Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gerillasörfőzők, önmutogató designerek, javítgató önjelöltek, fenntarthatóság! Hétvégi programajánló

Péntek este Bábok éjszakája lesz a Holnemvolt Parkban. Egy éjszakára hamisítatlan mesevilág költözik a régi vidám park területére. Lesz biciklin érkező miniatűr cirkusz, Babszem Jankó és a három kismalac, apró és óriásbábok.

Ezen az estén az A38 hajón az Anima Sound System visszanyúl népszerű dub-reggae albumához, a Shalomhoz. A lemez huszadik születésnapja alkalmából az eredeti felállás többi tagjával együtt adják elő a lemez anyagát.

Gólyában pénteken a Vasárnapi gyerekek, szombaton a Balaton zenél.

A kulturgerillák, a gerillajóga és a gerillamarketing után megérkeztek a gerillasörfőzők. Péntektől szombatig lesz lehetőségünk megtudni, kik azok a gerillasörfőzők, honnan jöttek, mit akarnak? Ki az Rothbeer, Csupor, Horizont, Golem és Möszjö...?!

Nyit a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo kiállítás. A világ legjobb sajtó- és dokumentarista fotóit október 25-ig nézhetjük meg.

Elindul a Design hét 2015. A rendezvényhez kapcsolódóan számos kiállítás nyílik, például Haiku és csomók címmel Gera Noémi, Király Fanni ékszertervezők és Somogyvári Kata fotóművész közös kiállítása a MOM parkban. Lesz Home Sweet Home kiállítás, amely a következő kérdéseket feszegeti: hogyan válik egy fogalom tárggyá, hogyan szivárog be az otthonunkba a világ, hogyan válik mikrokörnyezetünk a társadalom tükrévé, és hogyan inspirálják a tervezőket a történelem nagy változásai? Az idei designhét díszvendége Spanyolország. Nyitott stúdiókat látogathatunk, betekinthetünk a BATTILA szemüveg manufaktúrába vagy a hajótervezésre és gyártásmenedzsmentre szakosodott EMBER Design stúdióba. Lesznek beszélgetések és még több, sok jó dolog.

A világon már igen népszerű és szimpatikus kezdeményezés, a Café Fusi két héten keresztül segít megjavítani elromlott kütyüinket a műszereinktől a ruháinkig. A bütykölésen túl filmvetítésekkel és egyéb kultúrprogramokkal gazdagítják a közös tevékenykedést.

Szombaton, szeptember 26-án Őszi Pagony feszt Bartos Erika új könyvével, az Eszterlánc mesezenekarral. Lehetőség lesz összeismerkedni Danny bá’-val, a világ legszórakoztatóbb tanár bácsijával és másokkal.

Az idén a Ráday utca is beáll az önmagukat reklámozó utcák sorába, és szombat-vasárnap a Ráday Feszt-tel vár bennünket. Az idén első ízben megrendezi a gitár ünnepét. A Nemzetközi Gitár Egyetemmel azt szeretnék elérni, hogy ez a nap minden évben a gitár ünnepe legyen. A hétvégén a gasztronómiai és kreatív élmények mellett a fesztivál fellépői között lesznek többek között: a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanulói és Pusztai Antal, Choose Cheese, Harmath Soma és Tóth Péter.

Az Óbudai Bornapokon az óbudai főtéren boros pavilonjai mellett fellép Harcsa Veronika zenekarával, a Bin Jippel, a Hot Jazz Band és a Budapest Bár is.

Az Ajtósi Dürer soron a Dürer rendezvényházban Art Expo Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár lesz. Az idén második alkalommal megszervezett rendezvényen olyan művészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, akiknek eddig erre kevés lehetőségük volt.

Caption

A Millenárisra beköltözik a Fenntarthatósági Nap, immáron nyolcadik alkalommal. Ez egy fesztiválkonferencia, ahol szakmai beszélgetéseket tartanak a fenntarthatóságról közszereplőkkel, művészekkel, ismert emberekkel. Kiállításokat, koncerteket rendeznek afterpartyval, ahol fellép a Dublic és szombaton este a Rotfront!

Fotó? Berta Zsófia

Szombat délután a Magyar Angelman Szindróma Alapítvány játékos pikniket szervez a sajátos nevelési igényű gyereket nevelő családok számára a Városligetben.

Este a Patyolatban a Metanoia Artopédia mutatja be Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára – tizennyolcadik variáció című előadását. „Az előadás a holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.”

