Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hétvégi betevők: Heti betevő, Norvégminta Fesztivál, Budapest Essentials. Programajánló

A hétvégén megint el leszünk kényeztetve érdekesebbnél érdekesebb programokkal. Nem viszem túlzásba a Budapest Essentials részletezését. A fesztiválnak köszönhetően a város olyan helyein, közterületein vagy akár világörökségi helyszínein is bulizhatunk, ahol eddig nem igen lehetett. A kiváló helyszíneken kiváló zenészek, együttesek, DJ-k játszanak, itt lesz a La Roux, a The Wombats, Solomun, Duke Dumont és a Riva Starr is.

A fesztiválprogramhoz kapcsolódóan igazi szombati csemege lesz az A38 hajón a török-balkáni népzenét játszó Kolektif Istanbul szextett.

Bár a Budapest Essentials lefedi a belvárost, szerencsére marad hely benne, például a Dürlin Budapestben, ahova 26–27-én beköltözik a Norvégminta Fesztivál, és ahol testközelbe kerülhetünk a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezetekkel. Szerencsére ezek az NCTA-nál nyertes szervezetek megkapták a támogatásokat, szemben a nagy Norvég Alap támogatásaival, ahol a pályázatok bezárása óta jó nagy a csend. Se nyertes, se támogatás. Mindenesetre ezen a hétvégén, ezen a fesztiválon most az információáramlásé, a meg- és felismerésé és az együttlevésé lesz a főszerep. Pénteken és szombaton a Rehab Critical Mass szervezőitől megtudhatjuk, mitől működik jól egy sikeres demonstráció, milyen lehet vakként vásárolni, kismamaként munkát keresni? Játszva szembesülhetünk a hajléktalanok mindennapi kihívásaival, jellemző élethelyzeteivel, és még beszélgethetünk is velük. Társasjáték keretében kipróbálhatjuk, meg tudnánk-e élni a segélyből, családi pótlékból vagy akár a gyesből.

A Kék Pont-ot a nyolckerben leépítették, de ők nem épültek le – most a fesztiválon a Kék Pont Felépülési Caféban „élő könyveikkel”, a felépülőkkel lehet beszélgetni. Itt lesznek Pécsről a Retextilesek, akik felépítik a Retextiland-et. A résztvevők régi ruhákból készíthetnek új fonalakat, és a nap során készült termékeket hazavihetik vagy közös performansz keretében felhasználhatják.

A K-Monitor, az Átlátszó.hu, a Transparency International Magyarország és a többiek megpróbálnak sok kérdés között választ találni, arra, hogy miért fontos az átláthatóság, mit tehetünk a korrupció ellen állampolgárként, civil szervezetként vagy éppen egy önkormányzat vezetőjeként? Esténként a Tilos a Rádió DJ-i, Marge, Color Star és Parno Graszt adnak koncertet.

Egy napra nem elég egy világnap. Június 26-a az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja és a Design világnapja is. Az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából a TASZ tart filmvetítést és beszélgetést este 7 órakor az ANKERT-ben.

A design világnapján, ami egyben a Design Hét Budapest bevezető eseménye is, designhét díszvendége Spanyolország kapja a főszerepet. A többnyire a Cervantes Intézetben tartandó eseményeken a formatervezés változó szerepe és jövőformáló energiái állnak az előadások fókuszában.

Június 25-én elkezdődött a Klasszikus Indiai Filmek Fesztiválja 2015 a Puskin moziban. A fesztiválon az indiai filmgyártás nagy klasszikusai közül válogattak. A filmhetet az indiai álomgyár egyik grandiózus, hollywoodi szagú, A nagy muszlim uralkodó című filmjével nyitják meg. A július 1-jéig tartó vetítéseken műsorra kerülnek Tagore műveiből készült produkciók, valamint Bimal Roy, Bollywood egyik legmeghatározóbb rendezőjének utolsó filmje is, A rabnő.

Szombaton a Heti betevő adománygyűjtő bulival jelentkezik a Gólyában. A Heti betevő egy lelkes önkéntesekből álló civil szervezet, akik a helyi kocsmák, éttermek, civil szervezetek és a lakosság bevonásával, rászorulóknak főznek, és ingyen osztanak ebédet vasárnaponként a Klauzál téren. Az idén a Heti betevő bővült, és a VIII. kerületre is kiterjesztették a tevékenységüket. Az itteni szervezet bázisa a Gólya lett, mint, ahogy a hétkerben a Kisüzem. Az a Gólya, akit véletlenül kihagytam a VIII. kerületi tuti helyek bemutatásából, de azóta sem veszítettem szem elől. A szombatra szervezett adománygyűjtő bulin sokszínű programok mellett ismerkedhetünk meg a szervezet tevékenységével, szervezőivel.

