Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A nap képe: forradalom helyesírási hibákkal

Konceptofon
Fotó: Konceptofon

Tovább


In memoriam Vidámpark

A Budapesti Vidám Park a Városligetben működött az 1800-as évektől 2013. szeptember 30-ig, 6,5 hektárnyi területen. Különleges hangulatú, az elmúlás melankóliáját megidéző filmetűddel búcsúzunk a jelenségtől. Mindenképpen érdemes kitenni nagyba, mert kellemes látvány!

(Ide kattintson, ha nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Sokkal segítőkészebbek az emberek, mint gondolnánk

Kolléganőnket elcsapta egy terepjáró, ezért a lábadozás után hetekig mankóval járt. Miközben a gyorsan pirosra váltott lámpákkal küzdött, megtapasztalta az agadálymentesítés aktuális helyzetét és azt is, mennyire figyelmes Budapest a mozgássérültekkel. Kihozzák neki a gyorsétteremben az ételt? Lehet pasizni mankókkal? Meglepő tapasztalatok a videóban. 

(Ide kattintson, ha a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Önkiszolgáló bicikliszervízt kaptunk a svédektől

Átadták Budapest első önkiszolgáló kerékpáros szerviz- és információs pontját a Vérmezőnél csütörtökön. A park Széll Kálmán térhez közeli végénél bárki megjavíthatja biciklijét az ott található eszközökkel, vagy felfújhatja a kereket - írja az MTI.

Kép innen

A szerviz- és információs pont átadásán Karin Olofsdotter svéd nagykövet azt mondta, hogy ez a harmadik budapesti projekt, amelyet a nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a fővárosi önkormányzatok és svéd vállalatok közösen valósítanak meg. Korábban a Margitszigeten hoztak létre egy úgynevezett ökojátszóteret és megújították a Lánchíd parkot.

A nagykövet egy friss svéd felmérést is említett, amely szerint a munkába gyalog vagy biciklivel járóknál 40 százalékkal kisebb a szívroham kockázata, mint az autósoknál.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes pedig azt mondta, hogy a közös projekthez a svéd partnerek eszközöket adtak, a Főkert három hét alatt elvégezte a munkálatokat, a Corvinus egyetem tájépítészei megterveztették a beruházást, a fővárosi önkormányzat pedig anyagilag járult hozzá. Azért a Vérmezőnél létesült a szervizpont, mert több kerékpárút keresztezi egymást, és egyébként is népszerű találkozóhely - magyarázta a főpolgármester-helyettes.

Tovább


"Legalább négy ember segített életben maradni"

Gábor október elsején motoros balestet szenvedett a Nagy Lajos király útja és a Bácskai utca sarkán. Szabályosan haladt motorjával, amikor a kereszteződésben egy autós nem adta meg neki az elsőbbséget és oldalról elcsapta. Azóta kórházban fekszik, és az orvosok szerint még két-három hónapig ott is kell maradnia. Telefonon beszéltünk, elmondta, hogy ezekben a napokban annak szurkol, hogy ne kelljen elveszítenie a lábát.

Íme a részletek a 37 éves férfi felhívásából, melyet a Facebookon publikált: „Most értem arra a pontra, amit mér rég meg kellet volna tennem. (…) Ha jól emlékszem rengetegen, de legalább négy ember segített életben maradni közvetlenül, önzetlenül. Egy törött kezű fiatalember egy bolt elől irányította azt a két ifjú titánt, akik elkötötték a combomat. Egy idősebb hölgy, szóval tartott, "kényelembe helyezett", nadrágszíját adta a fiúknak. Szeretnék nekik köszönetet mondani, ha meglennének. Keressük meg őket. Köszönöm!”

Mint mondta, a balesetre egyáltalán nem emlékszik, csak az utána következő percekre. „Alighanem sokkot kaptam, mert nem fájt a lábam - amit fogtam, mivel leszakadt. A törött kezű fiú a játékbolt előtt állt, kék gipsztartó volt a gipszén, ő szólt a két fiúnak, hogy kössék el a lábamat, mert elvérzek. A két srác huszon-harmincéves lehetett, de nem nagyon mertem megnézni őket, mert tudtam, hogy nagy baj van, csak annyit kértem tőlük, hogy szorítsák a lábamat, amennyire tudják. A néniről olyan emlékem van, hogy próbált megnyugtatni, kérdeztem, milyen a lábam, mondta, hogy csúnya, de megcsinálják. A fejem alá rakta a sisakot és a kesztyűt” – ennyivel egészítette ki Gábor a felhívásban írtakat.

