető igazgatója

Póttagok: Bálint Imre, Cselovszki Zoltán, Fazakas György, Perényi Tamás; és az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) tagot és póttagot is delegál a testületbe a sajtóanyag szerint.

Tovább


Szánkódomb vagy piac épüljön a Nyugati mellé?

Nyilvános bejárásra és ötletelésre hívták a budapestieket szerdán a Nyugati pályaudvar melletti területre. A pályaudvarnak a Podmaniczky utcával párhuzamos, a Teréz körút és a Ferdinánd híd közötti területe évek óta kihasználatlanul áll. Eredetileg a kormányzati negyed részének szánták, a projektet azonban 2008-ban lefújták. A MÁV az itt álló raktárakat lebontatta, felszedték a vágányokat, néhány épület – igaz már bontásra ítélve -, de még áll.

Az Adaptív város workshop, a Kortárs Építészeti Központ, a Fővárosi Önkormányzat és a Rögtön jövök! program szervezésében összesen három épületet lehetett bejárni. A szervezők az elején mindenkinek a lelkére kötötték, hogy csak a saját felelősségükre barangoljanak, mert könnyen előfordulhat, hogy lefedetlen aknába zuhannak.

Ami biztos, hogy 2020-ig semmilyen nagy ívű beruházásra nem lehet számítani, a területet átmenetileg - legfeljebb hat évre - kell hasznosítani.  A terézvárosi önkormányzat tavaly év végen tett pár javaslatot arra, hogy mit látna itt szívesen:

- egy 15 ezer négyzetméteres új közparkot, ami szervesen kapcsolódna a szomszédos Eiffel-térhez, és gyalogosok, kerékpárosok előtt új közlekedési útvonalak nyílnának a Ferdinánd híd irányába. 

- vagy a motorszín épületének felújítása után egy látványos csarnokot, ami hangszigeteléssel ideális rendezvénytér lehetne.

A terület korábban a MÁV tulajdonában volt, jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé. Mivel a szomszédos Nyugati-pályaudvarhoz kapcsolódó fejlesztések, így a Zuglóba tervezett új vasúti megállóhely és a vágányok helyzetének rendezése legkorábban csak 2020 után kezdődhet meg, addig ki kell találni valamit a jelenleg romos épületekkel, és a hajléktalanok nyomaival tarkított nagy területtel.

Budapest tele van barnamezős beruházásokkal, a Nyugati Grund pedig az egyik legjobb helyen fekszik ezek közül –ezt már Finta Sándor, Budapest főépítésze mondta, aki szintén bejárta szerda délután a területet. 

A résztvevők ötletei között volt:

- játszótér

- gördeszka és BMX-pálya

- bringaút és bringapark

- futópálya

- szánkódomb

- piac

- stresszoldó dühöngő

- illetve télen fedett, nyáron nyitott zöldház.

A szervezők arra is kíváncsiak voltak, hogy ki, milyen nevet adna a területnek. Itt jött a nem túl fantáziadús Nyugati Grund, de felmerült a Kormányzati Kultúrdepó, a Pálya-udvar, a City Park és a Playstation is.

Tovább


Ha nincs forradalmi hangulat, értelmetlen utcatáblákat leverni

"Feltehetően világelsők vagyunk az utcák át- meg átkeresztelgetésében. Talán soha nem lesz vége! - írja a budapesti utcanevek változásáról szóló kézikönyvének elején Ráday Mihály városvédő. A könyvet Budapest egyesítésének 140. évfordulóján, tavaly novemberben adták ki. A szerzővel az átkeresztelési láz okait kerestük, de kiderül az is, hogy miért jó Sirály utcában lakni, hogy helytelenül cselekszik, aki a házszáma fölött nem tünteti föl az utcanevet és nekünk árulja el először, mit talált ki az ellen, hogy Kádárról a halála után sebtiben utcát nevezzenek el.