A 16.00 órakor kezdődő partin lesz játszóház a gyerekeknek, és Élő Könyvtár a Város Mindenkié csoportosulás „élő könyveivel”. Jávor István „Emmaüs” című dokumentumfilmje a külföldi segítő szervezetekről és az élelmiszer-pazarlásról szól. Bemutatja a francia Emmaüs alapítvány gondozói hálózatát, és megpróbál reális képet mutatni a szervezet összetett munkájáról és problémáiról is. Az esti partin itt lesznek a slammerek, koncertezik a Magashegyi Underground és Djüm Djüm, és végül jönnek a DJ-k.

És végül azok számára, akik szívesebben futnának minden fesztivál helyett, ajánlom a Mozgás éjszakája rendezvényt szombaton éjjel. A tervezett program szerint a város különböző pontjain, de többnyire a Városligetre fókuszálva mindenféle sportágat űzhetünk a zumbától a floor curlingig.

Tovább


Divattervezők aukciójától az Utolsó Lüzisztratéig. Múzeumok éjszakája

A Menekültek világnapján, szombaton a Múzeumok éjszakáján nem lesz könnyű választani a programok közül.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény a divat szerelmeseit várja ezen az éjszakán. A Winkler Nóra által vezetett aukción magyar divattervezők különleges ruhadarabjaira és kiegészítőire lehet licitálni. A legismertebb hazai tervezők, köztük Nanushka, USE unused, Je Suis Belle és Dora Abodi ruhái és kiegészítői kerülnek „kalapács” alá.

Az aukció pikantériája, hogy nemcsak női és férfi darabokat bocsátanak árverésre, hanem – mivel az Óbudán található textilmúzeum Magyarország első kutyabarát múzeuma – kutyáknak készült designerdarabokra is licitálhatnak a gazdik. A formatervezett nyakörveket és kiegészítőket két óriás uszkár „mutatja” majd be.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet könyvtára és múzeuma különleges programokra invitálja a közönséget. Az Orbis Pictus, avagy a szemléltetés az iskolában című állandó kiállítás mellett ezen az estén a szecessziós iskolaépület alkalmi színpaddá változik, ahol az Országos Diákszínjátszó Találkozó díjazottjainak produkcióit mutatják be. A diáktársulatok mellett fellép Katona László és Kovács Krisztián a Scherer Péter rendezte Ady/Petőfi darabjával.

Az est másik fénypontja lesz Hamvai Kornél Arisztophanész-átirata, a Lüzisztraté. Az improvizációs és zenés darab eredeti története szerint az athéni nők megunják, hogy nem szólhatnak bele a történelemformáló döntésekbe. Van köztük azonban egy, aki mindenkinél okosabbnak bizonyul, és szexsztrájkot hirdet. Úgy tűnik, a nemek harcában az elmúlt 2426 év alatt kevés dolog változott.

A Néprajzi Múzeumban Kapuk a világra címmel megismerheted az erdélyiek, az afrikaiak, az egykori bánki nyaralók, a magyar zsidóság és a 19. századi vidéki élet hagyományos kultúráját. Este 10 órától Afrika-party DJ Koyával.

A Ludwigban Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságát először bemutató nagysikerű tárlaton maga az operatőr tart dedikálással egybekötött közönségtatlálkozót. A Vörös horizont,  orosz és exszovjet művek a Ludwig Múzeum gyűjteményében című kiállításon bemutatják az Assza című szovjet-orosz filmdrámát.  Különkiadással jelentkezik a Tilos Rádió Kelet-Európával foglalkozó, Vostock című műsora.  Faludi Juliannával és Kemény Vagyimmal teázós tárlatvezetésre számíthatunk.

A P'Art Café teraszon DJ Bem & Matild keveri összegyűjtött bakelitjeit, majd az Irie Maffiá-s Élő Marci és a ghánai születésű, de jelenleg Magyarországon élő M3NSA csapata, a RedRed koncertezik. A duó az afrikai és karibi popot vegyíti az elektronikus tánczene friss trendjeivel.

A Nemzeti Múzeum stílusosan az álom köré szervezi programjait az éjszakában. Már délutántól álomvilággá alakul a MALTER, az MNM foglalkoztatója, ahol a gyerekek elkészíthetik álmaik szereplőit vagy mumusait. A felnőttek korabeli Richter-plakátokat nézegethetnek, filmeket nézhetnek, és a végén beugorhatnak egy pizsamapartira is.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Trabant kerül a főszerepbe. A Go Trabi Go csapatának köszönhetően 15.00 és 23.00 között a múzeum udvarán ki lehet próbálni a Trabike-ot, azaz a pedálos Trabantot, lehet "Trabantot tömni" csomagokkal, valamint egy Óriás Trabant Puzzle-t is össze lehet majd rakni.

Fotó: Serinus


A Gross Arnold műterem sem szeretne eltörpülni a nagy múzeumok mellett. Az év legrövidebb éjszakáján a Rokytka Műhely ismét bemutatja Az 1001 éjszaka meséi című büfészínházi estet. Az előadást követően DJ Alick Sethi és VJ Somito San biztosítják a hamisítatlan keleti hangulatot.