Annyit mondott még, hogy szeretne köszönetet mondani ezeknek az embereknek, amit máshogy nem valószínű, hogy ki tud fejezni, mint egy meleg kézfogással.

Aki magára ismer a leírás alapján, kérjük ide írjon: koszonet2013@gmail.com

Kb. ez a kereszteződés volt a baleset helyszíne:

(Ide kattintson, ha a jövőben nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Leállítják végre a Bálnából kilövő lézerfényeket

Nem vagyunk éppenséggel konzervatív arcok, de annak nagyon-nagyon örülünk, hogy november elejével eltűnik végre Budapest egéről a szuperidegesítő, a 90-es évek lézerdiszkóit idéző fény, ami eddig a Bálna tetejéről cikázva irritálta Budapestet. Az MTI szerint a három hónapja üzemelő lézerfény-installáció lényege az volt, hogy felváltva mutatott rá a város egy-egy nevezetességére. Hát, nem tudom, nekem csak annyi jött le belőle, hogy amikor esténként az erkélyen pihengettem, egy idegesítő fénycsóva bomlasztotta az idillt (sokáig azt hittem, hogy a Citadella diszkóból jön a Gellért-hegyről).

Amúgy azért pont pénteken áll le, mert akkor nyílik meg a Bálna, ami egy kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum lesz. (Már írtunk róla egyszer és még fogunk is.)

UPDATE: A Bálna nem elsején, hanem rá egy hétre fog megnyílni. Azért továbbra is szurkolunk, hogy pénteken álljon le a fény.

lézer BálnaMár csak néhányat kell aludni, és leáll (Fotó: MTI)

(Ide érdemes kattintani, ha nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Filozofikus rejtély a Duna-parton

Hónapokon át mentem át rajta bringával, és mindig eltűnődtem, mi ez, és most végre le is fotóztuk. A Rudas fürdővel szemben áll ez a teljesen értelmetlen, a bringás és gyalogos forgalmat zavaró és ennélfogva totál balesetveszélyes szép, hirdetések elhelyezésére alkalmas oszlop. Fölötte most épp Dés László látható, de nyilvánvalóan nem ő a "megkerülhetetlen ember", aki fölfújta ide ezt a filozofikus-rendszerkritikus feliratot, hanem valaki más. De ki?
(Fotók: Tuba Zoltán)

(Ide kattintson, ha nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Belvárosi tetőkert a Keleti fölött

A Keleti pályaudvartól kb. két percre ácsorgunk hat emelet magasságban, körülöttünk válogatott gyógynövények és egy bozontos kutya. A kilátás pazar, a szellő lágyan fújdogál, síncsikorgást nem hallani, a MÁV szignálja halványan zümmög. István tetőterasza megint csak olyan helyen van, ami inkább az elkerülendő környék, semmint a hely, ahol kell egy lakás címszó alatt van elraktározva a legtöbb ember fejében. A rosszhírű környékbe ágyazott idilli helyszín újabb példa arra, hogy fölösleges előítéletesen közelíteni a budapesti ingatlanokhoz (itt az előző példa).

Fotók: Tuba Zoltán

tetőteraszIstván – aki reklámszakember - és párja három éve élnek itt. Két lakást vásároltak a tetőn, melyek három kritériumnak kellett, hogy megfeleljenek: belvárosi, fényes és ki lehessen rakni eléjük a grillsütőt. A 350 négyzetméternyi tetőterasz elnyújtott U-alakban öleli körbe az egybenyitott lakásokat, mindegyik előtt egy-egy kiszélesedett kert. Az egyiket közösségi kertnek szánták, a másikat egy nyugis ázsiai kertnek. A kezdeti lendület és néhány hobbikertépítéssel töltött fárasztó hétvége után - egyévnyi küzdelmet és egy elszáradt gyepet követően - elfogadták, hogy ehhez nem értenek. István ezért szakemberekhez fordult, akikre a neten bukkant, és csak annyit kért tőlük, hogy a kert „legyen szép, könnyen kezelhető és izgalmas”. Ez két évvel ezelőtt, nyáron valósult meg, azóta a kertész szakik háromszor jönnek évente, hogy fenntartsák ezt az állapotot.

