Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boncasztalokból állítottak szobrokat a kórházban 

Döntse el mindenki maga, hogy milyen érzés szembesülni a boncasztalokba vésett, halottak arcát ábrázoló „szobrokkal” egy kórház parkjában.

A bizarr gondolat a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatójának, dr. Bodnár Attilának és a kórház egyik patológusának fejéből pattant ki.

Ⓒ 2009 will pattison

A patológia felújítása során az építési törmelék közé kerültek volna a közel 40-50 millió éves tardosi „magyar márványból”, mészkőből készült tömbök. Így viszont egy újszerű, szokatlan áthelyezéssel és transzformációval új jelentést kapnak és közvetítenek a boncasztalok.

Bár a köveket át lehetett volna helyezni megmunkálás nélküli is, és akkor talán a hallottak kőbe vésett arcai nem hatnak olyan megrázóan a kórház udvarában.

A sokat és sokak által „látott” asztalokat Kontúr András alakította át szobrokká, így állítva emléket az elhunytaknak. Az alkotások az életet szimbolizáló négy állomást, az élet megfogalmazódásának kapuját, a születést, az idő múlását és a testből eltávozó lelket ábrázolják.

Fotó: MTI

Tovább


Ült már Ön trappista sajtban? Most megteheti

Megnézhetők és kipróbálhatók a Margitszigeten a Bútorozd be a városod! című pályázat nyertes alkotásainak prototípusai.

A Hajós Alfréd sétány mellett, a játszótér körzetében elhelyezett köztéri bútorok közül kétségkívül a legnagyobb sláger a diák kategóriában megosztott első díjat elhozott Váci Utcai Ének-zene Tagozatos Általános Iskola második osztályos tanulói által kitalált nagy lyukútrappista sajt. A sajtban a gyerekek, akárcsak a kisegerek, keresztül-kasul mászkálhatnak, üldögélhetnek. A köztéri bútor szép sárgája kétségkívül feldobja egy kicsit az egyébként elég szegényes játszóteret.

Ugyanide, a játszótérre került Borbás Renáta és Szigony János Hinta-palintája, amit egy négyfős család simán használhat családi hintázásra is.

A játszótér mögött található tisztáson helyezték el Nagy Dániel moduláris padcsaládját, ami az elemek mozgathatóságával az odatévedő társaság kénye-kedve szerint alakítható, vandálbiztos pad.

Nem messze a moduláris padtól kipróbálható Oravecz Juli sötétedés után szinte tábori hangulatot árasztó beépített napelemes pihenője, ami napközben inkább a park „mi ez az idegen elem”-eként hat.

Kicsit távolabb szinte észrevétlenül olvad bele a tájba a profi kategória nyertesének, Dányi Tibor Zoltánnak a RÖNK+ című pályaműve. A közparkokban újratermelődő fahulladék felhasználására építő projekt nagyon csendesen bújik el a közparkban, és mivel magyarázó táblája nincs (lehet, hogy volt), az ott sétáló nem feltétlenül gondolja, hogy ez is a nyertes pályaművek közé tartozik.

Egy másik ilyen észrevehetetlen elem az egyetemista kategória nyertesének, Lévai Leventének a Tordu című alkotása. Levente pihenője kényelmes, környezethez idomuló és kétségkívül környezetbarát utcabútor, aminek kifejezetten jót tesz a beleépített virágoskert.

A legmodernebb hatást keltő utcabútor a második helyezett Sághegyi Adél Spin & Slide című alkotása. A környezethez és a fényviszonyokhoz alakítható és forgatható kockabútorok kellemes, árnyas pihenőhelyek lehetnek.

A másik, gyerekek által legkedveltebb utcabútor kétségkívül Ürmössy Barbara édenkertjének termései (amiket mi macaronoknak neveztünk el) lesznek. A terméskőből készített gyümölcsök odavonzzák az embert, hogy megpihenjen rajtuk.