Vasárnap jönnek a szelíd motorosok a Hősök terére! Csak óvatosan közlekedjenek! A Gesztenyéskertben Halász Judit új lemezének bemutatója lesz, miközben ez a nap, szeptember 27-e a Kávé napja, korlátlan kávéivási lehetőségekkel.

Tovább


Újlipótvárosba  szárnyas malacok , tündérek, békák költöztek

A játszóterekre „kihegyezett” szülők, gyerekek által kedvelt Cerka-firka park, a Költők parkja, a Békás park, a Margaréta park, a Fővárosi Állatkert és a Budakeszi vadaspark játszótereinek alkotói, a kapolcsi Ilona-malom Műhely újabb játszóteret készített, ezúttal a XIII. kerületben, a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertjében.

Az irodalom sodronyán, Weöres Sándor Tündér című verse ihlette Bóbita játszótér egy művész íróasztalának sziluettjét mintázza, ahol az íróasztal eszközei most a játszótér játékelemeiként elevenednek meg.

Így válik a képzeletbeli ceruzaforgács paddá, papírlappá az angyalokkal telerajzolt ütéscsillapító öntött gumiszőnyeg.  A békákból a festékpaletta színkeverői, a palettából a homokozó körüli pad lesz. 

Az álló és feldőlt ceruzákból kiváló mászókát építettek, és a ceruzatartóra táblák kerültek, amit már igencsak használatba vettek a gyerekek. 

A festékestubusból kifolyt festék lesz a bújócskázás, a csúszkálás és mászkálás színtere, míg az elfeledett tintatartó belsejében kötélhálós, gumiszalagos és láncos, zegzugos belső terekben lehet kalandozni.

Valószínűleg a kicsik kedvenceivé válnak majd az önálló, a versből jól felismerhető figurák, mint a szárnyas malac, a homokozó körül ülő angyalok, a paletta békái, a pitypang és a pihenő bóbita.

A kedvencem – a felnőtt kedvence – a ceruzák keménységét jelölő számokból és betűkből álló hamleti szójáték: 2B or not 2B.

A játszóteret tervező és kivitelező Ilona-malom Műhely tagjai elmondták, hogy az általuk készített játszóterek tervezése folyamán alapelv, hogy a játszótér valamilyen filozófiai gondolat mentén, önálló játszóelemekből álló egységes térré váljon. Olyan közösségi, jól játszható, izgalmas térré, ahol jól megfér egymás mellett szülő, gyerek, nyugdíjas.

Az egyik tervező : Pikó Viola és a kivitelezés vezető: Kassai Bálint
Zsuponyó Bea, tervező

A régi baráti társaságból játszótérkészítőkké avanzsáló csapat 20 éve épít játszótereket. A véletlen folyamán egy népfőiskolai fafaragó táborban felkért megbízásnak köszönhetően kezdtek el játszótereket építeni, ami aztán szépen lassan a műhely profiljává vált. A műhely tagjai közt szobrász, pedagógus, asztalos, tájépítész szakmát gyakoroló emberek vannak, akik együtt találják ki az épp emiatt egyedi tervezésű és kivitelezésű játszótereket. 

A szobrász: Takács Edvárd

A játszóelemeket, ahol csak lehet, természetes anyagokból, többnyire tömör fából készítik, de ahol szükséges, például a biztonsági elemeket a lehető leggyerekbarátabb eszközökből építik.

Mára a csapat kinőtte a Kapolcs alatti malom első műhelyét, és megnyitotta nagyobb telephelyét a faluban, ahol 12-13 ember dolgozik. A munkáik egyre gyerekérzékenyebbé válnak, például a játszótereken egyre több felismerhető (játékállat)egyeddel, növényfajjal lehet találkozni, például a Bóbita játszótéren a pitypanggal, Őrmezőn puhatestűeket mintázó rugósokkal.

Az izgalmas játékelemeket kezdik felfedezni az óvodák és bölcsődék is, ezért a csapat már tervezi a kifejezetten kicsik számára  kialakított játékokat. A másik igény szerinti fejlődési irány pedig, úgy néz ki, a fitneszparkok edzőeszközeinek megformálása lesz, mint például Nagykanizsán a csónakázó tó mellett, mesélte Kocsis Csaba és Zsupi, Zsuponyó Bea.

Fotók: szerkesztő

(Ha a nem szeretne lemaradnie posztjainkról, ide klikkoljon!) 

Tovább


Iskolai tűzfalfestészet

Ha a Kliknek nem sikerül feldobni a gyerekeket, akkor majd megteszik azt a tűzfalfestmények.  Az elmúlt héten átadott tűzfallal együtt a városban már nyolc iskolában örülhetnek a festett falaknak a diákok, az iskolai dolgozói és a gyerekek szülei.