Fotók: Bácsi Róbert

Ráday Mihály

Örök vita, hogy mi a fontosabb: egy hagyományt őrző utcaelnevezés vagy az, hogy egy jelentős személyiségről nevezzenek el a közterületet.

Ez elég fontos kérdés. Nem tudom megmagyarázni, miért van az, hogy az emberek emlékezetének megőrzéséhez az egyedüli üdvös út az, ha utcát nevezünk el róluk. Kapásból föl tudnék sorolni négyezer nevet Ádám Ottótól Zsurzs Éváig, akiket még a Demszky-korszakban javasoltak, hogy nevezzünk el róluk utcákat. Nem lehet! Egy, nincs ennyi utca, kettő, nincs értelme: a Hajós utcáról például fölmerült, hogy legyen Pilinszky vagy Latinovits utca; miközben ez az egyetlen olyan utca, ami megőrizte úgy a nevét, hogy az Andrássy út kettészeli.

Létezik a védett utcanevek listája, amit hála istennek ez az önkormányzat is elfogadott. Csak nem tartja be. Egy városnak utcaelnevezési hagyományai is vannak, nem lehet mindig az aktuális barátságainkhoz vagy épp frissen megbecsült emberekhez igazítani az utcaneveket.

Vannak most olyan utcanévtáblák Budapesten, amelyeket, ha tehetné, most rögtön leszerelne egy csavarhúzóval?

Nincs ilyen. A Tormay Cécile-táblát nem kell leverni, mert nem lett végül ilyen.

Mi bolygatja meg aktuálisan a nyugalmát?

1990-től lehetővé volt téve az utcák visszakeresztelése. A jogszabály úgy szólt, hogy a visszakereszteléseket kivéve nem lehet az utcáknak olyan új nevet adni, ami már létezik Budapesten. Ezt, a már 1873 óta jól működő jogszabályt nemrég megváltoztatták, és a rendelet ma úgy szól, hogy csak kerületen belül nem lehet duplázni. Nekem például nincs semmi bajom az ifjú Mansfeld Péterrel, de ha már elneveztünk róla egy utcát a második kerületben, tök fölösleges még egyet elnevezni róla Csepelen. Elég, ha egy városban egy van belőle. Most viszont ott tartunk, mint a legdivatosabb kommunista időszakban, hogy akár minden kerületben lehetne egy Tanácsköztársaság útja, egy Lenin-szobor. Egyébként is túl nagy a kerületek önállóssága, lassan vámhatárok lesznek közöttük, és útlevelet kell használni. Egy világvárosban ez nem ésszerű.

Ráday Mihály

A könyvéhez írt tanulmányában hat korszakra osztotta a budapesti utcanévadási hagyományokat. Furcsa módon a második korszakból csak egyetlen pontosan azonosítható utca neve ismert: a Színház utca az, aminek Bizánci utca volt a neve, míg az első korszakból több utcanévről is tudunk. Hogy lehetséges ez?

Ennek az oka, hogy az első korszak a török kort megelőző korszak volt, ahonnan sok minden nem maradt fönn. Az egész csak azon múlik, hogy vannak-e források. Van, amiről találunk adatot az első, e témában írt könyvben, Schmall Lajosnál, vagy egy-egy régi térképen esetleg. A várbéli utcák a legrégebbiek, de néha ezeknél is találunk többféle értelmezést. A középkorban Keresztelő Szent János utcájának is, de egyszerűbben Szent János utcának is nevezték a mai Színház utcát. Olyan forrás is van, ami szerint Lakatos utcának hívták, mert a német utcanevet, a Schlossert lehet a Schloss szóból lakatosnak is fordítani, de akár várnak, várinak is.

Akad olyan utcanév és névváltoztatás, melynek története kész regény. Mi a kedvence?

Kétségkívül az Andrássy út. Andrássy Gyula egyrészt az egyik kedvenc történelmi személyiségem, hiszen – ami számomra borzasztó fontos – ő egyesítette a fővárost, amit már Széchenyi is elképzelt. Másrészt annyi esze volt, hogy már az egyesítés előtt három évvel létrehozta a Fővárosi Közmunkák Tanácsát, ami lehetővé tette az együttes fejlődést.

