Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Budapesten sokkal több a napsütés, mint Párizsban

Bruno Bourel Magyarországon élő francia fotóművész, a kilencvenes évek elejétől kezdve kisebb-nagyobb intenzitással foglalkoztatja Budapest. Harminc éve kezdte a fotózást, most ötvenes évei közepén jár. A fényképezőgép mindig nála van, de ha valamiért mégsem használja, akkor fejben dolgozik: „A mindennapi gyakorláshoz nem kell eszköz, mert az eszköz ott van a fejemben. A kotta is a fejemben van a zongorázáshoz, síelni is tudok fejben”.  Polaroid képekkel indult, aztán jöttek a fekete-fehér fotók és most újra dolgozik színesben is. Fényrajzok Budapest címmel csodás albumot adott ki a fővárosról, melyet Parti Nagy Lajos szövegei kísérnek, és aminek a negyedik kiadását fejezte be novemberben. A Duna közelében egy szép, régi pesti bérházban él magyar feleségével és gyerekeivel, itt beszélgettünk. Pár percre a zongorához is leült.

Fotók: Pályi ZsófiaBruno Bourel

Színes vagy fekete-fehér?
Ugyanaz, csak a színes képeket nehezebb megcsinálni, mert majdnem úgy kell dolgozni, mint egy festőknek. A színek nem annyira Európában vannak, sokkal inkább Ázsiában és Afrikában. Szerintem egyébként az a jó, ha előbb eldönti az ember, hogy van-e mondanivalója, és utána választja ki az ahhoz passzoló eszközt.

Ha egyetlen - legfeljebb kettő - momentumot kell említenie, amivel rabul ejtette Budapest, mit mondana?
Elösször is a gyermekeim születése. Aztán amikor '89 májusán megérkeztem Budapestre, egy hölgy - a Fotóművészek Szövetsége küldte értem - leszólított, hogy velem tartana az itteni tartózkodásom ideje alatt, én viszont azt mondtam hogy nem tudok úgy fotózni, hogy valaki a hátam mögött van, ezért adtam neki egy kis pénzt hogy hagyjon békén, és megismertem a korrupciót!

Még mindig tudja inspirálni a város?
Igen, még mindig, húsz év után is. A fő témám az emberi érzelmek, a fény és a mozgás; de lehet inspiráció egy fal is egy éppen ott folyó jelenettel.

Bruno Bourel

És ha elege van a nyüzsgésből?
Ha egyedül akarok lenni, akkor irány a Gellért hegy vagy a Feneketlen-tó, esetleg a Kertészeti Egyetem arborétuma.

Hogyan jutott eszébe, hogy budapesti képeslapokat adjon ki?
2002 körül kezdtem el kiadni a képeslapokat – régi, jogdíjas lépeket és sajátokat. Az Írók Boltjából havonta háromszáz darab elmegy, ami eleinte megdöbbentett. A parlamentes képemet szeretik leginkább a vásárlók, abból nagyjából már harmincezret eladtak.

Bruno Bourel

Remekül tud magyarul, ön az első interjúalanyunk ebben a sorozatban, akivel magyarul beszélgetünk. Sokat kellett vesződnie?
Tanárom nincs; a feleségemtől, a gyerekektől, a könyvekből, rádióból tanultam. A gyerekeimmel főleg franciául beszélek, de a 12 éves lányom észrevette, hogy mindent értek, ezért gyakran magyarul válaszol nekem. Az iskolában latint, görögöt és németet tanultam. Van, amikor kedvelem a magyar nyelvet, van, amikor nem. Néha finomnak tűnik, néha barbár – ezt leginkább akkor érzem, amikor egy komplikált konstrukcióval találkozom, mint amilyen a dupla birtokos eset.

Mit ültetne át Párizsból Budapestre?
Párizsból a sok múzeumot, amiben rengeteg a látnivaló és egy nagy festmény-gyűjteményt, ami Budapesten nincs.

És innen oda?
A Duna szélességét, a napról napra változó fényt - Budapesten sokkal több a napsütés, mint Párizsban -, és a mindennapi meglepetéseket: az utcai hangokat, az emberek szívességét.