A Neopaint csoport elmúlt héten átadott több mint 1000 m²-es alkotása a város legnagyobb tűzfalfestménye lett. Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskolába festett képen Vidák Zsolt grafikája látható, aki részletgazdag, Rotraut Susanne Berner népszerű böngészőinek világára emlékeztető, vidám, humoros alkotásaival a fiatalok nagy kedvence. Júliusban a művész több grafikáját láthattuk a Telepen a My little Budapest című kiállításon. 

Az erzsébetvárosi „Dobsuliba” házhoz jön az erdei iskolák hangulata: az idei szezonnyitásra készült el a magas hegyek ölelésében megbúvó csónakázó tavat ábrázoló festmény.

Valamikor tavasszal előzte be a testvériskoláját az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, ahol a suli belső homlokzatára önmagát tükrözve, mintegy folytatólagosan festették falra magát az épületet, borostyánnal színesítve.

Az erzsébetvárosi tűzfal-rehabilitációs program részeként tavaly a Hernád utcai Baross Gábor Általános Iskola kapott 700 négyzetméteres felületen egy nagy mesevárost. A képen perspektivikusan a mindennapi élet tevékenységeit, többek között dolgozó embereket, autószervizt, focimeccset, folyón evező kajakosokat, parkban piknikező embereket és sárkányeregetést ábrázoltak.

Az előző falfestményektől leginkább a Madách Imre Gimnázium oldalára festett kép tűnik ki. Az itteni illusztráció eltérően az előzőektől, nem a természethez, a játékos hangulati ábrázolásokhoz, a mindennapi cselekvésekhez nyúl, hanem a hetedik kerület egyik emblematikus ütőerét, az Erzsébet körutat ábrázolja

A Dohány utcai általános iskolában is a Dob utcai festmény hangulatára emlékeztető festmény van, de itt patak csörgedezik, heveredni hívó patakparttal.

Még a tűzfal-rehabilitációk hajnalán, 2011-ben festette ki virágokkal a Színes Város csoport az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Iskola udvarán található tűzfalat.

2014 szeptemberében pedig a XVIII. kerületi Kandó Téri Általános Iskola szánkózódomb melletti, fás-füves tér közepén álló, fehér kis épületének falaira festettek erdei tájat a Színes Város csoport alkotói.

Fotók:

Alsóerdősori képeket köszönjük Fazakas Pálmának!

Többi kép: Szerkesztői fotók, Neopaint, Színes város fotói
 

(Ha a világért sem maradna le posztjainkról, ide klikkoljon!) 

Tovább


A sugárzásra reagáló vályogfal, szerelem, liget. Kezdődik a részvétel hete!

Kik azok a civilek? Mit és miért csinálnak? Hatékony-e a munkájuk? Kinek jó ez? Kiben bízik jobban a lakosság, a civilekben, a helyi önkormányzatban vagy a politikusokban? Miben segíthetnek nekünk, és másoknak? Hasonló kérdésekre kaphatunk válaszokat a mai napon kezdődő Részvétel hetén.

 Az egyhetes országos rendezvény színes programokon keresztül hívja fel a figyelmet a civil cselekvés fontosságára, a lakosságot érintő aktuális helyi és országos problémákra, ügyekre és a civil társadalom függetlenségére.

Közelebb mehetünk aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozó ügyekhez, de azt is megengedhetjük magunknak, hogy a helyi szervezetekkel együtt megismerjük szomszédainkat. Lesz itt minden játék, beszélgetés, borkóstolás, jótékonykodás és még tüntetés is. Az idei héten közel 100 program közül válogathatunk.

 Ma még bekapcsolódhatunk a Budapesti Városvédő Egyesület, A Liget maradjon liget és a Civil Rádió által szervezett, a hazai közösségi rádiózás helyzetéről szóló nyilvános beszélgetésbe.