És mivel az érdem az övé volt, az FKT az új Sugár utat róla nevezte el. Aztán mivel ez Budapest főutcája, a háború után rögtön Sztálin út lett belőle, majd a forradalom idején senkinek nem jutott eszébe, hogy visszaadják az eredeti nevét, ezért elnevezték Magyar Ifjúság útjának, aztán a Kádárék elnevezték Népköztársaság útjának, végül 1989-ben sikerült visszakeresztelni Andrássy útnak.

Nemrégiben 25-ről öt évre csökkentette a főváros azt az időszakot, amennyi időszaknak el kell telnie addig, amíg egy elhunyt emberről utcát neveznek el. Mit gondol erről?

Eddig ezt nem publikáltam, de ezt a 25 éves határt annak idején azért találtam ki, mert megijedtem, hogy ha Kádár János meghal, rögtön róla nevezik át a Váci utat. Ki kellett valamit találni, hogy ezt megakadályozzuk. Az egy marhaság, hogy ez az időszak most öt évre csökkent. Az öt év nagyon rövid idő. Mondok egy példát: a Gyáli út rajta van a védett utcanevek listáján, de a leghosszabb szakaszát kíméletlenül átkeresztelték Albert Flórián útra. Ez egyrészt sérti a védett utcanevek szabályát, másrészt miért ne lehetne kivárni? Állítsanak neki szobrot, vagy nevezzenek el róla stadiont. A jelenlegi kormányzat a másik szabályt ráadásul a fordítottjára változtatta: az eddigi 10 helyett 15 éven belül nem lehet megváltoztatni az utcaneveket. Igyekszenek mindent bebiztosítani. Persze, majd ha jön egy más felállású önkormányzat, megint jönnek jogszabálycserék.

Ráday Mihály

Ez Ráday Mihály fotója

Miért van ez a nagy vonzódás a magyarokban a személyneves utcák iránt?

Nemcsak nálunk, más városokban is vannak személyekről elnevezett utcák, Londonban, Párizsban is; csak úgy tűnik, hogy itt Kelet-Európában és ezen belül Magyarországon túl gyakori. És ez természetesen újabb és újabb átkereszteléseket von maga után. Az egyik hatalomnak ez a szimpatikus, a másiknak az. Szerintem az a jó, ha egy utcát Váci utcának, Párizsi utcának meg Gyömrői útnak neveznek. Az utcabokrokat is nagyon szeretem: ahol korábban laktam, ott az utcák egy család gyerekeiről vannak elnevezve: Aladár, Dezső és Piroska utca. Ez jópofa. Vagy ott a Badacsony utca környéke: csupa borvidék. És vannak madarakról elnevezett utcanévbokrok is. Jó dolog egy Sirály utcában lakni, nincs az embernek vele politikai problémája.

A számokkal jelölt utcabokrok viszont megmaradtak, és nem kaptak személynevet. Rákoskeresztúron például sok ilyen van.

Mert érdekesnek találták, megtartották, és én sem bánom, mivel az is egy hagyomány. Vannak római számos utcák, és vannak arab számos utcák is. Különlegesnek is számított korábban, hogy mielőtt Eper köznek átkeresztelték, nemcsak New Yorkban volt lehetősége valakinek a 64. utcában megbeszélni egy találkozót, hanem Budapesten is. Ez egy speciális dolog, ahogy az is, hogy a rákosmezei repülősök társasága olyan erősen tudott lobbizni, hogy ott minden utca valami repüléssel kapcsolatos dolognak a nevét viseli. Vannak dolgok, amiket sikerül a hagyománynak túlélnie, van, ami meg nem működik. Ma szerintem nem talál olyan embert Budapesten, akit, ha provokálni kezdene, hogy mondjon egy-két nevet, aki bosszantja, hogy nincs róla utcanév elkeresztelve, ne tudna mondani párat. Ha mindenki kérésének eleget akarnánk tenni, rengeteg lakótelepet kellene építeni, mert nincs annyi utca, amit el lehetne keresztelni.