Bruno Bourel

Mit változtatna meg Budapesten, ha a pénz nem lenne kérdés?
Kellene egy gyalogos összeköttetés a Gellért-hegy és a Budai vár között. A Lánchíd és a Szabadság híd közti szakaszra pedig jó lenne egy gyalogos híd.

Bruno Bourel weboldala

(Ide kattinntson, ha nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Néhány példa az új metrójelzések közül

Megérkeztek Nagy Dániel és Orbán Péter - azaz a Hidden Characters grafikai design stúdió - győztes tervei; ezek lesznek a metró, a HÉV és a dunai hajójáratok új jelzései. A terveket kedden, a 7. Graphifest megnyitóján, a Design Terminálban (DT) mutatták be a BKK és a DT közös pályázatán.

Képek: Hidden Characters stúdiómetró

metró


Hogy mikor kerülnek ki ténylegesen az utcákra, egyelőre nem lehet tudni, annyi biztos, hogy a közlekedési vállalat egy ideje egységes tájékoztató és irányító rendszert szeretne.

Nemsokára egy villáminterjú jön a szakállas alkotókkal, addig is: hogy tetszik?
hidden characters
(Ide érdemes kattintani, ha nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Megdöbbentő gif arról, hogy lehetne megelőzni a dugókat

Itt egy nagyon szemléletes gif arról, hogy simán megelőzhetők lennének a dugók, ha a nagyvárosi közlekedés egyik fő mumusa, az egy ember ül egy autóban jelenség megszűnne, és a magányos sofőrök elkezdenének tömegközlekedni. Természetesen nem budapesti utcakép ez, hanem torontói, de ugyanez Budapesten is pontosan ugyanígy működik. Ő a szerző.

Amúgy a múltkor a 4-es 6-oson unatkozva azt számolgattam, hogy a délutáni brutál dugóban mennyien ülnek egyedül a kocsiban, és jött a papírforma szerinti 9/10-es arány.

A képet itt találtam, ide pedig akkor érdemes kattintani, ha nem akar lemaradni posztjainkról!

Tovább


Budapest az égből nézve szép

Nálam jobban aligha unja bárki is a Budapest-imázsvideókat, de ez itt TÉNYLEG más, mint az eddigiek: végre nem time-lapse-ot, hanem egy egészen új technikát használ: a készítők kamerás drónnal (négyrotoros távirányítós helikopter) vettek föl egy csomó helyszínt a Clark Ádám tértől a Hősök terén át a hidakig, még Gábriel arkangyalt is körülrepüli a Hősök terén. Egyebek mellett az derül ki belőle, hogy madárperspektívából egész jól néz ki a város - a legjobb talán a Nemzeti Színház előtti zikkurat -, a Duna pedig zöld (bár valójában talán inkább szürke). A szépelgő-monumentális zene valamiért kötelező a városvideóknál, bocsássuk hát meg a készítőknek. Főleg mert összességében tetszetős alkotás, bár kicsit feszesebbre lehetett volna vágni, és a kevesebb ismétlés is javára vált volna.

A távirányítós repülőt amúgy filmfelvételekhez tervezték, kollégáim korábbi tesztjéből kiderül, hogy akár hollywoodi filmek forgatásához is használható.

(Ide akkor érdemes kattintani, ha nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Papírforgókat applikáltak a Nyugati felüljáró oszlopára

Remek időzítéssel, a szupernyomasztó novemberi időjárás kezdetén jelentek meg ezek a színes papírforgók a Nyugati téri felüljáró egyik oszlopán, a TE-felirat köré applikálva. Nem tudom, direkt van-e így, de messziről faleveles installációnak tűnik, mint amikor a borostyán benő egy falfelületet.

Fotók: Pályi Zsófianyugatinyugati

Az oszlopokat még három évvel ezelőtt az 1000% csoport festette be a Placcc fesztivál felkérésére. A felüljárót tartó hat oszlopra hat személyes névmást festettek (korábban itt írtunk erről), most pedig ismeretlenek pimpelték tovább a remek public art alkotást.

