Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Budapest virágos parkjai és az elfeledett mezsgyék

Tovább


Júniusban ismét nosztalgiajáratok lepik el a várost

Júniusban a BKK ismét nosztalgiajáratokat indít a fővárosban és fővároson kívül is. Ebben a hónapban ismét utazhatunk fotós trolibuszokkal, nosztalgia-autóbusszal, -villamosokkal és -trolibuszokkal is.

Az első nosztalgiautazást június 6-ra tervezhetjük, amikor is a Deák Ferenc tér és Szentendre között egy Ikarus nosztalgia-autóbusszal utazhatunk. A következő napon a 2-es villamos vonalán, a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között szállhatunk fel a 611-es pályaszámú favázas villamosra.

A következő héten, szombaton a pár éve a forgalomból kivont, a 70-es években a szovjet nagyvárosokban legelterjedtebb ZiU–9B trolibusszal járhatjuk be a 72-es és a 74-es trolibusz vonalát az Astoria és az Arany János utca között. Vasárnap a 2624-es pályaszámú acélvázas villamost engedik a 2-es villamos vonalára.

Nosztalgiajáratok közlekednek majd a Múzeumok Éjszakáján is. A hónap harmadik hétvégéjén a 2624-es acélvázas és a 611-es favázas, valamint az 1964-ben gyártott Bengáli nevű csuklós villamossal mehetünk majd egyik helyszínről a másikra. A villamosok mellett közlekedni fog az Ikarus 180-as csuklós nosztalgia-autóbusz valamint a ZiU–9B trolibusz is.

A városhatáron túlra az MVIII-as típusú nosztalgia HÉV-vel Gödöllőig mehetünk, mondjuk, kastélynézőbe.

A hónap utolsó hétvégéjére pedig egy új ötlettel állt elő a BKK, és beüzemeli a fotós trolibuszát, amely körjáratként közlekedik majd, (hol máshol, ha nem) a Puskás Ferenc Stadion és a Keleti pályaudvar között.

Fotó: fortepan.hu


A nosztalgiajáratokra nosztalgiajegyet kell váltani. A helyi és a helyközi járatokon a felnőttjegyek 500-500 forintba, a 6–14 éves gyerekjegyek pedig 300-300 forintba kerülnek. Mindezen túl egész napos nosztalgia-napijegyek és éves nosztalgiabérlet vásárlására is van lehetőség. A város közigazgatási határán kívülre a nosztalgiajegy mellé helyközi nosztalgia-vonaljegy váltása is szükséges.

Tovább


Maud, a csodapók rátelepül a városra. Hétvégi programajánló

Miközben tudom, hogy nagyon sokan várják már a szombat esti Stereo MC-koncertet az Akváriumban, semmiképp se feledkezzünk meg ma a Mutatványosok éjszakájáról a Holnemvolt Parkban. A 2013-ban végleg bezárt vidámpark területét egy este – mégpedig a ma este – erejéig ellepik a mutatványosok, a hintáslegények, a kikiáltók, Maud, a csodapók és még sokan mások. A Szeredás cirkusz itt lesz szenzációs világszámaival, kötéltáncossal, erőművésszel, éneklő kakassal, számoló szamárral és kígyótestű nővel. A mutatványosok mellett beüzemel az éjszakai szellemvasút, a kalandpálya, a Lökd meg kecskét-játék és az egykori varázsvilág összes attrakciója.

A Mutatványosok éjszakája mellett ma van az Adományboltok éjszakája is. Akinek ez idáig nem volt ideje megismerni ezeket a remek egységeket, vagy nappal nincs rá ideje, az mindezt ma éjszaka bepótolhatja.

Szombaton nyári (nyárkezdő) PagonyFeszt lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében. Az egész napos rendezvényen változatos kreatív, rajzolós, vágós és maszatolós foglalkozások, játékok, piknik, fényképezkedés várja a gyerekeket. Lesz óriásbuborék-kergetés, Bogyó és Babóca bábszínháza, Gryllus Vilmos-koncert, állatkerti bemutató és sok minden más.

És igen, pillanatokon belül vége az OFF-Biennálénak, ezért a hétvégén ideje felkerekedni és megnézni egy-két projektet. Szombaton Topor Tündével és Winkler Nórával bejárhattok még néhány helyszínt, akik nemcsak a művekről beszélnek majd, hanem arról is, hogy miért szeretik a programokat befogadó helyszíneket, mint például a Brody ArtYard, Chimera, OFFice, Trapéz és 2B kiállítóhelyeket.