tetőterasz Kilátás távcsővel (Kattintson rá!)
Jó időben a tetőterasz voltaképp a lakás kiterjedt része: itt dolgoznak, itt vacsoráznak, itt látják vendégül az ismerősöket, grilleznek, napoznak és gyönyörködnek a pazar kilátásban (a Puskás stadion, az MTK-pálya, a budai vár és a budai hegyek is láthatók innen). Sokszor gyűlnek össze náluk a barátok, ismerősök: néha akár 40-50 ember is, és hiába élnek társasházban, nincs gondjuk a szomszédokkal, mivel nincsenek közvetlen szomszédok, alattuk pedig ismerős lakik.
Valószínűleg, még ha kétnaponta hívnának vendégeket, akkor sem tudnák felélni azt a rengeteg fűszernövényt, ami a kb. 20 centis földrétegen és a kaspókban megterem: csak néhány példa: zsálya, citromfű, menta, levendula, petrezselyem, koriander, rozmaring, tárkony. sztívia (az új cukor). És a zöldség-gyümölcs szekció: paradicsom, paprika, mángold; málna, szeder. A hátsó kertet főleg dísznövények uralják: kúszónövények, fűfélék, bambuszok, a kert közepén pedig egy kis feketefenyő is jól elvan.

Guszti, a hatéves holland pásztorkutya szerencsére békén hagyja a növényeket, és mivel a fejében a kert a lakás kiterjedt részeként van jelen, csak végszükség esetén pisil közéjük.

tetőterasz Kattintson Guszti hátára, és a többi kép is előjön!

Sokféle madár jár ide – faforgácsot széttúrni és a kert végében lévő csobogóban fürdeni -, előfordult egér is, de elkapták. Hogy Budapestet is elérte a klímaváltozás, jelzi, hogy közvetlenül távozásunk előtt egy kacsafarkú szender is megjelent az egyik virág körül, ami régebben csak hazánk szubmediterrán vidékein, így pl. Pécsen fordult elő. A nagydarab rovar érdekessége az, hogy kiköpött úgy néz ki és úgy is viselkedik, mint egy mini kolibri.

tetőteraszKacsafarkú szender a Keleti fölött (Galéria a kép mögött!)

Amikor a 2007-ben épült lakásokat Istvánék megvették, még úgy tűnt, hogy a küszöbön a környék fellendülése, ám 2009-ben minden fejlesztés megállt a Keleti környékén (is). A tulajdonosok ugyanakkor bíznak a környékben és hogy egyszer ez is Budapest belvárosának szép és megbecsült részévé válhat - főleg ha befejezik a négyes metrót és átadják az évek óta lezárt Baross teret. Amit már most kedvelnek a lakásban és a tetőteraszban, hogy „közel van a belvároshoz annak minden előnyével és nincs vele annyi macera, mint egy kertes házzal”.

(Ide érdemes kattintani, ha követni szeretné blogunkat! Szuper tetőkertje van és még a lombhullás előtt gyorsan megmutatná? Ide írjon: bpluszp@gmail.com!)

Tovább


56 golyónyomos épület 1956-ból

Először csak általában fotóztam romos épületeket, de észrevettem, hogy sok közülük golyónyomokat visel. Aztán eszembe jutott még pár olyan "megsebzett" épület is, amire már korábban felfigyeltem séta közben. Ezeket tudatosan kerestem. A legtöbb golyónyomot a 6., a 7. és a 9. kerületben láttam, jellemzően azokon az utcákon és tereken, ahol intenzívebb fegyveres összecsapások voltak 1956-ban.

Ezek a golyónyomok szép lassan eltűnnek, ami jó is és rossz is. Jó, mert megszépül a város és nem nyomasztanak tovább a kellemetlen emlékek. Rossz viszont azért, mert így eltűnik egy figyelmeztetés, hogy a fegyver nem játék. S talán mire ezek a golyónyomok mind eltűnnek, már nem lesz olyan generáció sem, aki háborúról vagy fegyveres forradalomról tapasztalatból beszél. Ezért tartottam fontosnak megörökíteni a forradalom (vagy világháború) tünedező nyomait. Persze ez a gyűjtés nem teljes, hisz még rengeteg 56-os és II. világháborús emlék van Budapesten, amit még dokumentálni kellene. Tudok még olyan helyszínekről, ahova eddig nem sikerült eljutnom, de a tervem az, hogy folytatom a gyűjtést.