Tovább


Színbombás Kopaszi, Tilos Maraton, moziéjszaka. Hétvégi programajánló

Ha valaki ma olvassa a posztomat, és már elhúzott a Balatonra, jó eséllyel lemarad a város minden idők legszínesebb bulijáról, a Holi Peace Budapestről, amely csupa szerénytelenséggel Magyarország legnagyobb color fesztiválja. Valójában joggal, mert ezen az estén annyi Holi-port önthetsz magadra a Kopaszi-gáton, amennyit a pénztárcád bír. A színes port óránként hatalmas vízágyúkkal bombázzák rá a tíz DJ szelektálására bulizó tömegre.

Van, aki a gyerekekre is gondolt: szombaton a Napozóban CityMatiné lesz fakockák, turbórágók és üveggyöngyök között.

Napozó

Délután kezdődik a Cinematiné 5. kiadása a Café del Rióban. Tulajdonképpen egy röpke alvás után csak átnyargalunk egyik zenei mátrixból a másikba. Itt ismert külföldi DJ-k, a francia Dyed Soundorom, a frankfurti fenegyerek Robert Dietz és a felkapott román kettős, Livio & Roby keveri a lemezeket a Duna-parti tánchoz. A hazai csapatból a Debut és a Badgirls legjobb DJ-i gondoskodnak majd a hazai dallamokról. A parti persze este nem ér véget, hanem after partyval folytatódik este 23 órától hajnal 6 óráig.

Aki viszont tényleg moziban szeretne menni ezen az éjszakán, és nem a Cinématinéra, ahol valami másféle mozi van, az menjen inkább a Corvin mozi moziéjszakájára, ahol olyan filmeket nézhetünk majd meg, mint a Mad Max: A harag útja, Az éhezők viadala, a Jurassic World premier-előadása, a Harcosok klubja, a Liza, a rókatündér vagy a Kódjátszma.

Kicsit visszahúzódva a belvárosba; a hétvégén még tart a Tilos Maraton. Szombaton a Tilos Selection napján olyan DJ-k szerepelnek, mint Palotai & Ludmilla, Chissa, Carl Oh, Gnork, Raw-Soul és Yinna. A Ricsárdgír ma lesz. A bográcsból csodaszarvaspörkölt, Boeuf Bourguignon és füstöltmakréla-saláta kerül terítékre.

Vasárnap a sok buli után bringázhatunk egy egyenlőbb világért (ráfér) a budai Várból a vasúttörténeti parkig, és közben megnézhetünk jó sok tárlatot és múzeumi kiállítást. A programhoz tartozó bebiciklizésprojekt alatt ingyenes közlekedési oktatás is lesz.

A gyerekes családok meg Rutkai Bori Sárkányjárgányával landolhatnak a PIM udvarán. 

De aki teheti, az menjen csak bátran a vízpartra!

Tovább


A nyúlon túl paprikás is - A hétvége kilenc fesztiválja Budapesten

El lehet menni a hétvégén a városból, csak nem érdemes. Összesen kilenc, nem is akármilyen fesztivál kínálja a színesebbnél színesebb programjait.

Már elkezdődött az egyik korábbi posztunkban megírt MargóFeszt és az Ünnepi Könyvhét. A Vörösmarty téren szombaton tartják az irodalomrajongók hagyományos, társastáncos utcabálját.

A környezetvédelem világnapján, ma kezdődik a Liget Fesztivál az autómentes Városligetért. Három napra autómentes parkká változik a Városliget. Lezárják a Kós Károly sétányt, ahol ingyenes családi és gyerekprogramok, koncertek várják a Ligetbe látogatókat. Bemutatkoznak a Ligetben működő intézmények, többek között a Szépművészeti Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum és a Fővárosi Nagycirkusz. Gyerekeknek lesz kötélpálya, ability park, bringás bemutató, bábszínházi előadások és táncház Szalóky Ágival. Ingyenes koncertet ad Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, az Apacuka zenekar, az Iszkiri együttes, a Parno Graszt és még sokan mások.


Pénteken kezdődik a Tilos Maraton a rádió adománygyűjtő rendezvénye. A Dürer kertes rendezvény kilenc napon át, június 5-től egészen 13-ig kínál programokat. Természetesen lesz Tilos-adománypult, rengeteg fellépő a kerti színpadon, valamint a nagy- és kisteremben, DJ-k, koncertek, partik, szabad tűzön bográcsokban készült kaják, tematikus napok (családi-gyereknap, bringásnap, reggae-nap, dzsessznap, chillnap, világzenei, és roma nap), Robur stúdió, tombola. A mostani hétvégén színpadra lép többek között Mózes Tamara és Sütő Márton duó, a Song-óra Csoport, a Gentry Sultan és a Less Is More & Makrohang. Szombaton  a Kaldera, a Nagyvillany és Tilos Technopartival lehet elütni az időt. 
A vasárnap a Tilos családos, gyerekes napja, így aki nem a Belvárosi fesztivál Halász Judit-koncertjére viszi a gyerekét, az hozhatja ide az egész családját, mert nemcsak a Liget Fesztiválon lép fel Szalóky Ági, hanem itt is, de rajta kívül még szórakoztatja a népet Rolando Bűvész,  az Inner Garden, a Bujdosó Trió és a Moszkva Tér.