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Szívdobbanás programja

 

Holnap (szeptember 22-én) a Magnet Közösségi Ház és a NaNe egyesület interaktív beszélgetést tart párkapcsolatról, szerelemről, az egyenlő és a bántalmazó párkapcsolatokról és a párkapcsolati erőszakról. Az egyesület felmérései szerint az első komoly párkapcsolataikat kezdő fiatalok az egyik legveszélyeztetettebb csoport, mivel nekik még igen kevés tapasztalatuk és információjuk van arról, hogy mi megengedhető egy kapcsolatban, és mi számít erőszaknak.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Zöld Fiatalok egyesülete szeptember 24-én és 25-én „kicsit” belekotor a Paksi atomerőmű építését körüllengő kérdésekbe. A Millenárison és a Városligetben a közönség részvételével együtt, egy 2-2 méter magas, speciális mázzal bevont vályogfal kicsinyített mását készítik el, ami akkor fog készre égni, ha az atomerőműből veszélyes mértékű sugárzás szabadul ki. A vályogfalat Paks közelében is megépítik majd az ősz során.

Ugyanezen a napon a TASZ workshopot rendez az Aurórában arról, hogyan kezdeményezz helyi népszavazást.

25-én tizedik alkalommal rendezik meg a Kutatók éjszakáját. Az ingyenesen látogatható és a Részvétel hetéhez is kapcsolódó programokon megismerkedhetünk „világmindenség titkait fejtegető a kutatókkal, bepillanthatunk a látogatók által máskor nem látogatható kutatói munkahelyekre”.

Szeptember 26-án az újpalotai lakótelepen Szomszédünnep lesz, ahol végre találkozhatnak is egymással a szomszédok, akik együtt megteremthetik a lehetőségét annak, hogy beleszóljanak a terület és környezetük fejlesztésébe.

Szeptember 27-én a legkisebb generáció foglalja el a Hősök terét. Ezek a kis szelíd motorosok műanyag motorjaikon arra szeretnék a lakosság figyelmét felhívni, hogy a jövő nemzedéke egy tisztább, egészségesebb környezetben szeretne felnőni.

 A Járókelő.hu közös köztéri problémagyűjtésre, kátyúmakrózásra vár bennünket a Szent Gellért téren.

 28-án a Lépjen Be a Nappalimba! program keretén belül fedezhetjük fel a várost egy hajléktalan ember és a szociális munkások szemével. Olyan helyeken sétálunk, amikről a mindennapi rohanásban nem is gondoljuk, hogy az valakinek az otthona, tárgya, vagy hogy az ég a plafonja.

 

Tovább


A háromnapos programok hétvégéje

Kicsit olyan érzésem van, mintha mindenki ezen a hétvégén szeretné meghódítani a közönséget. Nagyon sok minőségi program közül választhatunk péntek reggeltől vasárnap hajnalig.

A Placcc fesztivál közepére érkeztünk. Ebből az alakalomból ma meg lehet hekkelni a várost. Ehhez a programhoz kapcsolódik szombaton a Don’t eat group laboratóriuma. A Remixing the City: Loop Event című audiovizuális és intermediális akció a mai mindennapi nagyvárosi élet köztereinek, az „emberi területek” lenyomatainak bemutatására tesz kísérletet. Vasárnap a noppa 2015-ben folytatja a tavaly elkezdett Ez a hely MENŐ! interaktív várostörténeti jelölőhálózatának bővítését. Ezen az eseményen a Ferencváros egyes különleges múltú helyei kerülnek térképre, olyanok, amelyek a mindennapi életben észrevétlenek maradnak. A projekt célja rámutatni azokra az épített értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a szemünk elől, más épületek, tárgyak, vagy éppen az idő által. 

Szintén a középidős az ARC kiállítás.

 Csütörtökön elstartolt az Orosz filmhét. Az idei válogatásban öt fontos, Magyarországon még nem vetített kortárs filmet nézhetünk meg. A Drága Mamában huszonéves fiatalember igyekszik elszakadni anyukája szoknyája mellől; az Intim helyek a mai moszkvai középosztály titkaiba ígér sajátos bepillantást, a Páciensek című film egy házasság válságát tárgyalja ki a pszichológia és a vallás párharcán keresztül. A Korrekciós osztály főhőse egy tolószékbe kényszerült kislány, aki az iskolában először szembesül igazán a nagybetűs élettel.

Amír fia, Iván


Az Amir fia, Iván egy igazán aktuális film. Egy, három gyerekével a háború elöl menekülő szevasztopoli nő egy üzbég faluban élő férfi házában talál menedéket, akinek a harmadik felesége lesz...

Erre a hétvégére esik a Kulturális örökség napjai is. Az idén több mint 300 helyszínen, 657 ingyenes program lehetőséggel várja látogatókat az eseménysorozat. Ebben az évben Rómer Flóris, Róth Miksa és Klebelsberg Kunó születésnapja, valamint a két világháború évfordulója került fókuszba. A sok budapesti helyszín közül – a belvárosra koncentrálva – nyitva lesz Seress Rezső otthona a Dob utcában (épp abban a házban, aminek a tűzfaláról most szedik le a vakolatot). A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát maga az épületrehabilitáció építész tervezője mutatja be. Egész napos sztoricserebere lesz a Városfal pihenőben. Nyitva lesznek a Nemzeti Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum pénzügyi palotái.