Ha az alkotók szeretnék felfedni magukat, és válaszolni nekünk az ezt így hogy? kérdésre, írjanak: bpluszp@gmail.com. Hopp, levelet kaptunk, kiderült, kik az alkotók: a Budapesti Origami Club tagjai hajtogatták és tették fel a papírforgókat az Origami Világnapok okán. Nem hagynak kétséget arról, hogy tettükkel elérték céljukat: "a Gulyás Anikó vezetésével megvalósuló projekt tényleg színesíti a környezetet" - áll a levélben. (Pedig öt perccel ezelőtt még rá tippeltünk.)

Nyugati

(Ide kattintson, ha nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Szuper őszi képek: a Városliget madarai

Ilyen és ehhez hasonló repülő tüneményekkel találkozhat a munkába igyekvő ember, ha elfelejt leszállni a troliról és aztán kénytelen átsétálni az őszbe boruló Városligeten.

Fotók: Balogh István - Konceptofon

Amennyiben több madaras képet is megtekintene, akkor ide kattintson! Ide pedig akkor, ha a blogunkat szeretné követni!

Tovább


Voltaképp egész Budapesten tilos lesz hajléktalankodni

...a járdákon legalábbis egész biztosan, a mellette lévő gazban viszont lehet, feltéve, ha nincs a közvetlen közelben iskola, aluljáró, temető és még jó pár dolog. A fővárosi közgyűlés ma szavaz a rendeletről, mely meghatározza azokat a zónákat (pl. az előbb említettek), ahol tilos életvitelszerűen tartózkodni. A Város Mindenkié csoport aktivistái demonstrálni kezdtek a városházán a renedelet ellen, így bizonytalan, hogy egyáltalán elkezdődik-e ma a közgyűlés. Addig is: a csoport szemléletes videóban vette végig ezeket a területeket, melynek végső konklúziója, hogy voltaképp a főváros egész területén tilos lesz a hajléktalankodás. Nyugalom, a robothang csak fél percig tart, bár a végére kicsit még visszatér.

(Ide kattintson, ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről!)

Tovább


Eladó Pest három lakható víztornyából az egyik

Fantasztikus, egyszeri és már-már ellenállhatatlan hirdetés van fenn az ingatlan.comon: meg lehet vásárolni Pest vélhetően egyetlen luxusvíztornyát (UPDATE: időközben megtudtuk, hogy még kettő van, amiben laknak emberek). A MÁV ferencvárosi víztornyát hatszintes családi házként hirdetik, ami 90 négyzetméteres, három és két fél szobás, az ára pedig 75 millió forint. A hirdetés szövegében igazi csemegék vannak: „Hol vannak már azok az idők, amikor vidéken egyforma kockaházak, a városokban pedig a szintén egy kaptafára készülő panellakások közül lehetett választani? Akinek kedve tartja, lakhat mesebeli toronyban, és sokkal olcsóbban, mint néhány éve, a válság ugyanis nem kímélte a furcsa lakásokat sem. Most csak azért szeretném eladni a tornyomat, mert kinéztem egy másik ingatlant, arra kellene a pénz.” És a Fradi-pálya csak nyolc percre van gyalog.

víztorony
Ez a víztorony nappalija (fotó: ingatlan.com)

Még néhány CSEMEGE az extrákból: „Az ötödik szinten gardrób található, képzeletet felülmúló helykihasználással a hétköznapokban nem használatos dolgokat pillanatok alatt elnyeli a kíváncsi szemek elől. A hatodik emeleten található 35 nm-es nappali 24 ablakából nézhetjük, az Budapest elénk táruló körpanorámáját, a látvány páratlan és egyedülálló. Még feljebb a hetedik szinten, jelenleg dolgozószobának használt csillagvizsgáló, az igazi körkilátó, itt a 360 fokos körpanoráma.”

víztorony
A konyha (fotó: ingatlan.com)

A tulaj azt írja, hogy eleinte kicsit szokatlan, hogy sokat kell lépcsőzni, de ő természetesen nem ezért, hanem a bevezetőben említett házvásárlási tervei miatt adja el a 2004-ben felújított épületet.

víztorony
Kert (fotó: ingatlan.com)