Tovább


Már megint egy gigantikus szobor a Széchenyi István téren

Újabb fájdalomtól vagy keserűségtől eltorzult arcú Hervé Loránth Ervin-szobrot építettek a Széchenyi téren. A Budapest Essentials fesztiválhoz kapcsolódóan felállított szobor augusztusig marad a helyszínen. 

Hervé tavaly októberben a Gresham-palota előtt felállított, Feltépve című alkotása a MY Modern Metropolis magazin „a 12 legjobb streetartalkotás” listáján megkapta az év első helyezettje díjat.

Tovább


A hétvégi betevők: Heti betevő, Norvégminta Fesztivál, Budapest Essentials. Programajánló

A hétvégén megint el leszünk kényeztetve érdekesebbnél érdekesebb programokkal. Nem viszem túlzásba a Budapest Essentials részletezését. A fesztiválnak köszönhetően a város olyan helyein, közterületein vagy akár világörökségi helyszínein is bulizhatunk, ahol eddig nem igen lehetett. A kiváló helyszíneken kiváló zenészek, együttesek, DJ-k játszanak, itt lesz a La Roux, a The Wombats, Solomun, Duke Dumont és a Riva Starr is.

A fesztiválprogramhoz kapcsolódóan igazi szombati csemege lesz az A38 hajón a török-balkáni népzenét játszó Kolektif Istanbul szextett.

Bár a Budapest Essentials lefedi a belvárost, szerencsére marad hely benne, például a Dürlin Budapestben, ahova 26–27-én beköltözik a Norvégminta Fesztivál, és ahol testközelbe kerülhetünk a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezetekkel. Szerencsére ezek az NCTA-nál nyertes szervezetek megkapták a támogatásokat, szemben a nagy Norvég Alap támogatásaival, ahol a pályázatok bezárása óta jó nagy a csend. Se nyertes, se támogatás. Mindenesetre ezen a hétvégén, ezen a fesztiválon most az információáramlásé, a meg- és felismerésé és az együttlevésé lesz a főszerep. Pénteken és szombaton a Rehab Critical Mass szervezőitől megtudhatjuk, mitől működik jól egy sikeres demonstráció, milyen lehet vakként vásárolni, kismamaként munkát keresni? Játszva szembesülhetünk a hajléktalanok mindennapi kihívásaival, jellemző élethelyzeteivel, és még beszélgethetünk is velük. Társasjáték keretében kipróbálhatjuk, meg tudnánk-e élni a segélyből, családi pótlékból vagy akár a gyesből.

A Kék Pont-ot a nyolckerben leépítették, de ők nem épültek le – most a fesztiválon a Kék Pont Felépülési Caféban „élő könyveikkel”, a felépülőkkel lehet beszélgetni. Itt lesznek Pécsről a Retextilesek, akik felépítik a Retextiland-et. A résztvevők régi ruhákból készíthetnek új fonalakat, és a nap során készült termékeket hazavihetik vagy közös performansz keretében felhasználhatják.

A K-Monitor, az Átlátszó.hu, a Transparency International Magyarország és a többiek megpróbálnak sok kérdés között választ találni, arra, hogy miért fontos az átláthatóság, mit tehetünk a korrupció ellen állampolgárként, civil szervezetként vagy éppen egy önkormányzat vezetőjeként? Esténként a Tilos a Rádió DJ-i, Marge, Color Star és Parno Graszt adnak koncertet.

Egy napra nem elég egy világnap. Június 26-a az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja és a Design világnapja is. Az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából a TASZ tart filmvetítést és beszélgetést este 7 órakor az ANKERT-ben.

A design világnapján, ami egyben a Design Hét Budapest bevezető eseménye is, designhét díszvendége Spanyolország kapja a főszerepet. A többnyire a Cervantes Intézetben tartandó eseményeken a formatervezés változó szerepe és jövőformáló energiái állnak az előadások fókuszában.