Hopp Ferenc múzeum kertmegnyitó

 A Hopp Ferenc múzeumban a Kert megnyitón popup képeslapkészítésre is lehetőség lesz. Érdemes szemezgetni a térképről.

Az Európai mobilitási hét keretén belül autómentes lesz a hétvégén az Andrássy út.

Vasárnap ez évben a Kazinczy utcában Autómentes Gyermeknap lesz. A gyermekek világnapján még jobban figyelnek a gyerekekre. A tavalyihoz képest is több gyerekprogram, többek között rajzverseny, kézművesfoglalkozások, Helló Anyu! ökojátszóház, a Rutkay Bori banda és a Roszica Bolgár Gyermek Táncegyüttes várja a gyerekeket. A kísérő felnőttek bekapcsolódhatnak a bulinegyed életével, problémáival, az ingatlanpiac változásainak hatásával is foglalkozó urbanisztikai fórumba. A kertekben koncerteket hallgathatunk, zenél a Canarro, Bognár Szilvia és az Etnoé, utcán lesz a Nagy Edi trió, és lesz a Lány a liftben koncert.

Péntek este 18.00 órától a lengyel irodalomkedvelők számára igazi ínyencséget kínál a Gdansk Könyvesbolt és büfé.

Pálfalvi Lajossal A Transz-Atlantik megállói. Gombrowicz című könyvéről Németh Orsolya beszélget. A beszélgetés alatt a legfinomabb lengyel kézműves söröket lehet kóstolgatni.

Szombaton a közeli szomszédos utcában a Libellában Kasza László „lesz és kész” című kiállításának megnyitóján lehet részt venni.

Péntek este a Budapest Parkban lép fel az elektro swing és a downtempo kedvelőinek kedvence, a Parov Stelar és zenekara. A Dürer kertben a Jónás Vera Experiment ünnepli 4. születésnapját. Szombaton este az Aurórában a Taraf de Akácfa magyar–svéd–francia zenekar táncoltat. Ugyanezen az estén az Ellátóházban Dj Maandjet trip-hop, hip-funk, soul, jazz, electro, hip & reggae zenéket kever.

Szombat éjszaka negyedszerre rendezik meg a Színházak éjszakáját. Az eseményhez a budapesti színházak színe java csatlakozott. A programok közül itt is nehéz választani. A Jurányiban a Duda Éva Társulat táncosai például a Bélaműhely zenészeivel tánc parkour estet tartanak. De ezen az estén itt lesznek a Grecsó fivérek, betekintést kaphatunk a férfiak szexuális világába, a TÁP színház „kéming outol”. A Szkénében hatha jógával kezdik az estét, és fokozatosan lazul a program kiállítással, tárlatvezetéssel, felolvasóesttel és végül Müller Péter Sziámi and Friends & Pintér Béla és Társulata koncerttel.

Trafóban Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria kurátora tart exkluzív tárlatvezetést Mihut Boscu Kafchin önálló kiállításán. Lesz Trafó-mozi és Most ilyen. Milyen lesz? címmel A Dollár Papa Gyermekeinek novemberben bemutatásra kerülő új produkciójának olvasópróbája is. Az Örkény Színházban meg ott lesz a Hanem zenekar, a Katonában Kultúrpolitika Veiszer Alindával, és legfőképpen Hírszínház élőben. 

Tovább


Mi történik a Dob utcai tűzfallal?

Épp nagy erőkkel verik le a Dob utcában a vakolatot az egyik épületről – a város egyik legrégebbi tűzfalfestményével együtt.

Még mielőtt bárki megijedne, hogy hova tűnik szemünk elől a Lumen zöldséges Zsuzsija (legalábbis a falra festett változata), Jankovics Barnabás, a Neopaint képviselője elmondta, hogy mivel beázott a fal felülről, és egy része betokosodott, ezért most a teljes vakolatot eltávolítják, és majd márciusban újra megfestik a képet.

...és majd újra...

Avagy a tűzfalfestmény nem tűnik el, csak megújul.