Az épület tervezője Kugler Katalin, az Elefántház rekonstrukciójának Európa Nostra-díjas építésze. A tulaj - a Blikk szerint egy Szabó Gyula nevű férfi - azt is tudni véli, hogy Budapesten ez a torony volt az első és egyetlen, amiből lakóépület készült, ám a viztorony.hu blog szerkesztőitől megtudtuk, hogy még két fővárosi víztoronyban élnek emberek. A hirdetés mindenesetre szomorkás mondattal zárul: „Magyarországon (tehát nem Budapesten - a szerk.) még kettőre adtak engedélyt. Többre már nem is adnak”.

víztorony
Így nézett ki régen:
víztorony
Így pedig 2003-ban a felújítás előtt (forrás: András, viztorony.hu):
víztorony
(Luxusvíztoronyban vagy szuperextrém házban lakik Budapesten vagy máshol? Vagy éppen ön veszi meg ezt itt? Mindenképp írjon nekünk, felkeressük és bemutatjuk: bpluszp@gmail.com)

Tovább


Fel lehet majd mozgólépcsőzni a megújuló Várkert Bazárból a várba

A tervek szerint tavaszra elkészül a Várkert Bazár első üteme - mondta a legóember kalapos L. Simon László kormánybiztos csütörtökön délelőtt az épületkomplexum egyik félig kész termében az ugyancsak legóember kalapot viselő újságíróknak.

Várkert BazárKép: MTI

Ez egy összesen 8,9 milliárd forintos, teljes egészében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás, mely L. Simon szerint a magyar kormány számára presztízsprojekt (a projektgazda a Várgondnokság Nonprofit Kft.). A projekt másik üteme négymilliárd forintba fog kerülni, és javarészt a budai vár és környéke közlekedésének fejlesztését tartalmazza (a két projekt együtt adja ki a 8,9 milliárd forintot).

A Várbazár és környéke teljesen a következő őszre lesz kész a tervek szerint: felújítják a teljes utcát, teret és még a kikötőt is. Így az épület tavaszi átadása után még némi kellemetlenséget fog okozni az útszakasz rendezése.

A régészeti munkákat hamarosan lezárják, a külső rész L. Simon szerint ebben a pillanatban 90-99%-ban kész, a TELJES készültség kb. 60 százalékos. A palotaépületek tetőszerkezeti munkálatai már befejeződtek, sok helyen kőműves munkák zajlanak, a bazársoron ebben a pillanatban műemléki elemek helyreállítása folyik és… L. Simon innentől hosszasan és részletesen taglalta, mely munkálatok hol tartanak éppen, miközben az egyes munkafázis sikeréért gyakran adott hálát a teremtőnek.

Az épületkomplexumban lesz majd rendezvényterem, előadótér, bazársor, cukrászda, reneszánsz kert, mélygarázs; és ami a Várbazár fennállása óta még sosem volt: lépcsős, mozgólépcsős közvetlen összeköttetés a budai várral!

Várkert bazár
Impozáns tervek (MTI)

Egy kis részt megtekinthettek az újságírók a kormánybiztos vezetésével, a látvány egy óriási építési terület, hatalmas gödörrel, aminek a közepén daru áll - kb. ott lesz majd a mélygarázs, az autók pedig az Orvostörténeti Múzeum mögül tudnak be- és kihajtani.

Bár az Ybl Miklós tervei alapján készült épületet 1883-ban adták át, a kollektív emlékezetben mégis inkább az Ifiparkként maradt meg. Miután 1980-ban egy Edda-koncerten a felvezető rámpa kőfala a közönségre omlott, bezárták, majd ideiglenesen kinyitották. 1984-ben végleg bezárták, azóta pusztult.

Az épületegyüttest 1996-ban a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolták.

Miután október elején elhunyt Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos, L. Simon vette át a megbízatást.

(Itt lehet elolvasni és megnézni, hogy festett a terület, amikor 2011-ben arra jártunk)

(Ide kattintson, ha a jövőben nem akar lemaradni a posztjainkról!)

Tovább


Ilyen funky a zsidónegyed

A Zsebkönyv a zsidónegyedről - fiataloknak című könyv két nyelven készült: angolul és magyarul (és a Zachor Alapítvány adta ki). A magyar kiadást olvastam el. Íme.