Június 25-én elkezdődött a Klasszikus Indiai Filmek Fesztiválja 2015 a Puskin moziban. A fesztiválon az indiai filmgyártás nagy klasszikusai közül válogattak. A filmhetet az indiai álomgyár egyik grandiózus, hollywoodi szagú, A nagy muszlim uralkodó című filmjével nyitják meg. A július 1-jéig tartó vetítéseken műsorra kerülnek Tagore műveiből készült produkciók, valamint Bimal Roy, Bollywood egyik legmeghatározóbb rendezőjének utolsó filmje is, A rabnő.

Szombaton a Heti betevő adománygyűjtő bulival jelentkezik a Gólyában. A Heti betevő egy lelkes önkéntesekből álló civil szervezet, akik a helyi kocsmák, éttermek, civil szervezetek és a lakosság bevonásával, rászorulóknak főznek, és ingyen osztanak ebédet vasárnaponként a Klauzál téren. Az idén a Heti betevő bővült, és a VIII. kerületre is kiterjesztették a tevékenységüket. Az itteni szervezet bázisa a Gólya lett, mint, ahogy a hétkerben a Kisüzem. Az a Gólya, akit véletlenül kihagytam a VIII. kerületi tuti helyek bemutatásából, de azóta sem veszítettem szem elől. A szombatra szervezett adománygyűjtő bulin sokszínű programok mellett ismerkedhetünk meg a szervezet tevékenységével, szervezőivel.

A 16.00 órakor kezdődő partin lesz játszóház a gyerekeknek, és Élő Könyvtár a Város Mindenkié csoportosulás „élő könyveivel”. Jávor István „Emmaüs” című dokumentumfilmje a külföldi segítő szervezetekről és az élelmiszer-pazarlásról szól. Bemutatja a francia Emmaüs alapítvány gondozói hálózatát, és megpróbál reális képet mutatni a szervezet összetett munkájáról és problémáiról is. Az esti partin itt lesznek a slammerek, koncertezik a Magashegyi Underground és Djüm Djüm, és végül jönnek a DJ-k.

És végül azok számára, akik szívesebben futnának minden fesztivál helyett, ajánlom a Mozgás éjszakája rendezvényt szombaton éjjel. A tervezett program szerint a város különböző pontjain, de többnyire a Városligetre fókuszálva mindenféle sportágat űzhetünk a zumbától a floor curlingig.

Tovább


Maramutótól a Darjeelingig. Teaházak Budapesten

Megoszlanak a vélemények arról, hogy hőségben jó teázni, vagy sem. A teatermelő vidékeken a tea fogyasztása melegben is megszokott dolog, míg az európai országokban, eltekintve a britek ötórai teázásától, többnyire a hideg évszakokhoz köthető a tea. A tea hőségben ajánlott fogyasztását azzal magyarázzák, hogy a meleg ital hatására a bőrerek kitágulnak, fokozódik az izzadás, ezáltal a test lehűl. Más elméletek szerint nincs különösebb tudományos oka a hőségben való teázásnak, egyszerűen csak kulturális szokásokhoz köthető.

Budapesten valamiért az V. kerület lett a teaházak gyűjtőhelye.

A Semmelweis utcában, a Puskin mozi kávézójával szemben a Kelet csillaga kávé- és teaházban igazi keleti hangulat fogad bennünket. A nagyon szépen kivitelezett belső térben, alulról melegített kis kannában kínálják a teát, a tea fajtájához illő csészével. Kínálatukban egyaránt szerepelnek különböző ízű kávék és teák, amelyek mellé pazar édességeket fogyaszthatunk. Az emeleti részen és kinn a teraszon, engedve a jó érzetnek, vízipipázásra is van lehetőség.

A Váci utcában található 1000 Tea(ház) kis belső kertjével a teaházak egyik gyöngyszeme. Az ázsiai teakultúra hangulatában fürdőző teaház a hagyományos és zöld teák számos fajtáját kínálja. 