Tovább


Három budapesti galéria a világ legjobbjai között

Három magyar kortárs galéria is felkerült a Blouin Artinfo nemzetközi online magazin válogatásába. A világ minden részéről friss információkkal rendelkező, a művészeti körökben nagy respektnek örvendő, nemzetközileg jegyzett képzőművészeti szakmai lap 36 országból válogatta össze a világ 500 legjobb galériáját.

A listára felkerült budapesti galériák a pesti belváros pezsgő művészeti élettel bíró bulinegyedében találhatók. Az ACB és az Inda galériák 10 (plusz/mínusz 1-2) évesek, míg a Chimera-Project két éve alakult. Míg az első két galéria többnyire forprofit tevékenységet folytat, addig a Chimera érdekes mixet alkot.

A Chimera-Projekt egyik alapítójával, Mittich Bogi szociológussal beszélgettünk, a listára való felkerülésük apropóján.

A Klauzál tér oldalában megbúvó kis galériát 2013-ban alapította Bogi és Patrick Urwyler művészettörténész.

Kupcsik Adrián kiállítása

Már az sem teljesen világos, hogy miként keveredik „össze” egy szociológus a művészettel olyannyira, hogy galériaalapítóvá válik, de az végképp nem, hogy a Chimera miért projekt, és miért nem galéria. Tulajdonképpen, pont ezekkel a kérdésekkel kapok választ a harmadik és negyedik bennem lévő kérdésekre, hogy vajon mi végre a Chimera-Project sikere és a magyarországi galériáktól való különbözősége, ha egyáltalán van ilyen.

Koós Gábor kiállítás

A projekt elnevezést azzal indokolja Bogi, hogy kísérleteznek a galéria modelljével, és a galériát nem kizárólagosan forprofit rendszerben működtetik. A Chimera mitológiai alakra visszavezethető neve is a több, különböző tulajdonságokat magában egyesítő alakzatban rejlő jelentésre utal. A Chimera- Project működését is ez a hármasság jellemzi, kereskednek, menedzselnek és támogatnak.

Önálló nonprofit kezdeményezésük a Chimera Art Award, aminek a célja a művészek nemzetközi láthatóságának növelése. Az idei év nyertese az orosz Ekaterina Shapiro-Obermair, kiállítása október 1-jétől november 6-ig lesz majd látható a galériában. Létrehoztak egy bilaterális csereprogramot Inter Art néven. Ez egy adott régióra fókuszáló oda-vissza kapcsolat, amikor a résztvevők mindkét országban kiállítanak. Tevékenységük jelentős része így nem a hazai, hanem a nemzetközi színtereken zajlik.

Perneczky Géza


Jellemzően nemcsak saját művészeik munkáit állítják ki, hanem valamilyen tematikus koncepció körül rendezett tárlatok keretében, meghívott nemzetközi művészekkel is dolgoznak.

Kútvölvgyi-Szabó Áron

Tevékenységük fő sodronya nem a hazai, hanem a nemzetközi színtereken zajlik, ami másfajta lendületet eredményez mind az itthoni, mind a külföldi jelenlétben, mind a művészek nemzetközi megítélésében.

Saját művészeiknél is figyelnek arra, hogy a tematikus tárlataikba bekerüljenek, de még inkább arra, hogy minél több önálló kiállításuk legyen külföldön.

Mivel a csoportos kiállítások számos művész megismerését, „kipróbálását” teszik lehetővé, a két alapítónak jócskán akad lehetősége arra, hogy azokat az alkotókat válasszák be saját művészeiknek, akik megfelelnek a Chimera-Project elvárásainak, amiket a professzionalitás, a szakmai igényesség és a konceptuális beállítottság vezérel.

Stano Masár

A galéria művészei közé tartoznak Perneczky Géza neoavantgárd konceptuális, Koós Gábor konceptuális alapokra helyezett grafikus, Kútvölgyi-Szabó Áron hálózatelméletekre építő, Stano Masár posztkonceptuális és Kupcsik Adrián művészek.

Bogi a Chimera-Project sikerét egyelőre két pillérre alapozza. Mindenképpen fontosnak tartja azt, hogy a Chimera nem akar „kis magyar focit” játszani. Szakmai együttműködéseket építenek ki és a nemzetközi színtéren dolgoznak, nemzetközi projektekben, külföldi művészekkel, kurátorokkal, így egyre erősödik a globális network rendszerük, amire már most is jelentős projekteket lehet alapozni. Most is éppen egymást érik a külföldi szerepléseik, a berlini Positions es a Vienna Contemporary vásárokon képviselik művészeiket.

 „Értéket kell teremteni, és az megteremti a következő értéket” – vallja Bogi.