Ráday Mihály

És az magyar specifikum, hogy a közterületek átkeresztelései ennyire szorosan követik a politikai változásokat?

Ez összefügg azzal, hogy az európai országok egy jelentős hányadának a történelme sokkal folyamatosabb, mint a mienk. Egy olyan országban, ahol történelmi folytonosság van, fel sem merül az igény, hogy átkeresztelgessék az utcákat. Nálunk, ha elkezdünk számolgatni Ferenc József hatalomra kerülésének időszakától, azt látjuk, hogy 30-40 évente átkeresztelik az utcákat, ami egy őrület.

Az elmúlt tíz évben 579 névváltoztatást rögzítettek, amiről a könyvében azt írja, hogy több mint a rendszerváltás körül lezajlott átnevezések. Sokallja?

Ahhoz képest, hogy most egy civilizált korban élünk, azt hiszem, hogy ez sok. Ha forradalmi hangulat van, és Robespierre-ről neveznek el utcákat, az más. Ha nincs forradalmi hangulat, akkor értelmetlen utcatáblákat leverni.

Azt jósolja a könyvében, hogy az átkeresztelések most egy ideig szünetelni fognak. Mire alapozza ezt a kijelentést?

Én ezt 1998-ban gondoltam, amikor a főváros egyesítésének 125. évfordulójára először próbáltunk készíteni egy teljes utcanév-lexikont (a jelenlegi könyv annak a jelentősen átdolgozott és 80 oldalnyi térképpel kiegészített kiadása). Ezért nem is az már a neve ennek a könyvnek, hogy Teljes utcanév lexikon, hanem Budapesti utcanevek A-Z. Azt szerencsére elértem a fővárosnál, hogy a nyár óta nem keresztelnek át Budapesten utcákat, ezért augusztus 31-gyel zárul a könyv. Úgy tűnik, hogy az őszi önkormányzati választásokig lesz egy kis nyugalom ezen a téren.

Ráday Mihály

Ír a be nem tartott szabályokról is, melyek közül az egyik leggyakoribb, hogy a házszámtáblákon a szám fölött az utca nevének is szerepelnie kell, de sok helyen ennek nem tesznek eleget. Milyen arányú ez a hanyagság Budapesten?

Ez a szabály már az egyesítés óta érvényben van, vagy volt. Nem tudom miért, de sok helyen nincs ott, és ezért senki nem büntet senkit. Egy másik érdekesség: már 1870 táján született egy olyan döntés, hogy minden utcatáblán ott kell, hogy legyen a városrész neve, és a rendszerváltáskor sikerült kiharcolni, hogy megint fölkerüljenek. Ebben most a VIII. kerület elkövetett egy nagy hibát: a Józsefvárost 1777 óta – Mária Terézia óta – Józsefvárosnak hívják, de most egy befektetői érdek nyomán átkeresztelték tizenegy különböző negyedre. Így került például a Német utca a Csarnok negyedbe. Miért van Orczy negyed, Losonci negyed, Népszínház negyed, Csarnok negyed? Valószínűleg azért, mert máskülönben a Corvin negyed elnevezését nem lehetne indokolni.

Az egyik legrégebbi névadástípus, amikor egy utcára egyszerűen ráragad egy ott álló jellegzetes épület neve. A Király utca neve kifejezetten érdekes, mivel az utcában álló egyik fogadóról nevezték el.

Rengeteg olyan utca van, ami az ott lévő fogadóról vagy boltról kapta a nevét. Sok közülük számnevet is viselt, ha a kocsmának számnév is volt a nevében. A kocsmákról elnevezett utcák története mind nagyon jópofa: volt Két Nyúl utca, Két Oroszlán utca a Ferencvárosban, Három Koronából lett a Korona utca (most Hercegprímás), Három Dobból a Dob utca. Három Szív utca Budán és Óbudán is volt, Két Szív utca pedig Pesten, ez, mint Szív utca, ma is él. Az utcában lévő étteremről kapta a nevét a Két Szerecsen utca is, aminek később Szerecsen utca, majd Paulay Ede utca lett a neve.