Az V. kerületi önkormányzat belvárosi fesztiválja is ma nyitja kapuit. A háromnapos nyárindító ingyenes fesztiválon parádés a fellépők listája. Pénteken Szatmári Juli, Irie Maffia, és Szűcs Judith-Aradszky László-Kovács Kati trió sokkolja a tömeget. A világzenei színpadon hallhatjuk és láthatjuk a már ritkán fellépő gyöngyszemet, a Zubolyt. A koncertek után pedig csenddiszkó Grabowskival, Sanyival, DJ Allstarzzal és sok mással. Szombaton jön a Belga, a The Carbonfools, a nosztalgia színpadon Horváth Charlie és Soltész Rezső is ott lesz. Vasárnap itt is családi nap, Halász Judit, Paprika Jancsi bábelőadás és más gyerekprogramok, esti jó koncertek Ivan & The Parazol, Magashegyi Underground és az Intim Torna Illegál együttesekkel.

Az Akváriumban meg a Brain Bar fesztiválon mondanak sokan okosakat. Hallgatni ér!

Szombaton lesz a Kórusok Éjszakája. Egy éjszakára kórusok koncerttermeivé válik a józsefvárosi Palotanegyed és a Pollack Mihály tér és környéke. Szemtanúi lehetünk az Acappella együttes rövid és szokatlan zenei performanszának, flashmobok és zenei játékok lepik el a Józsefvárost.

Vasárnap Judafest. Szerencsére ismét lezárják a Kazinczy utcát a Király és a Wesselényi utca közötti szakaszon. Az egykori Kereszt utca, ahol kóser húsüzemek, kóser éttermek, rézüzemek, kártyafestő műhelyek és kávéházak sorakoztak, egy napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak és a zsidó kultúrához kapcsolható, színesebbnél színesebb programoknak ad helyet. Június 7-én egy napba sűrűsödik a belvárosi zsidó és bulinegyed kulturális és gasztronómiai legjava Mautner Zsófiával. Itt is ingyenes koncertek lesznek, gyerekprogramok, a régi zsidó negyed elrejtett zugait bemutató városi séták, instant 10 perces lengyel-, magyar-, jiddis-, hébernyelv-tanfolyamok, különleges ételek, italok és egész napos vásár várja az érdeklődőket.

Vasárnap indul a Gyereksziget is. Az első hétvégén Gryllus Vilmos-, Halász Judit- és a Makám-koncertek várnak mindenkit a színpadon.

És vasárnap délután 15 órától még Nyitott Műtermek délutánja is van. Az esemény fókuszában most a fővárosban található műteremházak, az AMA Ház, a Budapest Art Factory és Art Generation állnak. Három – térben egymáshoz közel található – alkotói közösség nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Tovább


Maud, a csodapók rátelepül a városra. Hétvégi programajánló

Miközben tudom, hogy nagyon sokan várják már a szombat esti Stereo MC-koncertet az Akváriumban, semmiképp se feledkezzünk meg ma a Mutatványosok éjszakájáról a Holnemvolt Parkban. A 2013-ban végleg bezárt vidámpark területét egy este – mégpedig a ma este – erejéig ellepik a mutatványosok, a hintáslegények, a kikiáltók, Maud, a csodapók és még sokan mások. A Szeredás cirkusz itt lesz szenzációs világszámaival, kötéltáncossal, erőművésszel, éneklő kakassal, számoló szamárral és kígyótestű nővel. A mutatványosok mellett beüzemel az éjszakai szellemvasút, a kalandpálya, a Lökd meg kecskét-játék és az egykori varázsvilág összes attrakciója.

A Mutatványosok éjszakája mellett ma van az Adományboltok éjszakája is. Akinek ez idáig nem volt ideje megismerni ezeket a remek egységeket, vagy nappal nincs rá ideje, az mindezt ma éjszaka bepótolhatja.

Szombaton nyári (nyárkezdő) PagonyFeszt lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében. Az egész napos rendezvényen változatos kreatív, rajzolós, vágós és maszatolós foglalkozások, játékok, piknik, fényképezkedés várja a gyerekeket. Lesz óriásbuborék-kergetés, Bogyó és Babóca bábszínháza, Gryllus Vilmos-koncert, állatkerti bemutató és sok minden más.

És igen, pillanatokon belül vége az OFF-Biennálénak, ezért a hétvégén ideje felkerekedni és megnézni egy-két projektet. Szombaton Topor Tündével és Winkler Nórával bejárhattok még néhány helyszínt, akik nemcsak a művekről beszélnek majd, hanem arról is, hogy miért szeretik a programokat befogadó helyszíneket, mint például a Brody ArtYard, Chimera, OFFice, Trapéz és 2B kiállítóhelyeket.