A siker másik alappillérének tartja a saját és partnere üzleti tapasztalatait. Patrick egy művészeti startup, a works.io alapítójaként, Bogi pedig saját szervezetfejlesztő karrierje révén értenek a vállalkozásokhoz, amit a művészeti menedzsmentre is át tudtak konvertálni.

Tovább


Duna-parti kilátások

Lesz-e Budapestnek pezsgő életű, a lakosság és a turisták számára is használható belvárosi Duna-partja, amin sétálni is lehet?

Úgy tűnik, a fővárosi városvezetésnek eltökélt szándéka, hogy legyen.

A meghirdetett, Rak-park elnevezésű pályázattal a város felzárkózhat a hasonló adottságú európai városokhoz.

 

A Duna menti területek fejlesztéséről szóló fővárosi tanulmánytervben, illetve hasznosítási koncepcióban található ütemezés szerint a Duna-partok átépítése három szakaszban, a finanszírozási lehetőségektől függően valósulhatna meg.

 

Első ütemben a legfrekventáltabb partszakasz, a pesti belvárosi rész újulna meg, második ütemben a fejlesztés észak irányban folytatódna az épülő Dagály Úszóközpontig, tekintettel a 2017-es vízi világbajnokságra. A harmadik ütemben a budai oldalon a Kolosy tér és a Döbrentei tér közötti szakasz újulhatna meg.

A Fővám tér és a Kossuth tér közötti rakpartszakaszra a főváros nyílt tervpályázaton keresi a legjobb ötleteket. Olyan terveket várnak, amelyek figyelembe veszik a már felújított belvárosi közterületeket, és szerves kapcsolatot alakítanak a ki a belváros és a Duna között.

 

Budapest V. kerület-Dunafürdő (Forrás: egykor.hu)

A pályázat négy fő területet érint. A pesti alsó rakparton a Kossuth tér és Petőfi tér közötti autós közlekedés forgalomcsillapításával, a gyalogos és kerékpáros közlekedés figyelembevételével a közterületek megújítását kellene megoldani.

Kikötő a pesti alsó rakpartnál.
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Fotó:Klösz Györyg

A Duna-parti fő tér szerepét betöltő Széchenyi teret valahogy be kell kapcsolni a belvárosi köztérhálózatba, mindezt úgy, hogy a közúti forgalom ne sérüljön, ellenben gyalogos és kerékpáros útvonalakat kell kialakítani.  

Széchenyi István tér, szemben a Magyar Tudományos Akadémia, kb. 1889. Forrás:  Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Fotó: Klösz György

A harmadik elem a Duna vizére tervezett rekreációs, kikötői és vendéglátó funkcióknak, rendezvényeknek helyet adó úszóműrendszer kialakítására és a kapcsolódó kikötőhálózat megújítására vonatkozik. A Belgrád rakparton, megőrizve a jelenlegi forgalmi kapacitást, a közterületek megújítására és a nemzetközi hajóállomás újrarendezésére kell koncentrálni.

Tovább


Hétvége a szolidaritás jegyében

Esős hétvége fantasztikus programokkal, nehéz választásokkal. Hova menjünk, hova is mehetünk?! Pénteken kiváló kiállítások nyílnak.

Fotó: Csoszó Gabriella

Érzékeny és fontos témát jár körbe Csoszó Gabriella az Éjjel-nappal 7ker csoport tagjaival, akik két napon keresztül fotózták a Király utca és a Klauzál tér környékét. Azt keresték, hogy melyek azok a helyi ügyek, amelyekben az önkormányzatnak lépnie kellene, és mit jelent ma roma fiatalként felnőni a „bulinegyedben”. A nyolc fotóesszé bemutatásának a helyszíne a Király utcai K11 Művészeti és Kulturális Központ.

Fotó: J.Nagy András

A Knoll galériában J. Nagy András Senki nem látta kétszer című kiállítása nyílik meg. J. Nagy András 2010 óta fotózza Budapest és más európai városok otthontalan, nemkívánatos utcai lakói életének jeleneteit saját építésű kamerájával. Az építészet, a fogyasztás, a szegénység, a hétköznap, a természet, a hanyatlás és az emberi lét elemei egyszerre vannak jelen a fotóin.

Ma megnyitott az ARC Magyar Álom című kiállítása is, ami szeptember 27-ig lesz látható.

Az ARC kiállítás szomszédságában egész hétvégén Főzdefeszt van, a legmenőbb street foodosok jelenlétével.

Elkezdődött a PLACCC fesztivál, immáron 10. alkalommal hekkelik meg a várost. 