A 135 oldalas mondjuk, hogy útikönyv a hétkert mutatja be, egész pontosan a Király utca- Rákóczi út; és a Kis- és Nagykörút által határolt területet, ami egyenlő a zsidónegyeddel. Az ilyen könyvekben mindig a tippek-kulisszatitkok rész a legjobb, ennek is ez az erőssége. Én pl. hiába jártam öt éven át a Kazinczy utcába iskolába, közben és utána a környékre bulizni, most pedig hiába dolgozom a Dob utcában és ebédelek nap mint nap a kerületben; elég sok meglepő infóval szolgált. Szinte készteti az embert, hogy keresse fel annak a háznak a hűlt helyét, ahol Petőfi és Jókai lakótársak voltak, míg össze nem balhéztak (Dohány utca 16-18.), egyen egy kóser pizzát a Kazinczy utcában, látogassa meg az egyik utolsó kefekötőt a Dob elején (ezt amúgy meg is teszem az elkövetkező napokban).

könyvAz első oldalra nyugodtan lehet firkálni (Fotók: Tuba Zoltán)

A könyv nemcsak a terepen sarkall interaktivitásra, a könyvvel is hasonló bánásmódot javasol. Az első oldalon arra buzdít, hogy firkálja csak le nyugodtan a gondolatait az ember. Mindezek, a felfedezésre sarkalló attitűd, a fotók és grafika montázsa és a helyenként (különösebb indokoltság nélkül) felbukkanó kézírás ráadásul szuperdivatos, és kicsit Keri Smith elképesztően jó könyveinek stílusát idézi. A szövegek lényegre törők és szikárak, ami egyáltalán nem baj. A bevezető szerint a szerzők nagyon fiatalok, pompás, hogy korosztályuk frissességét nem azzal akarják megjeleníteni a szövegben, hogy teletömik lazázó (vagy idegesítő) szlenggel.

könyv

A szálláshelyek-fejezet kicsit fölösleges a magyar kiadásban, a zsidó kultúrával és helytörténettel kapcsolatos infók viszont - a végén egy zsidó szótárral – kimondottan jók, ebből is egy csomó olyan dolgot tudtam meg, amiről sosem hallottam vagy elmentem mellette, hiába mászkálok a környéken már bő tizenöt éve. Az erősen vizuális kiadványban egyedül a fotók minősége ingadozó, összességében viszont kompakt, hasznos kis könyv Budapest alighanem legpezsgőbb városrészéről, mely egyelő a fapados turisták kedvelt desztinációjával. Ja és a mérete is pont megfelelő.

könyv

A morgolódóknak pedig egy rossz hír: a zsidónegyed régen is tele volt kávéházakkal és mulatókkal, ezeket az utcákat tekintik a pesti kabaré szülőhelyének. Szóval hiába volt régen minden jobb, a hétkerben korábban sem lehetett nyugodtan aludni.

könyv

Öt tudásmorzsa a könyvből:

1. Azért van a Madách téren az a nagy, vöröstégla burkolatú diadalív, mert innen indult volna a Madách sugárút. Amit aztán szerencsére nem csináltak meg.

2. Seress Rezső Dob utcai lakásában minden nap pontosan kettőtől hatig hallgatta a Szomorú vasárnap különböző nyelveken készült feldolgozásait. Ezt egykori szomszédjától, Presser Gábortól lehet tudni.

könyv

3. Petőfi Sándor és Herzl Tivadar ugyanoda járt középiskolába: a Pesti Evangélikus Főgimnáziumba.

4. Az ősmozi már a 19. században megjelent Budapesten: a Király utca 27-ben tartotta Ungerleider Mór az első árnyképvetítéseit, ami egyértelműen a mozi elődjének számít.

5. A negyed egyik legnagyobb, sok háztömböt összefogó kertje a Nagy Diófa utca 30-32-ben van. Az eperfákkal teli kertbe egy könyvesboltként is működő kávézón keresztül lehet besétálni.

(Ide kattints, ha a jövőben nem akarsz lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Reblog