Ráday Mihály

A Király utca nevéhez egyébként különböző történetek fűződnek: az egyik legenda az, hogy azért hívják Király utcának, mert itt járt az angol király még trónörökös korában. Különösen meg voltam sértődve, hogy a Király utca 26. szám alatt, a Jálics-pincében – ami most a VAM Design Center –, elbontották azt a lépcsőt, amin a király is lépkedhetett. Teljesen mindegy, hogy ebben mennyi az igazság: legendák kellenek.


Tovább


Gigaszivárvány Budapest fölött

Ezt lehetett látni ma reggel 9-10 között Budapest fölött, hol erősebben, hol halványabban. A legjobb fícsör hétfő reggelre; köszönjük, természet, köszönjük okostelefonok és Facebook!

Szerencsére egy csomó képet kaptunk a bpluszp@gmail.com-ra, amikért őrületesen hálásak vagyunk!
Fotó: Mudra László
szivárványEzt pedig Rácz Tamás küldte, a Petőfi hídon állva fotózta a Jelenséget:
szivárványÚjabb szemszögből a Tünemény: Szilva Eszter képe:
szivárványMég mindig egy kis Duna és Margitsziget, ezúttal a Szent István parkból, Kovács Zsolt fotózta:szivárványÉs még egy a Duna közeléből. Kapronczay Stefánia a Jászain fordította az ég felé okostelefonját. Nagyon okosan cselekedett: szivárvány A szivárvány valóban összekötötte a várost. Nemcsak a Duna fölött, hanem a IX. kerületből, a Vendel utcából is látszott, ahogy ez Anda "Csoncsi" Tamás fotóján megfigyelhető:szivárványÉs egy másik pompás részlet a városból Demján Lászlótól:
szivárványZuglót sem hagyta ki az Égi csoda. Dr. Juhász Csaba küldte a Rákos-patak partjáról:
szivárványÉs még egy kép a hétkerből, a Hársfa utcából. Petro Attilának köszi:
szivárványEz meg a Margit hídon állva fotóztam: szivárványGergely Dávid panorámaképe a Petőfi hídról. Középen van elrejtve a Természet ajándéka: 
szivarvany(Ide akkor kattintson, ha a jövőben nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Szuper őszi képek: a Városliget madarai

Ilyen és ehhez hasonló repülő tüneményekkel találkozhat a munkába igyekvő ember, ha elfelejt leszállni a troliról és aztán kénytelen átsétálni az őszbe boruló Városligeten.

Fotók: Balogh István - Konceptofon

Amennyiben több madaras képet is megtekintene, akkor ide kattintson! Ide pedig akkor, ha a blogunkat szeretné követni!

Tovább


Fel lehet majd mozgólépcsőzni a megújuló Várkert Bazárból a várba

A tervek szerint tavaszra elkészül a Várkert Bazár első üteme - mondta a legóember kalapos L. Simon László kormánybiztos csütörtökön délelőtt az épületkomplexum egyik félig kész termében az ugyancsak legóember kalapot viselő újságíróknak.

Várkert BazárKép: MTI

Ez egy összesen 8,9 milliárd forintos, teljes egészében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás, mely L. Simon szerint a magyar kormány számára presztízsprojekt (a projektgazda a Várgondnokság Nonprofit Kft.). A projekt másik üteme négymilliárd forintba fog kerülni, és javarészt a budai vár és környéke közlekedésének fejlesztését tartalmazza (a két projekt együtt adja ki a 8,9 milliárd forintot).

A Várbazár és környéke teljesen a következő őszre lesz kész a tervek szerint: felújítják a teljes utcát, teret és még a kikötőt is. Így az épület tavaszi átadása után még némi kellemetlenséget fog okozni az útszakasz rendezése.