Az OFF-Biennálé kedvencem, a Project Zone - Független művészeti terek térképe is látogatható még vasárnapig. A Project Zone egy olyan online adatbázis, amely művészek által működtetett kiállítóhelyeket, kiállítótérként használt magánlakásokat vagy pop-up kiállítótereket, autonóm zónákat mutat meg, nem csak virtuális térben. Az óbudai kiállítóteret az Architecture Uncomfortable Workshop csapata gondolja újra. A Project Zone online térképének zászlóit a hivatalokból, könyvtári katalógusokból, vagy akár az orvosi rendelőkből ismert kartotékszekrények dossziéi helyettesítik.

Délután 14.00 órakor kezdődik a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett gasztronómiai utcafesztivál az Andrássy út 62. szám alatt található épületük előtt, amiről már egy korábbi cikkünkben írtunk.

Caption

A KULTI-ban, a Csontváry Művészeti Udvarházban újra látható az Utolsó Csárdáskirálynő a Picaro Társulattól.

Szombaton este a legendás Stereo MC koncertje után a Mika Tivadar mulatóban ismét FrenchConnection party lesz, a francia retro- és mai muzsikákat keverő szelektorokkal.

Egész hétvégés program a 2. Lelkes Ásványbörze a MOM sportban, amely az ásványok, ősmaradványok, drágakövek, meteoritdarabok és ékszerek bemutatása mellett számos előadással, vetítésekkel és gyerekprogramokkal várja az ásványok, kövek, kőzetek kedvelőit.

És végül nem hagynám ki, bár már nem hétvége, hétfőn este a Jedermann kocsmában Darvas Kristóf játszik, és Roszik Hella énekel nekünk ingyen.

Tovább


Most megnyithatja álmai éttermét a Duna-korzón!

Óriási lehetőséget kínál a vállalkozó kedvűeknek a Marriott Hotel. Itt az esély azok számára, akik régóta saját étteremről álmodoznak!
"Vágj bele életed vállalkozásába!" címmel írt ki pályázatot egy Duna-korzón lévő, teljesen felszerelt,jelenleg üresen álló, 110 négyzetméteres étterem üzemeltetésére, amihez a hotel most egy üres éttermet, pénzt és szakmai tapasztalatot ad.

Fotó: Földházi Árpád

A pályázatra olyan pályázók jelentkezését várják, akik tele vannak kreatív ötletekkel, rendelkeznek vendéglátói tapasztalattal, nem ijednek meg a marketing-, üzemeltetési és üzleti tervek elkészítésétől. Azokat a vállalkozó kedvű pályázókat, akik eddig anyagi forrás hiányában nem tudták megnyitni álmaik helyét. Pályázni egyénileg és csapatban is lehet.
A pályázóknak három hetük van a részletes koncepciójuk, üzleti tervük és étlap-, illetve dizájnelképzeléseik benyújtására.

A pályázatok közül a Marriott Hotel menedzsmentje és az anyavállalat képviselői választják ki a legjobb öt pályázatot. A kiválasztott öt pályázónak pedig egy úgynevezett cook-off keretében kell majd bemutatnia koncepcióját és elkészítenie egy-egy ételt is, amit a hotel vezérigazgatója, Rick Enders, Mautner Zsófia és Jókuti András gasztrobloggerek és Bíró Lajos a helyszínen értékelnek.

Fotó: Földházi Árpád


A verseny nyertese megkapja a már előkészítés alatt álló éttermet és 40 000 dollárt. Ebből az összegből 30 000 dollárt a vendéglátóhely infrastruktúrájára és egy teljesen felszerelt konyha kialakítására kell fordítania – a hotel segítségével. 10 000 dollár felhasználásáról viszont teljes mértékben a nyertes dönt, közel hárommillió forintot kap arra, hogy teljesen olyanná alakíthassa a helyiséget, amilyennek álmaiban elképzelte.

A július közepén nyíló étteremben a nyertes a Budapest Marriott Hotel alkalmazottjaként étteremvezetői pozíciót kap, valamint részesedést az étterem mindenkori bevételéből.

Tovább


Jön a török gasztro!

Aki kedvelője a török gasztronómiának, az szombaton a szokásosnál is jobban elmerülhet benne, ugyanis délután török ízek, ételek és italok lepik el az Andrássy utat.

A Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett gasztronómiai utcafesztiválon (Andrássy út 62.), ha csak rövid időre is, de átadhatjuk magunkat a török bazár gasztronómiai "negyedének".