Este, az A38 hajó tetőteraszán lép fel az egyik legeredetibb világzenekarunk, a Meszecsinka, amelyet a JaMese vezet majd fel. A koncerten részt vesz Karen Arutyunyan, a Deti Picasso és a Wattican Punk Ballet énekese is.

Photo  Balazs Turay – itt: in #MarchofHope.

2015. szeptember 12-a Szolidaritás napja: Budapesten az együttérzés helyszíne a Keleti pályaudvar lesz. Ez alkalomból fellép a jazz és afrikai zenei alapokat vegyítő Euro-African Playground zenekar, Katalin Burns népdalénekes, a Soulclap Budapest & Guests képviseli a hip-hop-soul-funk világát, és lesz még Ladánybene 27 és a jamaicai stílusú reggea-t játszó Riddim Colony is. Az esemény este 8-kor ér véget, utána egész éjjel hivatalos támogatóbuli lesz az Aurórában, kiváló DJ-kkel!

A képen látható ház David Karas munkája.


Valószínűleg csak véletlen egybeesés a szolidaritáshoz fűződő másik esemény, az utcajogászok bulija. Az utcajogászok már öt éve fogadják ügyfeleit a Blaha Lujza téren minden pénteken 3-tól 5-ig, a szerveződés a jövőben már egyesületként tudja majd segíteni a rászorulókat. Azutcajogász születésnapi bulin és támogatói napon megismerheted őket!

2015. szeptember12-én 16 órakor a Gallery Weekend Budapest keretében Beke László tart tárlatvezetést a Chimera-Projectben látható PostContemporary kiállításon. 

Szombat este a Cabaret Medrano lép fel a Pótkulcsban, Darvas Benedek meghívott berepülővel, aki majd a zongorán játszik.

Vasárnap zárul a Szentpétervári új akadémizmus című kiállítás, ebből az alkalomból izgalmas koncertekkel, többek között a Vostockkal és a Wattican Punk Ballettel várja a látogatókat a Ludwig múzeum szombaton este!

Vasárnap a 30 WizzAir Budapest félmaratoni után villa.korzó design vásár lesz a Barabás villában.

Este pedig a Keep Swinging Egyesület az utolsó nyári szabadtéri szvingtáncestjével zárhatjuk a hétvégét.

Tovább


Mobilalkalmazással segítik a kerekes székesek akadálymentes közlekedését

Egészséges, mozgásában nem akadályozott ember nemigen tudja elképzelni azt, hogy mennyivel hosszabb tolókocsival közlekedni, mint normál esetben. 

 A Route4U a mozgásukban korlátozottak számára kifejlesztett alkalmazás, amit a rászorulók egyfajta ünnepléssel egybekötve tesztelhetnek szeptember 10-én. Az androidos okostelefonokra kifejlesztett app a közösségi tudásra és aktivitásra épülő térképpel együtt válik hasznos egységgé.  Vagyis a város minél nagyobb része válik az akadálymentesítés szempontjából információgazdaggá, annál biztosabban és kényelmesebben közlekedhetnek majd a kerekes székesek Budapesten. 

Az applikáció a telefonban található érzékelők segítségével letapogatja az út felületének hibáit, érzékeli, hol vannak kisebb-nagyobb lejtők és járdaszegélyek. Az összegyűjtött adatokból személyre szabott és akadályoktól mentes útvonalakat tervez. 

Route4U hasonló rendszerben működik, mint a Wheelmap.org, ahol kerekes székkel elérhető helyeket lehet keresni. A kettő közötti különbség, hogy a Wheelmap.org (csak) abban segít, hogy a listázott 12 kategóriában megadja azt az információt, hogy az adott hely akadálymentesített, részben akadálymentesített vagy egyáltalán nem. Például a Kazinczy utcában a sokak szerint kedvelt kocsmák közül a 400 és az Ellátókert kapott akadálymentes zöld jelzést, a Bobek, a Kőleves, a Szimpla kert és a Kazimir csak a részben akadálymentesített besorolást kapta. 

A Route4U applikáció 8 kategóriában nyújt információt arról, hogy egy hely önállóan megközelíthető, segítséggel vagy egyáltalán nem akadálymentesített. A még nem elérhető applikáció segít megtervezni használója számára legoptimálisabb utat.

A tervezők úgy vélik, hogy ez az app nagymértékben elősegíti a kerekes székesek aktivitását, a való világban zajló életét. Kaput nyit a bezárt, ajtók mögötti létezés és az aktív élet között.

Tovább


Reblog