Az OFF-Biennálé kedvencem, a Project Zone - Független művészeti terek térképe is látogatható még vasárnapig. A Project Zone egy olyan online adatbázis, amely művészek által működtetett kiállítóhelyeket, kiállítótérként használt magánlakásokat vagy pop-up kiállítótereket, autonóm zónákat mutat meg, nem csak virtuális térben. Az óbudai kiállítóteret az Architecture Uncomfortable Workshop csapata gondolja újra. A Project Zone online térképének zászlóit a hivatalokból, könyvtári katalógusokból, vagy akár az orvosi rendelőkből ismert kartotékszekrények dossziéi helyettesítik.

Délután 14.00 órakor kezdődik a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett gasztronómiai utcafesztivál az Andrássy út 62. szám alatt található épületük előtt, amiről már egy korábbi cikkünkben írtunk.

Caption

A KULTI-ban, a Csontváry Művészeti Udvarházban újra látható az Utolsó Csárdáskirálynő a Picaro Társulattól.

Szombaton este a legendás Stereo MC koncertje után a Mika Tivadar mulatóban ismét FrenchConnection party lesz, a francia retro- és mai muzsikákat keverő szelektorokkal.

Egész hétvégés program a 2. Lelkes Ásványbörze a MOM sportban, amely az ásványok, ősmaradványok, drágakövek, meteoritdarabok és ékszerek bemutatása mellett számos előadással, vetítésekkel és gyerekprogramokkal várja az ásványok, kövek, kőzetek kedvelőit.

És végül nem hagynám ki, bár már nem hétvége, hétfőn este a Jedermann kocsmában Darvas Kristóf játszik, és Roszik Hella énekel nekünk ingyen.

Tovább


Energikus zenei erőtér lesz Budapestből. Hétvégi programajánló

Az a helyzet, hogy szerintem a hét eseménye lefutott tegnap. Akua Naru és együttesének koncertje és a hajó közönsége a héten felülírhatatlanná vált.

Ha hiszek a hétvégi időjósoknak, akkor a beltéri programoké lesz a főszerep.

Egész hétvégén énekel az ország, legalábbis ennek a kórusprojektnek a hagyománya adta a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep ötletét. Ennek örömére négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a Müpa auditóriuma.

Egy másik zenei esemény, ami betölti az egész hétvégét, a II. Harmadik Ember Fesztivál, ami tulajdonképpen egy önszerveződő autonóm zenei és művészeti fórum. A fesztiválon kiadók, hanghordózók, könyvterjesztők és egyéb más fórumok találnak egymásra. A fesztivál két színpadon várja különböző zenészekkel a látogatókat, olyan együttesek állnak színpadra, mint a kanadai Nadja, a görög Calf, a Gentry Sultan vagy az Entrópia Architectúra. 

Péntek este a jó öreg  ef. Zámbó Happy Dead Band lép színpadra az Energy Workersszel a G3 Rendezvényközpontban. A Gólyában a Presszó Libidó Tangó várja a táncolni vágyókat.

Szombaton visszatér a bringa- és alkatrészbörze a Dürer kertbe, ami egyaránt jelenti a kerékpárok és a kerékpáralkatrészek vásárát és a közös szórakozást.

Ugyanezen a napon egész nap 15 éves a 30Y zenekar. Fél négytől a Mikszáth téren együtt zenél a zenekar Háy Jánossal, Likó Marcival, Egyedi Petivel és Grecsó Krisztiánnal. Utána a Parkban együtt ünnepelnek tovább a Cante Diem, a Popeye és a Kisavas Zenekarokkal.
A koncert után Bodó Marci és Anima DJ Set lett bekalkulálva.

Este a Kultiplex az Allnightbreakz egyik klubestje visszatér egy éjszakára, de immáron a Mikába. Régi klasszikus breakmuzsikák lesznek terítéken Vida G, Marka, Vida L. rezidensektől. 

Vasárnap az Akvárium Klubban ismét családi vasárnap lesz, ahol a fellépő zenekar a Rutkai Bori Banda lesz. A koncert mellett lesz még bábszínház, játékos programok, rajzverseny és KRESZ-pálya is.

Az OFF keretén belül csak vasárnap és hétfőn lesz lehetőségünk megnézni a Köztes Terek Hordozható Múzeuma című kiállítást a Müsziben. A Köztes Terek Hordozható Múzeuma egy nem konvencionális terekben bemutatható, nem szokványos közönségnek szánt képzőművészeti gyűjtemény. Tulajdonképpen egy olyan dobozparaván, amely a műtárgyak biztonságos szállítására, megőrzésére és bemutatására egyaránt alkalmas. Mobilitásának köszönhetően bármilyen kiállításra alkalmas. Bárhol eléri a közönségét, többnyire azokon a helyszíneken, ahol egyáltalán nem, vagy kevésbé szokás művészetről, nem-művészet-művészettel kapcsolatos kérdésekről beszélni.

Majdnem ugyanitt, csak egy kicsit feljebb, a Corvintető teraszán Palotai exclusive technoszettel áll a lemezjátszók mögé.

Este 19 órától Parti Nagy Lajos és Lukács József közös estje lesz a Nyitott Műhelyben. Az esten Parti Nagy Lajos irodalmi szövegire (mellé és hátterében) zenél a cimbalmos Lukács József.