A Demmers teaház a Nádor utca kis pihenőszigete. Az osztrák teahálózathoz kapcsolódó kis üzletben több mint 200 féle minőségi szálas teából lehet választani, és teázási kiegészítőket is vásárolni.

A japán teázási szertatások budapesti fellegvára a Maramuto. A teázó annyira autentikusnak hat, hogy egy-egy pillanatra eltűnik tér és idő, mintha nem is Budapesten lennénk. A boltban olyan japán teák közül lehet választani, amelyekhez az anyaországon kívül nem nagyon lehet hozzájutni. A porrá őrölt zöld, szálas fekete, oolong vagy pu-erh stílusú, de a filteres teák is megtalálhatók a kínálatban. A boltrészen japán biogazdaságokban termelt, organikus termékek közül lehet válogatni. Nem beszélve a teaalapú islerről és csokoládéról.

Az indiai kultúrával átitatott, Wesselényi utcai Darjeeling teaház már több mint nyolc éve a teázók biztos helye. A Darjeeling fekete és zöld teák mellett közel 120 féle, különböző országokból származó teákból lehet választani.  A baldachinos szeparéban perzsaszőnyegen és párnákon üldögélve a teák mellett más indiai csemegéket is lehet fogyasztani. A nyári időszakban pedig kis utcai teraszon üldögélve lehet teázni.

Az Újlipótvárosban a Katona József utcában bukkantam rá az Első pesti teaházra, ahol egy olyan idős, kedves bácsi szolgál ki, hogy elhisszük, tényleg ez az első Pesti teaház. Miközben az is. 1995-ben 15-féle teafűvel nyitották a boltot, mára 170-féle teából lehet választani. A kínálatukban mindenféle, teázáshoz szükséges kiegészítőt is lehet vásárolni.

Tovább


Viccelődik velünk a BKK

A Budapesti Közlekedési Központ újabb utazóközönség-hódító próbálkozásának lehetünk szemtanúi a 4-6-os Combinókon és megállóiban.  A BKK tréfás plakátokkal, frappáns, közvetlenséget sugárzó üzenetekkel próbálja meg felhívni a figyelmünket a kulturált közlekedés fontosságára.

Az "Adj helyett magad mellett" plakát mellől alig tudtam arrébb tessékelni két nénit, hogy nyugodtan fotózhassak.

A BKK úgy gondolja, hogy például a „Szeretjük a fesztiválokat, de nem a villamoson”, illetve „A villamos gyors, de nem büfé”-szerű mondatokkal hatékonyabban lehet rábírni az utasokat a fegyelmezett utazásra. Konkrétabban arra, hogy ne egye le gyrosszal, vagy öntse le sörrel a szomszédját, ne bulizzon, és ne füstöljön a közösségi járműveken, sőt ha lehetséges, a rászorulóknak adja át a helyet (lásd az "Adj helyet magad mellett” plakátot).

A BKK új kampányának a lényege, hogy a tömegközlekedési eszközökre vonatkozó szabályokat más formában rögzítsék az utazók fejében. A pozitív edukációs "okításnak" a célja épp az, hogy ne a tiltást emelje ki az üzenethordozókkal.

A teljes egészében a BKK által tervezett és kivitelezett kampány költségeit a cég nem kötötte az orromra, pedig kérdeztem.

Az biztos, hogy a BKK annyira sikeresnek véli a kampányt a megkérdezettek visszajelzései alapján, hogy hasonló plakátok kihelyezését tervezi új témákkal a forgalmas kereszteződésekben és közlekedési csomópontokban.

Tovább


5,5 milliárdból újítják fel a Budai Vígadót


Miközben hat, eddig műemléki oltalom alatt álló budapesti ingatlan elveszíti védettségét, addig Budapest második vigadója, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza otthona több mint 5,5 milliárd forint rekonstrukciós támogatásban részesül, írja a Magyar Közlöny.

Fotó: Szerkesztő


A 2011-ben műemlékké nyilvánított épület külső homlokzatát már a negyvenes években és 2007-ben is felújították. A belső terek viszont felújítás nélkül működnek az épület megépítése óta.