Caption


A 14 órakor kezdődő fesztiválon nemcsak a vásárlásra lesz lehetőség, hanem óriási teasátorban tanulhatjuk meg a török tea és kávéfőzés rejtelmeit, elmerülhetünk a fűszerek és fűszerkeverékek csodálatos íz- és illatvilágában. Megkóstolhatjuk a döner mellett a törökök egy másik népszerű ételét, a tantunit.

A gyereksarokban a gyerekekkel közösen készíthetjük el a kedvelt elma şekerit. Ez az almás édesség nem más, mint egy hurkapálcára felszúrt alma, amelyet nagyon sűrű, ételfestékkel megszínezett szirupba mártanak, majd sütőpapíron megszárítják, és kész is a török nyalóka.


A török gasztro- és streetfood kínálaton kívül bemutatják Szentesi Zöldi László Isztambuli vendégség című könyvét, amely számtalan recept és sok érdekes helyi történet kíséretében ismerteti a török nagyváros gasztrotörténetét.

Fotók:  Szerkesztő

Tovább


Energikus zenei erőtér lesz Budapestből. Hétvégi programajánló

Az a helyzet, hogy szerintem a hét eseménye lefutott tegnap. Akua Naru és együttesének koncertje és a hajó közönsége a héten felülírhatatlanná vált.

Ha hiszek a hétvégi időjósoknak, akkor a beltéri programoké lesz a főszerep.

Egész hétvégén énekel az ország, legalábbis ennek a kórusprojektnek a hagyománya adta a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep ötletét. Ennek örömére négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a Müpa auditóriuma.

Egy másik zenei esemény, ami betölti az egész hétvégét, a II. Harmadik Ember Fesztivál, ami tulajdonképpen egy önszerveződő autonóm zenei és művészeti fórum. A fesztiválon kiadók, hanghordózók, könyvterjesztők és egyéb más fórumok találnak egymásra. A fesztivál két színpadon várja különböző zenészekkel a látogatókat, olyan együttesek állnak színpadra, mint a kanadai Nadja, a görög Calf, a Gentry Sultan vagy az Entrópia Architectúra. 

Péntek este a jó öreg  ef. Zámbó Happy Dead Band lép színpadra az Energy Workersszel a G3 Rendezvényközpontban. A Gólyában a Presszó Libidó Tangó várja a táncolni vágyókat.

Szombaton visszatér a bringa- és alkatrészbörze a Dürer kertbe, ami egyaránt jelenti a kerékpárok és a kerékpáralkatrészek vásárát és a közös szórakozást.

Ugyanezen a napon egész nap 15 éves a 30Y zenekar. Fél négytől a Mikszáth téren együtt zenél a zenekar Háy Jánossal, Likó Marcival, Egyedi Petivel és Grecsó Krisztiánnal. Utána a Parkban együtt ünnepelnek tovább a Cante Diem, a Popeye és a Kisavas Zenekarokkal.
A koncert után Bodó Marci és Anima DJ Set lett bekalkulálva.

Este a Kultiplex az Allnightbreakz egyik klubestje visszatér egy éjszakára, de immáron a Mikába. Régi klasszikus breakmuzsikák lesznek terítéken Vida G, Marka, Vida L. rezidensektől. 

Vasárnap az Akvárium Klubban ismét családi vasárnap lesz, ahol a fellépő zenekar a Rutkai Bori Banda lesz. A koncert mellett lesz még bábszínház, játékos programok, rajzverseny és KRESZ-pálya is.

Az OFF keretén belül csak vasárnap és hétfőn lesz lehetőségünk megnézni a Köztes Terek Hordozható Múzeuma című kiállítást a Müsziben. A Köztes Terek Hordozható Múzeuma egy nem konvencionális terekben bemutatható, nem szokványos közönségnek szánt képzőművészeti gyűjtemény. Tulajdonképpen egy olyan dobozparaván, amely a műtárgyak biztonságos szállítására, megőrzésére és bemutatására egyaránt alkalmas. Mobilitásának köszönhetően bármilyen kiállításra alkalmas. Bárhol eléri a közönségét, többnyire azokon a helyszíneken, ahol egyáltalán nem, vagy kevésbé szokás művészetről, nem-művészet-művészettel kapcsolatos kérdésekről beszélni.

Majdnem ugyanitt, csak egy kicsit feljebb, a Corvintető teraszán Palotai exclusive technoszettel áll a lemezjátszók mögé.

Este 19 órától Parti Nagy Lajos és Lukács József közös estje lesz a Nyitott Műhelyben. Az esten Parti Nagy Lajos irodalmi szövegire (mellé és hátterében) zenél a cimbalmos Lukács József.