Tovább


Hétszázezer lufival érkezik a 2. Rehab Critical Mass. Programok

Idén ismét lesz Rehab Critical Mass. Méghozzá vasárnap. A rendezvény, amely nem(csak) az „ép” emberekről szól, hanem azokról a hátrányos helyzetű emberekről is, akik mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, mentálisan akadályozottan élnek vagy halmozottan sérült emberek. De persze nemcsak róluk szól, hanem rólunk is, akik közt élnek, és akik vagy tudunk velük mit kezdeni, vagy sem, vagy tudjuk segíteni őket mindennapi életükben, vagy sem.


De mindezt sokkal jobban megfogalmazzák az érintettek ebben a Belga feldolgozásban.

A Rehab Critical Mass szervezői egy közel 2 milliós csoportot segítenek az érdekérvényesítésben, kooperációs készségük fejlesztésében és össztársadalmi elfogadásukban.

Olyan embereknek segít, akik nem tudják egyenlő esélyekkel képviselni saját magukat, akik nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a mindennapi életben.

A Rehab Critical Mass szervezői olyan akadálymentesítést végeznek, ami nemcsak az akadályok fizikai megjelenését, hanem a másképp gondolkodást is jelenti.

Az idei fesztivál erőssége az is, hogy nagyon színes kulturális, közösségi és fejlesztő programkínálattal várják a közönséget.

A rendezvényen fellép a Söndörgő, a Republic, a Gentry Sultan, a Rutkai Bori Banda, az Eszterlánc, Beck Zoli/30Y, a Hősök zenekarok és még sokan mások.

Önálló műsorral lép fel a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes. A Tánceánia Együttes-Artman Egyesület fogyatékosok közreműködésével mutat be egy előadást.

A koncertek és előadások mellett lesznek érzékenyítő programok, a Piros kakaóval fényvisszaverős díszek készítésére lesz lehetőség. A Nemzeti Közlekedési Intézet KRESZ-parkot épít, és kitelepül a Láthatatlan kiállítás is. És persze hogy szabad az ölelés, a Free Hugs hozza a szabadölelés-projektjét. Az Everness sátorban „chill out” babzsákokban lehet majd henteregni. A Spinners kerekes székeseknél graffitibemutató lesz. A lánchídon pedig 700 000 lufi emelkedik majd a magasba.

A 14 órakor a Clark Ádám tértől induló vonulásra a „Nemadomfel” csapata taxikkal, a Rickshaw riders riksákkal segíti a felvonuláshoz szállítani a résztvevőket.

Tovább


Ingyenes koncertek hétvégéje!

Anyahajó, Food Truck Show, Péterffy Bori-koncert! Hétvégi programajánló

Nyarakat idéző, láblógatós, parkban ücsörgős kinti programok tömkelege várja a városban ragadókat.

Úgy látszik, szakítunk a hagyományokkal, és nem külföldi sztárok szórakoztatják a közönséget az Európa napon, május 9-én. Mindegy is. A margitszigeti Atlétikai centrumban megrendezendő előadásokon, koncerteken kívül lehetőség van az európai uniós csatlakozásunk megünneplésére egy 11 km-es kör lefutásával. A várakozók Szalóky Ági, Cosa Polska vagy a Kerekes Band koncertjén és több meseelőadáson vehetnek rész. Este ingyenes Péterffy Bori & Love Band koncert-lesz!

A Dürer kertben Food Truck Show van (egész hétvégén). Több mint 50 kiállító várja különféle ételekkel és italokkal a vendégeket. Lesznek hazai specialitások, amerikai konyha, halas, húsos, gombócos, tésztás, sőt még vega jármű is.

A madarak és fák napján lezárják a Kazinczy utcát, megnyitják a Jókai-kertet. Az OFF keretén belülingyenes sétára van lehetőség, ahol több tárlat bemutatásához ingyenes vezetés jár.

És hát hol máshol, ha nem a József Attila-lakótelepen készítenek egy mobil szabadtéri Anyahajót, ami a helyi anyák és gyermekeik számára biztosít programhelyet. Ez egy jó nagy feltűnő térelem lesz, egy olyan hajó, amely kifeszített kötelek és ponyvák által kap formát. Lesz árboca, vitorlája, zászlója, belső tere kényelmesen, baba- és mamabarát módon bútorozottan fogja várni utasait.

A legapróbb részletekig kidolgozott terv megvalósításában közel 40 fő vesz majd részt, de ha felhúzták a horgonyt, és elindulnak, akkor bíznak benne, hogy a lakótelep többi lakója, potenciálisan 15 000 ember fog inspirációt kapni tőlük különböző közösségi kezdeményezésekhez.

Már megnyitották a Francia Intézetben Anna Lefebvre és Detvay Jenő Párhuzam című kiállítását. A kiállítás extra érdekessége, hogy a kiállításon a művészalbum egyes oldalait plakátformátumban is megszemlélhetjük, sőt kerámia fényképezőgépekkel, ritka és kis példányszámú kortárs kiadványokkal, művészkönyvekkel is találkozhatunk.