Már a főváros egyesítésekor felmerült egy vigadóépület építése a Budán, Fő utcában. Az 1873-ban, Steindl Imre által tervezett Budai Vigadó azonban nem valósult meg.
A jelenlegi budai redout ötlete valamikor a 19. század végén fogalmazódott meg. A gondolatot erősítette, hogy a fővárosban 1786-tól minden mulatságot csak a helytartótanács által jóváhagyott, redoutnak minősített termekben lehetett megtartani. A redout egyrészt a társasági élet középpontja volt, másrészt jelentős történelmi eseményeknek is helyet adott.
Másrészt ebben az időszakban nőtték ki a budai polgárok akkori társasági színterüket, a Fácán vendéglőt.

Fotó: Szerkesztő

1892-ben a budai polgárok a budai vigadó jelentőségét és hiányát jelezve kérelmet nyújtottak be egy épület megépítésére Gerlóczy Károly fővárosi alpolgármesternek.

A főváros 1894-ben tehetett érdemi lépéseket a budai vigadó ügyében, amikor is tulajdonába került a jelenlegi vigadó helyszíne, az egykori katonai szertár épülete és szomszédos telkek. Az előterjesztést a közgyűlés nem fogadta egyértelműen pozitívan, több képviselő is indokolatlannak tartotta a II. kerület polgári kör „székhely teremtését, ezáltal pedig a Pesti vigadóra jutó költségvetés csökkenését”.
Végül, 1896-ban írták ki az építészeti pályázatot az épületre, amit a budai Várban található Honvédelmi Minisztérium és Főhadparancsnokság épületegyüttesének építésze, Kallina Mór és veje, Árkay Aladár, az Andrássy úti Babochay-villa építészei nyertek el.
1898 és 1900 között készült el a kétemeletes, belső udvaros, timpanonos, kupolaszerűen manzárdtetős, leginkább neoreneszánsz stílusjegyeket hordozó épület.
Az épület földszintjén a Fő utcai fronton kávéház, az Iskola utca felől pedig egy 400 fős étterem üzemelt.

Budai Vígadó (Fotó: fortepan.hu)


Az étterem folytatásában volt megtalálható a Budai Polgári Kör társalgója, olvasója és három játékterme. Az első emeleten egy 350 négyzetméteres dísz- vagy bálterem és több kisterem, belső udvarra néző, folyosói társalgók, klubok, olvasóhelyiségek és kártyaszobák kaptak helyet. A báltermet alakították át később színházteremmé, amely ma a Magyar Állami Népi Együttes előadásainak ad otthont.

A felsőbb szinten négy magánlakást alakítottak ki. Ezek mellett működött a Budai Könyvtár Egylet és a Budai Anyakönyvi Hivatal.

Az épületet 1900. január 20-án adták át a nyilvánosságnak.

Fotó: Szerkesztő

A II. világháború után pártmoziként működött az egyébként  nem filmszínházi célokra épült Vigadó.

1997-ben volt egy pillanat, hogy ide költöztetik a Nemzeti Színházat, de végül a sokszintes automata mélygarázs ötletével a színház ötlete is elmerült a süllyesztőben.
 
A központi költségvetésből biztosított rekonstrukciós támogatás tervezete szerint az utolsó felújításhoz szükséges összeget 2018-ban kapná meg a Budai Vigadó.

Tovább


Ma csak az nem jógázott, aki nem akart

Nagy sikerrel nyugtázhatja Budapest a nemzetközi jóganapot. Az Indiai Nagykövetség és több jógastúdió együttes szervezésének köszönhetően több helyszínen is ingyenesen lehetett kipróbálni a különböző jógairányzatokat.

Fotó: Szerkesztő

Fotó: Szerkesztő
Fotó: Szerkesztő
Fotó: Szerkesztő

A Bálnában az Indiai Nagykövetség szervezésében több indiai jógi tartott előadást és tartott jógaórát. Az egész napos programot indiai zenészek muzsikája kísérte.