Fotók: Balogh István - Konceptofon

Térkép a helyszínekről, nagyban itt lehet megnézni!

Mind az 56 kép megtekintéséhez ide kell átkattintani.
(Info, Facebook és mailcím itt, ide pedig akkor érdemes kattintani, ha nem akar lemaradni budapesti híreinkről!)

Tovább


Tíz érdekesség a városi biciklizésről

Van ez a városi bringázás, ami szerencsére egyre divatosabb jelenség. Egy pompás dolog apropóján ejtünk szót erről épp most: október végéig tart még a Bringázz a munkába-mozgalom, és amellett, hogy szuper kezdeményezés, egy halom remek cuccot lehet nyerni pusztán azért, mert valaki biciklin közelíti meg munkahelyét. A városi bringázás nagyon-nagyon közel áll a szívünkhöz, meg vagyunk győződve róla, hogy jobbá teszi az életet - és aki az elmúlt hetekben délután 5-7 között kocsival végigment a körúton, tudja, miről beszélünk.

bringaFotó innen

Tíz érdekesség a városban való bringázásról - egy részét egyenesen a Magyar Kerékpárosklubtól tudjuk:

1. Mitől paráznak leginkább az emberek a budapesti forgalomban? Íme: a gépjárműforgalom sebessége, az autósok viselkedése, a rossz levegő, a kerékpárlopástól való félelem.

2. VALÓBAN veszélyes Budapesten bringázni? Erről nincsenek egzakt felmérések, de a szakik szerint nem az. Az egyetlen megbízható indikátor a témában a halálos balesetek száma, ami alapján Budapest belső városrészeiben egyáltalán nem veszélyes a kerékpározás.

Ebben a videóban azt teszteltük, hogy lehet bringát szállítani tömegközlekedésben

3. Ha valaki úgy dönt, hogy nem akar tovább félni, ám nincs elég mersze magától elindulni, néhány szamuráj aktivista ingyen megtanítja. 2009-ben kezdték el a Magyar Kerékpárosklub aktivistái az ún. bebicikliztetést, ami egy remek oktatóprogram és havonta két alkalommal rendezik meg tavasztól őszig. Itt lehet őket elérni.

4. A túra kettő-két és fél óra hosszú, melyen olyan útvonalat dolgoztak ki, ahol a legkülönbözőbb forgalmi szituációkat és valamennyi kerékpárforgalmi létesítménytípust be tudják mutatni. Négy-hétfős kis csoportokban haladnak két instruktorral (1 elől 1 hátul).

5. Mikor kiflizünk bringánkkal a forgalomban és veszélyes az? Íme.

6. Oké, legyőztük a forgalommal kapcsolatos félelmeinket, már csak a biciklitolvajokkal kell valahogy elbánnunk. Ennek van egy egyszerű módja: kizárólag jó minőségű, erős zárat szabad venni! Általános szabály: lakatra a kerékpár értékének kb. 10%-át költsd, olcsóbb kerékpároknál ez az arány akár nagyobb is lehet. Edzett acélból készült lakatokat érdemes vásárolni - U-lakatot vagy acélszemes láncot. Az acélsodronyokat és gerinclakatokat könnyen lecsípik, vastagságuktól függetlenül. Ökölszabály az, hogy amelyik lakat hajlékony anyagból van, az általában nem edzett acél, és pillanatok alatt elvágható! (További infó itt!)

7. Annak, aki már bringával jár, itt egy szuper budapesti mobil alkalmazás: rögzíti a nap mint nap bejárt bringautadat, amit névtelenül fel is lehet tölteni.

applikációA piros csík vastagsága jelzi a leggyakrabban használt útvonalakat

8. Lesz több kerékpársáv egy-két éven belül? Egész biztosan lesz. Plusz bringát tesztjelleggel már lehet szállítani pár villamoson, trolin és buszon. Itt teszteltük.

9. Jön a tél, ezért tök fölösleges ez az összeállítás? Dehogy! Íme, ilyen öltözékben érdemes hasítani a zimankóban.

Ez a Bringázz a munkába! őrületesen funky videója

10. Most pedig mindenki álljon fel szépen a gép elől, és pattanjon a biciklijére! Itt van két budapesti kerékpáros térkép: egy, kettő.

UPDATE: Október 23-án elhaladt az ötszázezredik bringás a kiskörúti mérőműszer előtt:

Tovább


Reblog