Szombaton az Urániában a Moszfilm filmjeiből nézhetünk válogatást. Az Uránia a hetven éve véget ért második világháborúról a Moszfilm filmjeivel a világháború traumájára összpontosítva emlékezik meg.

Caption

A koncerteken és bulikon kívül felhívnám a figyelmet a Húrkúrók és a Gentry Sultan koncertjeire az Aurórában, ami diszkóval párosul, és a Méhek zümmögnek majd a Mika Tivadarban vasárnap este.

Tovább


Madarakat és fákat a bulinegyed közepébe, menjenek a tarajosok a Jókai-kertbe!

Idén második alkalommal (igazándiból harmadik, mert az autómentes napon is) élvezhetjük azt, hogy milyen is az, amikor autók helyett madarak, fák, virágok, gyerekek, koncertek, kultúra, játék és gasztronómia veszi át a hatalmat a Kazinczy utcában.

A május 10-re, vasárnapra datált egész napos rendezvényt az idén az ázsiai és afrikai kultúra színes nyomvonala hatja át. Egész nap lesz háztáji piac, közös jótékonysági főzés és pinata készítés az Ellátó-kertben, kóstoló a világ lepénykenyereiből a Kőleves-kertben. Civil szervezetek, mint a Menedék Egyesület vagy a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány különböző programokon keresztül mutatják meg, mivel foglalkoznak.

Caption

A Menedék FC focibajnokságot rendez, és TUBI or not TUBI végre valaki beszél majd a galambokról, mi több, szélnek ereszti őket. A kicsik (s nagyok) távoli világok kínai, afrikai meséit hallgathatják a mesesarokban, zenei utazáson vehetnek részt a Bélaműhellyel, készíthetnek afrikai bábokat és rajzolhatnak, festhetnek, ugrálhatnak, ahogy ezt kedvük egy autómentes utcán engedi. Egész nap lesz zene. Muzsikál a Canarro zenekar, a Babra, a Szkojáni Charlatans és a Méhek.

A nap Soundpaintinggel zárul. Ez közös zenei és művészeti „alkotás” univerzális, multidiszciplináris jelnyelv zenészek, színészek, táncosok és képzőművészek számára, jelen idejű kompozíciókat hoznak létre. A több mint 1200 jelből álló jelnyelv Walter Thompson amerikai zeneszerző, szaxofonos nevéhez fűződik.

A Kazinczy utcai „fesztivál” szervezői részéről nem titkolt cél az élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb és párbeszédalapúbb belváros kialakítása, amelynek „csak” egy apró, de annál „figyelemfelkeltőbb” eleme a Kazinczy utca „autómentesítése” és kulturális átszínezése.

A Jókai-kertben (bővebben egy régebbi posztban olvashat róla) május 9-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának köszönhetően ingyenesen lehet látogatni Jókai Mór egykori kertjét, megismerni Jókai életének egy töredékét. A madárgyűrűzési bemutatón az érdeklődők megismerhetik a gyűrűket, a gyűrűzési eszközöket, hálókat és a befogott madarakat. A „Tarajosok és búbosok” szépségversenyen a legextrémebb tarajos, búbos hajfrizura lesz a nyerő. Punkok előnyben. Megtudhatjuk, milyen egy madárbarát kert, és megismerhetjük az év madarát, a búbos bankát és más állatokat, például a dunai tarajos gőtét. Itt háztáji piac helyett cincérpiac lesz és Csipogó játszóház.

Fotó: Erika Pereszlényi Photo

Tovább


Az OFF Biennále mindent és mindenkit offol

Az OFF nemcsak az igen színvonalas programjai miatt érdekes, hanem épp amiatt, hogy egy alulról szerveződő, önkéntes és nagyszabású művészeti esemény, ami művészek, alkotócsoportok, kurátorok, művészetszervezők, galériások és műgyűjtők együttműködésén alapulva valósulhat meg. Az állami támogatás nélkül megszervezett eseménysorozathoz a szervezők nem is kértek semmilyen állami támogatást, és nem is vesznek igénybe államilag fenntartott helyszíneket. Így az állami szcénától való függetlenedés lehetővé teszi, hogy a biennálén az érzékeny, kritikus, éleslátó kortárs művészet releváns válaszokat adjon a jelen kor aktuális kérdéseire

Az idei program talán még az előző évekhez képest is ütősebbnek bizonyul. Korunk kortárs művészetét és művészeit bemutató kiállításokon a festménytől a fotóig, a szobortól az installációig, a kísérleti filmtől a Youtube-videóig, az egyedi grafikától a sokszorosított fanzine-ig, a hangszeres előadástól a hanginstallációig, a hagyományos kiállítástól a köztéri akcióig, a performansztól a politikai karaokéig számos kortárs művel és programmal lehet találkozni Budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt.