Fotó: Gyengő Dániel
Fotó: Gyengő Dániel

A Margitszigetre több jógaoktató és jógastúdió vonult ki és tette lehetővé az együttes gyakorlást. A jóganapon lehetőséget kaptak a gyakorlásra mind a gyerekek, mind a felnőttek, kivonultak az akro-, a kundalini- és a zöld jóga hívei is. A Holdudvar mögött a platánfa alatt egész nap meditatív és mantrazenei koncertek kísérték a békés jógázókat. 

Tovább


Divattervezők aukciójától az Utolsó Lüzisztratéig. Múzeumok éjszakája

A Menekültek világnapján, szombaton a Múzeumok éjszakáján nem lesz könnyű választani a programok közül.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény a divat szerelmeseit várja ezen az éjszakán. A Winkler Nóra által vezetett aukción magyar divattervezők különleges ruhadarabjaira és kiegészítőire lehet licitálni. A legismertebb hazai tervezők, köztük Nanushka, USE unused, Je Suis Belle és Dora Abodi ruhái és kiegészítői kerülnek „kalapács” alá.

Az aukció pikantériája, hogy nemcsak női és férfi darabokat bocsátanak árverésre, hanem – mivel az Óbudán található textilmúzeum Magyarország első kutyabarát múzeuma – kutyáknak készült designerdarabokra is licitálhatnak a gazdik. A formatervezett nyakörveket és kiegészítőket két óriás uszkár „mutatja” majd be.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet könyvtára és múzeuma különleges programokra invitálja a közönséget. Az Orbis Pictus, avagy a szemléltetés az iskolában című állandó kiállítás mellett ezen az estén a szecessziós iskolaépület alkalmi színpaddá változik, ahol az Országos Diákszínjátszó Találkozó díjazottjainak produkcióit mutatják be. A diáktársulatok mellett fellép Katona László és Kovács Krisztián a Scherer Péter rendezte Ady/Petőfi darabjával.

Az est másik fénypontja lesz Hamvai Kornél Arisztophanész-átirata, a Lüzisztraté. Az improvizációs és zenés darab eredeti története szerint az athéni nők megunják, hogy nem szólhatnak bele a történelemformáló döntésekbe. Van köztük azonban egy, aki mindenkinél okosabbnak bizonyul, és szexsztrájkot hirdet. Úgy tűnik, a nemek harcában az elmúlt 2426 év alatt kevés dolog változott.

A Néprajzi Múzeumban Kapuk a világra címmel megismerheted az erdélyiek, az afrikaiak, az egykori bánki nyaralók, a magyar zsidóság és a 19. századi vidéki élet hagyományos kultúráját. Este 10 órától Afrika-party DJ Koyával.

A Ludwigban Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságát először bemutató nagysikerű tárlaton maga az operatőr tart dedikálással egybekötött közönségtatlálkozót. A Vörös horizont,  orosz és exszovjet művek a Ludwig Múzeum gyűjteményében című kiállításon bemutatják az Assza című szovjet-orosz filmdrámát.  Különkiadással jelentkezik a Tilos Rádió Kelet-Európával foglalkozó, Vostock című műsora.  Faludi Juliannával és Kemény Vagyimmal teázós tárlatvezetésre számíthatunk.

A P'Art Café teraszon DJ Bem & Matild keveri összegyűjtött bakelitjeit, majd az Irie Maffiá-s Élő Marci és a ghánai születésű, de jelenleg Magyarországon élő M3NSA csapata, a RedRed koncertezik. A duó az afrikai és karibi popot vegyíti az elektronikus tánczene friss trendjeivel.