A régészeti munkákat hamarosan lezárják, a külső rész L. Simon szerint ebben a pillanatban 90-99%-ban kész, a TELJES készültség kb. 60 százalékos. A palotaépületek tetőszerkezeti munkálatai már befejeződtek, sok helyen kőműves munkák zajlanak, a bazársoron ebben a pillanatban műemléki elemek helyreállítása folyik és… L. Simon innentől hosszasan és részletesen taglalta, mely munkálatok hol tartanak éppen, miközben az egyes munkafázis sikeréért gyakran adott hálát a teremtőnek.

Az épületkomplexumban lesz majd rendezvényterem, előadótér, bazársor, cukrászda, reneszánsz kert, mélygarázs; és ami a Várbazár fennállása óta még sosem volt: lépcsős, mozgólépcsős közvetlen összeköttetés a budai várral!

Várkert bazár
Impozáns tervek (MTI)

Egy kis részt megtekinthettek az újságírók a kormánybiztos vezetésével, a látvány egy óriási építési terület, hatalmas gödörrel, aminek a közepén daru áll - kb. ott lesz majd a mélygarázs, az autók pedig az Orvostörténeti Múzeum mögül tudnak be- és kihajtani.

Bár az Ybl Miklós tervei alapján készült épületet 1883-ban adták át, a kollektív emlékezetben mégis inkább az Ifiparkként maradt meg. Miután 1980-ban egy Edda-koncerten a felvezető rámpa kőfala a közönségre omlott, bezárták, majd ideiglenesen kinyitották. 1984-ben végleg bezárták, azóta pusztult.

Az épületegyüttest 1996-ban a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolták.

Miután október elején elhunyt Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos, L. Simon vette át a megbízatást.

(Itt lehet elolvasni és megnézni, hogy festett a terület, amikor 2011-ben arra jártunk)

(Ide kattintson, ha a jövőben nem akar lemaradni a posztjainkról!)

Tovább


Szürke gém költözött a Móricz Zsigmond körtérhez

Pál ismerősünkkel és családjával nagyon különös dolog történt a minap. Idézem: Vasárnap, október 6-án a feleségem kinézett a Fadrusz utcai társasházunk kerti ablakán, és feltűnt neki, hogy egy feltűnően nagy madár üldögél a szemközti ház egyik kéményén. Szólt nekem, hogy nézzem meg, milyen érdekes (első tipp: darumadár), én pedig fényképezőgépet ragadtam, és megörökítettem. A madár amúgy majd negyed óráig csak ott üldögélt, forgatta a fejét, tollászkodott. Aztán elrepült, majd visszatért. A kép alapján a hozzáértők szerint szürke gém (ami kisebb, mint a darumadár), és valószínűleg a hideg miatt jött a városba - ez állítólag viszonylag ritkán esik meg vele amúgy. Vagy csak repült valahova, és megpihent, vagy a közeli Feneketlen-tónál járhatott élelemszerzési céllal.

szürkegémSzürke gém a Fadrusz utcában (Fotó: Kolozsi Pál)

A kertben ettől eltekintve csak szarkát, rigóféléket, cinegét, varjút, és persze galambot lehet látni. A Feneketlen-tónál laknak kacsák és sirályok is, de azok nem jönnek át a Bartók Béla úton.

UPTADE1: Most kaptuk Páltól a hírt, hogy a madár hétfőn is megjelent náluk! Egyre gyanúsabb, hogy odaköltözött.

UPDATE2: Jelentkezett egy másik Fadrusz utcai lakos is, aki korábban már találkozott a gémmel, amint a Feneketlen-tóban álldogált!

UPDATE 3: Még egy fotót kaptunk a szürke gémről Tibortól, egyre biztosabb, hogy ugyanarról a példányról van szó, aki budapesti lakos. Íme:Tibor géme

Amennyiben önök is látnak érdekes madarat vagy élőlényt Budapesten, ide írjanak: bpluszp@gmail.com, itt pedig a jövőben követni tudják blogunkat!

Tovább


Reblog