Tovább


Tudja, hogy mennyire kövér? Pénteken ingyen megtudhatja!

Pénteken, május 22-én van az európai elhízás elleni nap. Ebből az alkalomból a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, valamint több kórház is ingyenes szűrést és rendezvényeket tart a lakosság számára.

Az egyre inkább elhízott lakosság miatt Magyarország lassan a túlsúlyosak országának is nevezhető. A táplálkozási és tápláltsági állapotot vizsgáló tavalyi országos felmérés szerint a felnőtt lakosság 65 százaléka, mintegy 5 millió ember túlsúlyos vagy elhízott. Jellemzően a férfiak vannak rosszabb helyzetben, a férfiaknak mintegy 67 százaléka, míg a nőknek „csak” 62 százaléka elhízott. Mindkét nem esetében az életkorral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel küzd, míg a fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idősek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott. Azok vannak jobb helyzetben az elhízáshoz kapcsolódó betegségekkel szemben, akiknek a haskörfogata a nők esetében 88 cm alatt, a férfiak esetében pedig 102 cm alatt van. Sajnos a kutatások ezen a területen sem mutatnak jó eredményeket. A 2014-es felmérés szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91, egy férfinak 98 cm volt a haskörfogata. És ez a korral csak növekszik, 65 év felett egy átlagos magyar nő haskörfogata eléri a 109 cm-t, míg a férfiaké a 115-öt.

Az elhízás elleni napon, a Szent Imre-oktatókórházban ingyenes szűrési vizsgálatokon vehet részt a lakosság többek között az elhízásra és a kísérőbetegségekre utaló testzsír, koleszterin, vérnyomás és vércukor meghatározására. A szűrővizsgálatok mellett előadásokat, orvosi és diétás tanácsadásokat a tartanak az elhízással kapcsolatos betegségek és az elhízás megelőzésével kapcsolatos témakörökben.

 Bővebb információ a MOMOT honlapján található.

Tovább


Nézze meg az Arborétumot, amit a kormány el akar adni

Egy régebbi posztban összegyűjtöttem azt a néhány parkot, arborétumot, amely a forgalmas nagyváros ellensúlyozásaként, rekreációra alkalmas, zöld felületként jelenik meg Budapest térképén.

Úgy néz ki, hogy ebből a néhány értékes zöldterületből az egyiket, a Budai Arborétumot a kormány eladja, és megfosztja a lakosságot a város egyik legszebb arborétumától. 

A Budai Arborétum története az 1853-ban, dr. Entz Ferenc, a szabadságharc orvosa által alapított Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézet alapításával kezdődött. Az oktatási intézmény 1876-ban költözött fel a Gellért-hegy déli lejtőjére. A tanintézet első oktatási épülete, a Ménesi út feletti, mai E épület volt, amely egykoron présházként működött.

Ez után épült meg az eklektikus stílusban épült igazgatósági, mai F épület. Az épület körül alakították ki a mainál kisebb, Alsó- és Felsőkertből álló arborétumot.

A Felsőkert telepítését 1893-94 telén kezdték meg. Tervezője és első vezetője a német származású kertész-dendrológus, Räde Károly volt. Ebben az időszakban 1000-féle fát és cserjét, valamint 90 évelő fajt telepítettek az akkor már Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetet 3 hektárnyi területére. Az akkor telepített növényekből még ma is él néhány, közel 120 esztendős tölgy-, dió-, platánfa és páfrányfenyő. A tájképi jellegű kialakítás, a rendszertani hovatartozás szerinti csoportosítás a kert bemutató jellegének megfelelően az oktatást is szolgálta.

Az 1920-as évek végén újabb 3/4 hektárral bővült az arborétum. Az új rész építészeti és kerttervezője dr. Rerrich Béla, a kivitelező Magyar Gyula, a Tanintézet dendrológusa volt. Az arborétum növényanyag-állománya ebben az időszakban 1370 fa- és cserjefajjal gazdagodott.

A telepített növények közül sokak számára nem volt megfelelő az itteni ökológiai környezet, és a II. világháború is nagy pusztítást okozott a növénykertben. Egyes fákon még most is láthatunk golyónyomokat. 1950-re már csak 800 taxon, egyazon kategóriába sorolt és közös gyűjtőnévvel ellátott növények csoportja maradt az arborétumban.