A Nemzeti Múzeum stílusosan az álom köré szervezi programjait az éjszakában. Már délutántól álomvilággá alakul a MALTER, az MNM foglalkoztatója, ahol a gyerekek elkészíthetik álmaik szereplőit vagy mumusait. A felnőttek korabeli Richter-plakátokat nézegethetnek, filmeket nézhetnek, és a végén beugorhatnak egy pizsamapartira is.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Trabant kerül a főszerepbe. A Go Trabi Go csapatának köszönhetően 15.00 és 23.00 között a múzeum udvarán ki lehet próbálni a Trabike-ot, azaz a pedálos Trabantot, lehet "Trabantot tömni" csomagokkal, valamint egy Óriás Trabant Puzzle-t is össze lehet majd rakni.

Fotó: Serinus


A Gross Arnold műterem sem szeretne eltörpülni a nagy múzeumok mellett. Az év legrövidebb éjszakáján a Rokytka Műhely ismét bemutatja Az 1001 éjszaka meséi című büfészínházi estet. Az előadást követően DJ Alick Sethi és VJ Somito San biztosítják a hamisítatlan keleti hangulatot.

Tovább


Open-air mozik partmentén, kertekben és tetőteraszokon

Még jól emlékszem arra az időszakra, amikor egy vidéki autósmozit üzemeltettünk öten. A várostól pár kilométerre található kastélypark területen kialakított, a Grease című film hangulatát idéző moziban, szinte majdnem minden filmen telt ház vagyis "telt kocsi" volt. Hasonló hangulattal és népszerűséggel működött városi kertmozi is addig, amíg a megyei moziüzemi vállalatok el nem kezdtek sorra haldokolni, és velük együtt ezek a szabadtéri mozik is elsorvadni.


Így örömmel olvasom, hogy Budapesten a belvárosban új szabadtéri mozik nyílnak sorra, amihez nemcsak a szabad ég alatti filmnézés lehetősége, hanem az újraélesztett, egykor elhagyott terek újjáélesztett hangulata is párosul.


Immár három éve, hogy a Corvintető mozija megnyitotta kapuit, és filmeket vetítenek a város felett. Június 23-tól például a Francia Intézet nyári tetőmozijában keddenként francia filmeket nézhetünk, köztük lesz három olyan is, ami először kerül a magyar mozinézők elé. Először láthatjuk majd Xavier Dolan Tom a farmon című pszichothrillerét, André Techine új filmjét Catherine Deneuve-vel vagy a többszörös César-díjas Mathieu Amalric által rendezett Kék szoba című filmet.

Dürer kert
Holdudvar


Belvárosi kertmozis vetítések vannak még a Dürer kertben és a margitszigeti Holdudvarban is.

Szimpla kert


A belső-erzsébetvárosi Szimpla kertben szintén van elméletileg kertmozizás, ahol ebben a hónapban épp bolgár filmeket vetítenek, de azért itt mégsem az igazi az "open-air" hangulat, csak a mozizás az igazi.

Tranzit Bistro


Az újbudai egykori buszállomás helyét átörökítő Tranzit Bistro egyaránt gondol a gyerekekre és a felnőttekre is. Keddenként gyerekeknek, hétfőnként felnőtteknek szóló filmeket vetítenek. A jövő hét elején tartandó háromnapos adománygyűjtő akciójuk keretében, ahol elsősorban gyerekholmikat gyűjtenek, esténként diafilmvetítést tartanak.

Fellini Római Kultúrbisztró


Viszonylag új mozi a Fellini Római kultúrbisztró partmozija, ahol szintén a szabad ég alatt, mi több a Duna-parton, sőt napágyakból nézhetjük szerdánként a jobbnál jobb filmeket.

Csillebérc Kertmozi


Az úttörőtábori hangulatot magáról lemosni nem tudó csillebérci kertmoziban viszonylag rendszeres vetítéseket tartanak, David Cronenberg Videodromja látható a hétvégén.

Fővárosi autósmozi


Nem hagynám ki a sorból a Millenárist, az A38 Hajót és a Fővárosi Autósmozit sem, de sajnos egyelőre egyikben sem hirdettek programokat.

Tovább


Reblog