Brückner János: ***CORPORATE FREE GIFT PRODUCT SHOW***
Default Productions: Happiness & Unhappiness Manual

Az egy hónapos programsorozat csütörtökön kezdődött. A Knoll galériában Eperjesi Ágnes, Paul Horn, Ipsics Barbara, Kozári Hilda és a Productions (Brückner János, Bódi Lóránt) művészi gyakorlatokkal reflektálnak az utóbbi évek kommunikációs helyzeteire, azokra a küzdelmekre, amelyek a privát és a köznyelvi szférában zajlanak. Eperjesi Ágnes esküvőjén (Komárnóban) az anyakönyvvezető két szótárt adott össze. Kozári Hilda a latinul életet, magyarul érvelő párbeszédet jelentő VITA szót a Braille-írás segítségével jeleníti meg. Ipsics Barbara művében hasonló helyzetű nők kialakította kézjelek közvetítik egy fiatal lány és börtönbe került partnere friss érzelmi kapcsolatát.

Az OFF hivatalos megnyitója pénteken este 21.00 órakor lesz az AnKERTben.

Újrajátszott történelem: Sven Johne - Some Engels

Napközben elkezdődik a Platán galéria (Lengyel Intézet), a Centrális galéria (OSA archívum) és a Toldi mozi közös akciója, az Újrajátszott történelem. A két helyszínen lévő kiállításon olyan művészeti munkákkal találkozhatunk, amelyek a kritikai gondolkodás szükségességének hangsúlyozásával, az egyéni és a kollektív társadalmi felelősség tudatosításának kérdéseivel foglalkoznak. Láthatjuk Susanne Kriemann-nak a hidegháború első jelentős konfliktusát megidéző 2012-es légifelvétel-sorozatát az 1948–49-es berlini blokádot, Zbigniew Libera önarckép-diptichonját, amely a művészt a társadalom számkivetettjeként jeleníti meg. Heidrun Holzfeind installációjában az 1968-as mexikói diákmegmozdulások archív fotódokumentumait interjúkkal szembesíti, amelyek az események után 40 évvel készültek az egykori aktivista résztvevőkkel. Carlos Amorales videójának fókuszában a jognak, mint a társadalmat működtető önálló, racionális és komplett rendszernek a kritikai vizsgálata áll.

Clemens von Wedemeyer: Muster  - 2012 Exhibition view at Documenta 12, Kassel, Germany
 

A Toldi moziban 19.00 órától ismét látható Clemens von Wedemeyer Muster című filmje. A film helyszíne a Kassel közelében álló egykori kolostor, amely hosszú története során „aszociális elemek” számára fenntartott „javító intézetként”, náci koncentrációs táborként, később pedig lányinternátusként működött. Az egyszerre három csatornán nézhető filminstalláció három időbeli metszetben mutat be egy-egy történetet: a koncentrációs tábor felszabadítását (1945), Ulrike Meinhof az internátusról szóló filmjének a forgatását (1970) és egy helyi középiskolai csoport látogatását az ekkorra már múzeummá és emlékhellyé átalakított épületben (1994).

Szűcs Attila: Palnking projekt

A Szűcs Attila- és a plankingrajongók számára látható lesz a művész Planking Projektje a Nagymező utca 54–56. udvarán.

Caption

A biennálén ismét megpróbálják azt, ami Sugár Jánosnak 2010-ben nem sikerült, tüzet gyújtani és azt életben tartani. A folyamatosan életben tartott tűzprojektet, az OFF Biennále szimbolikus, közösségkovácsoló projektjeként szeretnék megvalósítani. Miközben a művészek és az önként jelentkező közönség együtt őrzi a tüzet, a helyszín a közös gondolkodás, a beszélgetés, az együttes cselekvés jelképévé válhat.

Caption

Szombaton 15.00 órától egyetlenegyszer lesz hallható, látható az Egyetemes himnuszt bemutató köztéri koncert-performansz az Eleven emlékműnél. A Société Réaliste „Egyetemes himnusza” az "átlagolt himnusz" az ENSZ 193 tagállamának himnuszainak matematikai átlagolásából született kísérleti zenei mű. A beszélgetéssel egybekötött kiállítás és performansz keretében az érdeklődők megismerhetik a mű létrejöttének körülményeit is.

Joshua Faudem: Ella Shimshony tornász

Simon Katalin és Vásárhelyi Zsolt magánlakásában lesz megtekinthető április 25. és május 3. között naponta 17.00-től 20.00 óráig, valamint előzetes bejelentkezés alapján a Mérlegállásban című kiállítás. A közel két éve Berlinben élő kurátor és képzőművész páros budapesti lakásukban nem titkoltan szubjektív állásfoglalásukat valósítják meg, amely különböző művészi pozíciók bemutatásával reagál az elvándorlás motivációinak, nehézségeinek és következményeinek kérdéskörére.

Kendell Geers: Ellenállás rituáléja

Vasárnap a Jurányiban a Műhely Alapítvány közreműködésével bemutatják Kendell Geers Ellenállás rituáléját. Az Ellenállás rituálé két ember együttélésének vagy együttműködésének metaforája. Egy nő és egy férfi a hiúság harcművészetén keresztül kapcsolódik össze. Nem látják, nem láthatják egymást, mindketten saját tükörképükkel küzdenek.

Képek forrása: OFF biennálé

Tovább


Reblog