A háború után dr. Nádasy Mihály vezetésével elkezdték az arborétum megújítását. Pótolták, és fokozatosan újakkal cserélték le az elpusztult vagy túl idős, sérült növényeket. 1963-ban új öntözőberendezést építettek, így igényesebb növények behozatalára is lett lehetőség. Megújult a sziklakert, így az évelő dísznövények száma is gyarapodott.

A 70-es évek elején a sportpályák építésével a Felsőkert területe csökkent, de később visszaállították dendrológiai gyűjteménnyé.

Az Alsókert eredetileg a tanintézet kertészeti telepe volt, üvegházakkal és szabadföldi haszonnövények ültetvényeivel. A II. világháború után, az egyetemi épületek számának növekedésével fokozatosan alakult át arborétummá.

Az arborétumot 1974-től dr. Schmidt Gábor vezette. A Schmidt korszakban a kert 1,5 hektárral, a fás szárú növények 1100 taxonnal bővültek. A Felsőkertben 100 nárcisz- és 100 tulipánfajtát magába foglaló hagymásgyűjteményt hoztak létre. 1994-ben épült meg a trópusi-szubtrópusi gyűjtemények üvegháza, 1997-ben pedig a kerti tó. Schmidt átlépett a tájrendszerű és növényrendszertani szemléletű növénytelepítéstől, és az esztétikusabb, parkszerű elrendezés elvét követte.

Ma az arborétum 1960-féle díszfája, díszcserjéje, 240 fajta hagymás-gumós virága és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövénye közé vonulhatunk el néhány óra fű-fa-virág közelségért egy nem utolsósorban madárbarát kertbe, ahol most még sétálhatunk a legszebb lombú és termésű fák, cserjék és évelők, a különleges formájú és idős fák és cserjék és az évelő dísznövények között a tanösvényeken. Ki tudja, meddig?!

Fotók: Szerkesztő

Tovább


Burjánzik a rooftop. Tetőteraszos Budapest.

Észrevétlenül terjednek a város feletti teraszos szórakozóhelyek. Hol van már a jó öreg Corvintető egyeduralma, ahogy a Blaha Lujza tér felett tompa zeneszólóval dolgozza be magát az éjszakába.

Corvintető

Tavaly nyitott meg az egykori Párisi udvar felett a 360 Bar. A párisi divatáruház tetején mindenkori működése alatt, legalábbis amíg Goldberger-tulajdon volt, mindig is zajlott az élet, itt üzemelt a város egyetlen „város feletti” korcsolyapályája is.

360 bar

A bankkártyájukat nem féltők számára a Párisi udvar szomszédságában található, az Il Bacio di Stile luxusáruház tetején a l’Occhio di Stile, avagy  „A Stílus Szeme” étterem. A fantasztikus panorámát kínáló étterem a modern fine dining Andrássy úti fellegvára. 

Stílusában és eleganciájában és árfekvésében kiemelkedő a Nemzeti Bank és az Egyesült Államok Nagykövetségének szomszédságában található Heliport Panoráma terasz. A tető nappal kilátóteraszként működik, ahonnan kiváló kilátás nyílik a Magyar Államkincstár impozáns, Lechner Ödön tervezte, Zsolnay-majolikával díszített homlokzatára, ami az utcaszintről nem látható. Este pedig étteremként várja a vendégeket.

Tavaly nyílt a Gozsdu Sky Terace egy kiváló lehetőség, hogy a fülledt, tömegtől zsúfolt Gozsdu udvarból egy kis levegőhöz jussunk, élvezve a belvárosi panorámát.

A 400, a Mika, az Ellátókert és a Kőleves közötti tér közepén, felújított belsőépítészeti különlegesség a Kocka tetején, kis tetőteraszon üldögélve nézhetjük végig egy-egy bulizós éjszaka hömpölygő tömegét.

 Az Akácfa utcában, a Fogas ház melletti egyszintes épület tetején található a kicsit franciás hangulatú Leibling és terasza, ami - ha megnőnek a növények és felújítják a szemközti Klauzál téri vásárcsarnokot - sokak nagy kedvence lesz.

Liebling

Az egyetemisták körében igen népszerű, Egyetem téri Tip-Top bár háza táján egyelőre nagy a csend, csak sok, nyitást sürgető kérdés sorakozik az oldalukon.

Tovább


Budapest-videó Kiss Csaba a Rehab Critical Mass ötletgazdája szemével

Tegnap lezajlott a 2. Rehab Critical Mass. Kaptunk egy videót, amelyen Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass ötletgazdája szemével, kamerájával láthatjuk Budapestet, gyönyörű légi felvételekkel mixelve.

Tovább


Reblog